Een Ander Joods Geluid op het Museumplein

Te gast: Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid, van de EAJG website, hier.

Dames en heren,

Mijn naam is Jaap Hamburger en ik vertegenwoordig vandaag de stichting Een Ander Joods Geluid.

Toen de Duitsers in 1940 Parijs hadden bezet, spoedden zij zich naar het atelier van de toen al beroemde Picasso. Daar hing zijn schilderij Guernica,een aanklacht tegen een bombardement door Duitse vliegtuigen op een Spaans dorp.

De Duitse commandant wees op het schlderij en zei vol minachting: “haben Sie das gemacht?” En Picasso antwoordde: “nein, das haben Sie gemacht.” Het is maar één stap, van Guernica naar Gaza.

Laat ik ondubbelzinnig duidelijk zijn. Wij veroordelen het Israëlische beleid en het optreden op de scherpste wijze, wij keren ons ertegen, juist omdat wij vóór een fatsoenlijk Israel en vóór een levensvatbaar en onafhankelijk Palestina zijn. Voor een gelijkwaardig samenleven van twee staten. Israel heeft hiertoe sinds jaar en dag de sleutels in handen, maar zijn beleid is er consequent op gericht de Palestijnen eronder te houden, hun legitieme verzet tegen de bezetting te breken en hen als politieke factor weg te vagen Daarmee staat Israel garant voor de eindeloos voortgaande verdieping en verlenging van dit overbodige conflict en in laatste instantie bedreigt het hiermee ook het eigen bestaan.

Het is zoals de Palestijnse schrijver Ali Abunimah heeft geschreven in The Guardian van 29 december: ‘Volgens Israël hebben de Palestijnen het recht zich koest te houden, terwijl het hen uithongert, doodt en voortgaat met de gewelddadige kolonisatie van hun land.’ Wij vinden dat de Palestijnen, zoals ieder gekoloniseerd volk het recht hebben zich te verzetten.

Wij zijn hier bijna aan het einde van deze demonstratie. Dank u voor uw grote opkomst. Ik mis echter enkelen, op dit podium, of anders onder u, die daar staat.

Waar is onze nationale mensenrechtenkampioen, minister Verhagen? In zijn universum zullen toch ook de Palestijnen tenminste mensenrechten hebben. Ze moeten al zoveel missen, meneer de Minister, voedsel, drinkwater, stookolie, wegen, waterzuivering, medicamenten. Maar mensenrechten, die zijn ondeelbaar en onvervreemdbaar, leert u mij, daar zijn geen uitzonderingen op. Of staat er toch een naschrift in uw departementale nota’s: let op: geldt niet voor Palestijnen?!

U en ik, wij kennen onze joodse geschiedenis: uitsluiten, afsluiten, opsluiten, opruimen. Daar wilden we lessen uit leren, zeiden we. Dat nooit weer. Maar we zijn al weer in fase 3 beland, opsluiten, en soms gaan fasen sluipend in elkaar over. En, eerlijk gezegd, in Gaza is ‘sluipen’ al ingeruild voor ‘slopen’. Minister, waar bent u?

Ik weet Imams onder u, maar ik mis de rabbijnen. Zijn we inmiddels zover, dat zij het opkomen voor mensenrechten hebben uitbesteed aan Imams, behalve als er joden gedood worden? Toen de joodse slachtoffers uit Mumbai in Nederland herdacht werden, zag ik u allen bijeen, heren. Uw Thora is een leerboek voor medemenselijkheid, leert u mij. Collega’s van u, in Israël en Amerika hebben zich daarom verenigd in een organisatie: Rabbi’s for Human Rights. Zulke rabbijnen wens ik mij hier, maar u bent achtergebleven gebied. Rabbijnen, waar bent u?

Wij stonden hier ook in 2006 toen dagelijks de jagers opstegen om Libanon plat te gooien. De Israëli’s hadden bedacht om hun aanval toen ‘Zomerregen’ te noemen. Voor de nieuwe aanval, op Gaza hebben de creatievelingen van de militaire planningstaf een nog grappiger naam verzonnen: ‘Cast Lead, ‘Gegoten Lood’, zo hebben zij hun missie gedoopt. In het Nederlands is het maar een kleine stap naar de enig juiste en ware naamgeving voor deze bombardementen: die is niet ‘Gegoten Lood’, maar ‘Vergoten Bloed’. Nodeloos vergoten bloed. De Engels-joodse komiek Alexie Sayle zei gisteren in Londen, dat Israël zich tegenover de Palestijnen net zo gedraagt als de moordenaar en de verkrachter, die beweert dat het slachtoffer de schuldige is, omdat dat zijn boosheid heeft opgewekt.

Nog op 21 december meldde het hoofd van de Israëlische Veiligheidsdienst Shin Bet dat Hamas geïnteresseerd was in voortzetting van het bestand. Hamas deed drie voorstellen: uitbreiding van het bestand naar de westelijke Jordaanoever. Dat wilde het eerder ook al, het werd toen door Israël afgewezen. Voorts: Opheffing van de wurgende boycot van de Gazastrook. Dat was volgens alle berichten bij het begin van het staakt-het-vuren in juni overeengekomen, en Israël heeft zich aan die afspraak niet gehouden, daar wijzen alle onafhankelijke organisaties op. Ten derde wilde Hamas beëindiging van de buitengerechtelijke executies van Palestijnen, waarin Israël zich zò bekwaamd heeft. Ook het stoppen van die executies uit de lucht en op de grond was eerder afgesproken, ook die voorwaarde is door Israël niet nageleefd.

De opzet van Israel kennen wij inmiddels: op verraderlijke wijze doen alsof het geïnteresseerd was in een verlenging van het staakt-het-vuren. Op 27 december hebben 60 F’16’s in een 6 maanden zorgvuldig voorbereide en geheim gehouden bombardementsactie in 3 minuten en 40 seconden 50 doelen in Gaza kapotgeschoten, met als eerste score meer dan 200 doden en ongeveer duizend gewonden. Shock and awe, en dit was nog maar het openingssalvo, zeiden Olmert en zijn generaals. Als er schurkenlessen te leren zijn, zitten generaals altijd op de eerste rij in het midden, en op de flanken zitten hun politici.

Ook toen de verraderlijke bombardementen in uitvoering waren genomen heeft Haniyeh, de politieke leider van Hamas in de Gazastrook nog verklaard: de boycot is het probleem.

Wie wil hier praten, wie wil hier bombarderen? Ik zeg niet dat Hamas bestaat uit koorknaapjes en dat Qassams louter gillende keukenmeiden zijn. Maar het is een leugen om te suggereren dat het om een soort massavernietigingswapen gaat, en om te doen alsof Hamas een strategische bedreiging van Israël is. De Israëlische politiek/militaire elite weet wel beter. De Qassams zijn voor Israël een welkome propagandistische schaamlap. Voorheen werden buitenlandse bezoekers meegenomen naar Yad Vashem, het Holocaustmuseum in Jeruzalem, tegenwoordig staat er een retourtje Sderot op het programma. Alsof in Gaza de nieuwe Holocaust wordt voorbereid.

Het is Israël, en ik zeg het als vertegenwoordiger van een joodse organisatie met spijt, boosheid en verdriet dat zich onverzoenlijk opstelt en uit is op de vernietiging van een organisatie, waarmee te onderhandelen is.

Laten we hopen dat het daartoe gedwongen wordt, en dat wij nooit, nooit meer samen hoeven komen op het Museumplein.

Dank u wel voor uw aandacht.

7 gedachten over “Een Ander Joods Geluid op het Museumplein

 1. Jaap, Wij hebben een nieuwe ‘Almachtige’,waar niemand zich tegen wil? maar wel kan verzetten. Dat is in Palestina. De nu al “verrotte staat Israel! Wat deze mensen doen is niet alleen misdadig maar ook godgeklaagd en het zou wel eens zijn weerga niet hebben. Een volk dat zich beroept op wat Hitler de ‘Joden’ aangedaan heeft. Dus de ‘Holocaust’. Er is een Israelier die niet zolang geleden dat woord holocaust in de mond nam en uitsprak! Deze Holocaust sloeg echter op de Palestijnen en dan te bedenken dat Ronny Naftalie zich verontwaardig uitsprak dat er hier in Nrderland in een demonstratie tegen alwat de bezetter Israel ‘uithaald’! Een bord mee ‘gevoerd’werd met het woord ‘Holocaust’-die was heel erg- maar dat geeft de zionisten en kolonisten niet het recht om iets gelijks,de Palestijnen aan te doen!!!!! Het is om te huilen Jaap! Joop

 2. Hartverwarmend, dit andere Joodse geluid.
  Intussen zit Israël ook nog met een foute president.
  Het is toch bizar dat Shimon Peres aan het hoofd staat van deze moreel ontsporende staat, een staakt het vuren afwijst en oproept de Palestijnen “een lesje te leren”, dit alles met een Nobelprijs voor de vrede (1994) in zijn zak.
  Zoekt u een weg om hiertegen te protesteren, dan vindt u hier, hier en hier informatie over het verantwoordelijke Nobelcomité en andere Nobelprijswinnaars. Laten we hen oproepen uit protest hun bezoedelde prijs maar in te leveren, misschien maakt dat indruk.
  Overigens hebben al in 2002 leden van het Nobelcomité hun spijt betuigd.
  “Yes, I wish it was possible that we could recall the prize”
  Een nieuw signaal lijkt me op zijn plaats.

 3. De oorspronkelijke joden in Palestina, ik bedoel zij die er voor 1948 al woonden, voor het merendeel orthodox, waren absoluut niet zionistisch, integendeel, ze waren er juist uitgesproken tegen, ten eerste omdat ze het ervaarden als tegen het geloof om een staat te stichten, en ten tweede omdat ze dachten dat het uiteindelijk slecht zou zijn voor de joden, ook die buiten Palestina, en dat het de haat tegen joden juist zou aanwakkeren.

  Daar is een goed boek over, van Yakov Rabkin, In naam van de Thora. Het is al een bijna vergeten stuk van de geschiedenis, dat er Palestijnse joden waren die samen met de Palestijnse Arabieren tegen het zionisme waren. Jakob Israel de Haan, die spreekbuis was voor het eerste initiatief van Arabieren en joden samen om het zionistische kolonialisme tegen te houden, was de eerste zionistische politieke moord.

  We vergeten ook makkelijk dat er voor de holocaust ook onder de joden in de diaspora veel verzet was tegen het zionisme, tegen die koloniale onderneming om een joodse staat te stichten op een plek waar al andere mensen woonden – daar waren joden bij die vonden dat je overal ter wereld tegen antisemitisme moest vechten en je er niet bij neer moest leggen dat de enige oplossing zou zijn om je gezamenlijk in een eigen land terug te trekken. Die hebben feitelijk gelijk gekregen, want in Europa en de VS is het voor joden goed leven, antisemitisme is een marginaal verschijnsel geworden. En er waren toen ook joden die vreesden dat een joodse staat juist zou maken dat de wereld joden niet als ‘gewone’ mensen zou zien, en dat het het voor de joden in de diaspora alleen maar moeilijker zou maken – ook die hebben gelijk gekregen. En er waren joden die beseften dat een staat in het historische Palestina zou betekenen dat de mensen daar tot het eind der dagen in vijandschap zouden moeten leven, en het idee dat ze zichzelf alleen maar zouden kunnen handhaven door het gebruik van macht en geweld on-joods vonden, corrumperend door het jodendom en zeker niet iets om naar te streven. En? Israel kan zich zoals ze het nu doen alleen als militaire macht gedragen.

  De eerste keer dat ik een orthodoxe jood zag, peijes, zwarte hoed op, met een Palestijns vlaggetje in de hand wreef ik mijn ogen uit en dacht ik dat iemand een raar toneelstukje aan het opvoeren was. Maar de joden zoals die in het filmpje hierboven (2) te zien zijn bestaan nog steeds, al is het een marginale groep geworden.

  Ik wil nog altijd een stuk schrijven over joodse kritiek op het zionisme, het ligt er half af bij, voor het dossier. Maar de akelige realiteit maakt dat het moeilijk is om zulke stukken af te maken. Het komt. Want het is interessant om te beseffen dat het zionisme, en Israel helemaal niet alle joden vertegenwoordigt, al doen ze graag alsof.

 4. Anja, Over 4 weken ,op 3 februari is het een jaar geleden dat ik de documentaire ‘Ashkenaz’ bij de Joodse Omroep gezien heb. Onder jouw ‘Dagboek 08-02-2008’ schreef ik daar over als reactie 7 en op reactie 8 was ‘Herman’ zo vriendelijk ‘De website voor de documentaire ‘Ashkenaz’is http://player.omroep.nl/?afllD=6437043'te plaatsen. Als ik die intik komt ie niet maar als ik de link van Herman gebruik.’vliegt’ie m’n scherm op!Deze documentaire is nu goed te zien! en ook mijn 2 reacties er op,want die zijn allebij geplaatst. En ik begon: de “Duiven mogen vliegen waar ze willen! De ‘Havikken ophokken’ en kolonisten is een hoofd stuk apart! Zou mijns inzien aansluiten met het geen jij hier boven schreef. Met een’link’ hier direct,zou dat voor ‘bezoekers’eerder een reden zijn er naar te kijken. Joop

 5. ik vindt het erg wat de joden hebben meegemaakt in de tweede wereldoorlog maar doen jullie niet het hetzelfde tegen de palestijnen. De joden hebben toen ook al voor 1948 gewoond. Het was toen rustig De regering van Israel is veel vergeten van de holocaust die doen nu hetzelfde tegen de palestijnen. De joden kwamen in een andere huis hebben de bewoners verdreven in vluchtenlingenkampem gezet. De arabieren hadden toen niks tegen de joden waar is het recht van de andere bewoners. Hoe zou je het vinden als ik jou uit huis verdreef zou je je dan niet verzetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *