Nederlanders positiever over moslims

071011iftar-125.jpg

Het schijnt op het tv nieuws geweest te zijn, in geen van de dagbladen vind ik terug wat toch wel nieuws mag heten: de gemiddelde Nederlander denkt positiever over moslims dan twee jaar jaar geleden. Eigenlijk zou er moeten staan: de autochtone Nederlanders denken positiever over de islamitische Nederlanders, want de kop suggereert nog steeds dat je Nederlanders hebt – en moslims – alsof die toch nog een soort buitenlanders zijn, in plaats van Nederlanders met een ander geloof.

De indruk dat we het ergste hebben gehad had ik al, gewoon door te zien dat de islamofobe websites al heel wat van hun vuur zijn kwijtgeraakt en voornamelijk nog wat doorpruttelen op de bekende weg. Wilders blijft in de peilingen hangen op negen zetels, altijd nog veel te veel, maar zijn slogans over die schandelijke islam maken geen indruk meer. En ik denk dat de vele initiatieven vanuit de moslimgemeenschappen om een hand uit te steken naar de autochtonen die nog nooit met echte, gewone, islamitische Nederlanders kennis hadden gemaakt zoden aan de dijk hebben gezet. En mensen als Ahmed Marcouch, ook al krijgt hij soms kritiek, zijn niet meer weg te denken in het politieke landschap. Er wordt eindelijk eens een beetje geluisterd. En het blijkt wel mee te vallen.

071122slotervaart-013.jpg

Natuurlijk is een belangrijk gegeven dat na die ontzettend akelige moord op Theo van Gogh geen nieuwe vreseljke dingen zijn gebeurd die op het conto van ‘de moslims’ kunnen worden geschoven, en laten we maar even hopen dat het zo blijft, de stemming kan ook zo weer omslaan.

Dit zijn de gegevens: Nederlanders zijn de afgelopen jaren positiever gaan denken over moslims. Uit een opinieonderzoek blijkt dat nu één op de vijf Nederlanders positief over moslims is. Daar tegenover staat dat bijna een kwart van de ondervraagden negatief is. Die cijfers wijken fors af van de resultaten van eenzelfde onderzoek twee jaar geleden. Toen was was nog geen vijftien procent positief over moslims en was veertig procent uitgesproken negatief.

Het zou ook leuk zijn om eens te peilen of Nederlanders ook positiever zijn gaan denken over autochtonen.

Bron: Maroc, hier en het Allochtonenweblog, hier.

8 gedachten over “Nederlanders positiever over moslims

  1. Ik kan zo moelijk uit de voeten met vragen als “Hoe denkt u over moslims, allochtonen, autochtonen?” Eeuhh kweenie, de aardige vind ik aardig, de vervelende vind ik vervelend.

  2. Het lijkt me niet te ontkennen dat er een hoop veranderd is in de beeldvorming omtrent moslims. Als je ook kijkt naar de SP-brochure “Gastarbeid en kapitaal” uit 1983, dan is het heel duidelijk dat er heel anders tegen “de gastarbeiders” aangekeken wordt. In 1983 waren “zij” toch een soort aliens die je als westerling amper verstond en zeker niet begreep. Het standpunt van de SP destijds was gebaseerd op het onvermogen om zich voor te stellen dat de islamitische cultuur en de westerse cultuur elkaar ooit zouden bereiken en beïnvloeden. Er is veel gebeurd in de tussentijd.

  3. Volgens mij hangt de wijze waarop mensen denken over islamitische Nederlanders nauw samen met de berichten die betrekking hebben op het Islamitisch geloof over de gehele wereld. Of dat al dan niet terecht is is een tweede. Maar had jij ook hierover een opmerking gemaakt wanneer er ‘Katholieken’ had gestaan?

    Tevens vraag ik mij af wat jij verstaat onder: ‘de vele initiatieven vanuit de moslimgemeenschappen om een hand uit te steken naar de autochtonen’. Bedoel je daarbij de open-dagen waarbij niet moslims even een kijkje binnen kunnen nemen?

    Zijn autochtonen die nog nooit eerder kennis heeft gemaakt met een Moslim (alsof alleen dat minimale deel van de bevolking tegen een verdere islamisering van Nederland zijn)echt bereikt?
    Denk je niet dat de vrees voor een eventuele financiele crisis de gemoederen nu even meer bezighouden?

  4. Ja, dat klopt.
    Heb het ook diverse malen gelezen.
    Eén ding moeten we duidelijk onder ogen zien:
    De moord op Van Gogh. Nooit te rechtvaardigen!
    Echter, Van Gogh was een op en top treiteraar, die niets deed om het integratiedebat te voeren op schoppen en trappen na.
    Maar een moord is niet te rechtvaardigen laten we dat voorop stellen.
    Wat gebeurt er als er weer een dergelijke daad gepleegd wordt?!
    We zijn dan weer terug bij af vrees ik…….

  5. Johan:

    Inderdaad heeft dat te maken met de berichtgeving. Die was dan ook heel vaak naatje. Dus of dat terecht was is of niet is geen tweede maar eerste.

    Als er katholieken had gestaan had ik er niks van gezegd want dan was het niet interessant want dat met de katholieken is van de vorige eeuw. Maar als het over katholieken ging was het geen nieuws dus dan had het er niet gestaan.

    Ik bedoel met de inititatieven de initiatieven, bijvoorbeeld, die je al tig keer op mijn weblog hebt kunnen zien staan en jij komt hier ook al een tijdje. Dus dat was vragen naar de bekende weg.

    Of alle autochtonen al bereikt zijn: vast niet. Er zijn er ook die erg hechten aan hun vooroordelen. Hebben ze jou misschien overgeslagen? Of kwam jij zelf nog steeds niet op het idee om eens een keer te gaan kennismaken?

    En de vraag was niet waar mensen zich nu over druk maken maar hoe positief of negatief ze over moslims denken dus daar heeft de financiele crisis nu even niet meer te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *