Verworpenen der aarde

driesvanagt_telefoon.jpg

Eens stonden Van Agt en ik recht tegenover elkaar in verschillende kampen: hij als minister van Justitie die de Bloemenhovekliniek wilde sluiten, ik als activiste die wilde dat er een betere wet voor abortus zou komen, en daar stond ik met een bord: Van Agt: God’s eigen seksist.

Nu staan we beiden aan de kant van rechten voor Palestijnen, en verschijnt er een interview met hem in mijn eigen partijblad, de Tribune. Met Van Agt is gebeurd wat met zoveel mensen gebeurt als ze de moed hebben zelf te gaan kijken. Wie een geweten heeft kan niet langer rechtpraten welk onrecht Palestijnen wordt aangedaan. Voor mij was het Gaza, voor Van Agt was het Bethlehem. Lees, interview door Diederik Olders, foro Suzanne van de Kerk:

Dries van Agt:
“HIER ZIJN VERWORPENEN DER AARDE: DE PALESTIJNEN”
In mei verscheen de biografie van CDA-prominent Dries van Agt, voormalig minister-president. In het Catshuis ontving Van Agt het eerste exemplaar uit handen van de huidige premier Balkenende, die een kabinet leidt waarop Van Agt veel kritiek heeft. Tenminste, waar het over het Midden-Oosten gaat. Van Agt: “Die verwijdering met het CDA is er, die doet mij wel zeer, maar ik moet toch mijn geweten volgen.”

U bent van 1977 tot 1982 premier geweest van kabinetten die Israël vrijwel onvoorwaardelijk steunden. Nu staat u bekend als activist voor de Palestijnse zaak. Wat is er gebeurd?

“In de jaren negentig kwam ik voor het eerst in bezet Palestijns gebied. Het was een traditionele pelgrimage naar het Heilig Land, en die pelgrimage moest natuurlijk Bethlehem aandoen. Tijdens een lunch op Bethlehem University vertelde de leiding van de universiteit over hun omstandigheden. Het was toen voor het eerst dat ik besefte: dit land is bezet, zit onder de knoet en dat is al dertig jaar lang zo. Het was een schok om tegelijkertijd te beseffen dat ik het nooit eerder had begrepen.”

Hoe is dat mogelijk?

“Toen ik de nationale politiek binnenkwam, in 1971, sprak vrijwel geen sterveling in Nederland over Israël en de Palestijnen. Er waren enkele loslopende lieden – dachten wij zo – van het Palestina Komitee, maar die werden algemeen als curiositeit in de marge beschouwd. Dat veranderde tijdens het kabinet-Den Uyl in 1973, door de Jom Kipoer-oorlog. Toen werd de kwestie een issue en stond de hele natie, zonder op- of omzien, als één blok achter Israël. Het hele land was in die tijd vervuld van het vooroordeel: wat Israël doet, moet goed zijn, dat kan niet anders. Tweede verklaring is dat er toentertijd veel minder te zien was van hoe kwalijk de bezetting was. Dit is echter geen poging tot verontschuldiging, want ik vind dat ik het wel had behoren te zien. Daarin heb ik dus gefaald. Maar het is niet zo dom als je zou denken wanneer je de situatie van nu projecteert op de jaren zeventig.”

Waarom maakt u zich druk om deze kwestie?

“Europa heeft een eigen, bijzondere verantwoordelijkheid voor dit probleem. Die verantwoordelijkheid heeft twee wortels. De eerste daarvan is dat het Midden-Oosten, met al zijn miserie, niet zo zou zijn geworden zonder het bemoeizieke, funeste, kolonialistische gedoe van Europese mogendheden in dat gebied in het begin van de vorige eeuw. En de tweede is natuurlijk de Holocaust. Zonder de Holocaust was de staat Israël niet in 1948 al ontstaan. En zeg niet gemakzuchtig ‘de Holocaust was alleen in Duitsland’ – heel Europa draagt een medeschuld door medeplichtigheid, nalatigheid of lamlendigheid.

En dan is er de woede, de verontwaardiging in de hele Arabische wereld over hoe het Palestijnse volk wordt bejegend door Israël, lees Amerika. Het kookt in de gemoederen van de Arabieren en dat is een bron voor terrorisme van jewelste. Het is voor Europa nog gevaarlijk ook, dat we Israël zich zo laten misdragen.”

U zegt: “Israël, lees Amerika”?

“Sinds Nixon-Kissinger is Amerika de beschermheer van Israël. Ten eerste met politieke steun: Amerika houdt alles af in de VN, waarvan Israël ooit enige last zou kunnen krijgen. Hierdoor wordt Israël nooit aansprakelijk gehouden voor zijn illegaal beleid. Twee: Amerika heeft door de jaren enorme wapenleveranties aan Israël verzorgd. Drie, financieel: ik geloof dat de jaarlijke bijdrage uit de Amerikaanse begroting aan de Israëlische ligt in de orde van grootte van een paar miljard. Dat is een gigantisch bedrag, aan een van de rijkste landen van de wereld.”

Waarom?

“Dat is een hachelijk onderwerp. Ten eerste, in de jaren van de Koude Oorlog heeft zich een denkpatroon gevormd: Israël is vooruitgeschoven post van het Westen in dat gebied, want de Arabieren zoeken hun heil bij het communistische blok. En verder verwijs ik naar het rapport van Mearsheimer en Walt, The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy. Het is verbijsterend hoe enorm sterk de invloed is van de Israël-lobby op de Amerikaanse buitenlandse politiek.

Overigens, u weet toch hoe de aanval op Irak is voorbereid? Hoe al in de loop van de jaren negentig een club van lieden, die wij nu neocons noemen, een rapport heeft zitten maken over hoe de Amerikaanse suprematie in de wereld tot ongeveer elke prijs moet worden overeind gehouden. Het Project for the New American Century. En dat het in dat kader passend is om Irak aan te vallen. Je hoeft het geen toeval te noemen dat dat Israël buitengewoon goed uitkwam. Irak leek, als je met een Israëlische bril het Midden-Oosten bezag, een potentiële bedreiging.”

Wat vindt u ervan dat uw CDA zich via de regering- Balkenende heeft gekoppeld aan dat project?

“Ik betreur het – dat is de hoffelijkste manier om het te zeggen – dat Nederland zich politiek geassocieerd heeft met de aanval op Irak, dat had nooit moeten gebeuren. Er was geen fatsoenlijke reden om Irak aan te vallen. Ja, Irak zou zich hebben schuldig gemaakt aan niet-nakoming van enkele VN-resoluties – ik kan het niet laten: Israël heeft intussen 39 resoluties aan zijn laars gelapt! Maar het was ook nog omstreden of Irak zich vergrepen had aan resoluties. Maar belangrijker: er was geen mandaat! En de regering heeft toen, bij monde van Jaap de Hoop Scheffer wel een verhaaltje opgehangen over resolutie 1441 enzovoort: daarin zou dan de machtiging om tot de aanval over te gaan besloten zijn. Er was sprake van ‘ernstige consequenties’ en dat zou je mogen lezen als een militaire aanval. De enige die dat met 100 procent autoriteit zeggen kan is de auteur van de resolutie zelf, dus de Veiligheidsraad. En die heeft bij meerderheid gezegd: dat staat er niet in. Het is een kletsverhaal, ook wat de minister van Buitenlandse Zaken toen, De Hoop Scheffer, gezegd heeft in de Kamer. En vreemd genoeg heeft de Kamer daar niet doorheen geprikt.”

Ook op de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, heeft u ernstige kritiek.

“Wat mij het meest pijnigt, is dat de minister van Buitenlandse Zaken verschijnt aan het Nederlandse volk met een nota van hier tot gunder over het mensenrechtenbeleid en daarbij verklaart dat hij het mensenrechtenbeleid maakt tot de kern, het hart van het buitenlands beleid van Nederland. En hij doet niets, het kabinet doet niets, en de meerderheid van de Kamer doet ook niets, tegen de voortdurend herhaalde en zeer ernstige schendingen van mensenrechten jegens het Palestijnse volk. Helemaal niks.”

Hoe komt dat?

“Er is ongetwijfeld een Israël-lobby in dit land. Veel minder machtig dan die in Amerika, maar niet afwezig en niet zonder invloed. Maar belangrijker nog is dat vooral de reformatorische christenen in de ban zijn van oudtestamentische noties als ‘het beloofde land’ en het bijzondere verbond tussen God en het volk Israël. Dat zijn noties die nog heel veel geesten in hun macht houden. Mensen op de topposten van het huidige kabinet, dat zijn CDA-mensen. De heer Balkenende is een reformatorische christen. Dat is niet irrelevant. Ook bij de ChristenUnie leven die noties heel sterk. Maar dan de PvdA. Het gedrag van de PvdA vind ik, grosso modo, echt teleurstellend. Alles wat minister Verhagen zegt en doet en nalaat, gebeurt onder de zegening en onder de verantwoordelijkheid van de Partij van de Arbeid. Ik begrijp niet hoe dat kan, hoe ze dat met zichzelf in het reine kunnen brengen. Het is toch ideologisch gesproken een partij die het opneemt voor de verworpenen der aarde, dat staat toch in de Internationale? Nou, hier zijn verworpenen der aarde, de Palestijnen! Maar je hoort de PvdA niet. En als je de PvdA wel hoort, houdt partijleider en vice-premier Bos een lofzang rond de zestigste verjaardag van de staat Israël!”

Even terug naar het CDA. Denkt iedereen er daar hetzelfde over als de top?

“Waar ik ook toespraken houd, en dat is dan toch voor een groot deel CDA-volk wat op Van Agt afkomt, ontmoet ik iedere keer massale adhesie. Er is – en ze hebben het in Den Haag volgens mij niet door – een zich verbredende kloof tussen wat de mensen van het CDA werkelijk van deze kwestie vinden, en hoe het establishment ermee omgaat.”

Waarom laten die CDA’ers niet meer van zich horen?

“Goeie vraag. Er zijn steeds meer mensen die van inzicht aan het veranderen zijn. Maar vervolgens militant worden, protesteren, barricaden bestijgen, dat is een hele fase verder. Dus die applaudisseren hartelijk voor mij na afloop van de toespraak, maar gaan dan niet met elkaar in beraad wanneer ze eens zullen optrekken met vlaggen en toeters naar Den Haag om ze daar eens effe te laten weten wat zij ervan vinden. Dat gebeurt nog niet. Ik zeg ‘nog’, want bijvoorbeeld in het CDJA, de jongeren van het CDA, is wel een eerste begin van protest merkbaar. Ik vind het nog te weinig, maar het is er wel. Hoop doet leven. Ik wil niet gaan denken dat ik aan een hopeloze strijd bezig ben.”

Wat moet er volgens u veranderen aan het beleid rondom het Midden-Oosten?

“Wat zou Europa kunnen doen en wat zou Nederland dus moeten bevorderen? We gaan artikel twee van het associatieverdrag van de EU met Israël toepassen en we leggen maar eens even dat verdrag stil. (Het associatieverdrag is een verzameling afspraken over politieke, economische en culturele samenwerking; artikel twee stelt dat respect voor mensenrechten een voorwaarde is voor het verdrag –red.) Opschorten. En we gaan al helemaal geen nieuwe privileges aan Israël toekennen, zoals recentelijk nog is gebeurd. Dat zou een enorme impact hebben op Israël en heel snel leiden tot verandering van gedrag. Daarnaast is er de mogelijkheid van culturele sancties, zoals we met Zuid-Afrika gedaan hebben. Het verlangen van de culturele, politieke elite van Israël om bij Europa te horen is sterk. Een culturele boycot zou psychologisch zeer ingrijpend zijn.”

Op uw website geeft u mensen tips over wat zij kunnen doen. Daar staat niet bij: ‘Stem op een partij die het met mij eens is.’

“Nee. Dat laat ik aan het gezond verstand van de lezers over. Maar ik ben wel blij dat er in ieder geval nog ergens in het spectrum van het Nederlandse politieke bestel partijen zijn die wel aandacht hebben, bewogenheid hebben voor het onrecht jegens de Palestijnen. Dat waardeer ik natuurlijk. Maar het liefst heb ik dat het CDA mijn standpunt overneemt, mede omdat dat natuurlijk ook meer om de hakken zou hebben, in termen van macht. De Israëlisch-Palestijnse kwestie is ook de reden dat er een verwijdering is ontstaan tussen het CDA en zijn eerste lijsttrekker. Die verwijdering is er, die doet mij wel zeer, maar ik moet toch mijn geweten volgen.”

De Duitse publicist Broder noemde u een ‘nette, christelijke antisemiet’. Heeft u daar veel mee te maken?

”Het verwijt van antisemitisme komt weleens. Zelden in expliciete bewoordingen, maar vaak wel bij suggestie. In de geschriften van Leon de Winter, om dan een voorbeeld te noemen, lees ik voortdurend: Van Agt is verblind door ‘De Joden’. Dan staat het woord antisemiet er niet bij, maar het staat er eigenlijk wel. Ik wist dat die zweepslag over mijn rug zou worden gelegd toen ik begon aan het bekritiseren van Israël. Shimon Peres, de huidige president van Israël, heeft dat zelfs aangeraden, om mensen die Israël als staat bekritiseren, te betichten van antisemitisme. Je weet dus dat je dat te wachten staat. En als Hajo Meyer, onze 84-jarige overlevende van Auschwitz, antisemiet wordt genoemd, goed, dan mogen ze dat met mij ook doen. Dan doen ze maar. Ik heb een enorme bewondering voor al die joodse mensen in Nederland die de moed hebben om hun stem te verheffen, in krachtige bewoordingen tegen het schandelijke gedrag van de staat Israël. Dat zijn fantastische mensen. Zou ik de moed verliezen, dan zou ik hem daar terugvinden.”

11 gedachten over “Verworpenen der aarde

  1. Geachte meneer Joris,

    U had al eerder laten weten niet meer met mij te willen communiceren. Die wens is inmiddels geheel wederzijds. Want:

    a. Als u hier wilt reageren moet u manieren leren. Gescheld over ‘beschimmelde meningen’ en ‘vette billen’ steekt u maar in uw eigen reet.

    b. U wordt geacht zich hier te houden aan de inhoud van wat hier boven staat, en epistels waarin weer eens een keer alles op de islam wordt gegooid en opnieuw wordt gesuggereerd dat mensen die kritiek hebben op Israel antisemiet zijn hier niet aan de orde.
    Lees mijn spelregels, hier.

    Meneer Joris: u doet uw eigen zaak geen goed door telkens weer zo te keer te gaan. Uw methoden helpen zeker niet om Joods Actueel een goede naam te bezorgen. En als het werkelijk niet een beetje beschaafder en inhoudelijker kan, hoeft u hier echt niet meer langs te komen.

  2. De heer van Agt heeft het bij het rechte eind en is bekeerd ten opzichte van Israel en moest dat bekopen met een hele pagina in de Telegraaf waarin ‘kopstukken’uit zijn regeer periode er uitgebreid over hem heen vielen! Bij mijn aantekening staat: ‘De heren hebben boter op hun hoofd en durven niet toe te geven! en de zefde moed van van Agt op te brengen’ Maar in al die jaren er na zie ik toch ook dat het bij hen begint te dagen! Ik nodig alle mensen die bovenstaand stuk lezen, het uit te printen en voorzien van hun eigen ‘verhaal’naar onze regering en de tweede kamer te sturen! Misschien gaan er ‘ogen’ open en komt er wat schot in deze onrechtvaardige zaak. J.F. Verhagen Leiden

  3. Heel herkenbaar,wat Van Agt zegt over Nederland rond 1971. Kan me herinneren dat ik toen zelf op de lagere school zat. Er kwamen studenten op bezoek in de klas, vertellen over Israël waar ze in een kibboets hadden gewerkt. Nooit een Palestijn gezien!
    Ben zelf ook pas veel later meer gaan beseffen over de Palestijnen toen ik zelf een paar keer naar Israël was geweest.
    Er lijkt wel geleidelijk aan een kentering plaats te vinden in Nederland, maar al met al komt de collectieve bewustwording langzaam op gang.
    Het kernwoord blijft: informatie. Blijven schrijven over de situatie waarin Palestijnen leven, interviews publiceren, Palestijnen uitnodigen in actualiteitenrubrieken op tv, documentaires en films uitzenden (bv.”Bilin my love”).

  4. Beste Anja,
    Zo zie je maar weer dat het wel mogelijk is om twee partijen te verzoenen en een gezamelijk doel maakt dit mogelijk. Ik hoop dat dit ook mogelijk is voor de Palestijnen en de Joden. Op mijn vele reizen in ben ik vaak geconfronteerd met het uizichtloze bestaan van hele gezinnen en heeft mij erg aangegrepen. Tevens ben ik tot de conclusie gekomen dat ik me moet focussen op de jeugd uit deze gezinnen, zodat deze een goede toekomst kunnen opbouwen.

  5. Allereerst: prima dat Van Agt het licht is gaan zien. Prima dat hij daarmee de laatste jaren ook actief iets doet.
    Toch heb ik problemen met zijn voorstelling van zaken, alsof in 1971 “nog geen sterveling in Nederland over Israël en de Palestijnen sprak”, en dat na de Yom Kipoer-oorlog in 1973 Nederland “zonder op- of omzien als één blok achter Israel” stond. Dat is domweg in strijd met de werkelijkheid. Eind jaren zestig waren, zeker in de studentenbeweging, al velen die de Israëlische bezettingspolitiek bekritiseerden, weet ik uit eigen ervaring. En het Palestina-komitee bestond echt niet uit een stelletje wereldvreemde zonderlingen, die niemand waarnam. Het is gewoon zo, dat Van Agts politieke tehuis er niets van wilde weten.
    Maar goed, laten we er blij mee zijn dat het inzicht bij hem, zij het nogal laat, wél gekomen is. (Met ex-minister van buitenlandse zaken Van den Broek is ook iets dergelijks aan de hand). Want partijgenoten als minister van buitenlandse zaken Verhagen willen het nog steeds niet zien. Intussen wél maar al te graag goede sier makend met een mensenrechtenbeleid -met de opvallende uitzonderingen Palestina en Guantánamo Bay…..

  6. Kennelijk raakt Van Agt een gevoelige snaar. In ieder geval kon je er gif op innemen dat er ook hier negatieve reacties zouden komen. Zonder uitzondering zijn die bezig om Van Agt zwart te maken: zijn meningen zijn ‘beschimmeld’, hij is ‘een fossiel’, hij was eens misdienaar – dat schijnt ook heel erg te zijn – en zou zichzelf wel eens een Arier hebben genoemd, zijn boek ligt over een half jaar bij de Slegte, naast die 6 a 7 boekjes van mij (dat waren er veertig, jongeman) enzovoorts en zo verder. Geen van de mensen die Van Agt zo vreselijk vinden hebben de moeite genomen om in te gaan op wat hij zegt: let op: géén.

    Schelden, en geen inhoud. Of is dat omdat niemand van die tegenstanders in staat is om wat Van Agt zegt te weerleggen? Hoe het ook zij: gescheld, spelen op de man, daar moet je niet voor op dit weblog zijn.

  7. Het is voor menig propagandist van het zionisme een doorn in het oog om felle voorvechters van Rechten voor de Mens, zoals Van Agt er eens van is, of Gretta, of jijzelf, of Jimmy Carter aan het woord te laten en daar zich uitspreken tegen het onrecht dat Palestijnen wordt aangedaan. Ik constateer met pijn dat deze propagandisten regelmatig gebruik maken van middelen om de persoonlijke integriteit van deze voorvechters af te breken. En tevens vaak worden de bekende labels van antisemiet uit de kast getrokken en aan dezelfde voorvechters gehangen; bijzonder iritant. Kortom, een laakbare vorm van discussie voeren.

  8. Of liever gezegd: een vorm van géén discussie voeren, en die juist uit de weg gaan, denk ik, Ben. Waarbij ik denk: de tegenstanders hebben het ondertussen ook wel door dat ze het op inhoud, op feiten, niet kunnen winnen. Dus blijft er over: schieten op de boodschapper.

  9. Er is volgens mij een kentering gaande die meer en meer oog heeft voor de benarde positie van de ontrechte Palestijnen.
    Dat is op deze schaal niet eerder gebeurd in de geschiedenis van het conflict.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *