Protest en hoop voor Gaza: Rotterdam

090124_kaarsen_aansteken_368laag.jpg

Leo en ik waren er gisteren, in de Citykerk in Rotterdam. Ik was er niet als politica, maar als Stichting Kifaia, met flyers en posters voor onze noodhulpactie. Rotterdam loopt voorop, in het scheppen van een breed front dat opkomt voor de rechten van Palestijnen, met vertegenwoordigers van kerken en moskeeën, met vier politieke partijen die het doel onderschrijven, en nog meer maatschappelijke organisaties. Ik was vaak ontroerd, door de betrokkenheid, de echte solidariteit, en ik hoorde ook van de aanwezige Palestijnse Nederlanders dat ze zich minder alleen voelden nu ze konden zien hoeveel mensen zich aantrekken wat er gebeurd, ook, juist ook, de ‘gewone’ Rotterdammers.

Door het gesjouw met flyers en posters vergat ik mijn camera – gebeurt me nooit. Maar hierboven foto en hieronder bericht van de website van SP-Rotterdam. Rotterdam gaat door met actie voor Gaza, hier.

BIJEENKOMST VOL PROTEST EN HOOP VOOR GAZA IN CITYKERK
25-01-2009 • ‘Heb hoop en liefde,’ dat zei de Palestijnse Alia Azzouzi als een van de sprekers op de solidariteitsbijeenkomst voor de slachtoffers van het conflict in Gaza. De bijeenkomst die op 24 januari in de Citykerk werd gehouden, werd door een paar honderd mensen bijgewoond. Zij was georganiseerd door de SP-Rotterdam, samen met Groen Links, de PvdA, D66 en een groot aantal maatschappelijke organisaties.

Het was een waardige bijeenkomst met doorsnee Rotterdammers. Dat liet een sterke betrokkenheid zien en ook het interculturele van de stad en hoe wij allen met oorlog te maken hebben gehad nu en in het verleden, hier en elders, en daarom ons zo solidair voelen met de mensen in Gaza en onze stadgenoten die hier hun vrienden en familie hebben. Naast de politiek liet ook een aantal predikanten hun solidariteit met het Palestijnse volk duidelijk blijken. Uit de bijeenkomst straalde een sterke verbondenheid en hoop op een wereld van vrede.

Imad El Kaka presenteerde het programma dat naast de persoonlijke verhalen en gedichten ook muzikale momenten kende. Tijdens de muzikale schreeuw om vrede van kinderkoor Alvahda werden talloze lichtjes ontstoken om de slachtoffers te herdenken. Ook werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers.
Onderwijzeres Semra Sevin zei hoe moeilijk het was om in een klas van Turkse en Marokkaanse kinderen onpartijdig te blijven: nu kon ze eindelijk zeggen dat de aanval van Israël op Gaza nog eens duidelijk maakte dat het einddoel van Israël is de Palestijnen te isoleren en te verdrijven.

gaza_bannera_230109.gif

Ibrahim Spalburg van SPIOR maakte duidelijk dat het Palestijnse verzet nooit beschouwd mag worden als terrorisme en putte hoop uit de gedachte dat diegenen die zich verzetten tegen onderdrukking ook na hun dood voortleven.

Bob ter Haar riep de Palestijnen in Rotterdam op ons allemaal bij de les te houden zodat we met elkaar doorgaan met de actie Rotterdam voor Gaza die nu harder dan ooit nodig is. En dominee Snoek trok de vergelijking tussen het kapotte hart van Rotterdam in 1940 met de situatie in Gaza nu: “Ook toen meende een buurman binnen te kunnen vallen en te zeggen: je mag leven maar onder míjn juk.” Snoek herinnerde eraan dat ook tijdens de Tweede Wereldoorlog slechts een enkeling opstond en in verzet kwam, de meerderheid keek weg en liet de mensenrechtenschendigen gebeuren. Ook hij riep op tot actie, “in naam van de god van Abraham, de gemeenschappelijke aartsvader van joden, moslims en christenen”.

Veel sprekers veroordeelden de passieve opstelling van de Nederlandse regering: zoals een van de sprekers zei, waarom kan onze minister-president nooit laten zien dat ook hij verdriet heeft over zoveel Palestijnse slachtoffers? En waarom legt de regering de schuld voor het conflict in Gaza eenzijdig bij Hamas? In de slotverklaring die met luid applaus werd aangenomen, stonden dan ook de volgende oproepen:
– Wij roepen de Nederlandse regering op om alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de oorlog wordt hervat;
– Wij roepen de Nederlandse regering op om er voor te zorgen dat de regels van het internationale recht ook door Israel worden nageleefd;
– Wij roepen de Nederlandse regering op om alles in het werk te stellen dat de grenzen van Gaza opengaan zodat wij onze woorden van solidariteit kunnen omzetten in daden van wederopbouw.

De bijeenkomst werd afgesloten met aandacht voor enkele concrete hulpprojecten. De Stichting Kifaia zet zich samen met de Israëlische “Dokters voor de Mensenrechten” in om zo snel mogelijk medische hulp bij de mensen in Gaza te krijgen: giro 8207589. Op 1 februari aanstaande wordt onder andere door het Palestina Komitee Rotterdam een benefiet voor Gaza gehouden in De Heuvel, Grotekerkplein 5. Ook gaat de actie Rotterdam voor Gaza gewoon door met als doel dat de gemeente Rotterdam zich alsnog gaat inzetten voor hulp aan de mensen in Gaza. Gerard van der Voort haalde al 1800 nieuwe handtekeningen op en zet in op 5000!

16 gedachten over “Protest en hoop voor Gaza: Rotterdam

 1. KAARSJE VOOR GAZA

  kaarsje van Licht
  kaarsje van Warmte
  kaarsje van Hoop
  ik brand hem voor jou

  kaarsje van Liefde
  kaarsje van Saamhorigheid
  kaarsje van Stilte
  ik brand hem voor jou

  laat de vlam je hart beroeren
  en weet dat je niet aleen bent
  dat wanneer alles gehuld is in grijze mist
  ik zonder woorden aan je denk

  zonder woorden mijn hart laat spreken
  mijn hart met jouw hart verbindt
  het kaarslicht als ver dragend teken
  verbonden door een onzichtbaar lint

  weet dat je niet alleen bent
  weet dat iemand je naam kent
  deze zacht uitspreekt bij het
  flakkerende licht van de kaars
  die voor jou aangestoken is

  kaarsje van Licht
  kaarsje van Warmte
  kaarsje van Hoop
  ik brand hem voor jou

  kaarsje van Liefde
  kaarsje van Saamhorigheid
  kaarsje van Stilte
  ik brand hem voor jou

 2. Ook hier in Utrecht bemoedigende ontmoetingen tussen moslims, joden en christenen bij de voorstelling “As I left my father’s house”, gemaakt door theatermaker Bright ‘O Richards en opgevoerd in samenwerking met http://www.hetwildewesten.nl en samenwerkingspartners uit alle kerken, moskee en synagoge. Na de kerkdienst vanochtend kregen we voorlichting over een actie om olijfbomen te sponsoren voor Palestijnse boeren. Spontaan werden er 13 bomen gesponsord door de kerkgangers. Dialoog heeft hier lokaal in de wijk goed wortel geschoten. En er wordt met respect naar elkaar geluisterd.

 3. Gedicht uit Gaza,

  Dit is een gedicht van een vrouw uit Gaza die haar dochtertje op 13 januari bij een raketaanval van Israël verloor. Ik heb het vertaald naar het Nederlands.

  kaarsjes ontstoken

  vlammetjes fonkelen

  bij het lopen

  van een kille

  doodlopende weg

  die op zijn retour

  klam zal zijn

  als tranen

  je de weg terug

  zullen wijzen

  en gedachten

  terug gaan in tijd

  toen een band

  in het leven

  werd geweven

  die zal bestaan

  tot in de eeuwigheid

  mij kaarsje

  zal blijven branden

  zoals het kaarsje

  in mijn hart

  altijd voor jou

  zal vlammen

  in gedachten

  zal ik naast je lopen

  op de weg van afscheid

  die jij vandaag

  zal gaan bewandelen

  om een laatste

  groet te brengen

  Vlava

  ik denk aan je lieverd

 4. Beste Anneke, ik heb het bericht van Martijn van Dam even goed gelezen en hij is helemaal niet pro-Israel. Hij is behoorlijk neutraal en hoewel hij net als velen van ons, niet vindt dat Israel zich schuldig maakt aan staatsterrorisme, is hij wel van mening dat Israel nalatig is, te veel slachtoffers maakt en hij vindt dat Israel zich moet houden aan internationale verdragen. Kortom, een gezonde Nederlandse mentaliteit. 😉

 5. Heeft Anneke soms een lasbril op? Laat ze nog eens goed lezen wat Martijn van Dam schrijft. Dit laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

 6. Ja, er is nog een lange weg te gaan.
  Maar als we ooit willen bereiken dat ook Nederland Israel gaat houden aan de verdragen en wetten die er liggen – en daarmee ook een einde maakt aan de bezetting – hebben we medestanders nodig, ook in de politiek. Wanneer Martijn van Dam als woordvoerder buitenland namens de PvdA zegt dat Israel zich moet houden aan de internationale verdragen, en dat terwijl zij als partij in de regering zitten, dan zijn we al een stap verder. Want dat is niet wat minister Verhagen zegt.

  Kortom: ik kan wel vinden dat iedereen, en wel nu meteen, de oorlog tegen Gaza ten scherpste moet veroordelen – inderdaad, als zijnde staatsterreur – het helpt heel weinig om je kwaad te maken dat anderen dat nog een brug te ver vinden. Laten we een beetje zuinig zijn op potentiële bondgenoten.

 7. Speciaal voor de PVDA-fans:

  Dit schreef het Tweede Kamerlid, woordvoerder buitenland voor de PVDA, Martijn van Dam,op het hoogtepunt van het bloedbad in Gaza:

  ‘Het valt niet goed te praten dat Hamas raketten afschiet op burgerdoelen in Israël. Het Palestijnse volk mag zich verzetten tegen de al veertig jaar durende bezetting, maar ik geloof niet dat geweld een oplossing dichterbij brengt en ik keur geweld tegen burgers ten zeerste af. Israël heeft uiteraard het recht zijn burgers tegen dit geweld te willen beschermen, maar die zelfverdediging dient proportioneel te zijn. Het gebruik van luchtaanvallen in dichtbevolkt gebied is dat niet en leidt tot onnodig veel burgerslachtoffers.Vandaar dat ik het gebruikte geweld van beide partijen buitensporig vind.’

  Inmiddels wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar de Israelische oorlogsmisdaden die volgens War Child zijn uitgemond in ‘een verbijsterende optelsom: meer dan 1.300 Palestijnen dood, waarvan meer dan 400 kinderen. Ruim 5.300 gewonden, onder hen 1.900 kinderen… 50.000 Palestijnen vluchtten naar schuilplaatsen toen hun huis werd gebombardeerd.’

  Aan Israelische zijde zijn 10 soldaten om het leven gekomen, van wie een aantal door eigen vuur, en 3 burgers. En nog steeds heeft het sociaaldemocratische Kamerlid Martijn van Dam deze woorden niet ingetrokken: ‘Vandaar dat ik het gebruikte geweld van beide partijen buitensporig vind.’ En geen volksvertegenwoordiger die hem ter verantwoording roept. Zo werkt de Nederlandse parlementaire democratie.

 8. Ook de Palestijnen gebruikte volgens deze sociaaldemocratische volksvertegenwoordiger ‘buitensporig’ geweld. Het staat er echt, ondanks de omvangrijke Israelische verwoestingen en de vele honderden Palestijnse doden, vanwie eenderde kind, en de vele duizenden Palestijnse gewonden, van wie velen zwaar. Hij schreef dit nadat al duidelijk was dat de Israelische aanvallen op de Palestijnse burgerbevolking buitensporig waren, en niet anders gekwalificeerd konden worden dan oorlogsmisdaden. Martijn van Dam is natuurlijk als volksvertegenwoordiger een aanfluiting, en gedraagt zich ook nog als een racist, want als er zoveel verwoesting en menselijk leed aan de Joden in Israel was toegebracht door het Palestijns verzet had hij (terecht) moord en brand geschreeuwd. Het onderscheid dat hij maakt is een racistische. Net als een buitenstaander die de wereld verdeelt in Joden en niet Joden een antisemiet is, gebruikt iemand die de wereld verdeelt in Palestijnen en niet Palestijnen racistische criteria.

  Fragment uit Amnesty rapport over Gaza:

  ‘Israel chose to launch its offensive at a time when the streets of Gaza were very busy, indicating, from the outset, a failure to take necessary precautions leading to needless civilian deaths and injuries. In the first minutes of the bombing offensive, on 27 December 2008, seven students from a school run by the UN were killed outside the school, just after lessons finished as they were trying to get home. The attack came on a Saturday just as children finish school, after midday.
  There have been other cases where the choice of timing of an attack by Israeli forces has led to apparently unlawful killing and injury of civilians. A mosque in Beit Lahiya was attacked by Israeli forces on 3 January 2009 during afternoon prayers, thereby maximizing, rather than minimizing civilian casualties. Mosques are normally civilian objects protected from attack but Israel claimed it targeted the mosque because it was being used to store weapons. If this were true, it would not absolve Israel of its legal obligation to take necessary precautions such as warning civilians in the mosque, or choosing a time when civilians are least likely to be present.
  Israel has attacked sites that it claims were used to fire rockets into Israel, resulting reportedly in the deaths of many civilians. Even if Israel verifies that rockets have emanated from a particular location, it needs to take necessary precautions before attacking. This includes determining whether the objective remains military in character (if a rocket has been fired from the roof a civilian house and then the rocket launcher is moved and the fighters leave, it can no longer be considered a military objective), ascertaining whether civilians are in the vicinity, and ensuring that if the attack proceeds it will not be disproportionate. Since Israel is well aware that Hamas and members of other armed groups quickly remove rocket launchers after firing their rockets, this would suggest that its forces would anticipate little or no military advantage from pursuing this strategy of attack, which is needlessly risking civilians and civilian objects.’

  Voor degenen die geen onderscheid kunnen maken, hier kunt u het hele Amnesty rapport lezen. Onthullend.http://www.amnesty.org/es/library/asset/MDE15/007/2009/es/4c407b40-e64c-11dd-9917-ed717fa5078d/mde150072009en.html

 9. Stan, je bent me zeer dierbaar, en als het er op aan komt kun jij bij mij onderduiken en ik bij jou, maar ik vind wel vaker dat je je kruit verschiet aan de verkeerde objecten. Je bent geen politiek onbenul, je weet dat de PvdA in de coalitie zit, je weet ook dat iemand niet in zijn eentje maar kan zeggen wat ie vindt, jij en ik zijn het er al lang over eens dat het geen sprake is van ‘wederzijds geweld’, maar zou je a. er mee rekening kunnen houden dat niet iedereen in een stap diezelfde stellingname aankan en b. je jezelf uitschakelt als je geen rekening houdt met de politieke constellatie waar je wat in voor elkaar wilt krijgen? Heb je geen grotere tegenstanders dan Martijn van Dam?

 10. Vandaag de 2000 gepasseerd en de vijfduizend ga ik gegarandeerd halen.
  We blijven knokken,ook voor openheid, Irak oorlog.
  Groeten aan allen mensen die solidair zijn,met de Palestijnen.
  Gerard.

 11. anja,
  ik ben geen politicus, ik ben een journalist. vroeger zeiden communisten tegen mij: luister stan, het gaat er niet om dat je gelijk hebt, maar dat je gelijk krijgt. als journalist heb ik die overtuiging altijd uitermate verwerpelijk gevonden, omdat het onvermijdelijk leidt tot cynisme. je gaat dan dingen verzwijgen of juist benadrukken. ik hoef niemand te overtuigen. ik moet alleen telkens weer laten zien dat er een andere versie van de werkelijkheid bestaat. dat is in feite alles.

 12. Je hoeft van mij geen politicus te worden, Stan. Maar dacht je maar een beetje politieker, en dacht je maar een beetje meer over hoe je effectiever kon zijn met wat je te zeggen hebt. Ik denk dat je veel meer zou kunnen bereiken met jouw kennis van zaken. Maar ja, ik denk dat wel meer mensen zoiets tegen je hebben gezegd en dat het niet aankomt. Het zij zo. Zie je graag weer een volgende keer en ik blijf je weblog volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *