East Side Story, deel 3

untitled.jpg

Berichtje van het NIO:

Op uw weblog zag ik uw artikel over de première van afgelopen woensdag
van de documentaire van Mohammed Alatar. Graag wil ik u ook nog even
wijzen mijn reportage van afgelopen zondag over de film. Deze wordt
aanstaande zaterdag om 10:55 uur op Nederland 2 herhaald. De reportage
is ook te zien op onze website www.nioweb.nl
bij laatste tv uitzending.

Madelon Stockman

10 gedachten over “East Side Story, deel 3

  1. Is er iets bijzonders in de film te zien dat anders is dan wat iedereen al kent?
    Zo lang Israel bestaat zullen ze Jeruzalem eisen als hoofdstad.
    En zo lang de Amerikanen Israel steunen zullen ze vrolijk de boel overnemen.
    De oplossingen liggen niet bij ons maar in de VS.
    Zij moeten Israel bewegen om zich terug te trekken tot de grenzen van 1967.

  2. Was jij van plan om rustig af te wachten tot de VS eens op dat idee kwam en je verder nergens voor te interesseren, Hendrik? Sla mijn weblog dan ook maar over.

  3. Nou Anja ik vroeg jouw of er iets bijzonders dan wel nieuw is in deze documentaire dat we niet al kennen.
    Misschien is het gewoon een mooi verhaal of is het op een bepaalde manier goed in beeld gebracht.
    Ik ken de politiek van Israel wel met haar “house demolitions”.
    Waar huizen worden gesloopt en een paar kerels met machine geweren de mensen op straat gooien.
    Dat noemen ze illegale gebouwen onder hun bezetting van Palestijns grondgebied.
    Geen Palestijn die een huis kan bouwen of laten bouwen dus zitten Palestijnse families soms met 20 man in een enkel huis.

  4. En dat wisten wij al, Hendrik.
    En aangezien ik niet weet wie jij met wij bedoelt als je wij zegt en ook niet weet wat jullie al weten beveel ik een film aan als ik die interessant vind. Mag je zelf weten of je die zien wilt of niet.
    En wat je niet hoeft te doen, Hendrik, is wat wij op dit weblog al weten – omdat ik hier al jaren informatie doorgeef – nog eens dunnetjes over te doen – de rest van wat je stuurde heb ik dus gewist.

    O en lees even de spelregels, Hendrik. Dan weet je waarom ik niet alles zomaar plaats. Bijvoorbeeld omdat we ons hier aan het onderwerp houden en niet eindeloos alles opnieuw gaan herhalen. Hiero.

  5. Dag,
    @ 2, 3, 4 en 5.

    Ik heb wel een vraag aan Hendrik: waarom geloof je dat het niks uitmaakt wat “wij” in Europa doen?
    Denk je dat het Israel niet zou uitmaken als we nou eindelijk eens het associatieverdrag Israel – Europa zouden opschorten (voor alle duidelijkheid: vanwege dagelijks schenden door Israel van mensenrechten)?

    En Anja: heel hartelijke groet,
    Fennie

  6. Fennie Stavast Europa heeft geen enkele invloed op Israel en de bezetting van Palestijns grondgebied.
    Europa stemt al jaren voor de twee staten oplossing dat is Israel op de grenzen van 1967 en Palestina op de rest.
    Het lijkt mij dat het probleem niet in Europa zit maar in de VS en de Arabische wereld.
    Europa kan niets en is niet belangrijk.
    Maar in de VS en in de Arabische wereld kan een echte verbetering voor de Palestijnen worden bereikt als er de wil voor is.

  7. @ Hendrik (7):

    In de lijn van jouw redeneertrant zouden in Nederland in de jaren zestig en zeventig geen demonstraties moeten zijn gehouden tegen de oorlog in Vietman (en aangrenzende gebieden). Want Europa “kan niets en is niet belangrijk”. Maar juist die grote internationale solidariteit heeft destijds een grote rol gespeeld wat betreft de beëindiging van die oorlog. Niet voor niets heeft bv. de Amerikaanse ambassade in Nederland zich toentertijd bemoeid met de vervolging van anti-oorlogsdemonstranten. En waarom dacht je dat het CIDI zich zo uitslooft met propaganda voor de Israëlische regering? Toch niet omdat Nederland “niets kan en niet belangrijk is” ?

  8. Hendrik, ik bn zo iemand die ook al jaren lang met dit onderwerp bezig is, en zelf ook persoonlijk iedere dag weer zie wat israel aan het uitvreten is. En ergens snap ik dat je zegt, “het maakt allemaal geen moer uit wat we doen, en we weten het zo inderhand wel. Maar misschien voor iemand zoals jij die ver weg zit, kan je het je veroorloven om zo te denken.
    Maar laat ik je vertellen dat het voor de mensen hier vreselijk belangrijk is dat er mensen over de hele wereld , en niet alleen in Amerika, maar ook in Europa, dat er mensen zijn die niet onverschillig kijken naar wat hier gebeurt. Ik weet hoe de publieke opinie 25 jaar geleden in Nederland was, en ik zie het verschil hoe het vandaag is, mensen zijn beter geinformeerd, en spreken zich veel duidelijker uit tegen de bezetting. Als iedereen dacht zoals jij, dan weet ik zeker dat er helemaal niets gebeurt. Politici zullen hun standpunten niet snel veranderen, maar wel als er druk van onderaf is, en dat is iets wat alleen jij en ik kunnen doen.
    Zo’n film, je kan zeggen dat hett allemaal al bekend is. Nee Hendrik, zolang verandering nog zo langaam gaat, blijft het nodig om met dit soort films te komen. Jij kan wel zeggen “ik weet wat een house demolition is”, nee Hendrik, dat weet je niet als je het zelf niet meegemaakt heb, of dicht bij ben geweest. En daar het niet voor iedereen mogelijk is om eens hier langs te komen, blijven dit soort films belangrijk, en er kunnen er niet genoeg gemaakt worden.Iedere keer weer.
    Ik verwacht niet veel van onze dames en heren politici, niet diegenen in Europa en in Amerika, maar wel van de gewonen mensen zoals jij om niet de moed te laten zakken. Palestijnen laten de moed niet zakken, die gaan door, hoe moeilijk het ook is. Maar het is wel belangrijk dat er zo af en toe iemand van buiten komt die geinteresseerd is in ze, die langskomt en zegt, we kunnen niet veel doen, maar we doen wat we kunnen. Wat jij doet is je van de gebeurtenissen hier afkeren. Als er geen mensen zijn zoals Anja, en mijzelf een beetje en vele duizenden anderen die proberen wat te doen, hoe marginaal ook, dan weten we zeker dat het onrecht zegeviert. (beetje pathetische woorden, maar ik kan het even niet anders zeggen).
    Zolang er bezetting is en het palestijnse volk onderdrukt wordt, hoop ik dat er mensen zijn die zeggen “we gaan door zoveel als we kunnen”. En zeggen van ” we weten het allemaal wel” betekent dat je erbij neerlegt. Gelukkig zijn de palestijnen optimistischer en sterker dan jij.
    Groet Trees

  9. Olav en Trees hebben een stevige bijdrage geleverd. Fijn.

    Ik wil nog reageren op wat Hendrik zegt: “Europa STEMT al jaren voor de twee-staten-oplossing”. Mijn reactie: En Europa doet nog veel meer, en nog veel meer niet. Natuurlijk verandert er niks als Europese politici algemene uitspraken en oproepen doen. Maaar ik ben er van overtuigd dt er WEL wat verandert als er een serieus beleid wordt gevoerd om (bijvoorbeeld) te laten zien dat het Israelisch bezettingsbeleid niet geaccepteerd wordt. Om maar een voorbeeld te noemen: Het associatie-verdrag, waarmee we Israel een groot financieel voordeel geven, wordt steeds maar niet opgeschort. Hendrik, geloof jij nu echt, dat het Israel niks zou uitmaken als er een uitspraak van Europa komt dat Israel de mensenrechten schendt en dat er aan die uitspraak financiele consequenties worden verbonden?

    Ander voorbeld: Mohammed Omer, een Palestijnse journalist, kwam naar Europa om een belangrijke prijs (Martha Gellhorn) in ontvangst te nemen. Bij terugkeer werd hij door “een” Israelische dienst ernstig mishandeld. Hendrik, denk je nu werkelijk dat het niet uitmaakt hoe stevig hier een onderzoek wordt gevraagd?

    Hendrik, ik wil echt graag weten WAAROM je denkt dat het allemaal niks uitmaakt wat Europa doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *