Kroket

Gisteren zat ik in de kantine van een ziekenhuis te wachten tot het bezoekuur begon – vriendin ligt daar met een voet – en opeens kreeg ik zo’n zin in een kroket. Voedsel dat ik anders vermijd. Maar die kroket smaakte me zo geweldig, dat ik er nog een nam.

Dus voelde ik me vanochtend een beetje betrapt toen ik op de voorpagina van de Volkskrant las dat Nederland zich door de crisis heenslaat door een verhoogde consumptie van kroketten en bitterballen. Als ultiem troostvoedsel en toch goedkoop. Wat ben ik toch een kuddedier, dacht ik. Nou stond er ook dat mensen minder naar restaurants gingen. Gelukkig valt het dus nog mee met me, want na de kroketten ben ik nog met een vriend uit eten gegaan.

Verder zou Wilders in de peilingen nu de grootste partij hebben.
Jezus.
Doe mij nog een portie bitterballen.

30 gedachten over “Kroket

  1. Niet in de peilingEN, Anja, maar in die van De Hond. Als ik Wilders was, zou ik toch een beetje ongerust worden. Zou hij voldoende mensen klaar hebben staan om een sterke fractie plus een sterk kabinet te vormen? Of krijgen we straks als het echt doorgaat weer van die herriekabinetten die eerst een paar keer vallen voordat ze een beetje op de rails weten te blijven?

    Twéé kroketten en daarna nog uit eten gaan? Woow.

  2. Maar ik heb wel het toetje overgeslagen, Claar.

    Ik denk: aangezien die man toch geen leden wil, en zich er comfortabel ondemocratisch niemand mee mag bemoeien wat de partij moet vinden, beslist Wilders wat de partij vindt – en aangezien dat ongeveer op een bierviltje past en je dat zo uit je hoofd kunt leren komt het er verder op aan om een stelletje ja-knikkers te vinden. Die zijn er wel. Toch?
    Het wordt pas echt wild als ze in een kabinet zouden moeten gaan zitten, waar ze wel overal van af moeten weten. Ik zie dat nog niet voor me. Ik kan er nog niet helemaal met mijn verstand bij.

  3. Hou je rustig, Sjuul. We gooien hier misschien wel met bitterballen maar niet met lichaamsdelen.

  4. Ja okay, maar wat mij betreft is het jachtseizoen geopend. Maar wil je dan ook dat vieze -W- woord niet noemen.

  5. Jachtseizoen? Sjuul stemt vast op de partij voor de dieren van erelid volkert.
    Je hebt vast op Google gekeken hoe het mediapark er uitziet.
    Ik stem niet op W!!! Maar op SP!!!

  6. Beste Evert.
    Ja da’s waar, dat doe ik ook. Maar W’s soortgenoten in de gemeente nopen mij al bijna 4 jaar te procederen voor het minimaalste inkomen dat ons land kent, en waar ik recht op heb. De kantoorgenoot van mijn advocaat is Els Lucas die W. een proces aandoet om zijn discrimineren en haatzaaien. Zo kwam het toch nog dichtbij maar naar mijn gevoel niet dichtbij genoeg. V.v/d G. is een soort W. dus daar heb ik niks mee. —…— Gr. Over en sluiten.

  7. Natuurlijk kun je in NL vrij stemmen op welke partij dan ook.
    Alleen is het niet verstandig van Sjuul dat hij iets oppert in de trant van ‘jachtseizoen”. Volkert kan niet nogmaals een “doodvonnis”voltrekken. Die zit voorlopig nog in de cel.
    Grappig Anja, dat je tussen de regels door een verwijzing naar Jezus doet. Wie, o wie zal de Redder zijn.!!!!

  8. Prettig om te lezen dat ik niet de enige ben met mijn onervaren politieke inzicht
    die met een scheef oog naar dhr. W. kikt.

    Om een jachtseizoen te openen lijkt me niet reël, wel af en toe even lachen om deze in mijn ogen vreemde persoon.

  9. Ik ga er van uit, heren hierboven, dat “jachtseizoen” overdrachtelijk bedoeld is – oproepen tot geweld zijn hier uiteraard niet acceptabel.

  10. Mij ook maar een croquetje dan. Doe er maar twee gelijk. Zonder de mosterd, want die komt toch weer na de maaltijd. Sjuul’s bijdrage lezend kreeg ik kippenvel. Ook ik moet het doen van het kleinste inkomen in dit land en in het programma van die ‘W’ staat dat mensen met een uitkering aan het werk gezet moeten worden. ‘W’een beetje kennende, inmiddels, ben ik voor die manier van denken een beetje angstig, want dan bedoelt hij ook de mensen die dat niet (meer) kunnen. Want ‘W’ denkt helemaal niet aan andere mensen, slechts aan zijn eigen succes en volgens mij is hij dan ook een evengrote narcist als Fortuyn, hoewel die tenminste nog wat inhoud had. Wat ik zo jammer vind is dat zoveel mensen in dit land achter hem aan rennen, denkende dat hij hun Messias is. Wat zullen ze van een zeer koude kermis thuiskomen en wat dan? Algehele anarchie? Ik wilde eigenlijk voortaan blanco stemmen op alles. Begin me nu toch af te vragen of ik niet gewoon alles bij het oude moet laten en SP moet stemmen….

  11. Ja Lydial, laat alles bij het oude en stem SP. Ik denk echt dat dat het beste is wat je kunt doen.

    Jan

  12. Wat het is met meneer W – hij raakt aan een heleboel echte angsten en onzekerheden van mensen, angsten die we serieus moeten nemen, want echt, we leven in een wereld die weinig zekerheid en geborgenheid meer biedt – het punt is, meneer W biedt geen antwoorden, of alleen antwoorden waardoor de ene helft van de mensen worden opgezet tegen de andere helft, die het minstens zo moeilijk heeft.

    Wat je er tegen kunt doen. Nou, ik denk echt dat het belangrijk is dat mensen zich aaneen sluiten, en met een beter alternatief komen en mensen het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan, en ik weet geen betere manier dan een politieke partij. En het is niet zo dat er een ideale partij is die overal een antwoord op heeft en waar je het altijd voor 100% mee eens kunt zijn – die bestaan niet, anders zouden we hier zoveel miljoen eenpersoonspartijtjes hebben – maar voor mij is het belangrijk dat je genoeg gemeenschappelijk hebt om tegenwicht te bieden, en er samen tegenaan te gaan liever dan te blijven mopperen vanaf de zijlijn.

    Ik heb dierbare vrienden bij Groenlinks en bij de PvdA (daarna wordt het moeilijk) en je hoeft het niet overal over eens te zijn. Maar hier zijn we het over eens: die meneer W raakt wel aan echte problemen en echte onzekerheden van mensen, maar het blijft in wezen een VVDer die niets op heeft met de werkelijke belangen van de mensen onderaan de maatschappij, hij verkwanselt het belangrijkste wat ons hier altijd bij elkaar heeft gehouden, dat je in hetzelfde land ook van elkaar mag verschillen als je de basis van samenwonen maar respecteert – zoals Jan Marijnissen zei: je kunt niet zomaar een hele bevolkingsgroep weg zetten.

    Ik zou zo graag willen dat mensen die boos en ongerust zijn, en daar veel reden voor hebben, wat anders zouden doen dan achter zo’n leeghoofd aan te lopen die ze in feite niets te bieden heeft, en na zouden denken: met welke mensen kunnen we er echt aan werken dat het anders wordt, wie denken er echt sociaal, wie zetten zich echt in, met wie valt er echt te praten. Ook als je het niet altijd voor honderd procent overal over eens bent.
    Ben ik ook niet.
    Toch maar doen. Niet stemmen, dan laat je het aan de anderen over, en geef je dat kleine beetje macht dat je hebt ook nog uit handen.

  13. k!t Nee dus. Googlen gaat wel. Knop Deuths klikken. Geen uitzending gemist. Wel herhaling.

  14. Klop, Anja. Ik zal braaf zijn bij de eerstvolgende verkiezingen. 🙂

    Op een korte cursus journalistiek leerde ik dat de meeste mensen lezen op het niveau van een 13-jarige. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat mensen liefst de makkelijkste weg kiezen en achter ‘W’ aan gaan rennen, omdat hij toch veel van die onzekerheden en problemen zo eenvoudig weet te zeggen. Dat spreekt mensen aan. Bovendien denken veel mensen dat de problemen die ze ervaren te wijten zijn aan anderen. Hoe krijg je dat uit de mensen? Niet, ben ik bang. Kijk naar het O.M. dat altijd overal wel een schuldige voor wil vinden. Dat is wel wat het merendeel van de mensen ook doen. Schuld en schuldige zoeken buiten zichzelf. Vooral niet eerst naar zichzelf kijken om te zien of je zelf al wat kunt doen aan je onlustgevoelens.
    Glimlach eens naar iemand die je voorrang geeft, of zo? Je krijgt er heel vaak een terug. Soms zelfs een brede lach!

  15. Lydial,

    Als ik zo betweterig mag zijn, dan vind ik je laaste “glimlach” –
    zin heel wijs. Ik ben zo gelukkig daar ervaring mee te hebben. Het doet je zo enorm goed. Ook “de balk en de splinter” zijn hier op z’n plaats. Onderschat echter mensen niet!
    Wat een preek hé?
    Vr. Gr.
    Jan

  16. Uit de gestage opmars van ‘W’ blijkt dat andere politieke partijen geen antwoord hebben op hem.

    De SP heeft die gelukkig wel. Demoniseren en het jachtseizoen openen op ‘W’.

    Marijnissen noemt dit ook wel ‘het categorisch wegzetten van een grote groep mensen’.

    Stem voor, stem SP.

  17. Wat de SP doet is niet ‘demoniseren’ en ook niet ‘het jachtseizoen openen’ Jacobse.
    Er is gewoon gedegen inhoudelijke kritiek gegeven op wat Wilders beweert, waar vooral uit blijkt, wat veel mensen alweer vergeten zijn, dat hij niet voor niets uit de VVD afkomstig is, en dat mensen met lage inkomens niets goeds van hem te verwachten hebben.
    beha;ve dat hij inderdaad, zoals Marijnissen zegt, een grote groep mensen categorisch wegzet.

  18. Anja,

    Je argumenten vallen me zwaar tegen. Je zet zelf de toon door te stellen dat het programma op een bierviltje past en dat hij op zoek is naar ja-knikkers. En dat noem je dan inhoudelijke kritiek. Ik vind het hele slappe argumenten.

    Terecht merkt iemand anders op dit forum op dat de problemen die W aan de orde stelt, wel degelijk reeel zijn. In het Fitna-debat hebben fractieleiders als Halsema, Rutte, van Geel maar ook Marijnissen W allemaal LETTERLIJK gelijk gegeven voor wat betreft de problemen die hij aan de orde stelt. Er is echt een enorme kamermeerderheid die vind dat er grote problemen zijn op het gebied van immigratie en integratie.

    De politieke meningsverschillen zitten aan de oplossingenkant.
    Daar vallen enorme hoeveelheden stemmen te verdienen. Het blijkt namelijk keer op keer weer dat er geen politiek correcte oplossingen zijn voor deze gigantische problemen. W onderscheidt zich van de rest door te stellen dat wanneer we de problemen niet op een politiek correcte manier kunnen oplossen, dan maar op een niet politieke correcte manier. De rest geeft de voorkeur aan geen oplossingen boven politiek niet-correcte oplossingen.

    Marijnissen heeft terecht grote vraagtekens gesteld bij de oplossing van W om artikel 1 te schrappen uit de grondwet. Levensgevaarlijk noemt hij dat. Daar ben ik het wel mee eens.

    Maar hoe dan wel? Dat antwoord kan geen enkele politieke partij op dit moment geven. Ook de SP niet. De partij die politiek correcte oplossingen weet voor de problemen die W op de kaart heeft gezet kan enorme hoeveelheden zwevende kiezers binnenhalen.

    Concentreer je daar op zou ik zeggen, en kom niet met argumenten dat zijn programma op een bierviltje past. Dat zijn hele goedkope woorden en heeft niets met inhoudelijke kritiek te maken.

    Daarnaast win je sterk aan geloofwaardigheid door net zo kritisch naar de Islam te kijken. Want de groeiende groep salafisten willen dingen met Nederland die de AIVD, jij?, ik en heel veel SP-stemmers absoluut niet willen. Maar daar hoor ik je niet over. Dat is schijnbaar niet politiek correct.

    En je wint ook aan geloofwaardigheid door de punten te noemen waarop de PVV en de SP het met elkaar eens zijn, bijvoorbeeld op het terrein van de zorg.

    Come on, you can do better. Zorg voor inhoudelijke “munitie” voor Agnes, zodat ze Wilders in het volgende debat met inhoudelijke argumenten alle hoeken van de kamer kan laten zien.

    Ik ben alleen bang dat het niet zal lukken, een inhoudelijke discussie winnen van W is slechts weinigen gegeven. Marijnissen is dit een enkele keer gelukt, ik zie het Agnes Kant hem niet na doen. Die is alleen maar boos op iedereen.

    En mocht je ook een deel van de 2 a 3 miljoen W-stemmers naar de SP willen krijgen, doe dat dan niet met demoniseren van W, het jachtseizoen geopend verklaren of zijn achterban categorisch weg te zetten als tokkies, racisten, extremisten. Kom met betere en haalbare oplossingen, thats all.

  19. Ik herhaal het nog even, Jacobse, want meer zit er echt niet in, ook niet als het jou tegenvalt. Je kunt te problemen die kiezers er toe brengen op Wilders stemmen wel serieus nemen, alhoewel het ook duidelijk is dat Wilders net doet alsof de gehele integratie is mislukt vanwege de moslims, en dat aantoonbaar kletskoek is – maar de man heeft geen oplossingen. Wat hij te zeggen heeft past op een bierviltje.

    Iemand die geen leden wenst in zijn partij is per definitie geen democraat. En gebruikt jou en de jouwen alleen als stemvee, waar hij zich vervolgens niets meer van aan hoeft te trekken want verder heb je bij hem niets in te brengen. Lijkt me ook duidelijk.

    Werkelijke discussie is met hem ten ene male onmogelijk gebleken, je kunt er alleen wat tegenover stellen. Zoals de SP ook doet. Dat Wilders uiteindelijk slecht nieuws is voor de mensen onderaan de maatschappij en de laagste inkomens, dat kun je allemaal terugvinden in Wat Wilders wil. hier.
    Hier.

    Waarom we het nooit eens zullen worden met de manier waarop hij over moslims praat, en een hele bevolkingsgroep in een keer wegzet, hebben we ook duidelijk genoeg gezegd. Marijnissen o.a., hier.

    En als je wil weten wat de SP voor beleid heeft op het gebied van integratie, lees o.a. wat Sadet Karabulut daarover te zeggen heeft, hier en hier.

    Verder zijn de woorden over het ‘jachtseizoen’ niet van mij, zoals je hierboven kunt zien, en ga ik gewoon door met wat we al deden. Ook ‘categorisch wegzetten als tokkies enz.’ doe ik niet. Wel is het duidelijk dat er in de Wilders aanhang een massa mensen zijn die de moslims als de grootste dreiging van onze maatschappij zien. Dat is aantoonbaar onzin. Ik ga er van uit dat de ‘anti-islamisering’ van Nederland, met Wilders voorop, een groter gevaar is voor onze samenleving dan die zogenaamde ‘islamisering’.

    Daar hoef je het natuurlijk niet mee eens te zijn. Als jij je liever een oor aan wilt laten naaien dan stem je toch op Wilders? Niemand houdt je tegen.

  20. Geert moet het eerst nog maar eens waar zien te maken…. Dat zie ik nl dus niet gebeuren. Zeker niet met die wat sullige politieke spot waar hij en een dame in een piepklein roeibootje zitten en nog net iet omslaan. Zeer overdrachtelijk…. 😀

  21. http://www.tonverlind.nl/tv.php?cit=6&logid=439

    Frappant dat ik enkele dagen geleden ook al over kroketten had gelezen, maar Anja’s bijdrage is pure poezie dat bovendien nog een gulle lach teweegbrengt, vergeleken met bovenstaande link, vind ik. Mijn eerste reactie nadat ik het gelezen had was om te reageren, maar waarom zou ik daar mijn energie aan verspillen? Het is wat mensen vermogen tegenwoordig. Iedereen mag zijn eigen ei kwijt. Maar blijkbaar stoorde het me zodanig dat de eerstvolgende kroket meteen aan dat blog doet denken. Door het hier te delen hoop ik ervan verlost te zijn 🙂

    Het roept vragen op over mensen. Hoeveel soorten en maten mensen er wel niet zijn. Mensen die neerkijken, mensen die zich te goed voelen, mensen die waarschijnlijk vergeten zijn dat ze zelf ook jong geweest zijn. Ik was afgelopen dinsdag per toeval naar een lezing gegaan, georganiseerd door Studium Generale in Maastricht. Maastrichtenaar en tegenwoordig staatsecretaris van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, hield er een lezing over Europa, gevolgd door een debat. Heerlenaar Jo Ritzen, ooit minister en nu verbonden aan de universiteit van Mestreech, leidde het allemaal in. De lezing was in het Engels, vanwege de vele buitenlandse studenten.

    Ik zag de naam Marijnissen toen ik de reacties hier las. Frans Timmermans verwees tijdens zijn lezing naar een akkefietje tussen hem en Marijnissen… Timmermans sprak over het feit dat Marijnissen hem met een verwijtende en enigszins afkeurende klank een kosmopoliet had genoemd. Ik volg de Nederlandse politiek niet, maar met snel googelen zie ik dat er blijkbaar sprake is van een oude wond die maar niet wilt genezen? Marijnissen werd eigenlijk te kijk gezet, als onzichtbare aangever gebruikt in een luchtig onderhoud met de goed gevulde zaal. En om het kosmopoliet zijn van dhr Timmermans te rechtvaardigen en onderstrepen.

    Frans Timmermans spreekt vloeiend Engels, dat mag gezegd. Hij is ook een onderhoudend spreker, acteur zo je wilt. Hij is overigens maar 2 jaar ouder dan ik, dus we zijn van dezelfde generatie, maar toch voel ik dat niet zo. Geen idee waar dat aan ligt. Zijn relaas over Europa, de credit crunch en andere zaken was een soort peptalk, vermoed ik als leek zijnde.

    Ik was zo aan het nadenken over Limburgse politici en in hoeverre ze bijdragen aan de politiek in Nederland. Helemaal vergeten dat Wilders uit Venlo komt!!

    De achterban van Wilders… misschien zijn het wel kroketten bakkers en frika dellen diepvriesdozen, bitterballen kauwers, uitgescooterde ontmoedigde oudere jongeren die hun baan verliezen aan jonge haantjes … misschien ook niet… misschien is er wel een nieuw type Nedermens dat niet eens op zoek is naar de eigen identiteit, maar zich wel bedreigd voelt door een bevolkingsgroep met een duidelijke identiteit… en dat dit ontbreken van een duidelijke EIGEN identiteit ten grondslag ligt aan die angst voor…

    Na zo’n lezing weet ik niet wat erger is, hoor. Timmermans oreerde druk maar smaakvol gebarend over het Europees economisch marktmodel en dat dit veruit beter was en is dan het Aziatisch model.. hij sprak over kapitaalkracht en meer van die dingen die me vroeger op school tijdens economielessen uit boeken van prof. Heertje ook al te abstract leken… het kwam erop neer dat Europa de potentie heeft voor een goede en gezonde economie. En dan denk ik, gebaseerd waarop? En dan kijk ik naar al die jonge mensen, die studenten die de waarden van het kapitalisme als enige waarden absorberen en dit in hun verdere loopbanen, naar alle waarschijnlijkheid, blijven aanhangen als zijnde de enige manier van leven, werken en ‘zijn’.
    Dat is het type mens-in-wording dat ik die avond zag, ja.

    Alles draait om geld. Wat is er mis mee om kinderen te leren hoe ze zelf groenten verbouwen? Wat is er uberhaupt mis mee om mensen te leren dat er leven is zonder het gebruik van fossiele brandstoffen? Transition Towns http://www.transitiontowns.nl is daar een mooi voorbeeld van. Maar ja, dan zijn er altijd mensen die er geen geld aan kunnen verdienen.

    En dan kan Jo Ritzen nog zo mooi praten, tijdens zijn inleiding, over intellectuele stimulering and meeting of minds en dergelijke… Ik was nooit eerder in die aula geweest en heb als schoolverlater ook nooit aan een universiteit gestudeerd… In het begin van de avond voelde ik me wel lekker, alsof ik toch iets inhaalde van wat ik nooit beleefd had vijfentwintig jaren eerder… Maar toen de avond vorderde, bekroop me toch sterk het gevoel dat het allemaal maar gebakken lucht is, uiteindelijk. Stimulatie van de hersenen is ook maar een subjectief iets, zelfs of misschien vooral in academische kringen. Alles is relatief. En wenkbrauwfrons gevoelig:

    http://www.nu.nl/economie/1160363/plasterk-roept-universiteit-maastricht-op-het-matje.html

    Doe mij maar een kaassoufle, Anja 🙂

  22. Hoi Anja,

    Bedankt voor alle interessante links. Met veel interesse heb
    ik de uitgebreide analyse ‘Wat Wilders wil’ gelezen. Prima
    dat jullie de ideeen en het programma van de PVV de maat hebben
    genomen op basis van de normen en waarden van de SP. Dat schept
    duidelijkheid.

    Wat is mis is een link naar een net zo uitgebreide analyse
    van de SP over ‘Wat de Islam wil’. Waar kan ik die vinden?

    Mocht die SP-analyse er niet zijn, is het dan geen idee om
    eens een keer de Koran langs de meetlat van de normen en
    waarden van de SP te leggen. Dat schept waarschijnlijk een
    hoop duidelijkheid.

    Misschien dat mij dan ook duidelijk waarom jullie de Islam
    simpel afdoen als een religie en verder elk inhoudelijk oordeel
    uit de weg gaan.

    Is dat omdat de SP haar vingers niet wil branden (er zitten nogal wat verschillen in opvattingen tusssen het partijprogramma van de SP en de politieke elementen in de Koran), zijn jullie bang de moslims voor het hoofd te stoten,
    is het dat jullie alleen kritiek hebben op rechts of zijn er
    zakelijke en rationele argumenten te noemen voor jullie beleid
    van zwijgen over de Islam.

    Mocht het laatste het geval zijn, neem dan 1 keer de moeite om het goed uit te leggen aan de 60% van Nederland die de Islam zien als de grootste bedreiging van onze democratische rechtstaat. Of is dat teveel gevraagd.

    Alvast bedankt,

    F Jacobse

  23. Geen SPer zou de vergissing maken, zoals Wilders dat wel doet die de koran vergelijkt met Mein Kampf, om een eeuwenoud religieus boek te beschouwen als een partijprogramma. Nog afgezien van het feit dat mensen die zelf moslims kennen, dan wel, op de hoogte zijn van de onderzoeken, weten dat ook Nederlandse moslims net mensen zijn met verschillende opvattingen, ook politieke, die in doorsnee trouwens nauwelijks blijken te verschillen van die van andere Nederlanders. behalve, mag ik aannemen, dat moslims niet vinden dat zij een bedreiging zijn van de Nederlandse samenleving.

    Zoals je kunt weten heb ik mij al veel langer in de koran verdiept, je kunt daar veel over vinden op dit weblog. Zoals je dan ook kunt weten ga ik er van uit dat er verschillende (politieke) interpretaties zijn van hoe je met de tekst van de koran om zou moeten gaan in deze tijd.

    De wijze waarop de moslims die ik ken, en dat zijn er nogal wat, hun geloof interpreteren staat heel dicht bij de wijze waarop ik mijn geloof ervaar, en gaat uit van dezelfde grondwaarden van de drie grote godsdiensten, christendom, jodendom en islam: ‘wat wij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet’, en ‘je bent je broeders hoeder’, en ‘acht de vreemdeling want gij zijt zelf vreemdeling geweest in Egypte’. Die kernwaarden zijn volledig te verenigen met de waarden van het socialisme, anders zou ik niet bij de SP kunnen zitten. Ze staan wel haaks op de waarden van Wilders die een onderscheid maakt tussen de mensen die er bij horen en de mensen die weg moeten, op grond van hun geloof en gebaseerd is een uiterst gebrekkige kennis en kwaadaardige interpretatie van dat geloof. Inderdaad, het is waar dat er ook moslims zijn met minder humanitaire opvattingen, zoals je die ook hebt onder de christenen, joden en atheïsten – zoals we kunnen zien aan Wilders, die een uiterst anti-humanitair standpunt vertegenwoordigt.

    Ik doe dus de ‘islam niet simpel af’ als wat dan ook, dat doet Wilders.

    Ik ben ik het geheel niet bang om wie dan ook voor het hoofd te stoten, ik doe dat dagelijks. De SP staat daar ook niet om bekend. Dat ik zwijg over de islam kun je ook al moeilijk beweren. Het komt er dus gewoon op neer dat jij denkt dat de opvatting de Wilders de ware is, en ik dat ook zou moeten vinden, en ik dus zeg dat jij degene bent die moslims niet kent en weinig weet van de islam.

    En waarom zo’n hoog percentage Nederlanders ondanks feiten die het tegendeel laten zien nog steeds bang zijn voor moslims: combinatie van algehele bestaansonzekerheid, onbekendheid en onwetendheid, angst voor migranten, de gebeurtenissen als de moord op Van Gogh en de aanval op de Twin Towers, het verlies van vertrouwde banden door de ontzuiling, en de roeptoeterige bangmakerij door populisten als Wilders die politieke winst wil behalen over de ruggen van onzekere en bange mensen heen. Om het maar even kort door de bocht samen te vatten.

    Ik ken nog een fijne grap van vroeger. Er stonden een nazi en een jood op een schip aan de railing – het komt uit de film A ship of fools, meen ik me te herinneren.
    Zegt de nazi: de joden zijn de ondergang van de wereld.
    Zegt de jood: ja, de joden en de fietsers.
    Vraagt de nazi: hoezo de fietsers?
    Zegt de jood: hoezo de joden?

    Met andere woorden, voor het geval dat de boodschap nog niet is overgekomen: het is al eerder voorgekomen dat één bevolkingsgroep met een specifieke godsdienst verantwoordelijk werd gesteld voor al het kwaad in de wereld. Dat weten we nu: dat was onzinnig en kwaadaardig en dat heeft niet alleen veel schade aangericht bij de groep die aangewezen was als zondebok maar aan de gehele samenleving. Daar zouden we ook nu wat van kunnen leren.

    En ik waarschuw je maar vast, ik heb nu weer eens een keer herhaald wat je op dit weblog al tig keer in verschillende woorden had kunnen vinden. Ik ken de ideologie van de Wilderianen uit mijn hoofd, want die kan op een bierviltje en ik heb dat schunnige stukje propaganda genaamd Fitna ook bekeken. Dus jij hoeft hier in ieder geval niet terug te keren met het bekende rijtje wat jij/jullie hebben tegen de islam want dat kennen we al. En ik blijf niet aan de gang. Wat Wilders zegt staat haaks op wat ik vind, en dat blijft zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *