Nasleep Gaza, vandaag

000returning-home-gaza.jpg

Tiny Kox en Tuur Elzinga terug uit de Raad van Europa, waar ik ook een tijd in heb gezeten. Ter info: de Raad houdt zich vooral bezig met mensenrechten. Bericht van Tuur en Tiny: dat de stemming ook daar heel kritisch was ten opzichte van Israel, met maar weinig landen die nog probeerden Israels oorlog tegen Gaza goed te praten. Het zegt iets over de kanteling in de publieke opinie, die ik op veel niveau’s waarneem.

Er was enig gedoe over de VN school in Gaza die was beschoten, met 43 burgerdoden als gevolg. De VN zegt nu dat er niet op maar naast de school was geschoten, en wil dat rechtzetten. Nu was het Israel zelf die begon met voor verwarring te zorgen, want zij zeiden meteen dat ze op de school hadden geschoten omdat Hamas van daaruit was begonnen met schieten. Het filmpje dat ze als ‘bewijs’ uit de kast trokken bleek van 2007 te zijn. Nu ziet het er dus naar uit dat er niet op maar naast de school is geschoten. Meteen werd ik bestookt door de firma hasbara. Zie je wel, Israel was weer eens voor niets beschuldigd. Nu lijkt het mij dat die 43 burgerdoden er niet minder dood om zijn, het is verder bekend dat er nog een reeks VN doelen zijn beschoten, waaronder ook andere scholen waar mensen heen gevlucht waren, het hoofdkwartier en een voedselopslagplaats die afbrandde, en het lijkt mij dat de lijst burgerdoden en mogelijke gepleegde oorlogsmisdaden lang genoeg is om nu niet meteen victorie te kraaien. Maar laat er vooral goed onderzoek komen. (Zie Haaretz, hier)

000jabaliya-school-aftermath_1.jpg

000gaz06-24jan09.jpg

(twee andere scholen die zijn beschoten)

En, zoals ik al eerder zei, ook naar Hamas. Op dit moment horen we uit Gaza dat Hamas hulpgoederen die voor de VN waren bedoeld in beslag heeft genomen. Dat is een slechte zaak. De hulp is broodnodig, er wordt dor Israel al veel te weinig over de grens gelaten, en als ook nog blijkt dat er niet gegarandeerd kan worden dat de goederen aankomen bij voor wie ze bedoeld zijn vraag je om nog meer moeilijkheden.

Amira Hass gaat door op het onderzoek naar de gebruikte wapens. Artsen die de gewonden verzorgen zeggen dat ze gecronfonteerd worden met patienten met brandwonden, die opeens, na een week of tien dagen zienderogen achteruit gaan of alsnog sterven, omdat ook hun interne organen als nieren en lever zijn aangetast. Dat wijst op fosfor. Het erge is dus dat de artsen die brandwonden niet goed hebben kunnen behandelen omdat ze dat niet wisten. Er sterven dus nog steeds mensen.

000gaz111-29jan09.jpg

Hass, over de wapens, hier. En voor wie dat nog verbaast: de fosforbommen komen waarschijnlijk uit de VS.

000displayweapons.jpg

Haaretz wordt een beetje ten onrechte gezien als een progressieve krant, omdat daarin ook journalisten als Amira Hass, Gideon Levy en Akiva Eldar publiceren. Het is vooral een krant die alle kanten aan het woord laat, en dat is in Israel al tamelijk zeldzaam. Zo vindt er nu de voorspelde discussie plaats over of die oorlog tegen Gaza wel goed was. Ik citeerde al eerder: het verschil tussen links en rechts is dat links vindt dat het ene goede oorlog was maar dat ze er eerder mee op hadden moeten houden en rechts eveneens vindt dat het een goede oorlog was, maar dat ze die voort hadden moeten zetten. Dat wordt nu geïllustreerd. Moshe Arens (Hier) vindt dat het Israelische leger best in staat zou zijn geweest om het vermogen van Hamas om nog raketten af te schieten totaal te vernietigen, en niet op had mogen houden met de oorlog tot dat gebeurd was. Arens heeft het er uiteraard niet over hoe het leger dat had moeten doen zonder minstens de halve bevolking om zeep te helpen, maar misschien kent hij Gaza niet zo goed. Of vindt hij dat niet zo’n punt. Yoel Marcus daarentegen (hier.) vindt wel dat het een gerechtvaardigde oorlog was, maar dat Israel eerder op had moeten houden. Smaakvol maakt hij de vergelijking dat oorlog net is als een lekkere maaltijd, je zucht van plezier, maar opeens heb je te veel gegeten en ben je misselijk.

En het ging zo goed met die oorlog, zegt hij. De gehele wereld had er begrip voor. (Arabische landen bestaan niet, begrijpen wij, de gehele wereld, dat is de VS plus Europa). Iedereen praatte Israël na: wat hadden jullie dan gedaan als de raketten op jullie huizen waren afgeschoten? Maar waar ging het dan mis en werd hij een beetje misselijk? Toen er vanuit diezelfde wereld geluiden kwamen dat al die burgerdoden niet zo netjes waren. Kun je honderd keer uitleggen dat het de schuld van Hamas is die hun eigen mensen gebruiken als menselijk schild. Toch staan de Israëli’s nu te kijk als ‘kindermoordenaars’ en dat vindt Marcus niet prettig. Hij wordt niet misselijk van die dode kinderen, maar van de wereld die Israël niet meer zo’n leuk land vindt. Dus hadden ze beter een beetje eerder op kunnen houden.

Er zijn vele oproepen tot oorlogstribunalen en andere pogingen om de oorlogsmisdaden te onderzoeken en berechten. Zie de website van Een Ander Joods Geluid, bijvoorbeeld, hier.
Of hier

In het Nederlands Juristenblad van 30 januari 09, mijn fractiegenote Nanneke Quik die kinderrechter was gaf het me, een uitstekend artikel van Heikelien Verrijn Stuart, over de verhouding tussen internationaal humanitair recht en de politiek, naar aanleiding van Gaza. Helaas is het niet on line beschikbaar, ik zal kijken wat ik er aan kan doen. Anders zal ik het zo gauw ik tijd heb samenvatten, met citaten.

2 gedachten over “Nasleep Gaza, vandaag

 1. Zojuist (donderdag avond 23:30 uur) zapte ik langs het programma Hard Talk van de BBC World, waar Isaac Herzog werd geinterviewd. Hij is zoon van oud-president Chaim Herzog, en momenteel minister van Soc. Zaken, de Diaspora en de Strijd Tegen Het Antisemitisme. En prominent lid van de Labour Party, om het maar op z’n Engels te zeggen:

  Het zijn allemaal terroristen. Ze gooien steeds raketten naar ons. Ze verschuilen zich in de steden en tussen de vrouwen en kinderen. Wij zelf, t.w. de IDF, doen een grondig onderzoek. Dat is al een onafhankelijk onderzoek. Of vindt u, meneer de interviewer, dat onze rechtspraak niet onafhankelijk is? De rest van de wereld heeft er niets mee te maken. Onafhankelijker dan onafhankelijk kan ons eigen grondige onderzoek niet zijn.

  Wij zijn de enige democratie in de regio. Wij zijn zelfs een van de beste democratieën in de wereld, want wij onderzoeken zelf onze eigen misda-, pardon dat zei hij niet, onze eigen “incidenten”. Enzovoorts.

  Dit is dus het linkse Israel. Kun je nagaan waar het rechtse staat: rechtsaf slaan, doorrijden tot Wladiwostok, dan de telescoop pakken en heel ver kijken.

  Waarom verbaast mij dit allemaal niet.

  De interviewer, Stephen Sackur, begon nog over Mitchell, die moet proberen als bemiddelaar tot een “even-handed solution” te komen. Ik verwacht daar weinig van. De Ierse kwestie, waarin M. met succes bemiddeld heeft, ligt toch een heel stuk makkelijker, dunkt me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *