Bewustverklaring

Veel om over te schrijven maar even weinig tijd. Gisteren Den Haag, vandaag Den Bosch, en tussendoor moet er van alles, nog vragen naar de griffier sturen over de Wabo, en papieren invullen voor de visumaanvraag van mijn Palestijnse lieverds.

Dat zijn er drie, want mijn lief heeft twee zoons en dat zijn dus drie sets papieren waar ik drie maal vier keer mijn volledige adres in moet vullen wat er al op stond, want er staat dreigend bij dat ik alle vragen in moet vullen omdat het anders niet in behandeling wordt genomen. Nou hebben ze al een stapel van zulke papieren met alle data er op van de ouders van mijn man die nog steeds op dezelfde datum zijn geboren en zijn gestorven want dat doe je allemaal maar één keer, maar dat vul ik ook nu weer allemaal netjes in, en ik vul drie keer in wat ze hier komen doen, familiebezoek noemen we dat maar, en zes keer wat mijn relatie is tot elk van hen, nou die ene daar ben ik mee getrouwd, en die andere twee, dat zijn dus de kinderen van de man waar ik mee ben getrouwd, en waarom ik zo zeker weet dat ze weer terug gaan na het bezoek en of ik genoeg verdien om garant te staan, ja, voor alle drie, en aan het eind mag ik drie keer een aparte bewustverklaring invullen en ondertekenen, ja ik ben mij er van bewust dat mijn geliefden slechts een visum krijgen voor een kort verblijf, en dat ze geen verblijfsvergunning aan mogen vragen en na het bezoek het land weer uit moeten. Ik onderteken en vul nog eens een keer mijn volledige adres in, want dat hadden ze nog niet. Drie keer. Als je niks te doen hebt, trouw met een buitenlander. Dan krijg je gratis bezigheidstherapie. En veel interessante inkijkjes in de bureaucratie. Zoals toen de ambassade mijn man belde waarom hij naar Nederland wilde. (Is hij al tien keer geweest, maar dat hindert niet). Do I need permission to visit my wife, vroeg hij, en moet je dat uitleggen? Ja dat moet je. Elke keer opnieuw. Mijn man is een Arabier. Die heeft nog het naïeve idee dat als je getrouwd bent het vanzelf spreekt dat je wel eens bij je vrouw wilt zijn.

Bellen naar Gaza. Eerste wat hij altijd zegt: we leven nog. Hoeveel verdiende je ook al weer, vroeg ik, want dat moet ook in die papieren. Ik zeg dat er in de kranten stond dat er weer een paar raketten af zijn geschoten. Stond er ook in dat ze een oude man in Beit Hanoun hebben neergeschoten bij een inval, en dat daarna die raketten zijn afgeschoten, vraagt Khaled. Nee, dat staat er weer niet in. Ook niet dat het leger een paar rondjes extra huishoudt op de Westoever, en dat er gisteren twee studenten dood zijn geschoten bij een razzia. Dat de Palestijnen niet denken dat ze zomaar wegkomen met een beetje wapenstilstand. In mijn stroom berichten een artikeltje over het meisje dat op 12 juni werd gedood. Als wraakactie op de raketten. Beschoten door een tank. Hoofd er af geschoten. Zes was ze. Ze heette Hadeel al-Smeiri. We hebben hier afgesproken dat het pas nieuws is als tenminste een hele familie in een keer aan gort wordt geschoten, en niet dat gekeutel met elke dag maar een of twee. En we stellen ook geen vragen over de gedachte dat je als wraak kleine meisjes dood mag schieten.

In Haaretz lees ik dat de Israelische regering weer een nieuwe reden heeft bedacht om de grensovergang met Egypte niet te openen – zit ik straks weer voor niks al die papieren in te vullen – als die soldaat niet vrijgelaten wordt dan blijft Rafah gesloten. Dan ben ik weliswaar getrouwd maar dan merk je daar verder niets van.

Ik ga maar eens even de vragen naar de griffie sturen.

(In Haaretz staat dat de man in Beit Hanoun getroffen was door een verdwaalde (errant) IDF kogel. Je vraagt je toch of hoe Israelische kogels zomaar in Gaza kunnen verdwalen).

27 gedachten over “Bewustverklaring

  1. Dear Khaled, Anja and the boys. Hope you’ll be together again soon! Hang in there, beat the paper tiger… 😉

  2. Vanmorgen ook de variant op het nos journaal gehoord dat er raketten werden afgevuurd uit Gaza, na jou stukje besloten contact op te nemen met het journaal en hen na eerst een telefoongesprek te hebben gevoerd hierover een mail gestuurd met deze inhoud:

    Vanmorgen meerdere keren op het journaal gehoord dat Israël de grens met Gaza weer sluit ,omdat er raketten zijn afgevuurd vanuit Gaza.
    Wat het journaal niet vermeld dat deze raketten zijn afgevuurd in reactie op een aanval op Beit Hanoun door Israël waarbij een oudere man omkwam. Ik vind daardoor de berichtgeving van het Nos journaal eenzijdig en bevooroordeeld. In het telefoongesprek dat ik hierover voerde met iemand van voorlichting van de NOS werd al gezegd dat misschien de Israëli’ s hun zaakjes in de media beter op orde hadden. Ik vind dat een gemakzuchtige houding van de NOS die ook een eigen verantwoording heeft om objectief te berichten en zelf hoor en wederhoor zou moeten toepassen. Telefoontjes naar de Palestijnen om te horen waarom de raketten werden afgevuurd zijn kennelijk niet gedaan. Ik hoop dat de NOS in hun verdere berichtgeving wel de juiste volgorde van de gebeurtenissen zal vermelden en aan zal geven dat wederom Israël degene was die het bestand als eerste doorbrak m en met nadruk hun eerdere berichtgeving zal rectificeren.

    Misschien kunnen meer mensen hierover klagen over de eenzijdige en bevooroordeelde berichtgeving ,waarbij geen wederhoor is toegepast, bij de NOS

  3. Nog een vraag je vertelde eerder dat je per dag door krijgt wat er allemaal gebeurd in Gaza en de westbank. Je liet eerder een lijstje zien. Waar vandaan krijg je die informatie en is die voor iedereen toegankelijk??

  4. Nou net het journaal gehoord, het verhaal over de grens in Gaza die dicht is vanwege raketten wordt niet meer genoemd . In plaats daarvan hebben ze het nu over een net voorkomen kabinetscrisis in Israël en Olmert die nog niet naar huis hoeft. Kleine overwinning ,maar ik hoop dat ze ook nog rectificeren.

  5. Ina, ik krijg bijna elke dag een deprimerende mail van hugh@sapienspromise.org, die de dagelijkse factsheet aan me doorstuurt, plus vaak nog wat artikelen. Ze krijgen de feiten van de Palestinian Monitoring Group. Je kunt ook kijken bij http://www.palestine.org.nz
    Dat is een Nieuw Zeelandse Mensenrechtenorganisatie die het op zich heeft genomen de feiten die uit Palestina komen door te sturen.

    Een tweede belangrijke bron voor nieuws en artikelen is Dorothy Naor uit Israel die haar eigen nieuwsbrief verzorgt. Haar email is dor_naor@netvision.net.il, maar ik kreeg die nieuwsbrief geloof ik vanzelf omdat ik me aangemeld had bij newprofile@googlegroups.com.

    Probeer maar.

    Die man was overigens niet dood, alleen neergeschoten.
    En de islamitische jihad zegt dat ze de raketten hebben afgeschoten omdat er weer twee van hun mensen geexecuteerd waren op de Westoever, want Israel doet net alsof de mensen van Gaza niks te maken hebben met de mensen van de Westoever en gaan daar nu extra te keer.

    Het is te verwachten dat Israel de Palestijnen gaat provoceren om weer raketten te schieten, maar wel het liefst zo dat wij allemaal denken dat zij zijn begonnen – dan kunnen ze weer zeggen zie je wel, zij willen geen vrede.

  6. begrijp ik het goed Anja? Met veel poeha laat Israel weten een staakt het vuren af te kondigen in de Gaza, en tegelijker tijd beschieten ze de westoever extra?
    Hebben ze een quotum aan kogels dat elke dag op moet? Als het niet hier op gaat, dan gaat het daar op?

    Feitelijk moet Hamas zich niet laten provoceren, maar dat is zooo begrijpelijk.
    Wat mij steeds door het hoofd blijft spelen, is dat het verzet tijdens de tweede wereldoorlog ook een terroristisch beleid voerde. Door het verloopv an de geschiedenis zijn de verzetsmensen nu helden. Was de geschiedenis anders verlopen, zouden we over Hannie Schaft ook spreken als over een terrorist.
    Het gewapend verzet in Gaza en op de Westoever is wat het is, verzet, verzet tegen een bezetter, tegen een overmacht.

  7. Israel heeft ook niet afgesproken dat het staakt-het-vuren ook voor de Westoever zou gelden, Marrigje. Alleen voor Gaza hebben ze gezegd. Dus daar gaan ze gewoon door met de ’targetted killings’ en de razzia’s.

  8. Daar wordt een mens stil van …………..ik wel tenminste .
    Ik kan en wil dit soort dingen niet begrijpen .
    Hoop dat je snel je lief en zijn zonen hier kan ontvangen .
    Wat een zotheid dat je lief hier pas na zoveel moeite kan komen zeg ………ik ben vast net zo naïef als hij , ik dacht ook altijd dat man en vrouw gewoon bij elkaar zouden moeten kunnen zijn 😉

  9. Ik kan het me voorstellen dat je het haast niet begrijpen wilt, Elly. Ik ging bijna vijftien jaar geleden voor het eerst naar Gaza. Ik kwam daar en was behoorlijk ondersteboven. En toen was het aanzienlijk minder erg dan nu. Ik dacht: hoe kan het zijn dat ik dit niet wist, wilde ik het niet weten, kon ik het niet weten, hoe kan het dat mensen dit kunnen weten en het niet willen weten? Er waren van die momenten. Dat de vrouw van een van de chauffeurs van het project waar ik voor werk me vertelde dat zijn vrouw in haar buik en arm geschoten was terwijl ze boord zat te bakken op hun binnenplaatsje. Ze woonden vlak bij de Egyptische grens, onder een van die wachttorens waar de hele dag Israeli’s zich zaten te vervelen. Ze heeft het overleefd, maar ze was zwanger, en het kind in haar buik was dood. Haar andere kinderen renden naar buiten toen ze haar hoorden schreeuwen, en zagen haar in haar bloed liggen. Die konden daar heel lang niet van slapen. Ik vroeg nog dom maar waarom hebben ze op haar geschoten. Nou, daarom. Zoals ze daar ook op voetballende jongetjes hadden geschoten, en een scherpschutter een meisje dood hadden geschoten midden in haar klaslokaal, en schoten op een moeder die met haar baby op een balkon stond, baby dood. Kan dat zomaar? Ja dat kan zomaar. Soms per ongeluk, soms met opzet. Bij wie zou je een aanklacht in moeten dienen? Bij het Israelische leger zeker.

    Die chauffeur en zijn familie raakten ook nog hun huis kwijt, opgeblazen, en zijn auto, waarmee hij zijn brood moest verdienen, platgebulldozerd. Maar ze hebben nog geluk gehad, zegt hij. Ze leven allemaal nog. behalve dat nog ongeboren kindje.

    En dan heb je mensen die dat niet willen geloven, en mij voor leugenaar of antisemiet uitmaken, want het kan niet waar zijn, denken ze. Want dit hebben ze geleerd: Israeil’s verdedigen zichzelf alleen maar, en ze schieten niet op kinderen. Dus het kan niet anders dan dat ik lieg.
    Amira Hass, de Israelische journaliste is er eens achter gekomen dat soldaten leren dat ze niet op kinderen mogen schieten onder de twaalf. Hoewel er geen haan naar kraait als ze dat toch doen. Bewijs het maar eens.

    O en over of mijn man en ik elkaar mogen zien, nou dat mag best hoor. Het gaat alleen niet zomaar. Wat ik meemaak is gewoon standaardprocedure als het gaat om buitenlanders die hier geen verblijfsvergunning hebben. Niets bijzonders.

  10. Ik heb ook de redactie van het NOS journaal gebeld. Sprak ene “Meta”…
    Ze zou de boodschap van mijn ongenoegen doorgeven en ik zou teruggebeld worden wat er mee gedaan werd. Ben benieuwd.
    Telefoonnummer NOS: 035-6779222

  11. Ik ga me aanmelden bij die nieuwsbrieven en ik ga het journaal maar eens bestoken met informatie. Misschien kunnen meer mensen dat doen en kunnen we de bevoordeelde positie van de Israëlische media die kennelijk hun zaakjes beter voor elkaar hebben bij het journaal veranderen.

    Ik hoop overigens dat je geliefden deze keer wel kunnen komen en genieten van de lift in je nieuwe huis en uitrusten hier in Nederland met schoon water en rust en een zee waar je wel in kan zwemmen ( als het mooi weer is , dat wel dan)

  12. Hoi Anja,

    Als je als nederlander met een niet-nederlander getrouwd bent en als nederlander 120 % van het minumumloon verdiend dan mag je je echtgenoot toch naar nederland laten komen en na 3 (of 5) jaar tot nederlander laten naturaliseren. Of is er dan eerst nog zo’n verplicht examen. Als het zou lukken (verblijfsvergunning op basis van jullie huwelijk) dan scheelt het een hoop papierwerk iedere keer opnieuw. Of zitten er meer haken en ogen aan zo’n permanente verblijfsvergunning (ik ben niet zo thuis in die wetgeving)

    In iedergeval een fijne vakantie gewenst, ik hoop dat het allemaal gaat lukken om je man en kinderen de vakantie hier heen te krijgen.

    groetjes van rene veerkamp

  13. Het is niet de bedoeling om hem te naturaliseren, Rene, het is de bedoeling dat we elkaar ongehinderd kunnen zien. Hij blijft voorlopig in Gaza wonen, ik hier. En het zou prettig zijn als het niet elke keer zo’n soesa gaf.
    Want ook aan zijn kant is het een reuze gedoe. Dan moeten de paspoorten naar de ambassade in Tel Aviv, maar hij kan ze niet brengen want daar heb je een vergunning voor nodig en die krijgt hij niet en al had hij een vergunning dan was de grens weer dicht. Want voor het geval iemand dat vergeet: Gaza valt nog steeds onder Israel. En dus moet een Palestijn voor een visum naar de ambassade in Tel Aviv.

    Dus die moeten met een speciale bode gebracht, kost weer geld, en dan weer terug, en dan hopen dat het op tijd is. Hebben we ook wel eens meegemaakt, voor twee mensen die hem aanvroegen, kreeg de ene die wel op tijd, de andere niet. Ging de reis niet door. Dan is dat visum voor een bepaalde tijd gegeven, bijvoorbeeld voor een maand, op datum, en het is al een keer voorgekomen dat het eindelijk lukte maar dat ze hier aangekomen nog net twee dagen hadden voor het visum weer afliep, en dus zaten we een dag bij de vreemdelingenpolitie en het IND, en mochten we de stapel papieren weer opnieuw invullen. Ik vroeg nog aan het IND of de kinderen echt mee moesten, want tenslotte had de vreemdelingenpolitie ze al gezien, met hun paspoorten, nee, die moesten mee ook al hebben ze daar niets te doen want als minderjarigen mogen ze niet eens hun handtekening zetten. En dan krijg je een week verlenging. Zit je dus van die ene week gezellig een hele dag in Rijswijk op plastic stoeltjes te wachten niks te doen. Maar weer een colaatje uit de automaat te trekken. Verder geen klacht hoor, de mensen zijn reuze vriendelijk. Ik had nog wel een suggestie, geef dat visum nou niet op datum maar laat het ingaan op het moment dat iemand de grens overkan. Of beter nog, geef in het geval van getrouwd zijn met een Nederlandse burger een visum voor een half jaar of een jaar, zoals ze in andere landen ook doen. Maar nee, zo doen wij dat niet want regels zijn regels.

  14. @10)Herman en @11 Ina,
    Zie Anja’s posting van maandag,laatste commentaren.Idee van Trees Kosterman.
    Wellicht is het een goed idee om ons te verenigen.
    Dank voor het tel,nr.Herman

  15. Ik weet dat het waar is , ik weet dat er gruwelijke dingen gebeuren , maar het begrijpen , dat doe ik niet . Ik kan met geen mogelijkheid een voorstelling maken van wat je ertoe beweegt weerloze mensen af te slachten , zie me zelf als invoelend en empatisch , maar daar ga ik mank .
    Wat ter wereld brengt mensen zover, die vraag houd me vaak bezig .
    Ingewikkelde materie.

    en dat het telkens zo een toestand is om je man hier te laten komen voor bezoek , vind ik te droevig voor woorden en typisch Hollands , daar zijn we als landje erg goed in ;-( administratieve rompslomp , het zal je werk zijn al die papier bergen te lezen ;-( , lijkt me nog erger dan invullen …..

  16. Die rompslomp is altijd nog veel minder erg dan een Palestijnse die in de VS woont en er helemaal niet meer in mag – zie het artikel van de dochter van Hanaan Ashrawi. Hier.

  17. Zet mij ook maar op je lijst Trees. Anja mag mijn emailadres aan je doorgeven. Ik zat me ook verschrikkelijk aan die berichtgeving van de NOS te ergeren.

  18. Citaat: “Stond er ook in dat ze een oude man in Beit Hanoun hebben neergeschoten bij een inval, en dat daarna die raketten zijn afgeschoten, vraagt Khaled. Nee, dat staat er weer niet in.”
    Dat heeft wél zo in de Volkskrant gestaan, Anja, zij het wat onopvallend. (Het moet natuurlijk niet te duidelijk worden…..).

    Heel veel sterkte met die afschuwelijke vreemdelingenbureaucratie, Anja, en hopelijk zal de (tijdelijke) gezinshereniging nu echt lukken.

  19. Zijn er nog meer dames en heren die mee willen doen?
    ZIE COMMENTAREN OP ANJA’S POSTING VAN MAANDAG.

  20. Ik ga het niet organiseren, jongens en meisjes, maar ik zal als service de email adressen even aan jullie doorgeven.

  21. Anja,het is ook niet de bedoeling,dat jij het organiseert.Doen we zelf helemaal,maar we willen dankbaar gbruik maken van jouw toegang tot de mail adressen.Alvast heel hartelijk dank.

  22. Goedenavond,

    Ik heb een vraag: Ik en mijn vriend die Palastijns is en geboren en verblijft in de Gazastrook willen bij elkaar zijn 🙁
    Ik wil hem graag naar nederland laten komen, hoe kan ik dat doen?
    Verder is hij een goed geschoolde jongen en heeft hij een goede diploma op zak. Omdat ik zelf nog sturdeer kan ik dmv te trouwen hem niet hier heen laten komen? Kan hij hierheen komen om een studie te volgen? en zoja krijgt hij een beurs om dat dan te betalen? Wat kunnen wij doen?? :(:(

  23. Beste Chermaine, uit het bovenstaande verhaal kun je begrijpen dat het niet eenvoudig is om een Palestijn uit Gaza naar Nederland te krijgen, zelfs niet als je met hem bent getrouwd. Je zult er dus deskundig advies bij moeten hebben, dus zoek een advocaat op die gespecialiseerd is en die jullie advies kan geven.

    Er zijn allerlei zaken waar je aan moet voldoen als je onder de ‘gezinshereniging’ formule iemand naar Nederland wilt laten komen, onder andere moet hij waarschijnlijk de inburgeringstest doen daar, en jij moet voldoende verdienen. Of hij als student kan komen en een beurs kan krijgen moet je ook nog uitzoeken, dat weet ik niet. Want dan is het ook nog de kwestie hoe jullie getrouwd kunnen raken, en of hij getrouwd of niet, toestemming krijgt om Gaza te verlaten. Kortom: flink ingewikkeld. Dus vraag om rechtsbijstand, en hou je taai.

  24. Dankjwell voor uw snelle reactie 🙂
    Ik wil hem eerst naar nederland laten komen voor 3 weken een korte visa om mij te kunnen bezoeken ( dus vriendenbezoek) dat is wel mogelijk toch? en moet ik daar nog wat voor doen? naar nederlandse ambassade ?? of kan hij gewoon met passport naar nl komen..??

    Groetjes Chermaine

  25. Ook dat weet ik niet precies, Chermaine. Er zijn twee instanties die je kunnen helpen, je kunt informatie inwinnen bij de Nederlandse ambassade in Tel Aviv, en je kunt kontakt opnemen bij de Representative in Ramallah, dat is dus een afdeling van Buitenlandse Zaken.
    Het lastige aan een visum krijgen voor iemand in Gaza, is dat zijn paspoort, en de visumaanvrage naar Tel Aviv moeten, maar dat hij daar zelf nog niet heen mag. Dat moet dus per bode. De volgende vraag is of hij, als hij een visum krijgt, wel via Erez Gaza uitmag. En het vervelende is dat een visum voor een bepaalde tijd wordt afgegeven, en als die is verstreken voordat hij toestemming krijgt om Gaza uit te komen kun je weer opnieuw beginnen.
    Ook is een punt of Israel wel een vergunning geeft aan een jonge man – daar gaat de Shin Bet over, de geheime dienst, en die zijn niet makkelijk, behalve dat je er niet in beroep kunt.

    Kortom, ook voor een bezoekje van drie weken zijn er veel hindernissen – ik wens jullie sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *