Benny Morris

morris013004.jpg

Ik meld me een paar dagen af vanwege een erg herfstig snotterhoofd waar het wereldnieuws maar vaag en met grote vertraging in doordringt. Mijn verslag van Eén land, één samenleving komt nog. En zonder snotterhoofd zou ik me zeker uitgebreid op het interview met Benny Morris door Paul Brill hebben gestort – de Volkskrant doet het weer.

Benny Morris is een eigenaardige Israelische historicus die als een van de eersten uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de gang van zaken rondom 1948, en onomwonden stelt dat er sprake was van oorlogsmisdaden en van een uitgebreide etnische zuivering. Het punt is alleen dat hij vervolgens een ideologische omslag maakte en in 2004 zei dat die etnische zuivering van toen geheel gerechtvaardigd was, erger, dat hij het Ben Goerion kwalijk neemt dat hij de klus niet heeft afgemaakt, aangezien ze nu in Israel zitten met een Arabische ‘vijfde colonne’. Zelfs de Amerikaanse democratie had niet tot stand kunnen komen zonder de uitroeiing van de Indianen, zei hij.

Die etnische zuivering en de oorlogsmisdaden, plus de uitspraak dat uitroeiing van bevolkingsgroepen gerechtvaardigd kan zijn, kom je in het Volkskrant interview uiteraard niet tegen. Zie voor het beruchte interview in Haaretz Counterpunch, hier.
Morris is uitgenodigd door het CIDI en geeft morgen een lezing.

8 gedachten over “Benny Morris

  1. De vraag die bij mij opkomt is:

    nu Benny Morris zijn politieke opvattingen omgegooid heeft, wordt zijn geschiedschrijving nu ook anders. Achtervolgen zijn eigen beschrijvingen van de verdrijving in zijn oude werk hem niet in zijn huidige politieke leven en werk als historicus. Een half jaar geleden was er sprake van een nieuw boek.

  2. Beterschap
    Je geeft: http://www.http.com//www.counterpunch.org/shavit01162004.html als link. Die http://www.http.com// moet er tussen uit, deed je onlangs al eerder.
    De link is dus: http://www.counterpunch.org/shavit01162004.html
    Europa is het aan zijn eer, de idealen van vrijheid, gelijkheid en broederschap, verplicht dit gedachtegoed van Morris te weerstreven. Doet Europa dat niet, dan is wellicht de mensheid het allergrootste slachtoffer.

    Groet,

  3. Beterschap!!! Verse, uitgeperste citroenen met een scheut vieux, een anti grippine en een eetlepel suiker afgemaakt met kokend water op de rand van je bed kan wonderen doen!!

  4. Dank, Herman, Lucas en Bert.

    Bob: ik heb zijn laatste boek nog niet gelezen. Pappé zei dat hij en Morris wat de feiten betreft het voor 90% met elkaar eens waren, maar diametraal tegenover elkaar stonden in de conclusies. Ik zal er nog wel eens naar kijken, want je plaatst jezelf wel in een rare positie als je oorlogsmisdaden onderzoekt en beschrijft, om dan te zeggen dat het nu eenmaal niet anders kan als je een eigen staat wilt maken. Dat staat ook dwars op de ontkenning die het CIDI en dergelijke groepen altijd hebben gehandhaafd, dus ik ben wel benieuwd wat ze gaan doen. Of Morris de oorlogsmisdaden die hij zelf heeft beschreven nu af gaat zwakken, of dat hij en het CIDI gaan zeggen dat die terecht zijn gepleegd. We zullen zien.

    Moet het echt op de rand van m’n bed, Lydia?

  5. De uitspraken van Morris doen denken aan die van de ex-staatsman en historicus Shlomo Ben Ami (http://www.normanfinkelstein.com/article.php?pg=11&ar=140). “Iedereen en alles, uitgezonderd Jezus Christus (!!!), is in zonde geboren, landen/volken inbegrepen.”
    Ben Ami verklaart hiermee iedere vorm van terreur die gebruikt wordt bij het streven naar een eigen staat.
    Morris gaat een stap verder en maakt van de zonde een deugd. Indirect roept hij Palestijnen op “Joden de zee in te drijven”.
    “A society that aims to kill you forces you to destroy it. When the choice is between destroying or being destroyed, it’s better to destroy.”

  6. YEP, Anja…. je ZIT dus op de rand van je bed…. 😀 (hihihi) en je slaat de inhoud van dat glas in één keer achterover. Glas neerzetten, gaan liggen en zweten maar… Maar het zou zomaar kunnen werken en je meer lucht kunnen bezorgen! Veel vieux kun je ook omwisselen voor een heerlijke, echte cognac. Maar dat lijkt me zonde van dat goeie spul. Sterkte hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *