En nu: Obama of McCain

obama-aipac.jpg

Ik hoorde het iemand zeggen: misschien nog liever McCain, want dat is een man met militair inzicht, en dat betekent dat hij sneller zal zien dat Israel op de verkeerde weg is, niet kan winnen van een gehele Palestijnse bevolking, en dat het de vraag is hoelang de VS de rekening van bezetting en oorlog moet betalen. Om puur pragmatische redenen dus. Je weet het niet, want alle kandidaten – voorheen ook Clinton – sloven zich uit om de Israel-lobby mee te krijgen, en alle kandidaten doen hun best om bij AIPAC, de grootste, machtigste, te laten horen dat ze een ware vriend zijn van Israel.

mccain-aipac.jpg

De Jewish Voice for Peace biedt Obama en McCain een petitie aan, en dit zijn de drie punten die hen erg van de beide kandidaten zijn tegen gevallen:

1. Dat senator Obama heeft gezegd dat Jeruzalem ‘ongedeeld’ moet blijven. Wat zou betekenen: geannexeeerd door Israel, en dat betekent: een goedkeuring aan de illegale bezetting van Oost-Jeruzalem. Inmiddels heeft hij zijn uitspraak, gemaakt op de AIPAC conferentie al enigszins afgezwakt en spreekt nu over een ‘gedeeld’ Jeruzalem. Want een ‘ongedeeld’, dus Israelisch Jeruzalem staat dwars op het internationaal recht, dat de VS toch tenminste in naam ook onderschrijft: het negeert het lot van 240.000 er wonende Palestijnen, het ondersteunt impliciet de confsicatie van land, de afbraak van Palestijnse huizen en de uitbreiding van de nederzettingen – deze week is weer een uitbreiding van 900 woningen aangekondigd.

2. Beide senatoren, McCain en Obama hebben al enorme bedragen toegezegd aan onvoorwaardelijke militaire steun aan Israel. Dat terwijl een hele lijst van mensenrechtenorganisaties er op hebben gewezen dat die wapens ingezet worden tegen de burgerbevolking, de bezetting in stand houden, en er in Gaza en Libanon sprake is van bombardementen met wapens die vooral de burgerbevolking raken – zoals clusterbommen. De Jewish Voice dringt er bij beide senatoren op aan om zich te houden aan de Amerikaanse wet.

3. Beide senatoren onderschrijven nog steeds dat Hamas moet worden buitengesloten bij de onderhandelingen. Jewish Voice gaat er van uit dat er geen vredesovereenkomst mogelijk is zonder Hamas, 64% van de Israelische bevolking wil dat er wel met Hamas wordt gesproken, die tenslotte de democratische gekozen vertegenwoordiging zijn van een groot deel van de Palestijnse bevolking. Vrede sluit je met je vijanden, niet met je vrienden.

Zie hier.

7 gedachten over “En nu: Obama of McCain

  1. Obama heeft de Israël-lobby nodig voor het financieren van sociale programma’s in de USA.
    McCain (McKaïn?) voelt de militaire wapenlobby en de Israël-lobby in de rug.

  2. Meestal maakt het voor het beleid niet eens zoveel uit wie er president wordt. Sterker nog, vaak vallen de democratische presidenten erg tegen. Ze kunnen de hoogespannen verwachtingen niet waarmaken.
    Zo startte John F. Kennedy de Vietnam-oorlog en was Jimmy Carter degene die het Afghaanse verzet van wapens voorzag om daarmee de Russen te lijf te gaan. (Iets waar we later nog veel last van hebben gehad)
    Daarentegen verwachtte niemand iets van Reagan, maar wordt hij nu toch als een van de sterkste VS-presidenten sinds WO-2 gezien. Hij besefte als geen ander in 1985 dat het moment gekomen was om de Sovjet-Unie definitief de lucht uit de longen te knijpen om een omwenteling te forceren.
    Dat is gelukt.
    Echter, ik ga voor Obama. Ik denk dat hij met zijn jeugdig elan meer appelleert aan het verlangen naar een “wind of change” dat momenteel bij jonge Amerikanen voelbaar is.

  3. Allemaal leuk wat je vindt, Henk. Maar waar het hier over gaat is wat de presidentskandidaten denken te doen aan de situatie van Israel/Palestina, waar ze een doorslaggevende rol in hebben. De Palestijnen willen ook wel eens een “wind of change”.

  4. Gaat het de VS niet gewoon om de centjes van die Joodse Lobby in de VS?? Misschien zien ze wel wat er gaande is, maar wordt er ook druk uitgeoefend op ze vanuit die Lobby om toch Israël op alle mogelijke manieren te blijven steunen. Alleen dan krijgen ze dus steun van die Joodse Lobby in de VS en kennelijk is die Lobby heel erg machtig? Is het dat niet? Dan zijn ze dus ‘omkoopbaar’, die politici? Niks nieuws onder de zon dus. 🙁

  5. De Israel-lobby, Lydia – niet alle joden zijn pro-Israel, en niet alle Israel-aanhangers zijn joods.
    Lees Mearsheimer en Walt, De Israel-Lobby, in het Nederlands vertaald, over de macht van de lobby. Inderdaad: het gaat niet alleen over de stemmen maar ook over het geld, en geen enkele presidentskandidaat ontkomt er aan.

  6. Amerikaanse presidenten zijn allereerst gericht op de eigen bevolking van 300 miljoen. Daarvan zijn 40 tot 50 miljoen niet verzekerd tegen ziektekosten. Een democratische president, bij voorbeeld Obama, zal dat willen verbeteren. Dat vereist geld en steun. Leden van de Israël-lobby en miljarden dollars zijn in vereniging. Voilà: het anti-Palestijnen-kartel.
    Wellicht weet Anja waar in de wereld nog wel politieke steun voor de Palestijnen is. Want buiten het leed van de Palestijnen is het ook het leed van de eenzaamheid, het isolement dat pijnlijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *