Zomerschema

gaza.jpg

(Strand van Gaza, vorige week)

De vaste bezoekers weten het: ik stel er eer in om elke dag met minstens één bericht te komen. En toch minstens twee keer, meestal meer, mijn weblog bij te werken en naar de reacties te kijken – even de hond uitlaten zeg ik tegen vrienden als ik naar de PC trek om mijn werkje te doen.

Maar ik wil wel even een beetje meer rust en meer tijd. Ik heb de afgelopen tijd grotere onderwerpen, waar ik nog wat voor moest lezen of langer over na moest denken laten liggen. Ik hoop de tijd te nemen voor leeswerk, en ook om mijn dossier over Palestina/Israël verder uit te werken. Ik ga het er dus een beetje van nemen, en wil even van de druk af om elke dag te moeten produceren. Misschien doe ik mijn weblog nog een weekje dicht, maar misschien is het voldoende als ik mezelf niet verplicht om elke dag wat te leveren. Ik zal zien.

Ik ga niet op vakantie. Ik heb allang het plezier ontdekt van niet achter de meute aan de trein of de auto in, en Nederland te beschouwen als een heerlijke vakantieplek, er zijn zoveel mooie plekken, er is zoveel te doen, aan de overkant van het IJ, in het Vondelpark, en anders is er altijd nog onze favoriete hangplek in Zandvoort.

Maar ik blijf ook omdat ik wacht op mijn allerliefste Palestijnen, of het ze gaat lukken om naar Amsterdam te komen. Vorige zomer lukte dat niet, want de grens zat dicht, en ondanks visum bleven ze opgesloten in de grote gevangenis die Gaza heet. Maar mischien, misschien, lukt het nu wel. In principe moeten volgende week de visa klaarliggen. Dat duurt lang, want de regels zijn verscherpt. Dan moeten de paspoorten met visa nog van Tel Aviv naar Gaza, want Khaled mag ze niet zelf op gaan halen. Dan is het wachten of de grens bij Rafah opengaat, en of hij en de jongens bij de gelukkigen hoort die er uit mogen. Er zijn uiteraard nu wachtlijsten, waarop ook patiënten die voor medische behandeling naar Egypte moeten. Lukt dat, dan moeten ze in Cairo een vlucht boeken naar Nederland, want in al die onzekerheid een vliegtuig reserveren is niet te doen. En dan hopen dat hun visum nog geldig is tegen die tijd, anders zitten we weer bij het IND op de bankjes voor verlenging. Als ze niet komen ga ik in augustus weer naar Gaza.

080704-al-sarraj-gaza.jpg

(Wachten bij Rafah)

Dat wordt dus wachten, bellen. Wachten.
Ik ben er al erg in geoefend.
Ik ben al bijna Palestijn.

De foto’s: in Gaza proberen ze de kinderen toch nog een vrolijke zomervakantie te bezorgen. Het helpt in ieder geval dat er even geen gevechtshelicopters boven Gaza hangen en er niet is gebombardeerd.

080623-almeghari-gaza.jpg

15 gedachten over “Zomerschema

  1. Mocht je een dagje in een andere omgeving willen wachten Anja, je bent van harte welkom op Texel. Geen politiek, alleen mooi weer kleine kinderen en taart (dat is onze hobby voor de vakantie, taart bakken, en koekjes)
    Voor de rest wens ik je een heerlijke zomer toe, met je ‘liefste palastijnen’ Ik zal een kaarsje branden dat het lukken mag ze in Nederland te zien.
    Marrigje

  2. Kom, laat ik je een beetje aan kopij helpen.

    Partijleiders uit het Midden-Oosten nemen gezamenlijk stelling tijdens SI congres
    10.07.2008

    Tijdens het congres van de Socialist International (SI) in Athene, van 30 juni tot en met 2 juli 2008, werd een gezamenlijke verklaring van de Israëlische Labour Partij, de Palestijnse Fatah partij en de Israëlische Meretz partij aangenomen. In deze resolutie ‘working for a world in peace’, spreken Ehud Barak, partijleider van de Israëlische Arbeidspartij, Mahmoed Abbas, Palestijns president en leider van de Fatah partij en Joshi Belin, partijleider van de Israëlische Meretz-Yachad partij gezamenlijk hun steun uit voor het onlangs tot stand gekomen staakt-het-vuren in de Gaza strook. Verder riepen zij onder meer op tot de vrijlating van gevangenen.

    In de resolutie spreekt de Socialistische Internationale zowel Israëlische regering als de Palestijnse autoriteiten aan op de verantwoordelijkheid die beide partijen hebben bij het bereiken van vrede. Vrede die belangrijk is voor zowel de twee gebieden zelf als voor het hele Midden-Oosten.

    Op het SI congres waren ook belangrijke andere spelers uit het Midden-Oosten aanwezig, waaronder Walid Jumblatt, partijleider van de PSP uit Libanon en de Irakese President Talibani. De discussie in Athene beperkte zich dus niet alleen tot het Israelisch-Palestijns conflict. Alle leiders gaven in hun speeches te kennen een volledige inzet te leveren om tot oplossingen te komen van de conflicten in het Midden-Oosten.

    Er zijn tijdens het congres in Athene een aantal nieuwe lidpartijen verwelkomd. Zo kreeg de Palestijnse Palestijns Nationaal Initiatief (PNI), met steun van Fatah, de status van observer lidpartij van de Socialistische Internationale. Namens de PvdA namen Jeltje van Nieuwenhoven, SI vice-voorzitter, partijvoorzitter Lilianne Ploumen en Internationaal secretaris van de PvdA Marije Laffeber deel aan het congres in Athene. De PvdA is lid van de permanente Midden-Oosten commissie van de SI.

    Klik hier voor de volledige tekst van de resolutie.

  3. Oorlogsmisdadiger Barak die zich uitgeeft voor socialist en zegt dat hij voor vrede is? Sorry, Claar, daar word ik niet vrolijker van.

  4. Ik ook niet, maar ik had het ook niet aangeboden omdat het een vrolijk stuk is, maar omdat het nieuws is. Vanmiddag merkte hier iemand op dat het ook weer erg uitgaat van de misvatting dat er sprake is van een conflict tussen twee gelijkwaardige partijen.
    Zelf vind ik het vooral weer een hoop retoriek. Helaas.

  5. Ad 8, 9 en 10: Clara

    Interessant, ik was er – als jij geen link gaf – niet toe gekomen de resolutie van de Socialistische Internationale te lezen. Ook ik werd niet vrolijk…. Weet je ook of de oproep van het Palestinian Boycott, Divestment and Sanctions National Committee (BNC) aan de orde is geweest? Ik kan er in de resolutie niks over vinden, maar misschien is er toch over gesproken?

    Vond het goed te lezen dat West-Sahara aan de orde is gekomen. Maar ik mis de oproep op niet met de Marokkaanse overheid samen te werken aan investeringen in bezet Saharaans gebied. Naar mijn mening is het visserijverdrag van de EU met Marokko onwettig, voor dat deel dat zich uitstrekt tot Saharaanse wateren (de PvdA stemde destijds verdeeld). Nieuwe aanbestedingsplannen van Marokko (internationale investeerders) voor een groot zonne-energie-projekt in bezet West-Sahara zijn illegaal, omdat investeerders niet met een bezetter mogen samenwerken. Ik zou het erg goed vinden als de Socialistische Internationale ook het bedrijfsleven op het internationaal recht zou wijzen.

  6. Meer hoop put ik uit een filmverslag in het NOS-nieuws van gisteravond 20.00 uur over het bezoek dat o.a. een aantal Zuid Afrikanen bracht aan Hebron begeleid door een aantal Israelische vredesactivisten die voor het oog van de camera werden gearresteerd en afgevoerd. Een Amerikaanse Jood in het gezelschap, met familie omgekomen in de holocaust, kreeg de gelegenheid zijn weerzin uit te spreken over het gedrag van de kolonisten op de Westoever.
    Eerder al was ik aangenaam verrast dat in mijn krant een artikel verscheen onder de kop “Palestijnen schieten terug met videocamera”, ook in Hebron. Weliswaar oud nieuws maar het stond er dan toch. Zou er dan toch sprake kunnen zijn van een kentering bij de Nederlandse media?

  7. Er verandert ook wat, Johan. Die actie van B’Tselem samen met Palestijnen, shooting back, is al in drie dagbladen vermeld, eindelijk is er echt aandacht voor de activiteiten van de kolonisten, en wordt het langzamerhand duidelijk dat dat geen losse incidenten zijn. Het helpt vooral dat er nu beeldmateriaal is. Maar het gaat echt met twee stappen voorwaarts, een terug.

  8. Ik hoorde dat er ook een Netwerkuitzending over B’Tselem aan zit te komen.

    Fennie, ik was er zelf niet bij, dit was knip- en plakwerk uit de nieuwsbrief. Ik probeer elders antwoord op je vraag te vinden.

  9. Ik heb het nieuws van 20.00 uur gisteravond helaas niet gezien.
    In de PZC stond ook het verhaal over B’tselem “Shooting back” met 3 foto’s in kleur.

    Op de weblog van Meta Floor van Sabeel staat een heel goed verhaal over de man met de bulldozer in Jeruzalem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *