Negenoog

Te gast: Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid. Dit opiniestuk stond, iets veranderd, in de Volkskrant. Hier de originele versie. Met dank aan Jaap

NEGENOOG

Gevangen in hun onvermogen om te zien dat ‘solidariteit met Israël’ iets heel anders inhoudt, dan partij te trekken voor een natie die zich thans volgens de historicus Avi Shlaim gedraagt als een wet en recht schendende schurkenstaat, roepen negen joodse organisaties ‘Nederland’ in de Volkskrant op om naast en achter Israël te gaan staan, in ‘haar recht op veiligheid’.

‘Nederland’, doe het niet! Niet ernaast, noch erachter nu, maar ertegenover.

Recht op veiligheid is geen exclusief Israëlisch monopolie. Palestijnen en op dit moment de burgers van Gaza hebben evenveel ‘recht op veiligheid’. Nee, hùn veiligheid hoort nu absolute voorrang te krijgen, want het is hùn veiligheid die massaal geschonden en vertrapt wordt, door de machtige en niets ontziende militaire machine die Israël langs hun grenzen, boven hun hoofden en in hun midden ontketend heeft.

Onder deze negenoog van joodse organisaties, met het Cidi in het centrum, bevinden zich nota bene het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap en het Joods Maatschappelijk Werk, die Nederland en niet Israël als werkterrein hebben. Het is goeddeels dezelfde gelegenheidscoalitie die het nodig vond om op 20 juli 2006 haar verwrongen ‘solidariteit met Israël’ te betuigen, toen het Libanon stuk bombardeerde in een razernij van redeloos geweld. Deze organisaties hadden toen de brutaliteit dat te doen op het plein dat synoniem is met joods verdriet, het Jonas Daniel Meyerplein, de plaats waar de Duitsers in Amsterdam ‘de vangst’ van hun razzia’s verzamelden. In plaats van dat plein met rust te laten, hebben zij het toen bezoedeld met hun oproep en hun aanwezigheid. Ik zag er de Dokwerker wankelen.

En nu opnieuw. Opnieuw die onduldbare verdraaiing, die van aanvallers -en wat voor aanvallers- slachtoffers maakt, en van slachtoffers een ‘humanitair probleem’, en als we Israël moeten geloven, zelfs dat niet, laat staan een ramp. Maar waarom zouden we nog enig geloof hechten aan de woorden van een land, dat van propaganda een systeem gemaakt heeft?

De enige solidariteit die nu telt, is die met het internationale recht en het humanitair oorlogsrecht, dat door Israël aan de laars wordt gelapt, tot schade van de rechtsorde, de rechtstaat, het geloof in de democratie en de beschaving.

Nederland, negeer de oproep van deze negenoog!

Jaap Hamburger, vz. Een Ander Joods Geluid

3 gedachten over “Negenoog

 1. Jaap, Dank je wel dat je ons laat weten van het standpunt dat jij en de andere mensen van Een Ander Joods Geluid, innemen.

  Je vorige berichtgevingen heb ik gecopieerd en aan vrienden toegezonden.
  Ook aan vrienden in Israel. Van 1 van hen kwam het verzoek om hem dit soort onzin niet meer toe te zenden. Ik blijf het toch doen. Ook dit artikel krijgt hij op zijn bordje.
  Ik ben er verdraaide TROTS op dat er Joodse Mederlanders zijn die eerlijk en oprecht laten zien hoe mensen eigenlijk in elkaar horen te zitten!

  שלום חר׳

 2. En ook heel goed dat Een Ander Joods Geluid heeft deelgenomen aan de protestdemonstratie op 3 januari jl., en dat Jaap Hamburger daar heel duidelijk het woord heeft gevoerd.
  Helaas is dit niet aan de orde gekomen in het gesprek met rabijn Evers in het TV-programma Pauw & Witteman gisteravond.

 3. Reactie 2 van Olav Meijer. Wat er in 60 jaar pro-Israel ‘opgebouwd’ is en dat aan het voorbij gaan van de ‘oorspronkelijke bevolking van Palestina,kun je niet zomaar ‘glad’strijken! De Palestina bewoners bestonden uit 7% Palestijnse joden. X %? Palestijnse christenen. Verder uit een grote meerderheid Palestijnse moslims! Als je daar een joodse staat van wil maken,moet je wel “misdaden” plegen en veel leed veroorzaken. Daar zijn allen meewerkende,in meer of mindere maten,schuldig aan! Om echter de schuld bijna geheel in de ‘schoenen’ van de Palestijnense moslims te schuiven is een nog grotere misdaad. Probeer dit maar eens te herstellen,dat vraagt tijd en vernieuwende inzichten. Schuld bekennen vraagt heel wat van de ‘mens’ Verspreid dus die paradigma’s 1 2 3 en 4? beschreven door Anja Meulenbelt en op 3 januari 2009 op Anja’s weblog door Clara Legene nader beschreven! Rabijn Evers zou dat ook ‘eigen’ moeten maken. Verspreiden? kan door de media in te schakelen,dan kunnen ze ‘iets’ goed maken (herstellen) voor hun beinvloeding vanaf 1948. J.F. Verhagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *