De derde boot

aaboot3-9.jpg

Het is haast niet te geloven: het is de Free Gaza movement voor de derde keer gelukt om met een boot Gaza te bereiken. Aan boord de elf Europese parlementariërs die eerder bij Rafah de toegang waren geweigerd, met grote pakken medicijnen als kado voor Gaza. Ook aan boord Amira Hass, de Israelische verslaggeefster van Haaretz, die al twee jaar Gaza niet meer in mocht. Haar artikel hieronder.

Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als ze Gaza weer verlaat: de vorige Israëli, Jeff Halper werd meteen gearresteerd, en ze heeft nog een doodzonde begaan, want ze heeft met Haniye van Hamas gepraat. Zie ook een verslag van de reis, hier.

Ondertussen mogen de Gazaanse acteurs die in Nederland verwacht worden, van Theatre Day, (hier) Gaza niet uit. Reden: dat er na een Israëlische aanval op Gaza zes strijders zijn gedood. Daarop regende het weer raketten naar de andere kant, waarbij niemand werd gewond. Dat schijnt genoeg reden te zijn om de acteurs er niet uit te laten, die al toestemming hadden. Verhagen zegt alsnog zijn best te doen om ze over de grens te krijgen.

Interessant artikel van Robert Fisk over Obama: he has a lot of apologizing to do, hier

“When we say that someone is a “friend of Israel” we mean a friend of the occupation, a believer in Israel’s self-armament, a fan of its language of strength and a supporter of all its regional delusions. When we say someone is a “friend of Israel” we mean someone who will give Israel a carte blanche for any violent adventure it desires, for rejecting peace and for building in the territories.

Israel’s greatest friend in the White House, outgoing U.S. President George W. Bush, was someone like that. There is no other country where this man, who brought a string of disasters down upon his own nation and the world, would receive any degree of prestige and respect. Only in Israel. ”

Gideon Levy, over de hoop dat Obama een werkelijke vriend van Israel zal zijn, en niet zo’n ‘vriend’ als Bush, hier.

7 gedachten over “De derde boot

 1. Binnengekomen urgent alert om 8:45 uur:

  I am on the satellite phone with David. He is out fishing with Vik, Nicos and the Palestinians. They were attacked from the moment they passed the 6-mile limit. Water cannons and machine gun fire into the water. At 9:29, he called me again. The gunboat has come within 50 feet of the fishing boat and has cut across where the nets are.

  Vik is yelling at the Israeli gunboat, telling them that three internationals are on board and they are all unarmed and they just want to go fishing. The pleas were met by water cannon so strong that all of the people on board went into the cabin for protection. David is trying to get water samples to bring back and have analyzed.

  The connection is very difficult to understand, but I can hear Vik in the background and hear the machine gun fire and the water hitting the wheelhouse. They are trying to break the windows in the wheelhouse. Another fishing boat about 100 yards off is also being attacked. He then yelled in the phone that the boat was being hit by water from the front, that the Israeli gunboat is trying to actually break up the boat.

  The connection just broke. Please send this alert out.

  Greta Berlin
  Media Team
  Free Gaza Movement
  357 99 08 17 67
  freegaza.org

 2. Zojuist komt het bericht binnen dat de mensen aan boord van de twee vissersboten zijn aangevallen door een Israëlisch navy-schip, dat een waterkanon gebruikte met chemicaliën erin. Geprobeerd is ook de ramen van de stuurhut ermee te breken. Aan boord van de Palestijnse schepen zijn watermonsters genomen, om te achterhalen waarmee het waterkanon heeft geschoten. De netten zijn tijdens de aanval weer in zee gelaten, om te voorkomen dat de vis besmet zou worden. Daardoor is de vangst zo goed als verloren gegaan. Morgen wordt uitsluitsel gegeven over de chemicaliën waarmee de vissers zijn aangevallen.
  Aan boord van de Palestijnse schepen waren drie internationale waarnemers.

 3. van de weblog van Meta Floor die door Kerk in Aktie uitgezonden is naar Jeruzalem. zie haar weblog voor het hele verhaal.
  Half in het Arabisch, half in het Engels staat Salim druk te vertellen en te gebaren. Hij is er nog ondersteboven van. “Mijn naam is Salim. ´Vrede´ betekent dat. Ik weet echter niet of ik daar nog in geloof. Het lijkt erop dat de Israëli´s geen vrede willen. Mijn huis is afgelopen woensdag gebulldozerd door het Israëlische leger. Ik heb niets meer. Alleen een tent, die de medewerkers van het Rode Kruis na afloop kwamen brengen. Samen met mijn vrouw en zeven kinderen probeer ik er het beste van te maken. Mijn jongste dochtertje wil echter niet meer praten. Ze trilt alleen maar. Ze was erbij toen het gebeurde. Waarschijnlijk heeft ze de beelden nog steeds op haar netvlies.”

 4. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1035683.html

  Anja, deze link heeft niets met het artikel over de boot temaken, maar ik ben zo godvergeten kwaad. Dit las ik dus net in Haaretz. Het verhaal van de familie Al Kurd, lees het hier. Ze zijn uit hun huis in de Jerusalemse wijk Sheigh al Zjarah gezet. Ik kan het verhaal niet opschrijven, want ik zit hier alleen maar te koken van woede. kan nu helemaal niemand eits doen hiertegen. Dit is toch ongelooflijk. wat een schurkenstaat.

 5. Dat kunnen ze wel Trees maar ze willen niet! Iedereen schreeuwt wel: dit kan niet en dat gaat te ver maar het zal me niets verbazen als straks het Israelische volk massaal Netanyahu gaat stemmen.
  Als het volk niet in opstand komt tegen dit soort praktijken zullen zij zelf deze schurkenstaat in stand houden.

  Ook in Nederland koken er mensen van woede, geloof dat maar, en zij zullen blijven protesteren tegen dit onrecht!!

 6. Het frustrerende is dat ik gewoon geen woorden heb voor al deze misdaden. Het verhaal over dat schieten en vervuild water – ik kan geen zinnig woord meer uitbrengen………

 7. Vragen van de leden Van Dam (PvdA) en Haverkamp (CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken
  inzake Israëlische uitreisvisa voor Palestijnse acteurs van een Jeugdtheatergroep.

  1. Is het correct dat het Jeugdtheatergezelschap Theatre Day Productions, bestaande uit jongeren afkomstig uit Gaza, een tournee gepland heeft langs theaters in Nederland van 18 november tot 20 december 2008 en dat het gezelschap van de Nederlandse overheid visa heeft gekregen voor het bezoek aan ons land?

  2. Is het tevens correct dat desondanks de Israëlische autoriteiten de jongeren weigeren toestemming te geven om uit Gaza te vertrekken? Zo ja,welke redenen hebben de Israëlische autoriteiten daarvoor gegeven?

  3. Is het correct dat het zogeheten ‘security clearance’ zoals uitgevoerd door de Israelische autoriteiten vrijwel automatisch leidt tot een verbod om Gaza te verlaten voor ongetrouwde mannen van onder de dertig? Is een dergelijke algemene reisbeperking in overeenstemming met het internationaal recht?

  4. Deelt u het oordeel dat vrijheid van beweging op individuele basis dient te worden beoordeeld en niet collectief?

  5. Is het correct dat u reeds pogingen hebt ondernomen om te bemiddelen, maar dat die helaas nog geen effect hebben opgeleverd?

  6. Welke stappen overweegt u nog meer om Israëlische toestemming te verkrijgen voor de reis van het Theatergezelschap, zodat de jongeren hun voorstellingen kunnen uitvoeren en kunnen deelnemen aan het in Nederland breed ondersteunde culturele uitwisselingsprogramma in onder meer Rotterdam?

  7. Bent u bereid zowel bij de Israëlische ambassadeur als via de Nederlandse ambassade in Tel Aviv bij de Israëlische autoriteiten erop aan te dringen dit Theatergezelschap alsnog toestemming te verlenen naar Nederland af te reizen?

  8. Bent u bereid deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden in verband met de geplande afreisdatum van het Jeugdtheatergezelschap?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *