Een ‘Museum of Tolerance’ in Jeruzalem.

museumoftolerance.jpg

Israel is van plan om een gigantisch ‘museum voor tolerantie’ te bouwen in Jeruzalem. Het moet 250 miljoen dollar gaan kosten en wordt geschonken door het Amerikaanse Simon Wiesenthal Centre (waarover hier). Klein detail: het museum moet gebouwd gaan worden bovenop een islamitische begraafplaats, die overigens al voor een deel verdwenen is onder het asfalt van een parkeerterrein. Islamitische organisaties hebben geprotesteerd, tevergeefs. Het Hooggerechtshof van Israel heeft besloten dat het gebouwd mag worden. Het lijkt mij erg symbolisch voor wat er door de Israelische regering voorgesteld wordt onder tolerantie.

Zie haaretz, hier.

In 2002 schreef Meron Benvenisti al (over hem schreef ik hier op dit weblog) dat het een krankzinnig project is, om de term tolerantie te plakken op een gebouw dat nu juist een toonbeeld is van intolerantie tegen de eigen omgeving.

It is difficult to imagine a project so hallucinatory, so irrelevant, so foreign, so megalomaniac, as the Museum of Tolerance. The mere attempt to stick the term tolerance to a building so intolerant to its surroundings is ridiculous. Others have already referred to the extravagant arrogance expressed in the geometric forms that can’t be any more dissonant to the environment in which it is planned to put this alien object. There’s no need to waste words on the absurdity of a Museum of Tolerance planted on part of an ancient Muslim cemetery, some of which has long since been turned into a parking lot, and will now be topped by spaces in which people are meant to learn about tolerance, mutual respect and religious coexistence.
(Meron Benvenisti, “A Museum of Tolerance in a City of Fanatics,” Haaretz, December 5, 2002)

Lees ook het commentaar van Jonathan Cook, hier.

13 gedachten over “Een ‘Museum of Tolerance’ in Jeruzalem.

  1. Tsja. Je zal als volk natuurlijk op de één of andere manier moeten onthouden wat tolerantie ook al weer betekende… Sarcastisch natuurlijk, maar helaas is de realiteit wat dat betreft zo…

  2. Ik vind het ook wel iets voor Orwell, 1984, Christine, met zijn newspeak, met die drie spreuken op het Ministerie van Waarheid: Oorlog is vrede, vrijheid is slavernij, onwetendheid is kracht.

  3. Als je in staat zou zijn het kwaad als een wezenlijk iets te denken, een vermogen dat in deze tijd goeddeels verloren is gegaan, dan kun je bedenken dat het kwaad zich in dit plan, dit gebouw manifesteert. Iets platter uitgedrukt: het is een des duivels plan en de duivel neemt in deze tijd niet eens meer de moeite om subtiel te zijn.

    Groet,

  4. Dit soort grootheidswaan in bouwkunst doet me denken aan haar evenknie in Berlijn, tot stand gekomen in de jaren dertig van de vorige eeuw…

  5. De volgende passage in het artikel van Mark Weber, directeur van het Institute for Historical Review, vind ik zeer treffend::

    “The enormous success of the Simon Wiesenthal Center,” says New York Times journalist and author Judith Miller, “has given new meaning to what was once a macabre in-house joke … ‘There is no business like Shoah business’,” (“Shoah” is the Hebrew term for Holocaust).”

  6. Tolerantie betekent voor Israel en zionisten.Men moet tolerant zijn naar hen,maar niet naar Moslims en andere kritice van zionisten en Israël. Lijkt wel op Nederland. Geen tolerantie naar Moslims, marokkanen en andere nieuwe Nederlanders, maar wel naar Wilders en pro wilders groepen. Zie het politiek gekrakeel over een lesboek Respect , bedoeld voor basisscholen. De dag van Respect is eigenlijk net als het museum. Respect voor de pro PVV groep en geen respect voor Moslims en nieuwe Nederlanders
    Zal Israël dat van Nederland hebben geleerd of andersom?

  7. Harry,

    De vergelijking met Nederland doemde ook al in mijn hersenen op. Overigens vind ik de vergelijking Wilders-Hitler totaal ongepast en dat die gemaakt wordt in een lesboek over respect getuigt van dezelfde paradox als het ’tolerantiemuseum’. Daarbij mag Wilders ook de hand in eigen boezem steken: het beledigen van Moslims heet in zijn boekje ‘vrijheid van meningsuiting’, het opkomen voor Moslims ‘links terrorisme’.

    Het zijn barre tijden, als zij die respect en tolerantie prediken niet weten waar ze het over hebben…

  8. Simon Wiesenthal hoort helaas bij die kritiekloze pro-Israel lobby, Lydia. Dus ik neem aan dat hij het prima vindt dat zijn naam hieraan wordt verbonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *