Volendammiënnes

Mijn tv is stuk en ik laat dat al weken zo: erg rustig. Zo leest een mens nog eens een boek.

Dus gisteren kon ik vanaf mijn balkonnetje De Wedstrijd volgen door het geloei en gejuich dat vanaf drie brandhaarden opsteeg – dat ging goed en dat is prettig, want hoewel iedereen vanochtend met een lichte kater naar het werk gaat is de stemming in Nederland ten minste goed.

Ik kijk nooit naar voetbal, maar wel naar de foto’s in de kranten de volgende ochtend: al die roerende herenliefde.

Want had ik het eergisteren nog over de homofobie in Turkije, niet dat het in de EU al helemaal koek en ei is. Kibbelt onze eigen CU over de vraag of de homofiele medemens wel mee mag doen en dan op welke voorwaarde: dat hij zijn broek aanhoudt en zijn gulp dicht, is geloof ik nu het criterium. De God die ik ken zie ik er niet voor aan dat Hij de man eerst schept met al die interessante dingen eraan, en dan tegen hem zou zeggen daar mag je alleen mee plassen hoor.

In Griekenland is het ook nog niet geweldig, al heb je daar enclaves zoals Mykonos waar de homo’s vakantie vieren – tenminste dat was jaren terug nog zo – en op Lesbos zag ik nog een man met een brede borstkas met een strak T-shirtje waarop I’m a Lesbian. De bewoners van Lesbos willen de dames van de gelijkgeslachtelijke liefde nu verbieden om zich lesbienne te noemen, want dat brengt de eilandbewoners maar in discrediet. Te laat, zou ik zeggen, om nu over te gaan tot de betiteling Volendammiennes of zo. Of Schiermonnikeriaansen. Urkerettes. Amstelvenio’s. Dat slaat niet meer aan.

Griekenland blijkt nog een van de meest weerbarstige homofobische landen te zijn, ondanks het homotoerisme, pas moest de Gay Pride nog door de politie beschermt worden tegen een uiterst rechtse groep die hen aan wilden vallen. In Griekenland gebruikt rechts kennelijk de homorechten nog niet om moslims mee om de oren te slaan: wij verlicht, jullie achterlijk.

In de VS loopt het ook nog niet geweldig. Daar ontstond reuring in de anglicaanse kerk toen bisschop Gene Robinson zich voor de wet liet verenigen met zijn levensgezel Mark Andrews de spanningen liepen binnen de kerk (met 77 miljoen leden) zo hoog op dat de bischop die in 2003 gewijd werd zich in ‘de echt’ liet verbinden omdat hij voor zijn leven vreest. De kerk dreigt nu te splijten. (Trouw, vanochtend)

Ik bedoel maar; niet dat er alleen in Turkije nog werk te verzetten is.

5 gedachten over “Volendammiënnes

  1. ha Anja

    nog niet zo lang terug werden homo’s “Utrechtenaren” genoemd. In de 17e eeuw waren hier de sodomietenvervolgingen begonnen die nogal wat slachtoffers hebben geeist. Urkerettes en Utrechtenaren. Hmm. Misschien toch maar eens proberen!

  2. Homo vervolging lijkt mij ingebakken in Christelijke theologie.
    Je moet al die homo’s en lesbienes wel onderdrukken want anders kan hetzelfde gebeuren met jouw als wat met de mensen in Sodom en Gomorra gebeurde.
    Met die vrouw die nog omkijkt en veranderd in een pilaar van zout.
    God hates fags
    http://www.godhatesfags.com/

  3. Je kunt nu (nog) heel voordelig aan een nieuwe tv komen, Anja. De aanbiedingen swingen de winkels (nog) uit.

  4. Meneer langs geweest, hij doet het weer. Ik zit in een moderne flat, van alle gemakken voorzien, er zit nog van alles in de muren waar ik geen idee van heb, met een indrukwekkend panel aan stekkertjes en handeltjes en verbindinkjes en kabeltjes naast de wasmachine – een beetje monsieur Hulot maar dan 2008 (dit voor de ouwetjes en inboorlingen want die zit niet in de inburgeringscursus) met het nadeel dat niemand er meer iets van snapt en ik al helemaal niet. En dat als het timmerpersoon per ongeluk een stekkertje er uit haalt er weer een deskundige bij moet komen om uit te zoeken waar dat stekkertje er weer in moet want de timmerman snapt timmeren en niet stekkertjes, en alleen de stekkertjesman snapt de stekkertjes die de timmerman (en ik) niet snappen.
    Affijn, het is weer gelukt.

  5. Naar aanleiding van de actie van bewoners van Lesbos om de term “Lesbisch” te “zuiveren”, dacht ik meteen: waarom niet in Nederland de term “Pampisch” invoeren? Weliswaar heeft het (kunstmatige) eilandje Pampus niet zo’n beroemde dichteres voortgebracht als Sappho van Lesbos, maar er zijn geen bewoners die zich gestigmatiseerd zullen kunnen voelen. Bovendien krijgen dan de uitdrukkingen “voor Pampus liggen” en “voor Pampus zitten” een extra, intrigerende bijklank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *