Gemengde liefde in tijden van zwartwit-denken

Gemengde liefde? Ik weet nog dat ik op een tweedehandsboekenmarkt een boek zag liggen over het ‘gemengde huwelijk’. Dat was in de tijd van de vrouwenbeweging en nog voor het homohuwelijk. Gemengde groepen, dat waren voor mij groepen met vrouwen en mannen. Dus dom dacht ik: gemengd huwelijk? Maar anders mag het toch niet eens? Natuurlijk ging dat boek toen over huwelijken tussen protestanten en katholieken, eens een groot probleem waar je hele boeken over moest schrijven, want ’twee geloven op een kussen, daar ligt de duivel tussen’.

Nog een kleine anekdote. Toen ik mijn intimi liet weten dat ik mijn jawoord had gegeven aan mijn Palestijnse geliefde vroeg iemand me zorgelijk: denk je niet dat dat problemen gaat geven vanwege de cultuurverschillen? En ik zei: ik heb met elke man al een dijk van een cultuurverschil. Dat hij een Palestijn is kan er ook nog wel bij.

Hieronder de uitnodiging voor een bijeenkomst over ‘gemengde liefdes’. Kun je meteen kennismaken met de poldermoskee. Ik zal er niet bij zijn, ik ben dan bij mijn dubbel gemengde geliefde.

Gemengde liefde in tijden van zwartwit-denken
Autochtonen en allochtonen weten elkaar prima te vinden in de liefde,
dwars tegen de sombere discussies over de Multiculturele Samenleving in

Debat dinsdag 21 oktober: wat moet je overwinnen om gemengde liefde tot een succes te maken? Tijdstip: 19:00 uur – 21:00 uur. Locatie: Poldermoskee Slotervaart: Jacques Veltmanstraat 463. Aanmelden: info@allin-service.com Informatie: 06 – 1645 3567.

Stadsdeelvoorzitter Marcouch opent: ‘Mijn huwelijk met mijn overzeesche Marokkaanse had alle ins en outs van een gemengd huwelijk’

Frénk van der Linden:
– presenteert het boek ‘Let´s Make Love’ met 27 portretten van gemengde koppels
– interviewt vier gemengde koppels
– leidt een discussie met circa honderd mensen in de zaal

Stand-up Comedy: Reza Peyk

Gezocht: gemengde koppels! Komt uw partner uit een ander land, een andere cultuur, en bent u beiden bereid te vertellen over uw geluk en ervaringen? Meld u dan met uw partner aan: 06 – 1645 3567

Marleen (28) uit Amsterdam-West: ‘Toen ik vriendinnen vertelde over mijn liefde in Marokko, kreeg ik een berg vooroordelen over me heen: “hij ziet je als paspoort”, “hij komt van je profiteren”, “binnen één jaar draag je een hoofddoek” en “nou mag je geen korte rokjes meer dragen”. Maar ik werd ook geconfronteerd met mijn eigen vooroordelen over moslims: hij is overtuigd moslim en vrijdenkender dan veel Nederlandse mannen die ik ken. Mijn wereld is groter geworden, ik heb geleerd te relativeren. Ik staar me niet langer blind op de waarheid van mijn eigen cultuur.’

Organisatie: stadsdeel Slotervaart (www.slotervaart.nl), Poldermoskee (www.poldermoskee.nl) en Kosmopolis (www.kosmopolis.nl)

2 gedachten over “Gemengde liefde in tijden van zwartwit-denken

  1. toen ik in 1971 met mijn 1e man wilde trouwen.. een marokkaan.. kreeg ik bij het aantekenen een boekwerk mee van de gemeenteambtenaar.. dat bol stond van de waarschuwingen en vooroordelen over islamieten…jammer genoeg heb ik het niet meer in mijn bezit.. ik had het graag als curiositeit aan mijn kinderen en kleinkinderen willen laten zien..
    ik ben 25 jaar heel tevreden met hem getrouwd geweest(hij is overleden)..en heb 4 kinderen gekregen.. die op hun beurt weer zijn getrouwd met een nederlander, een turk, een marokkaanse en een congolese..
    nu ben ik alweer 12 jaar getrouwd met mijn huidige man..een oud-zeeman uit kaapverdie.. we hebben kleinkinderen in alle kleuren van de regenboog van blond en wit naar kroes en diepzwart…
    en bijna alle geloven bevinden zich in mijn familie..katholiek,protestants,moslim en atheisme..
    het geeft nooit moeilijkheden.. we vieren gewoon alles !!!
    ik ben erg trots op mijn familie !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *