Leven in Gaza, na de oorlog

Een kleine, simpele film van de Guardian, het verhaal van een gewone familie in Gaza. Hier.

De familie leeft in een tent, en eet van de noodhulp en wat ze krijgen van de buren. Dat is in Beit Lahiya, in het noorden van de Gazastrook. Ik ken het daar goed, we komen er vaak op huisbezoek. Eens was het een vriendelijk en welvarend dorp. De grond is daar vruchtbaar, er was water genoeg, de mensen leefden van hun boomgaarden, mooie tuinen waar mango’s en vijgen groeiden, en bijna iedereen hield kippen en geiten. Ik heb daar vaak met mensen op een mat op de grond gezeten en een van die heerlijke maaltijden gedeeld, bijna alles zelf verbouwd, de tomaten, de avocado’s, de cactusvruchten, de olijven.

Veel daarvan was bij vorige aanvallen al verwoest. Een groot deel van het noorden, vlak tegen de grens met Israël aan, is niet meer dan een barre zandvlakte, met puin waar eens huizen stonden. Ik heb de vernielde kippenhokken gezien, een dode waakhond, de afgezaagde olijven- en sinaasappelbomen, de handtekening die een soldaat in een muur had gezet met een mitrailleur. Toen wij er met een auto doorheen reden werden ook wij vanuit een helicopter beschoten. Israel noemt dat een ‘veiligheidszone’.

Nu is er nog meer verwoest.
Een gewone familie. Een paar doden maar, een broer, een paar vrienden. Vader, moeder en de kinderen leven nog. Maar het huis, dat de vader met eigen handen had gebouwd, met het geld dat hij als bouwvakker in Israel had verdiend, is weg. De kinderen gaan weer naar school en leren daar hoe ze niet ontplofte bommen moeten herkennen.

Als het goed gaat gaan wij woensdag weer naar Gaza.

Eén gedachte over “Leven in Gaza, na de oorlog

  1. Zaterdagmiddag was ik naar het filmpje aan het kijken en hoorde m’n kleindochter Barbera binnen komen. Ik ben aan tafel gaan zitten en ze kwam de kamer binnen. Ze begon te vertellen over school en over de Tweede wereldoorlog en de Joden en kampen enz. enz. Ik vroeg is er ook over Israel gesproken? ‘Ja’ en over de Palestijnen? ‘Nee’ En toen liet ik haar dat fimpje zien! Ze heeft die tent en de kinderen en hun vader gezien en ook dat die vader de trap in zijn getroffen huis op liep en in de kamer van z’n kinderen een kapotte stoel? opraapten. En wat zei ze? ‘Waarom zie ik dat niet op de TV?’ Het is een wijsneus ,laatste klas basis school,maar wanneer hoort ze wat over de Iraeli’s die in Gaza ‘huis gehouden hebben?’Als ze weer komt zal ik vragen of ze over dit filmje gesproken heeft. J.F. Verhagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *