Op weg naar het einde van de joodse staat

Ze’ev Sternhell, de Israelische professor die woensdag een moordaanslag overleefde, schreef vorige maand een kritisch stuk in Ha’aretz over de verloedering van Israel door onder andere de kolonistenbeweging (onder de titel: Zionism’s dying between Hebron and Yitzhar): “Als de gemeenschap er niet in slaagt de kracht te vinden om zich te ontdoen van de nederzettingen –die een valstrik blijken te zijn– zal er hoogstens een droeve herinnering overblijven van wat nu nog de Joodse staat is.”


Twee citaten uit het artikel:

’Het zionisme is een veroveringsoorlog”, zei een van de grondleggers van de Israëlische staat, Berl Katznelson in 1929. Hij vervolgde: „Ik gebruik niet toevallig militaire termen om het vestigen van de staat te omschrijven”. In feite was het zionisme een veroveringsbeweging en daartoe waren alle middelen bruikbaar. Wat echter in de dagen voor de stichting van de staat onvermijdelijk en dus gerechtvaardigd was, krijgt nu de lelijke en gewelddadige vorm van een koloniale bezetting: het autoritaire regime in de bezette gebieden, de schepping van twee legale systemen het gebruik van leger en politie ten dienste van de kolonistenbeweging, de roof van Palestijns land. Dit alles draagt niet bij aan de vervolmaking van het zionisme maar leidt tot zijn begrafenis. Hier, tussen de stad Hebron en de nederzetting Yitzhar begraven de kolonisten de democratische Joodse staat.

Wie wil weten wat er aan de hand is, moet absoluut een bezoek aan de gebieden brengen. Pas als je door de velden loopt, snap je onmiddellijk dat de zogenaamde illegale buitenposten het probleem niet vormen. Dat er niets in de weg wordt gelegd aan gajes dat de wet aan zijn laars lapt is op zichzelf een schande , maar dat is niet de belangrijkste hindernis om een einde te maken aan de bezetting. De ware oorzaak is de kolonistenbeweging zelf, de Israëlische landhonger.

Het hele artikel te lezen in Trouw van vanochtend: hier.

9 gedachten over “Op weg naar het einde van de joodse staat

 1. Nee, Dimitri, ik wil graag dat Israel ophoudt een ander volk te bezetten en te terroriseren, en dat het een gewone democratische staat wordt met gelijke rechten voor alle burgers ongeacht geloof, etniciteit of nationaliteit. Dat er nog steeds mensen zijn die dat zien als ‘de vernietiging van Israel’ kan ik niet helpen. Ik heb het over de redding van Israel, dat zo niet eeuwig door kan gaan. Zie Sternhell hierboven, van wie ook de kop afkomstig is – die is niet van mij, dus – : Israel is zelf bezig zich ten gronde te richten en een staat te worden die door niemand die nog voor mensenrechten opkomt, internationaal recht wil handhaven geacht kan worden. Israel zelf, en daarbinnen de kolonistenbeweging, is zelf zijn ergste vijand geworden.

 2. Dank voor de links en de info, Anja. Dat is weer een vracht werk geweest, de postings van vandaag.

  Een beetje off topic, maar toch ook weer niet: het valt me op dat de laatste tijd in het integratiedebat (of wat daarvoor door moet gaan) het woord ‘kolonisatie’ en ‘kolonisten’ boven komt drijven in de drab.

  Marokkanen zijn bezig Nederland te koloniseren. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders woensdag betoogd tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. “Ze zijn niet gekomen om te integreren, maar om ons te onderwerpen en te overheersen”, zei Wilders.” (De Pers)

  Op internet is de term ‘kolonisten’ al langer hot (vraag bij google maar naar wilders+kolonisten), maar dat hij nu ook publiek gebruikt wordt is voor mij nieuw.
  Ik zou Wilders wel eens willen vragen hoe zijn PVV staat tegenover de Israëlische kolonisten.

 3. Ja, Wilders heeft een probleem: hij haalt de media alleen, en dat is ook het enige wat hij voor elkaar krijgt, als hij weer een overtreffende trap weet te bedenken. Dus zit ik te kijken: wat kan hij nu nog verzinnen? Maar daarmee is hij ook zo bezig zichzelf te overschreeuwen dat zelfs de mensen die ook wel een beetje bang waren voor al die enge migranten met dat vreemde geloof het nu ook wel een beetje ver vinden gaan: hun buurman zou er op uit zijn om hier de boel over te nemen? Ze zien hem dat nog niet doen.

  En ja, Wilders leert veel van Israel, dat geeft hij wel vaker volmondig toe. Ik denk dat ik het antwoord wel weet van Wilders: dat zijn geen ‘kolonisten’ want het land is van hun. Die verdedigen dat land alleen tegen al die nare moslims die daar per ongeluk terecht zijn gekomen en die ook daar een islamitische heilsstaat zouden willen als ze de kans kregen. En dat moet je natuurlijk tegenhouden, Israel is tenslotte de enige democratie en een voorpost van de westerse beschaving in het MO. Of zo iets.

  Het is wel interessant hoe vaak en op welke wijze rechts van alles kaapt, en hoe ze knoeien met hun vijandbeeld.

  En ja, het was de afgelopen dagen een vracht werk, maar met het gedoe naar aanleiding van de Rotterdamse actie voor Gaza, en het geschetter in de rechtse pers, en nu de aanslag op Sternhell, en Bolk over Ramadan vond ik het wel nodig om daar wat gedegener materiaal bij te zetten. Ik loop nu ook geweldig achter met de andere onderwerpen. En tijd voor de kapper is er ook niet.

 4. Dan is het dus ‘kolonisten’ die zich verdedigen tegen kolonisten. Het moet niet gekker worden.

  Ik heb jou wel door. Je durft natuurlijk niet meer naar de kapper na het telegraafavontuur, hahhhahahaha.

 5. Israel is een bedreiging voor de wereldvrede – zolang de Joodse lobbies, en andere meelopers Israel blijven steunen zal er tot mijn spijt niets veranderen. Wat betreft Wilders, the bleached bimbo,ach, zijn bezoekjes aan de Israelische Ambassade te Den Haag, wat betekenen deze? Maak zelf je gedachten maar op.

 6. Vind je het goed, Shauna, om het te hebben over de pro-Israel lobby en niet over de joodse lobby? Je hoeft namelijk helemaal niet joods te zijn om Israel te blijven verdedigen, dat doen chirstenen en neocons ook, en er zijn bovendien een toenemend aantal joden die wel heel kritisch staan tegenover Israel. En wat Wilders betreft, zie ik hier ook liever argumenten dan scheldwoordn als bimbo. Het zegt namelijk vooral iets over wat jij vindt en erg weinig over hem. Okee?

 7. Waar, Clara, want aangezien mijn vaste kapper zo populair is dat ze een wachtlijst heeft van een maand stort ik me nu in de armen van een leerling, en als ik dus een maand niet meer tevoorschijn komt dan is dat experiment dus mislukt en zit ik in de kast mijn haar te groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *