Oorlogsmisdaad

the-body-of-a-child-is-re-001.jpg

Langzamerhand komen in de chaos in Gaza meer feiten boven tafel van wat er werkelijk is gebeurd. Een van de ernstigste incidenten, zegt de VN (niet de hulporganisatie UNRWA, maar OCHA (Coordination of Humanitarian Affairs) vond op 4 januari plaats, een dag nadat het grondoffensief was begonnen, in Al Zeitoen.

Al Zeitoen is een dichtbevolkte woonwijk aan de rand van Gaza-stad, die vanaf de grens goed bereikbaar is voor Israelische troepen, en die dus ook in het verleden al meermalen doelwit werd van Israelische aanvallen, zie bijvoorbeeld hier en hier, in 2004, toen ik de dag na het bombardement ging kijken.

Volgens de getuigenverklaringen die de VN heeft verzameld werden ongeveer 110 inwoners geëvacueerd door het Israëlische leger en ondergebracht in een gebouw van één verdieping. Ze kregen de instructie om voor hun eigen veiligheid binnen te blijven. Vier en twintig uur later bombardeerde het leger het huis met mortiergranaten. Dertig mensen stierven. Volgens OCHA bestond de helft van de opgesloten groep uit kinderen.

Onder de doden waren zes leden van dezelfde familie Samouni, een moeder en vijf kinderen, de beelden van de vader met drie van zijn dode kinderen stond al eerder op dit weblog op een filmpje, zie de Guardian, hier. De vader was er getuige van dat er tientallen mensen in het huis schuilden nadat het leger hen en hun buren hadden bevolen om binnen te blijven.

Er zijn enorme vernielingen aangebracht in al Zeitoen. Drie dagen lang, van 3 tot 7 januari. heeft het leger verhinderd dat het Rode Kruis de wijk in kon om de gewonden weg te halen. Een aantal van de gewonden die nog in staat waren om te lopen moesten twee kilometer te voet naar de centrale weg die door Gaza heenloopt om vandaaruit met auto’s naar het ziekenhuis gebracht te worden.

De VN heeft Israel nog niet veroordeeld voor het opzettelijk doden van een weerloze groep opgesloten burgers, maar eist een onderzoek.

Guardian. Hier.

46 gedachten over “Oorlogsmisdaad

  1. Zojuist op het NOS nieuws het standpunt van onze regering vernomen.
    Ik schaam mij diep Nederlander te zijn.
    Ik zou nu ook wel twee nationaliteiten willen hebben.

  2. Ik zit in boze, machteloze tranen aan mijn computer. Hoe kan je zoiets doen? Het lijkt wel alsof israel wil dat de internationale gemeenschap ingrijpt, omdat ze dat zelf niet meer kunnen. Dit is zo volkomen wreed en barbaars en zinloos en en en… En politieke zelfmoord. Hoe kan dit niet veroordeeld worden? Hoe kunnen we dit voorbij laten gaan? Hoe kunnen we niet ingrijpen?

  3. En dan die reactie van Verhagen. “Nederland heeft de indruk dat Israël bij de inval in de Gazastrook het humanitair oorlogsrecht respecteert. De Nederlandse regering is het niet eens met het oordeel van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer dat zowel Israël als de Palestijnse beweging Hamas buitensporig geweld gebruikt.”

    Hoe kan je. Hoe kan je dat in vredesnaam zeggen. Wat een gotspe.

  4. Ik begrijp he t niet , wat ziet die man niet dat hij dat soort dingen met een onbewogen gezicht kan zeggen. Waar halen ze( balkende en verhagen het vandaan? Ik ben zo boos zo machteloos .

  5. ik wil geen nederlander meer zijn, als ons parlement zo verblind is, München 1938. Ik zie de foto van de pro-israel betoging in de NRC, rabijn Soetendorp, ik dacht liberaal, hoe kan dat??
    israel is het land van leugen en bedrog, jaren liegen over een twee staten oplossing en jaren dag na dag en stap voor stap alles doen om dit voor goed te verhinderen. In Israel, 9 jaar geleden, was ik verbijsterd over de minachting waarmee de israelier de palestijn bekijkt, het is een racistisch land. de uitspraak twee weken terug van tsipi livi, of hoe dat mens ook heten mag, dat het voor een joods en democratisch israel beter zou zijn als de israelische ‘arabieren’ zouden vertrekken, daar zou toch Milosevitsch voor het Joegoslavië tribunaal met recht voor veroordeeld zijn. En onze mensenrechtenschat Verhagen heeft alle vertrouwen in dit israel. Ik kan niet geloven dat hij niet beter weet, wat is de agenda? de grote godsdienstoorlog??

  6. ik heb mijn paspoort maar op marktplaats gezet, want je moet je schamen als ergens komt en er wordt gevraagd of je het wil laten zien.
    beter stateloos dan een kabinet die massamoorden steunt.

  7. B’Tselem, de Israel;ische mensenrechtenorganisatie verzamelt op dit moment getuigenverklaringen. Zoals deze:

    Yusef Abd al-Karim Barakeh Abu Hajaj is resident of Johr al-Dik. The following testimony was given to B’Tselem’s Atef Abu al-Rub by telephone on 6 January 2009:

    We live in an agricultural area in the center of the Gaza Strip, where there are not many houses.

    On Sunday [4 January] morning, 15 of us from the family were at home. The Israeli army was positioned 300 meters west of our house. The previous night, the army began to shell the area. Our house wasn’t hit directly. We thought that, because we don’t live in a crowded area, and no military post or governmental institution was next to us, we weren’t in danger.

    Around 7:00am, an Israeli tank fired at our house. We decided to leave, and went to our neighbor, Hussein al-Aydi. A little while later, we heard that the army told people to leave the houses in the area, and we decided to go to another place. We left together with the neighbor’s family. Together, we were 25 persons.

    When we went outside, we held up a white cloth, so the soldiers would know we were civilians. We were afraid they would shoot us, but we walked anyway, having no alternative. Women and small children were in our group. When we got to a point opposite the tanks, they opened fire at us. My mother was hit and fell down. Then my sister Majda was hit in the back. Both were killed. We ran back, toward Hussein al-Ayadi’s house. Mother and Majda remained lying on the ground.
    We immediately called the Red Crescent and the Red Cross to ask them to remove the bodies. Because of the shelling, nobody could get there. The next day, we realized we had to leave the area, and we fled.

    Now I’m living in the school in Nuseirat. We didn’t manage to coordinate removal of the bodies of Mother and Majda, and they are apparently still outside. We don’t know when we can move them. It is very crowded in the school, so some of my family went to stay in other places.

  8. Verschrikkelijk deze getuigenis door B”Tselem op getekend!
    En dan minister Verhagen horen over de oorlogsmisdaden van Hamas.
    Ik schaam mij diep dat onze regering en parlement, behalve SP, GroenLinks en D66, zo blind is. Zij willen de realiteit niet onder ogen zien.
    Hoe kan ik dit onze Palestijnse vrienden uitleggen?

  9. Hoe is het mogelijk dat Verhagen vindt dat Israël het humanitair oorlogsrecht respecteert? En dat de Kamer het daar mee eens is?
    Wat moeten we nu doen als Nederlanders zodat deze vreselijke oorlog ophoudt? (De vader en broertjes van mijn dochter wonen in Rafah.)

  10. Verhagen: Israël houdt zich aan oorlogsrecht
    Gepubliceerd: 9 januari 2009 17:10 | Gewijzigd: 9 januari 2009 20.23 ANP
    Den Haag, 9 Januari. Nederland heeft, aldus minister Verhagen, de indruk dat Israel bij de inval in de Gazastrook het humanitair oologsrecht respecteert. De Nederlandse regerinis het niet eens met het oordeel van de PVDA-factie in de Tweede Kamer dat zowel Israel als de Palestijnse beeging Hamas buitensporig geweld gebruikt.

    Vandaag schrijft Paul Woodward in zijn weblog War in Context (www.warincontext.org)

    “We hebben geen keus””, is Israel’s nationale mantra geworden. Maar wanneer we zeggen ”We hebben geen keuze” betekent dat dat ”onze handelingen niet de vrucht van onze bedoelingen zijn.We zijn nu de slachtoffers van de wil van anderen. Hammas is hiervoor verantwoordelijk”. Er zou meer morele helderheid zijn als men eenvoudigweg verklaarde dat Israel een machtig land is dat niet omziet naar de gevolgen van zijn medogeloze inspanningen om zijn vijanden te verpletteren. In plaats daarvan wil Israel beide dingen: demonsteren dat ze machtig is terwijl ze zichzelf afschildert als een hulpeloos slachtoffer.

    HIj citeert daarbij de Israelische historicus Avi Shlaim die onlangs in The Guardian ( http://www.guardian.co.uk/world/2009/jan/07/gaza-israel-palestine) schreef, ” Als altijd clamt het machtige Israel dat het het slachtoffer van Palestijnse agressie is, maar de loutere assymetrie tussen beide partijen laat weinig ruimte voor de vraag wie het werkelijke slachtoffer is. Dis is een conflict tussen David en Goliath, maar het bijbelse beeld is nu omgekeerd- een kleine Palestijnse David die zichzelf nauwelijks kan verdedigen ziet zich gesteld tegenover een zwaar bewapende, medogenloze en overweldigende Israelische Goliath. Het toevlucht nemen tot brute militaire macht wordt, zoals altijd, begeleid door de schrille retoriek van slachtofferschap en een litanie van zelfmedelijden die met een saus van zelfrechtvaardiging overgoten wordt. In het Hebreeuws staat dit bekend als het syndroom van bokhim ve-yorim, “schieten en huilen”.

    Enkele dagen geleden zei een Israelische generaal (Haaretz, 7 Januari): “Vanuit ons gezichtspunt betekent zorgvuldigheid dat we aggressief zijn…Het zal vele jaren duren voordat dit gebied weer hersteld is naar wat het was.Wanneer we het vermoeden hebben dat een Palestijnse strijder zich schuilhoudt in een huis, dan beschieten we dat met een raket en dan met twee tankgranaten; vervolgens rijdt een bulldozer de muren omver. Het veroorzaakt schade, maar het voorkomt het verlies van levens onder de soldaten. We troffen huizen aan waar de maaltijd nog onaangeroerd op tafel stond. We zien kolonnes vrouwen en kinderen met witte vlaggen en natuurlijk mogen die van ons naar Gazastad gaan”. Vandaag schrijft Amira Hass, eveneens in Haaretz ( 9 Januari), dat de Israelische soldaten zelf hun tanks niet uitkomen, maar eerst honden op de huizen afsturen. Ik wil hiermee overigens allesbehalve de suggestie doen dat Israelische soldaten laf zijn.

    In een scherpzinnige bijdrage aan hetzelfde nummer http://www.haaretz.com/hasen/spages/1054158.html) schrijft Gideon Levy, met Hass een van de moedigsten onder de journalisten van die krant, onder de kop ‘De tijd van de rechtschapenen”: Misschien meer dan de voorgaande oorlogen legt deze oorlog de echte diepe aderen van de Israelische samenleving bloot. Racisme en haat steken hun kop op net als de implus tot wraak en de dorst naar bloed. De ‘neiging van de commandant”” in het Israelische leger is nu ”zoveel mogelijk mensen doden”, zoals de militaire correspondenten op de TV het omschrijven. En zelfs als de verwijzing de strijders van Hamas betreft, lopen bij deze neiging ons de rillingen over de rug. Deze ongebreidelde agressie en wreedheid worden gerechtvaardigd als ‘het uitoefenen van voorzichtigheid”: de afschrikwekkende balans van bloed – ongeveer 100 Palestijnen voor iedere Israeli die gedood wordt, roept geen enkele vraag op, alsof we besloten hebben dat hun bloed honderd keer minder waard is dan het onze. Dat is een erkenning van ons inherente racisme”.

    Wanneer het onrecht dat honderdduizenden mensen aangedaan is aan de kaak wordt gesteld, ontdekt het leger plotseling dat het een ”’ethische code” moet formuleren dat het mogelijk maakt dat de slachtoffers enkele uren humanitaire hulp kunnen ontvangen. Zulke hypocriete pogingen om te verbloemen dat handelingen die illegaal en immoreel zijn dienen een wrede en cynische politiek de mantel van respectabiliteit en legimiteit te geven. Meron Benveniste die deze woorden schrijft naar aanleiding van de bouw van de muur in 2004, vervolgt: ” Dit systeem maakt gebruik van de naiviteit van mensen die gevoelig zijn voor morele waarden en die geloven dat elke verbetering er een ten goede is, zelfs al is het hele systeem willekeurig en slecht. Het syndroom van ‘schieten en huilen” heeft bijgedragen tot de consolidatie van hypocrisie, die ons in staat stelt door te gaan met de slechte praktijken terwijl we de ‘rechtschapenheid van ons handelen” belijden. Het is tijd dat we hier een einde aan maken”.

    Paul Mulders

  11. Ik word boos en triest van de verklaringen van Balkenende en minister van BuZa Verhagen dat het allemaal wel meevalt,terwijl de ene slachtpartij na de ander wordt aangericht onder een weerloze burgerbevolking in Gaza, ook onder kleine kinderen.

    Als zelfs de VN, het Rode Kruis en diverse andere hulpverlenings-en mensenrechten organisatie’s andere geluiden laten horen..zeggen onze CDA-bewindvoerders dat Israel braaf bezig is.

    Ze durven andere landen wel aan te spreken op het respecteren van mensenrechten,zelfs een groot land als China, maar als het om Israel gaat dan wordt alles met de mantel der liefde bedekt.
    en zijn de mensenrechten ineens niet van toepassing.
    Hoe bedoel je meten met 2 maten!!!
    Het is beschamend en dat is nog zacht uitgedrukt.
    Hoe lang mag Israel nog BOVEN de WET staan? en alles doen wat het licht niet verdragen kan?

    Hoe zit het met de veiligheid van Palestijnen? wie kan ze bescherming bieden tegen deze massamoorden?

  12. Zojuist heb ik op CNN de uitleg van een (amerikaans)rechtsgeleerde gehoord waarom Israël geen oorlogsmisdaden kàn plegen.
    In de eerste plaats heeft Israël geen oorlogsverklaring uitgegeven. Israël ziet het als een interne strijd tegen terroristen. Klaar is’tie. Dus is het oorlogsrecht en de conventies van Genève niet van toepassing. Maar dat is nog niet alles, ook het Rode kruis en de VN kunnen Israël niet aanklagen voor oorlogsmisdaden omdat Israël het Internationaal Gerechtshof in den Haag niet erkent. Het doet mij ineens weer denken aan de uitleg die Israël geeft aan het terugtrekken uit de gebieden die in 1967 werden bezet. In de toen aangenomen resolutie staat dat Israel zich moet terugtrekken uit bezette gebieden. Het woordje “de” dat is weggelaten uit de verklaring geeft dit soort “rechtsgeleerden” de mogelijkheid te stellen dat Israël reeds voldaan heeft aan deze voorwaarden.

  13. CNN, die tijdens de tweede intifada van zeer nabij, op een neutrale manier, verslag deed van de vergeldingsacties van Israël als er weer eens een zelfmoordaanslag in Israël had plaatsgevonden, werd na de verslaggeving van de terreur van Israël in Jenin duidelijk teruggefloten.
    Door zijn aandeelhouders(?)
    Sindsdien overheerst in het algemeen de amerikaanse visie op wat in de wereld plaatsvind.

    Vandaag verdient CNN wat mij betreft een compliment voor de manier waarop de berichtgeving over de gebeurtenissen in Gaza plaatsvindt.

    In het voorbije uur werd een statistiek getoond van de invoer van hulpgoederen en voedsel in Gaza in 2007 en de daarop volgende maanden van 2008. Daarbij werd in de eerste plaats duidelijk hoeveel de invoer begin 2008 al was verminderd t.o.v. 2007.
    Daartegenover werd een overzicht gesteld van het aantal raketten dat elke maand door Hamas richting Israël werd afgevuurd.
    Zo werd de samenhang van beide gegevens duidelijk, waarbij CNN niet verzuimde de killing van Hamasstrijders in november erbij te betrekken als oorzaak van het sterk toegenomen aantal raketten.

    Het volgende item was een fragment uit een interview met vm. president Jimmy Carter die een zeer opmerkelijke verklaring deed. Hij vertelde n.l. dat hij, nadat hij, zoals wij weten, met Hamas had gesproken, er bij Israel op had aangedrongen de aanvoer van voedsel op normaal peil te brengen. Echter Israël wilde niet verder gaan dan 50%. Carter verklaarde zeer stellig, dat als Israël op zijn voorstel was ingegaan, Hamas het bestand niet zou hebben opgezegd!

    Daarna was op CNN een interview te zien met Daniel Barenboim, die, zoals de meesten van ons wel weten optreedt met een orkest bestaande uit Israëlies en Palestijnen. Barenboim liet blijken overtuigd te zijn van de nutteloosheid van het optreden van zijn regering omdat de terreur alleen maar kon toenemen door deze oorlog.

    Dit alles maakte voor mij de ergernis over het interview met de amerikaanse rechtsgeleerde dat aan dit alles voorafging weer goed. Hoe moeilijk ook, laat ons er maar van uitgaan dat het kantelen van de wereldopinie, hoop geeft voor de toekomst van het Palestijnse volk en uiteindelijk ook voor de mensen in Israël.

  14. Ik voel mij verdrietig , wanhopig , en machteloos, en dan zie je balkende ik zou hem in zijn gezicht kunnen slaan , de lafaard.
    Ik demonstreer ik hang palestijnse vlaggen en een spandoek aan mijn balcon , veel meer kan ik niet doen. Jammer dat ik geen foto mee kan sturen als voorbeeld voor meer protesten.
    Erg he maar af en toe haat ik joden, dat is niet goed en wil ik ook niet, maar ik ben boos zo boos en zo verdrietig.

  15. Ook ik schaam mij er diep voor Nederlander te zijn. Dat onze regering dit steunt, dat is niet te bevatten. Hoe kan dit, geloven zij werkelijk wat zij zeggen, of zijn het stiekem onmensen, hoe kan ik dit verklaren? Balkenende en Verhagen vinden deze oorlogsmisdaden van Israel ok, daar komt het op neer. Dat mogen wij toch niet accepteren? Als wij als volk hiermee akkoord gaan, dan zijn wij medeschuldig, net zoals zij medeschuldig zijn. Zij dienen voor het Internationaal Strafhof gesleept te worden, Balkenende en Verhagen.

    Ik heb nog geen filmpje op tv gezien, ‘Steun de Palestijnse bevolking, stort op giro xxx’ of zoiets. Of vergis ik mij?

    En hoewel ik in mijn eigen kring een omslag merk, blijft het verder toch zo stil, zo besmuikt haast. Er wordt niet verder over gesproken, nog steeds niet. ‘We kunnen er toch niets aan doen’. Wat is dit? Aangeleerde hulpeloosheid? Een taboe? Ik voel me behoorlijk alleen in mijn woede. Daarom is het een verademing in ieder geval op het internet andere mensen te zien die het ook niet kunnen harden.

    Op de een of andere manier hobbel ik altijd achter de feiten aan wat betreft demonstraties en bijeenkomsten. Ik verzuip gewoon op het internet (zal de leeftijd zijn). Zondag is er een bijeenkomst in Groningen, die zal ik in ieder geval niet missen. Maar als er ergens een website is die op één (home)pagina overzichtelijk en actueel aangeeft wanneer en waar er iets gepland is door wie, dan hoor ik het graag.

  16. Naar mijn mening is de stellingname van Balkenende en Verhagen heel simpel verklaarbaar. Beiden zijn van oudsher aanhangers van paradigma 1 (Israel is een klein zielig land omgeven door allemaal enge Arabische landen die uit zijn op de vernietiging ervan). Zo zijn beiden opgevoed en die politiek-religieuze overtuiging moesten ze ook vasthouden om de positie te bereiken die ze nu hebben. Want als ze ook maar enigzins de neiging zouden hebben om op te schuiven naar een andere visie worden ze keihard teruggeloten door hun (rechts-)christelijke achterban. Een christen-democratische minister die Israel afvalt, dat kan per definitie toch niet?? Ze hebben beiden de moed niet om een eigen mening te hebben. Die moed krijg je als CDA-er blijkbaar pas als je niet meer aktief bent (zie Van Agt, Van De Broek). Daarbij: het zou voor de Christenunie onverteerbaar zijn als de Nederlandse regering zich tegen Israel zou uitspreken, dus voor beide CDA-ministers is het ook heel veilig om zich zo op te stellen.
    Van dit soort ‘christelijke’ politici hoeven we helemaal niets te verwachten.
    De enige coalitiepartij voor wie het ‘zuur’ wordt is de PvdA. Wouter Bos houdt zich oorverdovend stil, de 2e kamerfractie hult zich in een voor mij onbegrijpelijke waas van woorden en de achterban begint zich -godzijdank!- nu flink te roeren. Maar tot een stevige veroordeling van het disproportionele geweld komt het toch niet. Dat is politieke zelfmoord in ons coalitielandje waar het CDA het bijna altijd voor het zeggen heeft.

  17. Hoi Anja,

    Het volgend artikel heb ik uit de ‘Financial Times’ gehaald en vertaald.

    De originele link staat hier –> http://www.ft.com/cms/s/0/85a73644-ddaf-11dd-87dc-000077b07658.html?nclick_check=1

    Het is geschreven door hun correspondent in Jeruzalem de heer Tobias Buck.

    Wanneer je er wat in ziet kun je het na weglating van deze gegevens zo plaatsen…??

    Groet: Paul Jan Petersen
    pauljanpetersen@msn.com

    PS Wanneer jijzelf eens een stuk in de Engelse taal belangrijk vindt moet je het me maar even
    mailen. Ik ben -vermeld ik er maar even bij- geen doorgeleerd vertaler en dagelijks
    een stuk vertalen zal ook niet lukken maar zo nu en dan kan dat wel.

    ******************************************************************************************

    Opeenvolgende aanvallen ruïneren Gaza’s infrastructuur.

    Gaza’s economie was al lange tijd vóór de Israëlische bombardamenten en het daaropvolgend grondoffensief vernietigd. Nu, na dertien dagen dood en destructie, liggen zelfs de meest elementair en noodzakelijke infrastructurele voorzieningen onontbeerlijk voor persoonlijk levensonderhoud in puin.

    “Niemand die er nu over zakendoen praat”, aldus Faysal Shawa, algemeen secretaris van de ‘Palestinian Businessmen Association’. Alles is maanden geleden al gesloten en nu lijden we zelfs nog meer.”

    Israel’s langdurige afsluiting van de Gaza Strip zorgde ervoor dat bedrijven geen grondstoffen meer aangeleverd kregen en ontnam deze de kans goederen en agrarische produkten te verschepen.

    De resultaten daarvan waren ronduit catastrofaal, achtennegentig procent van alle industrie was daardoor al verdwenen vóór de aanval startte volgens cijfers van de Wereld Bank. Gedurende afgelopen week moesten zelfs de kleine bakkerijen sluiten wegens afsluiting van elektriciteit.

    Bijzonder veel zorg bestaat er over de langetermijn schade aan vitale onderdelen van de infrastructuur. Kracht, water en rioleringsstelsels zijn allemaal getroffen gedurende de aanhoudende bombardementen. De Verenigde Naties zegt dat er tenminste vijf van de tien elekriciteitskabels vanuit Israël buiten functie zijn en Gaza’s enige krachtcentrale blijft gesloten wegens gebrek aan brandstof.

    Schade aan water- en rioleringsysteem heeft een andere crisis doen ontstaan: overal is gebrek aan drinkwater en vervuild rioolwater loopt door straten en velden. Het gebouw van de universiteit, verscheidene moskeeën en de meeste van de regeringsgebouwen zijn onder vuur genomen. Ze worden beschouwd als legitiem doel omdat ze ooit gebruikt zijn door of gelinkt kunnen worden aan Hamas.

    Niemand die het nog heeft aangedurfd om de kosten van heropbouw te berekenen wanneer straks de wapens worden neergelgd. Sommigen veronderstellen dat het jaren gaat duren om de economie terug te brengen tot zelfs maar de miserabele staat waarin ze verkeerde vóór het huidige conflict.

    Het bombardement op Gaza’s infrastructuur heeft de economie ver teruggeworpen, maar de ontmanteling van de economie begon lang daarvoor, zegt Sari Bashi, directeur van Gisha, een onafhankelijke Israëlische organisatie die probeert op te komen voor de bewegingsvrijheid van Palestijnen.

    De laaste acht jaar heeft Israël Gaza’s economie om zeep gebracht door op geleidelijke wijze steeds minder goederen en mensen binnen te laten of te laten vertrekken. Sinds juni 2007, toen Hamas in Gaza de leiding kreeg, zijn de beperkingen steeds stringenter geworden tot het punt waarop Israël probeerde alles tegen te houden met uitzondering van de meest elementaire goederen.

    Bedrijven, in wat eens een commercieel en industrieel centrum was, gingen in alarmerend aantal op de fles. Volgens de Wereld Bank verloren bijna 40.000 boeren en meer dan 70.000 arbeidskrachten in andere sectoren hun werk volgens de Wereld Bank.

    “In juni 2007 volgde de doodklap voor alle economische activiteit in Gaza. In december 2008 kwam er vervolgens een einde-aan-leven wat betreft alle overigen voorzieningen”, aldus Ms. Bashi.

    Deskundigen zijn van mening dat er geen enkele kans bestaat om Gaza weer op te bouwen zonder een overeenkomst met Israël die ertoe moet leiden dat de grensovergangen worden heropend en de Israëlische zeeblokkade beëindigd. Een in Jeruzalem gevestigde woordvoordster van de Europese Commissie die als grote donor optreed voor de Palestijnse aurotiteit zegt: “De hamvraag is of Israël werkelijk bereid zal zijn voldoende reserve-onderdelen binnen te laten. Dat is een belangrijk probleem geweest voor veel van onze projecten in het verleden.”

    Toegang tot grondstoffen en buitenlandse markten is bijzonder belangrijk voor bedrijven. “Vrije doorgang van goederen en personen is essentieel. We hebben daar jarenlang onder geleden al vóór Hamas de macht overnam” zegt Mr. Shawa.

    Volgens hem probeert Israël hen, de zakenmensen, Gaza uit te drijven en dat lukt hen aardig tot op zeker punt “…want dit is geen plaats waar je nog zaken kunt doen”. Maar meneer Shawa is vastbesloten in Gaza te blijven en de economie te helpen wederopbouwen. “We zullen opnieuw moeten beginnen. We kunnen heropbouwen, we hebben het eerder gedaan. We moeten niet moe worden.”

    By Tobias Buck, Financial Times Limited 2009
    Gepubliceerd op 08 januari 2009.

    http://www.ft.com/cms/s/0/85a73644-ddaf-11dd-87dc-000077b07658.html?nclick_check=1

    *****************************************************************************************

  18. Afgelopen avond was Balkenende in Een Vandaag gezien, die weer de hele Israëlische propaganda nabouwde. De aanleiding van het conflict zou zijn dat Hamas weer is begonnen met raketbeschietingen. (Dus niets over de bezetting van de Westoever en de jarenlange blokkade van Gaza als zodanig. Niets over de Israëlische schending van het halfjaarbestand (als eerste) op 4 november, toen een aantal Gazanen werd gedood. Niets over de bij het bestand toegezegde opheffing van de blokkade. Niets over de een half jaar voorbereide operatie “Cast Lead”).
    Ook weigerde Balkenende, zoals minister Koenders wel deed, twijfel uit te spreken over de schending van het oorlogsrecht door Israël. (Zoals de beschieting van de VN-school, met als gevolg zo’n 40 doden. Balkenende kwam meteen met het verhaal van twee raketlanceringen vanuit die school. Niets over de hier beschreven gebeurtenis in Al Zeitoun. Niets over de totaal uitgeputte kleine kinderen, die bij hun dode ouders werden aangetroffen, voor wie het Israëlische leger de hulpverlening had belemmerd. Niets over het kapotmaken van de elektriciteits- en watervoorziening. Een Israëlische officier heeft openlijk gezegd, dat Israël de Gazaanse infrastructuur wil vernielen, zodat het gebied er voorlopig niet meer bovenop kan komen. Niets over de collectieve bestraffing van burgers. Enz., enz.).
    Ik moet helaas erbij zeggen, dat de interviewer er weinig van bakte en niet doorvroeg.

  19. Ook ik schaam me al heel lang heel diep dat ik nederlander ben…geworden! Emigreren? Als dat al kon waarheen? Is er nog een land (in)direct niet medeplichtig aan welke (burger)oorlog dan ook? Inmiddels al 800 doden, 3300 gewonden en eenderde van de slachtoffers zijn kinderen! Ben even de tel kwijt…hoeveel doden aan israelische zijde? 14? waarvan enkele door eigen vuur.
    En hoeveel doden liggen er nog onder het puin en hoeveel gewonden zullen alsnog overlijden?
    Nederland is het 5e wapenexporterende land in de wereld! Dus wij betalen dan toch ook mee aan oorlogstuig dat nu in Gaza wordt ingezet? En nu lees ik op teletekst Ned.1 – “VS wil munitie naar Israel brengen” – honderden tonnen – en dat heeft zogenaamd niets te maken met de huidige gevechten in de Gazastrook”. Ooit had ik nog respect voor Amerika, onze bevrijders en bondgenoten!

  20. Stap voor stap haalt de waarheid het gelieg in. De misrekening het publiek te overbluffen werkt niet meer. De meest schaamteloze bedriegers – nationale en internationale schurkentypes – zien we met het blote oog steeds verder de soep indraaien. Dat gelieg is op dat ‘niveau’ niet alleen diep droevig maar bij gebrek aan tegenactie stelt het deze derderangs scharrelaars telkens weer en steeds langer in staat hun funeste beleid voort te zetten.

    Help mee die sneeuwbal aan het rollen te brengen door o.a. Anja’s weblog een steeds grotere bekendheid te geven bij familie, vrienden en kennissen, zodat steeds meer mensen de waarheid onder ogen krijgen en zich bewust worden welke ellende wij mede in stand houden zolang wij niets ondernemen.
    Zijn wij steeds opnieuw die absolute sukkels die deze lieden telkens opnieuw Den Haag inwerken? Of kiezen wij eindelijk voor politici die zich sterk maken geen enkel avontuur meer aan te gaan met de crooks in deze wereld.

  21. Ik ben hier helemaal ziek van, dit is gewoon een ordinaire manier om de Palestijnen uit te moorden.Dan zijn ze van hen af. En dit gebeurt onder het oog van de hele wereld en niemand doet iets. Hoe kunnen de regeringsleiders hier in vredesnaam mee leven, hoe krijg je dit met je geweten voor mekaar? Ik ben maar een gewoon, simpel mens maar ik schaam me heel diep voor dit optreden.

  22. Paul Jan, bedankt voor dit artikel en de vertaling. Nederlanders moeten trouwens weten dat ook Nederland fors heeft bijgedragen aan de infrastructuur die nu naar god is. Ik noem 7,5 miljoen euro voor het opbouwen van het civiele politieapparaat (via het EU-programma EUPOL COPPS) (meer dan 70 agenten gedood bij bomaanslag, alle politiebureaus vernietigd), jaarlijks 1 miljoen euro voor het lieve anjerpootgoedproject (vergeet het maar, de anjers mogen van Israël Gaza niet uit) en 25 miljoen dollar voor een havenproject in Gaza dat op 18 september 2001 (toen de wereld even in de war was van iets anders) door Israël werd vernietigd. Zomaar drie van meerdere voorbeelden gefinancierd met Nederlands belastinggeld.

    Op de site van BuZa ontwikkelingssamenwerking staat te lezen dat Nederland bijdraagt aan herstel van door militaire acties beschadigde gebouwen. Nou, dan kunnen we de komende tijd weer even vooruit. Israël mag van ons een potje breken en wij betalen wel voor het lijmen.

    Begin december, dus ruim voor de razende woede van Israël tegen de burgers Gaza losbarstte, maar er al wel dreigende hongersnood was, hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in hun goedertierenheid besloten dat het associatieverdrag van de EU met Israël kan worden vernieuwd. Via dat verdrag kan Israel doorgaan met deelnemen aan vele EU-projecten en krijgt het een voorkeursbehandeling als het gaat om bijvoorbeeld import en export. Maar het EU-parlement, dat het nog moet goedkeuren, heeft een slag om de arm gehouden. Dat vriendschapsverdrag komt er alleen onder voorwaarden, vindt een meerderheid van het EU-parlement.

    De PES-delegatie heeft nu een verklaring uitgegeven die er niet om liegt. Ik wilde dat de sociaaldemocraten in Nederland ook zo standvastig durfden te zijn. Maar ja, regeringsdeelname he. Ik vind als PvdA’er de prijs voor regeringsdeelname niet aanvaardbaar meer.

    De PES-verklaring is iets te lang om hier te posten. Er zit ook nog een niet mis te verstane brief van PES-voorzitter Poul Nyrup Rasmussen bij aan zijn partijgenoot (!) Ehud Barak. Lees deze documenten hier.

  23. Anja, het volgende bericht heb ik via email aan al mijn kennissen gestuurd. Misschien een idee voor anderen?
    Het lijkt me een van de weinige mogelijkheden de politiek te beïnvloeden.

    “Beste vrienden,

    Dit bericht gaat opnieuw over de strijd tussen Israël en de Palestijnen.

    Als je daarvoor geen belangstelling hebt, of vind dat Israël het recht heeft te doen wat het doet, dan hoef je niet verder te lezen en kun je dit mailtje best verwijderen.

    Misschien niet zo betrokken en goed geïnformeerd als ik, zullen de meesten van jullie toch wel het nieuws over de oorlog in Gaza volgen.

    In BNDeStem van vandaag is wederom een stelling opgenomen waarop je kunt stemmen.

    De stelling luidt: “Het kabinet moet de acties van Israël in Gaza veroordelen”.

    Op het tijdstip waarop ik dit bericht schrijf is 50% van de mensen die reageerden vóór de stelling en 50% dus tegen.

    In Nederland bestaat een zeer sterke Israël-lobby van voornamenlijk “Christenen”, die vinden dat de Palestijnen maar moeten “ruimen” omdat het land nu eenmaal door God beloofd is aan de Joden. Deze groep is zodanig georganiseerd dat ze elkaar zullen oproepen om tegen de stelling in BNDeStem (en andere bladen van dezelfde uitgever) te ageren.

    Daarnaast is er een groep mensen die een hekel hebben aan Moslims en om die reden geen oog hebben voor het leed dat de Palestijnse bevolking wordt aangedaan. Zelfs niet al zijn er ook Christenen onder de Palestijnen.

    Persoonlijk wil ik er van getuigen dat het kabinet, bij monde van premier Balkenende, NIET namens mij achter de actie in Gaza kan staan en ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat het leed van al die kinderen (45% van de bevolking van Gaza is jonger dan 14 jaar !) voor jullie niet de reden kan zijn, dat ook jullie je niet herkennen in het standpunt van onze regering. Ik wil in ieder geval niet medeplichtig zijn aan de moord en het trauma van die kinderen.

    Ik ben daarom toch weer zo brutaal om jullie te vragen in ieder geval ook jullie stem uit te brengen op
    http://www.bndestem.nl/
    en zo mogelijk ook anderen daartoe te bewegen.

    Deze vraag wordt in feite aan alle lezers van de dagbladen van Wegener in Nederland voorgelegd en kan daarom wel degelijk van invloed zijn op de politiek in ons land.

    Met hartelijke groeten,”

  24. Triest,elke paar jaar wordt de wederopbouw in Gaza systematisch afgebroken zoal OLav al meld,onze subsidies die verstrekt werden voor de aanleg van een haven werden door Israel in no time weggebombardeerd,
    Onlangs heb nogeen oude documentaire gezien van Koningin Wilhelmina die zat te klappen voor de Palestijnse sporters die voorbij marcheerden op de Olympische spelen.
    Geen politicus die zich dit nog wil herinneren.
    De Palestijnen verguisd,verjaagd en vergeten.
    Guantánamo Bay is niks vergeleken met Gaza.

  25. Schiphol

    Decennia lang is door de Nederlandse overheid ultieme geheimhouding gegarandeerd voor alles wat de Israelische luchtvaartmaatschappij El Al uitvrat op Schiphol. Toestellen, passagiers en bemanning van El Al waren volkomen immuun voor iedere controle, inspectie, inzage in vluchtschema’s, controle van vracht en bagage. De Mossad had zelfs een eigen vestiging op Schiphol en mochten daar zwaarbewapend rondrijden in gepantserde auto’s. Dat mag verder natuurlijk niemand. Waarom?

    Omdat de VS en Israel al 60 jaar lang Nederland gebruiken als DE doorvoerhaven van illegale massavernietigings-) wapens, gevangenen, chemicaliën, etc.

    Een keer ging het bijna mis. De Bijlmerramp. Het gebied waar het vrachttoestel neerstortte was direct afgesloten. Het wemelde gelijk van de Israeliers die de boel moesten veiligstellen (de “mannen in witte pakken”). Vervolgens werden veel mensen ziek (chemische wapens aan boord?). Hierover is al genoeg gespeculeerd, maar de nodige informatie is nog nooit vrijgegeven door onze overheid. In wiens belang handelt die? Juist!

    Het kan dus heel goed zijn, dat de huidige genocide in Gaza wederom wordt uitgevoerd met VOLLE MEDEWERKING VAN DE NEDERLANDSE REGERING tegen contante betaling uit Israel en de VS. Het lijkt me tijd voor niet alleen kamervragen, maar een motie tot het houden van een parlementaire enquete over dit onderwerp.

    Ik denk zomaar, dat de beerput veel en veel groter is dan de misdragingen in Gaza en nog weer veel groter dan de illegale activiteiten van El Al in Nederland.

    Ik denk, dat de VS en Israel bewust streven naar grootschalige oorlogvoering, dat dezer jaren Iran, China en Rusland vooortdurend worden geprikkeld om een gewapend conflict aan te gaan, en dat Europa hierin net zo’n vuil spelletje speelt.

    Een Hitleriaans plan om voorgoed de hand te leggen op alle grondstoffen en energievoorraden in de wereld. Het derde rijk bestaat nog steeds, het heeft alleen een ander gezicht gekregen.

  26. Er is GEEN land op deze wereld dat recht heeft oorlog te voeren, mensen te bestoken met wapens in wat voor vorm dan ook. Hoe kan iemand dan ooit zeggen dat Israel zich aan het oorlogsrecht houdt?
    Oorlog mag er gewoon niet zijn. Nergens. punt

  27. (@25)Daar noem je wat Clara!

    De vernietiging door Israël van het destijds door de Nederlandse belastingbetaler gefinancierde Palestijnse havenproject was voor mij destijds de druppel die de emmer volledig deed overlopen.

    In ons land is daar destijds vrijwel geen enkele ruchtbaarheid aan gegeven en alle massamedia hebben het letterlijk in zee smijten van Nederlands belastinggeld voor lief genomen.

    Ik vond dat indertijd zéér vreemd en ben me pas daarna gaan verdiepen in de volstrekt, alle verbanden te buiten gaande relatie die we met dat land onderhouden.

    De idiotie in dezen die ook deze regering weer bevangen heeft kent haar grenzen niet!

  28. De wereld laat zich chanteren door het gegeven dat kritiek op Israël en op de Israëlische lobby in de VS vaak wordt uitgelegd als anti-semitisme. Vanuit de christelijke hoek wordt kritiek op Israël als verraad aan de wortels van christendom gezien.
    Onzin: ik heb het in mijn mening over de gang van zaken in het Midden-Oosten altijd over Israëliërs en de ultra-rechtse Israëliërs die nu aan de macht zijn, maken zich zonder meer schuldig aan oorlogssmisdaden jegens de Palestijnen. Waarom hoor ik de Nederlandse ‘Israël-fans’ nooit spreken over het feit dat Israel gebied bezet houdt en die gebieden stelselmatig volbouwt met nederzettingen. Stelselmatig heeft Israël iedere poging om via de onderhandelingstafel vrede te bereiken gefrustreerd. Dat Palestijnen dan extreme keuzes maken is dan ook niet vreemd. Ik ben bepaald geen fan van Hamas en ik vind de keuze van veel Palestijnen geen goede en slimme keuze. Maar ik begrijp het wel!
    Als de wereld blind blijft voor het Israëlische geweld, maken veel Palestijnen extremere keuzes: nl. voor Hamas, die zich zeer duidelijk uitspreekt tegen het zionistische geweld.
    In de geschiedenis is het joodse volk veel onrecht aangedaan. Dat ze een eigen staat verkregen is een goed ding. Maar dat ze zich anno 2009 met nazistische methodes schuldig maken een gebiedsuitbreiding door Palestijns gebied te bezetten en dat vol te bouwen geeft toch ernstig te denken.
    De rechtse Israëliërs hebben goed opgelet hoe de nazi’s te werk gingen. Walgelijk. Dat Nederlandse politici hier de ogen voor sluiten (Maxime Verhagen voorop!) is werkelijk van een stuitend laag nivo. Alsof een Palestijns mensenleven geen moer waard is …

    Ik schaam me diep en buig nederig naar het Palestijnse volk …

  29. Ik vraag me steeds af of onze regering hetzelfde standpunt in zou nemen, wanneer het ons zou betreffen. Wanneer wij in een situatie beland zouden zijn waarin Gaza zich nu bevindt? Hoe kun je met droge ogen zeggen dat dit niet buitenproportioneel is? Hoe kun je zeggen, dat ze in Israel nu een intern debat voeren over de vragen die deze aanval met zich meebrengt? Geen woorden, ZE MOETEN STOPPEN en niet alleen nu, dmv een bestand, nee, het moet VOORGOED stoppen. Wij moeten onze regering dwingen om niet met twee maten te meten. Maar hoe???????
    Ik lees dit weblog al langer en vind de uitleg van Anja over hoe ze van Pro-Israelisch nu ook tot waardering voor de belangen en de diversiteit van Moslims is gekomen, indrukwekkend. Ik ben een dergelijke weg gegaan. Hoe krijgen we het voor elkaar dat meer mensen deze weg gaan?????? Hoe krijgen we die verblindheid weg?Ik voel me volkomen ontdaan en machteloos, wat er gebeurt maakt dat ik me vervreemd van Nederland voel.

  30. Olav, ik heb al heel dikwijls er aan moeten denken hoe Saddam Hussein steeds beloningen uitloofde voor families van Palestijnse “martelaren”.
    Nu Balkenende op geen enkele manier bereid wordt gevonden openheid te geven over de informatie die er toe heeft geleid dat Nederland als een van de eersten instemde met de inval in Irak, denk ik wel eens, misschien op verzoek van Israël ?
    En dat kun je natuurlijk nooit vertellen.

  31. Israel is degene die zich niet aan het bestand hield en NIET de Palestijnen ! die daar van wel worden beschuldigd.
    In de NL. media wordt steevast de Isr. beschuldiging klakkeloos overgenomen waardoor Nederland misleid wordt. Israel gebruikte deze valse beschuldiging om met bruut geweld Gaza binnen te vallen op 3e kerstdag. Deze Isr. oorlog waarvan de voorbereiding al een half jaar gelden begon, en helaas tot op dit moment nog volop voortduurt vernietigt de hele Gaza strook en laat dood en verderf achter. De wereld kijkt maar grijpt maar nog niet in. Hoeveel doden en gewonden moeten er nog vallen? Gaz is aan puin gebombardeerd en het mensenleed is niet te overzien Is dit nog niet genoeg? Wanneer grijpt de beschaafde wereld in?

    CNN: Israel Broke Gaza Cease-Fire

    zie http://www.youtube.com/watch?v=uDBiycEz12s

  32. Misschien mag ik de lezers hier ook vragen te stemmen vóór de stelling: “Het kabinet moet de acties van Israël in Gaza veroordelen” in dagblad BNDeStem op http://www.bndestem.nl/, want de tegenstemmers zijn op dit moment in de meerderheid.

  33. Eerst (medeplichtigheid aan) dood en verderf zaaien onder onschuldige kinderen, vrouwen en bejaarden en dan 3 miljoen euro noodhulp naar Gaza sturen.

    En daarna klopt Nederland zich op de borst van kijk ons eens, hoeveel wij aan ontwikkelingshulp geven.

    Hypocrisie ten top!

  34. In de link naar BNDeStem is abusievelijk ook de komma achter de link meegenomen. Dat geeft een foutmelding. Verwijder dus de komma achteraan dan kom je wel op de goede plaats terecht.
    De tegenstemmers zijn op dit moment nog steeds in de meerderheid al is hun voorsprong geslonken.

  35. Lieve mensen,ik heb de trein morgen van half elf,besproken naar groningen,daar ik met een scootmobiel rij.
    Gisteren aanwezig geweest bij commissie vergadering in de tweede kamer over de smerige oorlog in de Gaza.
    Ik ben na een uur weggegaan,anders had ik Verhagen bij zijn strot gegrepen,smerige farizeeer.
    Vandaag nog aanwezig geweest in Rdam bij een spontane actie bij de beep,veel jonge mensen aanwezig.
    Er werd gescandeerd Bush Balkenende Verhagen oorlogs misdadigers
    en moeten naar Denhaag, voor het tribunaal oftewel internationaal gerechtshof.
    Anja ik heb zoveel respect voor jou,waar je dag en nacht bezig bent voor een betere WERELD.
    (Ik hou van je KANJER) Gerard.v.d.Voort.
    Ps.Ik schaam mij eigen dat ik nederlander ben!!!!!!!!
    De wereld moet gaan over liefde.

  36. Na al deze reacties; heb ik daar weinig aan toe te voegen. Het enige wat me nog wel dwars zit is en dat zal ik ook op de weblog van Harry van Bommel zetten is dat ik het absoluut oneens ben met de uitspraak dat we zowel het geweld van Israel als de Hamas moeten veroordelen! Er is sprake van twee ongelijke partijen en vergeleken met de oorlogsuitrusting van Israel schiet de Hamas met wat zelf inelkaar geknutselde vuurwerkpijlen! Waarom zou Harry zich verontschuldigen voor wat hij geroepen heeft op 3 januari “Intifada”. Ik was juist trots op hem! Het woord betekent inderdaad “verzet” en vervolgens verklaren Agnes en Harry dat zij wel voor verzet zijn maar niet voor geweld. Men moet maar verzet plegen dmv een demonstratie of burgelijke ongehoorzaamheid. Maar mijn lieve Agnes en Harry: hoe kunnen deze mensen nog geweldloos verzet plegen als je al maanden zonder voedsel en medicatie, stroom en drinkwater moet doen. Deze mensen kunnen geen kant op en leven in een openlucht gevangenis,deze mensen worden al jaren gebombadeerd op alle mogelijke manieren.De enige manier die ze nog hebben om hun waardigheid te laten zien is om een paar raketten af te vuren als vorm van verzet. Is iedereen dan vergeten hoe het eraan toe ging toen Nederland werd bezet door de Duitsers in WO2? De mensen die toen NSB-ers en Duitsers neerschoten, waren toen verzetshelden.Stel je voor als Duitsland toen had gezegd: “Oh wij willen wel stoppen met bombarderen, maar dan moet die communisten wel eerst stoppen met onze mensen neer te schieten want wij voelen ons bedreigd in onze veiligheid”.

  37. PS,zondag zit dit gajes in de kerk,balkenende,verhagen,ik gebruik geen hoofdletters, voor deze medeverantwoordelijke oorlogs misdadegers.
    Waar blijft de Wereld REVOLUTIE. Chavez heeft een voorbeeld gesteld,door de ambassendeur het land uit te gooien,perfect.

  38. @Gerard

    http://www.stopdebezetting.nl

    Ik snap het niet! De enige beelden die we hier in NL zien zijn van raketten. Er zijn in het buitenland zoveel beelden van kinderen die gewoon dood zijn, gewoon even gedaan! Waarom worden die niet getoond? Omdat we dan allemaal weten hoe het echt zit? Ik walg van dat leger, van elke leger dat kinderen en onschuldigen dood. Is een Israelisch kind, mens meer waard dan een Palestijns kind, mens? In wat voor wereld leven wij, LEVEN ZIJ????? In hun eigen melk & honing wereld waarin alleen zij tellen en belangrijk zijn? Een kind is een kind! Godverdomme!

  39. (16) Dick, je woede kan ik delen. Wat ik zorgelijk vind is dat je die richt tegen joden, ook al zeg je er zelf bij dat dat niet is wat je wilt. Wat je ondertussen echt kunt weten is dat het Israel is, niet ‘de joden’, en dat er veel joden zijn, juist nu, die heel duidelijk laten weten even kwaad en verontwaardigd te zijn over wat Israel aanricht als jij, misschien nog wel kwader omdat het ook ‘in hun naam’ is wat Israel doet.
    Hou zelfs je woede zuiver, Dick. Doe niet mee aan de neiging om de wereld in ‘soorten’ op te delen. Je helpt er zeker de Palestijnen niet mee.
    Sorry voor de late reactie, in de massa reacties had ik je opmerking over het hoofd gezien.

  40. (40) Katinka, het misverstand zit hem in het woord ‘geweld’ – het wordt een beetje een cliché om te zeggen: we veroordelen het geweld van beide zijden. Want behalve dat er sprake is van grote machtsongelijkheid, en van de verhouding tussen bezetter en een bezet volk, is het belangrijk om te onderscheiden wat we met geweld bedoelen. Elk volk mag zich verdedigen, dus ook de Palestijnen, en elk volk dat onder bezetting leeft heeft volgens internationaal recht het recht zich te verzetten, als het moet ook gewapend. Wat niet mag zijn aanvallen op burgers. Dat onderscheid is belangrijk, en door alles maar ‘geweld’ te noemen doe je bovendien alsof onderdrukking door middel van een leger en (gewapend) verzet hetzelfde zijn.
    Nu wordt een politicus als Harry heel snel verweten dat hij alleen de verkeerde daden van één kant ziet, en hij moet dus keer op keer verdedigen dat hij niet onkritisch staat tegenover Hamas, en zich keert tegen aanvallen op burgers ook als die van Palestijnse zijde komen, dus zo’n formule: ‘Ik veroordeel het geweld aan beide zijden’ is een soort steno geworden om dat duidelijk te maken. Maar ik zou wel willen, daar heb je dan wel meer woorden voor nodig, dat er meer onderscheid gemaakt zou worden en niet alles maar geweld genoemd zou worden.

  41. @28
    Olav, doe me een lol en geef links en bronnen voor de dingen die je schrijft of denkt of vermoedt. Een beetje complotten gaan lopen vermoeden heeft geen enkele zin, tenzij je ze goed documenteert.

    En verder maak ik echt bezwaar tegen de ongefundeerde vergelijking die je trekt met het Derde Rijk. Waarom doe je dat en wat wil je ermee bereiken? Dat het hier een soort wedstrijd wordt in wie de krachtigste vergelijkingen kan maken? Kun je dat soort dingen niet beter roepen op websites van tegenstanders en dan kijken wat ze terugroepen?

  42. @ Volkert (27):

    In dit geval was het Clara in nr. 25. Maar ik onderschrijf dat uiteraard ook.

    En voor alle duidelijkheid: Olav van nr. 28 ben ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *