Nieuwe wapens

Ik had het al eerder over de nieuwe wapens die de laatste jaren tegen Gaza worden gebruikt. Van het ‘eenvoudige’ neerschieten van mensen, vaak in hoofd of rug, met veel dwarslaesies en hersenbeschadigingen als gevolg – wij zien dat op onze bezoeken aan het NCCR in Gaza dat gehandicapten verzorgt, zijn het nu vooral een soort bommen die afgeschoten, vlak boven de grond ontploffen, en van iedereen in de buurt de benen afmaaien. Heel veel amputatiegevallen krijgt het NCCR de laatste tijd. Ook worden er wapens gebruikt die ernstige brandwonden veroorzaken door onbekende chemicaliën, die ook vaak amputaties tot gevolg hebben.

De Noorse arts die nu werkt in het Shifa ziekenhuis doet verslag over de wapens die nu worden gebruikt.

Hier

En zie hier.

15 gedachten over “Nieuwe wapens

  1. Zouden Balkenende en Verhagen vanmorgen in de kerk voor de mensen van Gaza gebeden hebben?

  2. O heel goed mogelijk, Carolien. Je hebt ‘christenen’ die dat heel goed kunnen, een mooi gevoel hebben voor al die arme kindertjes en verder niets doen om te verhinderen dat ze er aan gaan. Ik heb collega’s bij de Christen Unie die me ook altijd heel vriendelijk vragen hoe het nou met mijn man is – ze leven echt geweldig mee. En gisteren liep rabbijn Avraham Soetendorp in het gebed dat hij voor liet lezen ook over van gevoel voor al die arme slachtoffers. Maar Israel veroordelen of zelf maar een klein beetje proberen om te tegen te houden, nee hoor, ze staan achter Israel.

  3. De tweede link naar een stukje over die “intelligente” GBU-39 bommen staat er wat achteloos bij.
    Er zou veel meer aandacht moeten zijn voor dit aspect.

    Een belangrijk punt is dat het hier om door de VS geleverde wapens gaat. Er is dus alle reden om niet alleen kritisch te reageren naar Israël maar ook naar de VS en hun bondgenoten, incl. Nederland. Zoals bekend lopen veel wapenleveranties via Schiphol.

    Ik merk allereerst op – omdat dit nog het eenvoudigst te begrijpen is – dat die bommen 100.000 $ per stuk kosten en dat Israël er 1000 gekocht (lees: gekregen) heeft. Laten ze de helft achter de hand houden, dan nog praten we alleen al voor dit gedeelte over 50 miljoen dollar.
    Ook elders kost die zogenaamde “war on terror” honderden miljarden dollars. Het waanzinnige niveau van de defensie-uitgaven van vooral de VS speelt ook een belangrijke rol in de economische crisis waar we nu in terecht gekomen zijn. Daar hoor je niemand over. De mensen van goede wil betalen de wandaden van hun havik-broeders dus ook nog grotendeels zelf.

    Dan de lange termijn effecten van het kankerverwekkende uranium.
    Daarover is nog niet veel kwantitatief bekend maar we kunnen wel stellen dat het aantal toekomstige slachtoffers een gigantisch veelvoud zal zijn van de honderden die we nu zien.
    En of de aanstaande dood van de Gazanen zo veel prettiger zal zijn dan de ellende die we nu zien is zeer de vraag.
    Voorwaar, een heuse genocide dus.

    Het heeft wel iets heel cynisch dat de oorspronkelijke doelstelling van deze wapens, minder ‘collateral damage’, althans dat wordt beweerd, ertoe leidt dat een stadsoorlog wordt aangegaan, die anders (voor een enigszins beschaafd land, bekend met Warschau, Dresden, Hiroshima) op die schaal ondenkbaar zou zijn, zodat uiteindelijk de totale schade nog veel groter is.

  4. Jij moet zo vreselijk bezorgd zijn om je gezin, Anja. Ik leef met je mee.
    De vader en broertjes van mijn dochter wonen in Rafah. Toen we ze net belden waren ze op straat. Ze moesten hun huis uit vluchten vanwege de zware bombardementen.

  5. In 2006, toen er door Israel ook zoveel slachtoffers werden gemaakt, ben ik tijdens de preek opgestaan en de kerk uitgelopen, ik kon de verheerlijking niet meer aanhoren.
    In Israel had ik van de christenen uit Nederland, ook al zoveel onmenselijkheid gezien en aan moeten horen dat ik het risico nu niet meer neem om er mee in kontakt te komen. Genoeg is genoeg!
    Ik kan er een boek over schrijven!
    Gerrie

  6. Dank je Carolien. Ja, als je gewoon een hart en een geweten hebt is het al moeilijk, als je bij de Palestijnen betrokken bent of er zelf een bent is het haast niet te doen. Je ziet de situatie voor je, je weet hoe het er ruikt, ik heb meermalen tussen de bombardementen gezeten en nu is het nog veel erger. Ik moet soms heel bewust even een uurtje of zo afstand nemen, en er zijn dingen die ik maar niet doe. Niet naar dat debat met Verhagen, bijvoorbeeld. Ik kan er niet meer tegen.
    Maar wat weer wel helpt is een grote groep mensen als netwerk, die met elkaar meeleven, en die groep wordt groter en hechter.

  7. Zie hier de belangrijkste reden waarom de pers niet wordt toegelaten tot de Gaza strook.
    Kennelijk mag het niet worden gezien welk wapentuig wordt gehanteerde in het uitmoorden van de Palestijnen.
    Zou mij ook niets veerbazen als een groot deel van de grondacties bestaan uit het verwijderen van bewijs materialen dat dit soort wapens worden gebruikt.
    Ik snap er trouwens geen moer van waarom Israel ontkent witte fosfor te gebruiken terwijl de filmbeelden en fotos er gewoon niet om liegen.

  8. Ik vindt het vreselijk wat er gebeurt in Palestina. Ik zie de beelden van huizen en moeders met kinderen en mannen die huilend in het ziekenhuis huilen om hun dode kinderen en baby’s die dood zijn door bommen die met meerdere tegelijk worden afgeschoten en soms moet ik huilen en me afvragen wat de reden is van zoveel leed. Ik voel me machteloos. Nu worden er fosforbommen afgeschoten vreselijk als zo de oorlog wil winnen zo deze mensen kunnen slapen. Ik hoop dat er dat er in de toekomst heel goed leven voor de palestijnen komen met gods hulp. Zou minister Verhagen en Balkenende ook kunnen slapen?

  9. Vanochtend gezien: bij de grens staan vele artsen klaar maar worden bewust tegengehouden en mogen de grens niet over!
    Konden we Palestina maar “bombarderen” met miljoenen mooie, vrolijke kaarten van over de hele wereld met woorden van bemoediging en troost om ze een hart onder de riem te steken, zodat ze weten dat ze niet worden vergeten.

  10. Zet hem op Anja, schat, niet opgeven he! Lekkere warme tranen op onze wangen. Voor mij zijn de Palestijnen het sterkste volk op aarde. En ook mensen zoals jij, heerlijk, daar vind je er altijd wel een paar van bij elk volk in elk land. Toch nog iets om de rug recht te houden en te glimlachen; hou vol lieve lieve Anja.

    Dit allemaal…zo erg…

    Ik omhels je.

  11. @ Guus (8):

    Israël ontkent het gebruik van witte fosforbommen omdat dat verdragsrechtelijk verboden is.
    Clusterbommen lijkt Israël ook te gebruiken. Het verdrag dienaangaande heeft het niet voor niets niet ondertekend.

  12. Precisering: witte fosfor is verboden in bewoonde gebieden, omdat het ook werkt als een brandbom, zodat branden en brandwonden bij mensen het gevolg zijn.

  13. Sorry Olaf, maar ik heb op, ik denk CNN, gezien en gehoord, dat de vraag of er witte-fosforbommen gebruikt zijn, door de woordvoerster van de Israëlische regering bevestigend werd beantwoord. En ze ging verder met: “het is niet verboden en deze wapens worden ook door anderen in de wereld gebruikt.”

  14. Het is alleen verboden wanneer ze gebruikt worden in dichtbewoonde gebieden, zoals nu wel degelijk gebeurt, ze mogen wel gebruikt worden als verlichting voor een leger, maar niet tegen een burgerbevolking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *