Dag vijftien

000090104-mezan.jpg
(Verwoeste moskee)

Er is weer veel vandaag, en er komt nog veel.

Er is nog geen bestand. Zowel Hamas als Israel hebben het voorstel afgewezen. Om heel verschillende redenen uiteraard. Hamas stelde de voorwaarden die al bij het vorige bestand golden, maar waar Israel zich niet aan hield: dat de blokkade zou worden opgeheven en de grenzen weer open zouden gaan, zodat de mensen in Gaza weer een beetje normaal kunnen leven. En op dit moment wordt daar aan toegevoegd dat het Israelische leger zich terugtrekt uit Gaza. Wat ze niet willen. Want dit zijn de onmogelijke voorwaarden die Israel eist: dat er een eind wordt gemaakt aan de wapensmokkel, dat Hamas de schuld krijgt van het uitbreken van geweld, dat de soldaat Shalit wordt vrijgegeven, en uit het voorstel moet worden geschrapt dat het leger zich terugtrekt uit de Gazastrook.

Zeker zolang niet tegelijkertijd de grenzen weer opengaan is het een illusie om te denken dat de tunnels zouden worden gesloten. Niet alleen komen daar wapens doorheen, waar de Palestijnen niet minder recht op hebben dan Israel, ook zijn de tunnels de enige manier om aan goederen te komen, babymelk, kleding, die door de blokkade de grens niet over komen. Ook is er geen sprake van dat Shalit wordt vrijgelaten, zolang er nog tienduizend Palestijnen in Israelische gevangenissen zitten, waaronder Hamas parlementariërs. En al helemaal is het ondenkbaar dat het Israelische leger na een bestand nog in Gaza zou kunnen blijven.

Israel stelt dus eisen waarvan ze weten kunnen dat daar op geen enkele manier aan zou kunnen worden voldaan, en is dus van plan om nog even door te gaan met moorden en verwoesten. Er zijn nu 850 doden aan de Palestijnse zijde. Misschien willen ze de doden mooi naar boven afronden. Een feestje bij duizend. De derde fase, noemt Barak dat, en ze zijn zo beleefd geweest om de bevolking van Gaza daar met in het Arabisch geschreven pamfletjes van op de hoogte te stellen. Netjes van ze.

De UNRWA heeft de hulp weer hervat, na garanties dat er niet meer op VN konvooien, scholen en medewerkers wordt geschoten. Het Israëlische leger heeft toegegeven de VN scholen beschoten te hebben hoewel daar géén Hamasstrijders in aanwezig waren – het filmpje dat ze de wereld rondstuurden bleek fake, van een jaar terug – maar geeft nog niet toe dat ze op een VN vrachtwagen hebben geschoten waarbij een chauffeur werd gedood.

Hieronder heb ik weer een karrevracht aan berichten en artikelen geplaatst, ik hoop op een paar ervan, die in het Engels, nog terug te komen. Maar er ligt ook nog veel: er komt een verslag van de wake in Utrecht, met interessante speeches van onder andere Doekle Terpstra, predikant Henri Veldhuis en van Eduard Nazarski van Amnesty.
Ik heb nog een halfaffe vertaling van het uitstekende achtergrondsartikel van Avi Schlaim.
Ik ben bezig aan de antwoorden op de toptien aan nieuwe leugens.
Er ligt nog zoveel meer.
Ik heb niet eens tijd om naar de kerk te gaan.

Een goed artikel over oorlogsmisdaden, hier.

En kijk vanmiddag even naar de Nederlandse Islamtische Omroep, 15.00. Over Gaza. Behalve mij, en mij kennen jullie al, zie je ook Jaap Hamburger en Bertus Hendriks.

Update: “als we nu ophouden zou alles voor niets zijn geweest”, zei Olmert. Een betere beschrijving van de waanzinnige zinloosheid van al die doden en verwoesting kan ik me niet voorstellen. Dus wat moet er gebeuren, om te zorgen dat het niet voor niets was? Meer dood en verwoesting.

25 gedachten over “Dag vijftien

  1. Je kunt je zo langzamerhand in alle ernst gaan afvragen, of er op dit moment ook maar één politicus of kerkelijke gezagsdrager is die wèrkelijk oprecht geïnteresseerd is in een oplossing. Zonder al te veel tot cynisme te willen vervallen (dat laat ik graag aan onze “leiders” over), vrees ik dat de kwestie-Palestina, nèt zoals de economische crisis voor de meesten van hen toch vooral een welkome aanvulling op de persoonlijk PR-machine is.

    Hun lichaamstaal spreekt in ieder geval boekdelen: http://spraakloos.nl/?p=741
    [Waarbij Angela Merkel duidelijk nog “in de leer” is bij dat vervloekte patriarchaat.]

    Het is tijd voor èchte verandering – maar dan vanuit het hart in plaats vanuit het hoofd, en niet langer onder de regie van leiders die het op zo’n evidente manier hebben laten afweten. Falende leiders stuur je, in plaats van hun mooie praatjes nog langer voor zoete koek aan te nemen, voortaan gewoon naar huis.

    De tijd dringt – op àlle fronten!

  2. ‘Misschien willen ze de doden mooi naar boven afronden. Een feestje bij duizend.’ Dit is niet meer op het randje, mevrouw Meulenbelt, maar erover. Ik gun u alle ruimte om uw opinie te uiten, maar een heel volk (wie kan anders ze zijn dan de Israeli’s) betichten van bloeddorstig trachten zoveel mogelijk mensen over de kling te jagen, is van een bedenkelijk niveau. Het is ophitsen tot haat, iets waar u anders altijd zo tegen ageert.

    Henk Timmerman

  3. Hartstikke fideel dat u mij de ruimte gunt om op mijn eigen weblog mijn opinie te uiten, meneer Timmerman. Ik beticht niet een heel volk, ik beticht een uitermate agressieve staat, een regering en een leger, van een massamoord. Hoewel we natuurlijk kunnen kibbelen over hoeveel dode Palestijnen genoeg zijn om dat te mogen zeggen, kunnen we het eens worden op tweeduizend dan? Drie? Als we even wachten halen ze dat nog wel.
    Ik hits niet op tot haat, ik roep op tot protest tegen zinloze moord en verwoesting. En als ik dat even niet zo beleefd doe, jammer dan.

  4. @ Henk Timmerman:

    Wat jammer dat u het grenzeloze cynisme van de daders niet onder ogen wilt zien, maar in plaats daarvan liever uw pijlen richt op iemand die niets anders doet dan zichzelf dag in dag uit en met hart en ziel inzetten voor de onschuldige slachtoffers.

    Eén op de drie doden in Gaza is kind, en het aantal nog levende kinderen dat aan psychische (angst)stoornissen lijdt is gigantisch. Is een joodse Heilstaat u dàt allemaal waard, meneer Timmermans? Als er hier zich iemand zou moeten schamen, dan bent ù dat wel!

  5. Lieve Anja,

    Oorlogsrecht en oorlogsmisdaden. Bedoelen we daar alleen de Geneefse Conventie mee? Of is er meer waar ik kan zoeken? De discussie over wat het precies is, en hoeverre Israel die schendt, vind ik tot nu toe te vaag (begrijp me niet verkeerd, wat er gebeurt is ten strijde trekken met oorlogsmaterieel te land te zee en in de lucht tegen een overwegend burgerbevolking en dat alleen al is een misdaad). Maar waar kunnen we precies vinden wat de definitie van een oorlogsmisdaad is?

    Ik lees je site graag Anja, informatief en er gebeurt veel, een verzameling van meningen, leerzaam.

    strijdbare groet,

    tineke

  6. Ik heb pas nog een referentie geplaatst, hier, ik verwijs ook wel naar de webstie van Van Agt die daar een overzicht over heeft, vervolgens zijn er B’Tselem en Amnesty, en ik weet zeker dat er meer overzichten zijn van wanneer je iets volgens het recht een oorlogsmisdaad noemt, Tineke.
    Ik ben er nog niet aan toegekomen maar het zou goed zijn als iemand met verstand van zaken daar duidelijkheid in schiep.

    Jij ook vriendelijks, het is voor niemand met Palestijnse banden een makkelijke tijd nu.

  7. Beste Anja,

    Ik heb pas internet, ben politiek niet echt georiënteerd.
    Eigenlijk ben ik hier sinds kort mee begonnen.
    Mijn excuses dus voor eenvoudig taalgebruik.

    Ik las de bevindingen van jou en de reaktie hierop.
    Graag wil ik hierbij laten weten dat ik je emotionele reaktie begrijp.
    Niemand wil een volkerenmoord.

    Ik vind de israëliers ook niet erg vredelievend of tegemoetkomend overkomen.

    Ik zal zeker indien mogelijk de rest van je verhalen blijven volgen.

    Ik vind het duidelijk en informatief.
    Met vriendelijke groet,
    een lezer.

  8. Ik heb nog niet durven kijken hoe erg het vandaag was, Liesbeth. Ik ben door een vriendin ontvoerd om even gewoon Hollands naar het schaatsen te gaan kijken, want je wordt er zo verschrikkelijk beroerd van.
    Heb jij nog informatie over de mensen die je kent?

    Veel goeds

  9. Dank je wel, lezer. Ik hoop dat het een beetje te doen is, want als je voor het eerst hier langs komt over een zaak waar ik al vele jaren over schrijf zal het niet altijd eenvoudig te volgen zijn.

  10. Anja Ik kreeg dit stuk in de mail,weet jij of dit op waarheid berust en zo ja waarom dit dan niet meer in het nieuws komt? Groet Ina

    Israël, energie en het gasveld van Gaza (de waarheid achter de aanval)

    Israël, energie en het gasveld van GazaGeplaatst op
    vrijdag, 9 januari, 2009 om 13:43 door mr. drs. BOU

    Hoewel
    de bloedige en destructieve aanval van Israël op de weerloze bevolking van Gaza
    inmiddels wereldwijd verontwaardiging wekt en de VN een resolutie heeft
    aangenomen waarin zij de strijdende partijen oproept tot een wapenstilstand,
    heeft vrijwel niemand het over de buit die Israël in deze oorlog wil behalen:
    voor de kust van Gaza ligt het gasveld Gaza
    Marine-1. Tussen Rusland en Oekraïne is op dit moment een “gasoorlog”
    gaande, waarin weliswaar geen bloed vloeit, maar wel kou wordt geleden. Dat de
    oorlog is Gaza evenzeer een gasoorlog is, maar dan een zeer hete, dat ontgaat
    het grote publiek. Het komt niet in de Main Stream Media, alleen op Internet sijpelt het
    door.

    De Canadese econoom Michel Chossudovsky
    publiceerde er gisteren een artikel over in Global
    Research. Dat begint aldus: “De militaire invasie van de
    Gaza-strook door het Israëlische leger houdt rechtstreeks verband met de
    controle en het eigendom van strategische aardgas-reserves in zee. Dit is een
    veroveringsoorlog.” Een Nederlandse vertaling staat
    hier.

    Dat Gaza, en daarmee de Palestijnse bevolking, beschikt over
    een grote reserve aan aardgas, was al langer bekend. Het gasveld werd ontdekt in
    2000, nadat de Palestijnse Autoriteit o.l.v. Yasser Arafat in 1999 een
    contract had getekend met British
    Gas (BG) en het in Athene (Griekenland) gevestigde mega-bouwbedrijf CCC. Het gasveld grenst aan verscheidene
    Israëlische gasvelden en heeft volgens een zeer recent artikel
    de Telegraph een waarde van 2 biljoen Engelse ponden, dat is ruim 2000
    miljard Euro! Daarvan zou 10% naar Palestina gaan.

    Israël weigerde om het
    gas van de Palestijnen te kopen, daarom werd besloten dat het zou worden
    verkocht aan Egypte. De gasvelden van Israël zijn bijna leeg, maar Israël wil
    evenmin afhankelijk zijn van Egyptische gasleveranties. Ook heeft de regering Sharon de exploitatie van
    het gasveld van Gaza steeds doorkruist, onder andere door de blokkade die ook de
    kustwateren van Gaza betrof, met als argument dat Arafat het geld zou gebruiken
    voor terrorisme tegen Israël. Daarbij werd hij geholpen door Tony Blair, die BG min of
    meer verbood om zaken te doen met de Palestijnen.

    Robert Bryce, de
    hoofdredacteur van Energy Tribune en
    auteur van Cronies – Oil, the Bushes, and the Rise of Texas, America’s
    Superstate, schreef in juli 2005 reeds een artikel over de energie-behoefte
    van Gaza: Oil, Peace
    and Palestine. Zonder energie kan Gaza zich niet ontwikkelen, alle energie
    komt nu uit Israël, dat veel geld vraagt voor deze leveranties, maar de toevoer
    ook te pas en te onpas afsluit onder het mom van sancties tegen Hamas. Toen
    Israël in 2006 de enige elektriciteitscentrale van Gaza bombardeerde, schreef Bryce:
    “Voor Israël is bezetting en algehele militaire overheersing niet voldoende.
    Nee, Israël heeft aangegeven dat het er zeker van wil zijn dat de Palestijnen in
    de meest schrijnende armoede blijven leven – armoede die veroorzaakt wordt door
    het vrijwel verstoken zijn van betaalbare energie.”

    Het artikel werd
    vertaald door Rudi Cornelissen van het Palestina Komitee, onder de titel:
    Gaza in het
    Donker. Daaruit citeer ik nu drie alinea’s:

    Door de
    elektriciteitscentrale plat te gooien, hebben de Israeli’s bovendien elke kans
    om binnen afzienbare tijd over schoon drinkwater te gaan beschikken, de bodem
    ingeslagen. Een van de oorspronkelijke doelen van de bouw van de 150 miljoen
    dollar kostende centrale, die in het eind van de jaren negentig met steun van de
    toenmalige Amerikaanse regering onder leiding van president Bill Clinton is
    gestart, was om deze te verbinden met een ontziltingsinstallatie. Deze laatste
    zou evenwel nimmer van de grond komen. Ook de centrale zelf zou door toedoen van
    de Tweede Intifada pas twee jaar na voltooiing operationeel worden. Dat de
    centrale uiteindelijk in maart 2004 van start ging, was grotendeels te danken
    aan de vasthoudendheid en de financiële steun van het in Athene (Griekenland)
    gevestigde mega-bouwbedrijf CCC. Dit bedrijf was enkele decennia eerder gesticht
    door Said Khouri, die afkomstig was uit Safad in
    Noord-Israel.

    Wat de bevoorrading met schoon drinkwater betreft,
    is voor de Strook van Gaza grootschalige ontzilting van zeewater de enige optie.
    Met ontzilting is een grote hoeveelheid energie gemoeid. Ishai Menuchin – een
    onderzoeker van Oxfam die in Jeruzalem werkt – vertelde mij dat, wat Palestina
    en Israël betreft, ‘de water- en energiekwestie hand-in-hand
    gaan’.

    Niet alleen zou de centrale schoon drinkwater helpen
    produceren. Deze zou bovendien op aardgas draaien – aardgas dat betrokken zou
    worden uit het Gaza Marine-1 aardgasveld, dat vlak voor de kust van Gaza is
    gelegen en in 1999 door British Gas is ontdekt. Maar de Israëli’s hebben de
    Palestijnen verhinderd om een pijpleiding te bouwen, die hen in staat zou
    stellen het eigen gas te gebruiken. De centrale in Gaza is bijgevolg genoodzaakt
    brandstof van elders te betrekken – jazeker uit Israël. Het aardgas van Gaza
    blijft onaangeroerd, waarmee het een van de grootste niet in productie
    genomen aardgasvelden in het Midden-Oosten is.

    Terwijl
    geschokte burgers in ons “Vrije Westen” petities tekenen en geld inzamelen voor
    die arme Palestijnen, zwijgen de media als het graf over de reden van deze
    oorlog. We worden afgescheept met de smoes dat Hamas raketten afschiet op
    Israëlische burgers. Maar deze oorlog gaat om een aardgasveld: de Gaza
    Marine-1. Sinds juni 2008 onderhandelt Israël met BG over de exploitatie.
    Tegelijkertijd werd het aanvalsplan voor Gaza ontworpen, terwijl met Hamas een
    staakt-het-vuren van een half jaar werd overeengekomen, wat op 4 november door
    Israël werd geschonden!

    Ook de evacuatie van de Joodse settlers uit Gaza
    in 2005 moet worden gezien in het licht van het plan om de Palestijnen te
    beroven van hun gasveld. Een bombardement op de Gaza-strook waar 8000 Joodse
    settlers wonen, valt aan de eigen bevolking niet te verkopen. Dit “menselijk
    schild” moest dus eerst het veld ruimen. Nu er in Gaza alleen nog Palestijnen
    wonen, kan Israël met een gerust hart overgaan tot deze laaghartige roofmoord.

    Bron:
    http://www.nwo-info.nl/

  11. Ik weet het eerlijk nog niet hoeveel betekenis dat gasveld heeft, Ina. Dat over het water klopt wel. Of het niet een beetje een samenzweringstheorie is, waar iedereen in deze tijden een beetje de neiging toe heeft. Ik had er al eerder iets over gehoord, maar ik wacht nog met mijn eigen mening hierover tot ik meer bevestiging heb gekregen van de bronnen die ik betrouwbaar vind.

  12. Lieve Anja,

    Heel erg bedankt voor de site. Ik ga kijken of ik er een artikel van kan brouwen. Doe ik nog iets nuttigs. Wanneer is de volgende demonstratie?

    liefs,

    tineke

  13. Anja,
    Hoe nuttig deze log is in de communicatie! Vanmiddag hadden we in Groningen een goeie, informatieve bijeenkomst, met zo’n 60 mensen. En er waren geloof ik 8 mensen die via jouw weblog van onze middag gehoord hadden en die we niet via andere media hadden bereikt! Gerard meldde al dat hij zou komen, maar er waren ook meerdere mensen uit Friesland gekomen. Ons netwerk wordt groter en steviger.
    Ik hoop dat mensen van goede wil het volhouden in deze barre tijden.
    Fennie

  14. Klopt Anja,

    maar als iets je interesse heeft dan pik je het over het algemeen wel vlugger op.
    Alle respect trouwens voor je bezigheden.
    Ik ken je wel als schrijfster maar dat je politiek gezien ook zo “geëmancipeerd bent was nog nieuw voor me.
    Vol verrassingen

    Groetjes.

    Lezer.

  15. Zuiveringen…?

    Misschien dat een filmpje dat CBC (Canadian Broadcasting Corporation) in de GAZA strip schoot de heer Henk Timmerman een antwoord geeft…?

    Het filmpje ontsnapte aan het (vrijwel) alziend oog van de zionistische censuur.

    De Israëlische soldaat verklaart: “I don’t know what we are doing here. Purification maybe. It’s dirty here.
    I don’t know why a good Hebrew boy should be here so far from his home.”

    Hier: –> http://www.youtube.com/watch?v=QJaPZLNLBu8

    Vertaling:
    “Ik weet niet wat weer hier doen.

    Zuiveren misschien…?
    We doen vuil werk hier.

    Ik begrijp niet waarom een ‘Good Hebrew Boy’ zo ver van huis hier zou moeten zijn…”

  16. Artsen hebben ontdekt dat de fosforbommen die door VS geleverd zijn aan Israël soort inwendige explosie veroorzaken in het menselijk lichaam.Inwendige bloeding en ook inwendige verbranding tot op het bot. Deze zijn ook in Irak ingebruik

    En waarom staan VS en Israël boven de internationale wetten en afspraken.Zij houden niet aan VN afspraken en de afspraken van Geneve?
    Dat betekend voor de zoveelste keer het failliet van VN en internationale organisaties. Als zij niet gerechtelijk vervolgd worden, hoef dat ook bij andere landen dat ook niet. Leuk, dus niet, kunnen we nog meer slachtpartijen verwachten
    Deze oorlog tegen Palestijnen is ook de oorlog tegen volkeren die andere mening op na houden, dan de westerse. Hebben we dat al niet vaker gezien van Israël en VS?

    Wel de demonstarties gaan ovral door; In Spanje in Madrid 250.000 gezamelijk met de regering. Meer dan 100.000 in London, ruim 150.000 in Frankrijk en over de hele wereld neemt het toe.
    En de demonstraties zijn nu iedere dag. Mensen gaan gewoon door. En dat is veel belovend voor de wereld en deze mensen zijn moedig, dat ze zo doorgaan.
    Alle respect en steun voor de demonstranten over de hele wereld.
    Leve de moedige Palestijnen en hun solidaire demonstranten
    We gaan door!!!!

  17. Hartelijk dank voor weer zoveel uitgebreide en interessante artikelen en ook voor alle inzendingen van de lezers!
    Er is hier nog zoveel te lezen en te leren, maar hoe meer je leest hoe meer vragen er rijzen en hoe meer gevoelens van woede en vooral machteloosheid!

    Heb me wel eens afgevraagd of het nieuws in Nederland over de kwestie Palestina “gecensureerd” wordt. Bijvoorbeeld op teletekst van BRT staan dan berichten, die niet op teletekst Ned.1 staan of pas heel veel later en dan altijd net even een beetje anders/”verdraaid”. Bij de Ombudsman is ook al eens geklaagd over deze eenzijdige berichtgeving.
    Dus mensen die naar het NOS journaal kijken en dit nieuws voor zoete koek slikken als zijnde de waarheid, krijgen dan wel een heel vertekend (denk)beeld!

    (bij http://www.observer.guardian.co.uk diverse interessante artikelen o.a.:.
    “israel to step up assault on Hamas – why israel’s war is driven by fear” en bij the blogs: “enough. it’s time for a boycott door Naomi Klein”).

  18. In de leerfase zijnde, dus waarschijnlijk een “domme” vraag. Hoe “democratisch” is israel eigenlijk als in het artikel “why israel’s war is driven by fear” o.a. staat: israeli arabs who protested against the war have been arrested for undermining national morale” en “TV anchormen berate critics of the onslaught on Gaza questioning their patriotism”…

  19. Dat is geen domme vraag, Jessi. Want Israel afficheert zich graag als ‘de enige democratie in het Midden-Oosten’, en eist op grond daarvan onze solidariteit op.

    Maar in onze ogen is een democratie een land waarin alle burgers gelijke rechten hebben, ongeacht etniciteit of geloof. Dat is in Israel niet het geval. Daar wordt, ook in veel van de wetgeving, een onderscheid gemaakt tussen joden en niet-joden – lees voor de laatsten dus de Palestijnen die in hun voormalige eigen land wonen – waarbij het duidelijk is wie de meeste rechten hebben. Je kunt volgens velen niet en een ‘joodse staat’ zijn en een werkelijke democratie.

    In de media, en door Israel worden Palestijnen met een Israelisch staatsburgerschap meestal ‘Israeli Arabs’ genoemd, om te verhullen dat ze gewoon Palestijnen zijn, familie van de Palestijnen die in de bezette gebieden terecht zijn gekomen. Op dit moment komen zij in protest, en daar wordt met harde hand op gereageerd.

    Er is nog veel meer over te zeggen: de macht van de orthodoxie, bijvoorbeeld, waardoor er op vele wettelijke gebieden geen scheiding is van staat en religie – je kunt daar bijvoorbeeld geen burgerlijk huwelijk sluiten, en daarmee is een huwelijk tussen een jood en een niet-jood binnen Israel niet mogelijk. De macht van het leger, dat zich onttrekt aan het parlement en de rechtspraak. De macht van de Shin Beth, de geheime veiligheidsdienst, die aan niemand verantwoording af hoeft te leggen. De situatie in de bezette gebieden, waarbij Israel een ander rechtssysteem hanteert dan in Israel zelf, en het Israelische leger letterlijk de wet voorschrijft. En dan hebben we het nog niet over de structurele schendingen van mensenrechten en internationaal recht, die ook niet erg passen in een land dat zich een democratie noemt.
    Voor hun eindexamen democratie is Israel dus gezakt. De demagogische truc is vervolgens om te zeggen dat ze het toch veel beter doen dan de omringende Arabische landen.

    Je begrijpt, hier is meer over te zeggen, en ik zal nog even een linkje voor je opzoeken als je daar uitgebreider over wilt weten, nu moet ik eerst even verder, want het is druk op dit weblog.

  20. Heel hartelijk bedankt voor dit uitvoerige en duidelijke antwoord! Dit zouden heel veel meer mensen -wereldwijd- zich eens moeten realiseren en niet altijd maar als een kudde makke schapen domweg zonder ook eens zelfstandig na te denken achter hun leiders aanlopen…

  21. Betreft 20) Hoe vaker je dit antwoord leest, hoe meer verbijstering. Ze zijn dus zogenaamd “democratisch” omdat ze verkiezingen hebben, maar voor het overige klinkt het toch behoorlijk “dictatoriaal”, racistisch en intolerant.

    op http://www.avaaz.org hebben ze inmiddels al 398.841 handtekeningen
    op http://www.unitedcivilians.nl – is ook nog veel te lezen
    op http://www.ikvpaxchristi.nl – “geen extra privileges voor israel zolang geweld voortduurt” + een weblog: “stemmen uit Gaza”.

  22. Een Joodse staat is eigenlijk geen democratische staat, maar een theocratische staat, waar de Joodse religie domineert in het staatsbestel en regel- en wetgeving. Zoiets kenden we ook in de Middeleeuwen in Europa, waar het Christelijke domineerde in wetgevingen en staats-inrichting.

    En ten aanzien van de rede van Bush.Hij provoceerde ook Europa met de opmerkingen op de vragen naar populairiteit. Hij antwoordde: In Europa is men populiar als men tegen Israël bent, de Kiyotoakkoorden ondertekent en gebruik maak van het internationaal gerechtshof.
    Die achtelijke Europa straalde uit zijn ogen

    Dat was te horen en te zien bij de Belgische journaal van vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *