Inderdaad: kolonistengeweld neemt toe

250_mitnachlimgeenie.jpg

Het stond in de Volkskrant. Niet als opiniestuk maar als feitelijk bericht. Wat lezers van dit weblog al wisten: het kolonistengeweld neemt toe, zowel tegen politie als tegen Palestijnen, en ook geven de Israelische autoriteiten toe dat het maar in een minderheid van de gevallen komt tot vervolging.

Het hypocriete van dit verhaal is natuurlijk dat de kolonisten niet zomaar uit te liucht zijn komen vallen, maar op de Westoever zitten met volledige instemming en economische ondersteuning van de Israelische regering, en kan rekenen op bescherming van het leger, die hen ook heeft getraind en van wapens voorzien. De kolonisten zijn onderdeel van het bezettingsleger, al gaan ze door voor burgers. Het pijnlijke punt (voor Israel) is alleen dat de kolonisten zich ontpoppen als het monster van Frankenstein die zich ook door zijn schepper niet meer laat beheersen. De kolonisten zijn een staat in de staat geworden, met een mentaliteit direct uit het Wilde Westen, met een volledige vanzelfsprekendheid waarmee ze het recht in eigen handen nemen, en zelfs het leger aanvallen als die hen tegen willen houden. Met een rotsvaste overtuiging: God heeft heel Israel aan de joden gegeven en de Arabieren moeten weg of dood. Niemand weet nog hoe je die lui nog onder bedwang kan houden. Er zijn ook andere ‘kolonisten’, mensen die in een nederzetting wonen vanwege de goedkope en mooie huizen, die soms niet eens beseffen dat ze deel uitmaken van het bezettingslege. Maar de vele duizenden koppen tellende militante kolonistenbeweging wordt ook door leger en regeringen gevreesd: uit hen is ook de terrorist Goldstein voortgekomen, die 29 biddende mannen in de moskee doodschoot met een machinegeweer, en daarvoor nog steeds wordt vereerd, en de moordenaar van Rabin, binnen de beweging ook nog steeds een held. Geen president en geen regering durft het aan om met die rabiate geweldplegers al te veel in conflict te komen, zeker niet omdat zij de uitvoerders zijn van de bezetting. Mocht er ooit nog een regering komen die ernst zou willen maken van een vredesproces, en dus de Westoever zou moeten ontruimen, dan komt die te staan voor een tot de tanden bewapend leger die naar niemand luistert behalve naar hun eigen rabbijnen, en die er hun hand niet voor omdraaien om ook joden aan te vallen, of te vermoorden.

En dit zinnetje staat ook in het artikeltje in de Volkskrant, hieronder. “Volgens internationaal recht behoort het gebied geheel toe aan de Palestijnen”. Zo, dat staat er eindelijk eens een keer luid en duidelijk. Ik zei het al: langzamerhand gaan de media een andere houding innemen en is de tijd dat zij blind de kant van Israel kozen voorbij.

Geweldpleging kolonisten Westoever neemt toe
ANP
gepubliceerd op 15 augustus 2008 17:00, bijgewerkt op 17:02
JERUZALEM – De geweldpleging van Joodse kolonisten op de Westoever is toegenomen.

Dat is de conclusie van de Israëlische veiligheidsautoriteiten, die hun bezorgdheid over de situatie hebben geuit. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz vrijdag.

De autoriteiten vonden onder de kolonisten zowel een toename in agressie tegen Palestijnen als tegen Israëlische soldaten. Terwijl er over heel 2007 melding was van 551 geweldsincidenten, staat de teller dit jaar in augustus al op 429.

Een terugkerend probleem is dat agenten en soldaten bij dergelijke mishandelingen lang niet altijd ingrijpen, om zo zelf uit de problemen te blijven. De Israëlische politie gaf toe dat maar 15 procent van de geweldplegingen door kolonisten leidt tot vervolgingen. Lokale mensenrechtenorganisaties menen echter dat maar een op de tien zaken een uridisch staartje krijgt.

Op de Westoever wonen naar verluidt 430.000 Joodse kolonisten tussen ongeveer 2,5 miljoen Palestijnen. Volgens internationaal recht behoort het gebied geheel toe aan de Palestijnen.

Zie ook Haaretz, hier

Eén gedachte over “Inderdaad: kolonistengeweld neemt toe

  1. Onder dit rijtje hoort ook Eden Natan-Zada, de 19 jarihe soldaat uit het settlement Tapuah, die op 4 augustus 2005 zijn geweer leegschoot in een bus die aankwam in het palestijns-arabische stadje Shefaram in Galilea. hierbij kwamen 4 mensen, de 2 zusjes Dina en Hazar Turki en de chauffeur Michel bahus en een andere passagier,Nader hayak, om en meer dan 20 mensen zwaar gewond. Hier is een artikel van Jonathan Cook over deze brute moord.http://www.counterpunch.org/cook06142006.html

    Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds 5 mensen uit shefaram vervolgd omdat in de poging om deze soldaat te laten stoppen met schieten, de soldaat dus omgekomen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *