Student uit Gaza teruggestuurd

revokesvisasfulbrightscholarshipwinnersynrdib-prxml.jpg

Eindelijk lukte het om zeven studenten met een Fulbright beurs naar de VS te krijgen om daar te studeren. Dit gebeurde Fidaa Abed: toen hij aankwam in de VS kreeg hij de mededeling dat hij met het volgende vliegtuig weer terug moest. Waarom? Daarom. Security. En aangezien het om security gaat, hoeven de autoriteiten je niet te vertellen waarom je de toegang bent geweigerd en kun je niet in beroep.

Duizenden Palestijnen zitten opgesloten vanwege redenen die geheim gehouden worden en waar je je niet tegen kan verweren. Het kan zijn dat iemand tijdens de martelingen je naam heeft genoemd, het kan zijn dat je naam toevallig lijkt op iemand die op de zwarte lijst staat (dat overkwam Khaled die een naam heeft die nogal eens voorkomt, hij was al in Cairo en werd toen teruggestuurd. Later bleek het om iemand te gaan met dezelfde naam) Het kan zijn dat je een keer gepraat hebt met iemand die Israel als ‘gevaarlijk’ ziet, of dat er iemand in je familie is die verdacht wordt of dat ze denken dat je met Hamas te maken hebt – of het waar is of niet. Het kan ook gewone pesterij zijn zonder reden, willekeur, om alle Palestijnen in extreme afhankelijkheid te houden. In ieder geval: Fidaa was al in de VS en moest weer terug. Zijn verhaal: hier.

Commentaar en achtergrond in de Guardian (hadden wij maar zo’n krant) Hier.

Gisha voert een internetactie voor de studenten, hier.
En hier, trapped in Gaza.

Eén gedachte over “Student uit Gaza teruggestuurd

  1. Het is geen troost of uitkomst; ik weet dat. Maar de paranoïde geest is natuurlijk de echte opgeslotene.
    De angst voor de ander is tragisch. Israël is in dìe zin een tragedie voor zichzelf. Niet voor de wereld. Vanuit de wereldse beschouwing zijn het de Palestijnen, die door het misconcept “joodse staat” het slachtoffer zijn van israëlische achterdocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *