Telegraaf

Vriendin die bij de kapper zat belde, of ik al wist dat ik pontificaal op pagina 1 van de Telegraaf sta. O vandaar dat ik in de trein al twee keer was gebeld door de radio hoe dat nou zit met vanavond, de bijeenkomst in Rotterdam over een stedenband met Gaza.

Nou, allereerst ben ik geen initiatiefnemer, dat is, onder andere, de SP Rotterdam, ik ben alleen, als ik het haal want ik moet vandaag de huurderswet in de Eerste Kamer behandelen, een van de sprekers. Verder weet ik dat de voorbereidingsgroep, mede op mijn advies, al heeft besloten dat een formele stedenband met Gaza op dit moment niet aan de orde is, en wordt opgeschort. Maar wel willen ze de bevolking van Gaza blijven steunen, en dat kan, er zijn onafhankelijke, politiek neutrale organisaties en initiatieven zoals studenten die een beurs nodig hebben, en zo kan de initiatiefgroep wel laten zien achter de bevolking van Gaza te staan, zonder zich te mengen in de interne strijd. Dat is wat er vanavond gezegd gaat worden.

Verder zijn Hedy d ‘Ancona en Eric Jurgens weliswaar medeondertekenaars van het manifest van de werkgroep in de PVDA maar ook al geen initiatiefnemers, maar misschien had de Telegraaf hun foto’s toevallig liggen of kan het ze niet zo erg schelen.

Laatste zin uit het stukje: Anja Meulenbelt maakt zich namens de SP sterk om Hamas uit het internationale isolement te halen, en dat klopt nou toevallig weer wel, maar dat is een heel ander verhaal. Het was politiek gezien ontzettend stom om de democratische verkiezing van Hamas niet te honoreren – tenzij je net als Israel vindt dat de Palestijnen zoveel mogelijk opgesplitst moeten worden – noem het gewoon maar verdeel en heers. Hamas was al bezig aan een kentering, net als de PLO destijds, van een organisatie voor gewapend verzet, naar een politieke partij die wilde participeren in het politieke proces, en bereid was om mee te onderhandelen. Dat begin van een proces de goede kant op is vakkundig de nek omgedraaid, en niet Hamas is bestraft maar de bevolking van Gaza. Dat heeft vooral de radicale kant van Hamas verstrekt, en daar zitten we nu mee. Maar vooral zit de bevolking van Gaza daarmee.

Dat Hamas als gesprekspartner wordt geaccepteerd is onvermijdelijk, maar dat is wat anders dan een vriendschapsband aan te gaan, en je hoeft ook geen vrienden te zijn met die club. Zoals al zo vaak gezegd: vrede sluit je met je vijanden, niet met je vrienden.

En als de Telegraaf mij nog eens op de voorpagina wil zetten, zonder even van te voren de feiten te checken, mag er dan wel een leukere foto?

15 gedachten over “Telegraaf

  1. Wat foto betreft heb je helemaal gelijk (even op Internet gezocht) Je moet alleen de reacties bij het stukje op Internet niet lezen, daar wordt een mens naar van.

    Ik hoop dat je tijd hebt voor een lezing Anja, en anders succes met je eerste kamer werk.

  2. Nou, dames, ik begrijp dat we er onderling niet uitkomen of dat wel of niet een leuke foto is, maar suggesties van Lydia dat ik me maar eens moet laten liften gaan echt te ver. Ga je zelf laten liften, Lydia.

    Verder was het geheel voorspelbaar dat er Telegraaf lezers langs zouden komen die nog niet weten hoe het hier op mijn weblog toegaat. Ik zal als ik thuis ben de spelregels er weer eens opzetten, maar dit is regel een: niemand, en ik ook niet, wordt op dit weblog uitgemaakt voor antisemiet, terroristenaanhanger, NSBer, opportunist en wat nog meer. Doe dat maar bij de Telegraaf die zijn feiten niet checkt voordat ze een stuk plaatsen, daar mag rustig gescholden worden.

    Verder heb ik het hier al vaker over Hamas gehad, ik zal binnenkort een actueel artikel plaatsen, en ik zal het ook weer eens uitgebreider hebben over wat er terrorisme wordt genoemd. Want het lijkt de meeste mensen die Hamas of maar liever in een moeite door alle Palestijnen terroristen noemen weinig te kunnen schelen wat ze eigenlijk bedoelen. Als je onder terrorisme verstaat aanvallen op burgers, dan kun je er niet omheen dat Israel aanzienlijk meer Palestijnse burgers heeft gedood dan andersom. Als je het daar niet over hebben wilt, doe dat dan ook maar niet over de Palestijnen.

    Verder wordt er als het om Palestijnen gaat zelden een onderscheid gemaakt tussen werkelijke terreur, aanvallen op burgers dus, en volgens elk internationaal recht volstrekt gelegitimeerd verzet tegen een bezetting.

    Verder wordt er ook geen onderscheid gemaakt tussen verzet tegen wat de staat Israel doet, en anstisemitisme, haat tegen joden. En zoals Azmi Bishara zei: het maakt mij niet uit of het joden of japanners zijn, wat mij uitmaakt is dat het bezetters zijn. En is er uiteraard dan ook weer geen enkele aandacht voor wat er in Israel gedacht wordt over Arabieren.

    Voor de bezoekers die al wat langer meelopen gesneden koek, voor de mensen die hier voor het eerst komen misschien niet, maar sorry, het staat er toch echt al tig keer uitgebreid op en we beginnen niet elke keer weer opnieuw.

    Een artikel over Hamas komt er binnenkort aan.

  3. Huh??? Bedoel je mij? Nee toch? Uhm…. hoe is die huurderswet afgelopen? Ik moet toch een andere naam verzinnen, want ik zou nooit zoiets tegen wie dan ook zeggen. Ik vind rimpels bij mensen horen. Geeft karakter en net als grijze haren (heb ik inmiddels ook een hoop van) hoort het bij het ouder worden. Ik vind het juist mooi. Zelf zal ik nooit laten liften en ook geen Botox gebruiken. Het gaat dan wel om MIJN rimpels en die draag ik met trots. Sorry, dit moest even, om duidelijk te maken dat Lydia niet mijn persoontje is… 😉

  4. De Telegraaf. Jonge mensen weten niet eens meer hoe een telegraaf er uit ziet. Telegrammen? Wat zijn dat?
    Voordat De Telegraaf inziet welk onrecht de Israëli’s daar aanrichten zijn we weer 150 jaar verder.

  5. Anja, als je toch eens ziet welke taal er door sommige in de telegraaf site word gedeponeerd. Wat lopen er soms voor mensen rond hier in dit land, dat men spreekt in termen van NSB, Hitler en anti joden. Zijn deze mensen nou echt dom?

    Ik denk altijd stiekem, Anja, dat deze mensen gewoon geen oplossing voor het Midden-Oosten willen, die willen gewoon de rest van hun leven lekker kortzichtig zwart-wit kunnen doorzeuren en schelden.

    Mijn zege hebben jullie!

  6. Anja,
    waar ik me al een tijdje zorgen over maak is het ongelimiteerde gevloek, gelieg en de ongelooflijk harde toon waarop sommige mensen tegenwoordig alleen zich van schijnen te kunnen bedienen. Deze zelfde mensen hebben vervolgens op diezelfde fora de mond vol van normen en waarden, het respect hebben voor het westen bla bla bla. Zelf hoeven zij schijnbaar geen enkele grens van fatsoen in acht te nemen getuige de vaak ronduit onbeschofte taal die zij bezigen. Is het iets dat altijd al heeft bestaan maar nu door het medium internet zichtbaar word of worden de mensen tegenwoordig steeds dommer.
    Ik heb me in angst wel eens afgevraagd of iedereen tegenwoordig zo is maar ik troost me met de gedachten dat er ook heel veel wel verstandigde mensen rondlopen die wel met fatsoen en respect een mening naar voren kunnen brengen.
    Ik begrijp de Telegraaf en ook bijvoorbeeld sites als elsevier.nl werkelijk niet dat zij dit soort scheldkannones toestaat, je kunt als er website moeilijk trots op zijn dat je publiek zich bediend van dergelijk communicatief braaksel. bah

  7. Pffff…. ik dacht ook al…. 🙂

    Krijg jij meer van het soort reacties als hierboven die van die Bartje? Goeiegrutten, wat een zielig figuur is dat.

    Wat ik van het initiatief moet denken, weet ik nog niet. Gaza kan alle steun en hulp juist heel goed gebruiken, maar ik blijf twijfels houden bij een aantal Hamas mensen die ik wel op TV dingen heb horen zeggen die ik afschuwelijk vind. Maar ik woon hier en niet daar. Een echt oordeel zal ik nooit kunnen geven. Als het erom gaat dat de mensen in Gaza uitzicht krijgen op een beter leven, dan stem ik natuurlijk vóór.

  8. Ja reacties type Bartje krijg ik vaker, maar uiteraard mieter ik die er meteen van af, en na een tijdje houdt het dan meestal vanzelf op. De erg doorzeurende strontgooiers krijgen dan een IP-ban, dan hoef ik ze ook niet meer te deleten.
    Als ik dat niet zo deed zag het er hier binnen de kortste keren net zo uit als bij de Telegraaf en Elsevier, en blijven de mensen die nog wel wat verstandigs te melden hebben, al of niet eens met mij, vanzelf weg en hou je alleen nog stront over.
    Dus. Vandaar. Dat ik zo streng ben.

    Als je me goed begrijpt dan weet je dat er ook Hamas figuren zijn die ik niet onder mijn vrienden zou willen rekenen. Maar dat is het punt niet. We hebben te vaak de gewoonte een gehele bevolking te beoordelen naar het regime, en dat is in vele gevallen te simpel.

  9. En voor meneer die dappere ‘geallieerde’ Telegraaflezer: ik kom in Gaza erg veel meer beschaafde mensen tegen dan onder de lui die in de Telegraaf aan het schuimbekken zijn, en Gaza staat bekend om de mensen die hun mouwen opstropen: daar komen de beste bouwvakkers vandaan en Israel mist die nog dagelijks. Dus wil je als je hier wilt reageren niet met zulke domme flauwekul aan komen zetten?

  10. Raymond,
    Heel goed gezegd. Ik vraag me af: Hoe zouden die lui zoals die Bartje, reageren, als ze behandeld zouden worden, zoals de Palestijnen behandeld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *