“We zullen disproportioneel geweld gebruiken”

Hier de link naar het belangrijke artikel van juriste Heikelien Verrijn Stuart, njb_art0904-1841.pdf, over recht, politiek en de oorlog tegen Gaza.

Verrijn Stuart plaatst de vraag naar de mogelijke oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Gaza in een breder perspectief. Het gaat niet alleen over de vraag of er ‘disproportioneel’ geweld is gebruikt, dwz te veel burgers zijn gedood, het gaat ook niet alleen over de wapens die er zijn gebruikt, en andere gebeurtenissen tijdens de oorlog tegen Gaza die worden onderzocht, het gaat vooral om de vraag wat voor een oorlog hier werd gevoerd.

In de analyse van Verrijn Stuart was dat niet een verdedigingsoorlog tegen de raketten, maar een oorlog die al langer was voorbereid, en een aantal voorbereidende fases had: nadat Gaza al vergaand afhankelijk was gemaakt werd de bevolking gedurende lange tijd afgesneden van aanvoer van de eerste levensbehoeften. Nog voor de eerste militaire aanval had plaatsgevonden werden journalisten weggehouden, werd hulpverleners het werken belemmerd. Het treffen van de burgerbevolking in een dergelijke oorlog – Verrijn Stuart trekt een vergelijking met het optreden van het Bosnisch-Servische leger van Karadzjic en Srebrenica, dat ook jarenlang belegerd werd voor de massamoord plaats vond – is geen bijkomstigheid maar een welbewust gekozen strategie. “Israel straft de Palestijnen als collectief en negeert daarmee welbewust de grondbeginselen van het internationale recht”.

Karadzic zit nu in de Scheveningse gevangenis en wacht op zijn proces voor het Joegoslavië tribunaal. Of dat met de Israëlische verdachten gaat gebeuren is de vraag. Maar Verrijn Stuart somt wel een aantal mogelijkheden op die Nederland en de EU hebben om Israel aan het internationaal recht te houden. Of het zou kunnen komen tot het inroepen van het ICC, het Internationaal Strafhof is de vraag: Israel is geen lid, en de Palestijnen hebben geen internationale status die het lidmaatschap van het ICC mogelijk maken. Maar wat wel kan is het optreden van nationale strafrechters in diverse landen, en het is duidelijk dat het Israel zenuwachtig maakt dat mogelijke verdachten van internationale misdrijven in een groot aantal landen zouden worden kunnen opgepakt, en dus maar beter weg kunnen blijven.

Lees het artikel.

18 gedachten over ““We zullen disproportioneel geweld gebruiken”

 1. Israel bezet=fout
  Israel treitert aan de grenzen=fout
  We zullen disproportioneel geweld gebruiken=fout
  etc etc = fout
  Palestijnen schieten raketten=fout
  Hamas martelt eigen volk=fout
  Hamas neemt hulpgoederen in beslag=fout

  Kan waardering opbrengen dat je eerlijk zegt dat je partij kiest.

  Ik kan echter geen kant kiezen want beide zijn fout.
  De arabieren doen niks, want dan krijgen ze problemen met de USA.
  Daarnaast zijn Palestijnen niet erg populair in het midden oosten

 2. Klets, John. Je maakt het jezelf veel te gemakkelijk. Ga terug naar de geschiedenis en laat tot je doordringen wat de oorzaak is van alle problemen. Ik heb net een paar afleveringen gemaakt van een spoedcursus over de kwestie. Je kunt er nog veel aan doen om er meer van te begrijpen dan je nu doet. Dan begrijp je ook dat je het fout aan beide kanten niet tegen elkaar kunt wegstrepen.

 3. Iedereen die wat verder kijkt dan zijn neus lang is (dus voorbij de neus van John van Lunteren, Teletekst en NOS-journalisten om over de Nederlands commercieel-schrijvende pers maar te zwijgen) kan weten dat het Amerikaanse Congres (we weten hier allemaal dat daarmee AIPAC* wordt bedoeld) deze week een wet heeft aangenomen die UNRWA** verbied samen te werken met de democratisch gekozen regering te Gaza.

  Zulke zaken zijn kennelijk véél en véél te ingewikkeld om er de Nederlandse bevolking mee lastig te vallen; zolang deze daar genoegen mee neemt is het immers voor de berichtgevers makkelijker hen Israëlische propaganda voor te zetten…

  Lees hier: http://www.imemc.org/article/58794
  en bekijk deze korte video hier: http://video.aol.com/video-detail/dn-us-congress-attacks-un-gaza-aid-agency/1176498347/?icid=VIDURVNWS10

  Het getreiter gaat met dubbele inspanning gewoon door…
  Voor ingewijden hier dus niets nieuws onder de zon…

  *AIPAC = American Israel Public Affairs Committee
  **UNRWA = United Nations Relief and Work Agency

 4. Beste Paul Jan,

  De informatie die je hier plaats, is volgens mij niet correct. De bill waar het over gaat, 29 IH, is 28 januari 2009 ingediend bij het Congres. Hij is nog niet aangenomen door het Congres. De informatie in het door jou aangehaalde artikel klopt dus niet.
  Verder is de opmerking Congres=AIPAC onzin, alsof het hele congres een grote joodse lobby zou zijn. Erg insinuerend.

  Henk Timmerman

 5. Het is echter bepaald niet voor het eerst dat UNRWA wordt zwartgemaakt(bijv. begin 2008):
  “Since Hamas came to power in 2006, Palestinians in the new Islamic state of Gaza have been crying out for more and more UNRWA aid.”
  Mooi voorbeeld van hoe deze lieden correlatie en causaliteit verhaspelen in hun voordeel. De reden dat er vanaf er vanaf 2006 meer hulp nodig was is wel duidelijk: de infame blokkade.
  Of:
  “As we look for ways to crack down on terrorism and terrorist activity, looking at UNRWA is a good start.”
  En nog veel meer engs op het Middle East Forum:
  http://www.meforum.org/article/1896

 6. En het erge is dat Israel de UNRWA decennia lang heeft op laten draaien voor waar zijzelf volgens de Conventies van Geneve verantwoordelijk voor waren. De VN, wij dus, betalen de rekeningen van de bezetting, en dan worden ze ook nog voor rotte vis uitgemaakt. Het is dat je mensen niet letterlijk wilt laten creperen, anders zou de UNRWA allang gezegd hebben dan ruimt Israel zijn eigen rotzooi maar op.

  Dat MEF is een van de bekende als ‘neutraal’ aan ons verkochte pro-Israel sites, het is al berucht.

 7. Nog bedankt voor het prachtige essay van mevrouw Verrijn Stuart, Anja. Hopelijk vindt het ook z’n weg naar een groot publiek buiten haar vakgebied.

 8. off topic: vandaag de laatste stapel flyers bij een buurthuis in Rotterdam Kralingen neer kunnen zetten. Ik bleek er nog 15 over te hebben. Vorige week de eerste stapel en die vloog weg, zeiden ze. Nu deze dus. 🙂

 9. Lydia,ik zal spoedig weer eens wat vertellen hoe het gaat met de actie – het is echt heel hartverwarmend hoeveel mensen er actief zijn geworden ondertussen. En hoeveel mensen nu ook vinden dat er maar eens wat voor de mensen in Gaza gedaan moet worden. Van jou ook hartstikke fijn dat je aan het werk bent gegaan.

 10. Maar als je nu weer hoort dan de VN de hulp heeft stopgezet omdat Hamas de goederen heeft ingepikt is het moeilijk om de mensen nog zover te krijgen om geld over te maken.
  Ik las dat Kerk in Aktie ook noodhulp verleent in Gaza en dat ze ons oproept om geld te doneren.
  Wanneer is die boot van Free Gaza Movement ook weer geënterd en zwaar beschadigd door de Israelische marine? Ik wil dat melden in een stukje voor de PZC.

 11. De VN krijgt dat wel weer in orde, Corrie. Want het is echt ondenkbaar dat Gaza zonder hun hulp kan. Natuurlijk is het heel vervelend dat Hamas zich zo gedraagt, maar ik denk ook dat de meeste mensen wel zullen begrijpen dat dat nog geen reden is om de bevolking van Gaza te laten vallen. Wij van Kifaia houden er ook rekening mee en zullen er zorgvuldig voor zorgen dat de giften aan ons niet verkeerd terecht komen. Ik weet dat ook andere organisaties daar mee bezig zijn.

  Die boot, even zelf opzoeken. Ik weet dat ook niet meer uit mijn hoofd.

 12. @ 10
  Corrie, donderdag heeft Israel een Libanees schip met veel noodhulp ook verhinderd naar Gaza te komen. Als je alleen met google: “libanees hulpschip” intikt, vind je al alle informatie.

 13. Vanochtend meldden ze: “The real story about what happened to the people on board the ship and not Israel’s spin on the story. What an outrage. One of Free Gaza’s volunteers, Theresa McDermott, was on board, and we are still not sure where she is but believe she may be deported from an Israeli prison sometime today or tomorrow.

 14. Dank jullie wel, Anja, Fennie en Clara. Ik weet nooit zo gauw wat ik daar dan op moet zeggen. Vanmorgen stond natuurlijk in de krant dat Hamas de hulpgoederen ingepikt heeft. Ik wil doorgeven dat ook Israel goederen tegen houdt.
  Gisteren zag ik in Netwerk Bert Koenders in Colombia samen met Marco Borsato. Prachtig werk. Er komt zoveel overeen met de kinderen in Gaza. En hij heeft die president ter verantwoording geroepen. Hij wel dacht ik. Ik wil Koenders eens vragen of hij zich ook eens zo het lot van de kinderen in Gaza aan wil trekken en de regering van Israel ter verantwoording roepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *