Vandaag

120509-steve-bell-on-po-001.jpg

Ach, ik heb nog zoveel liggen. En ik moet na al die verhalen over integratie en islamofobie hier dringend weer eens van alles verwerken over Palestina/Israel. Was ik maar twee hondjes, dan kon die andere vandaag even naar Den Haag en kon dit hondje achter de PC blijven zitten – maar helaas ben ik maar één mens.

Morgen verder.
Voor wie zich anders maar verveelt: ga maar even buurten bij partij- en bijna naamgenoot Paul Ulenbelt, over de denkfout van Donner en de vraag hoeveel generaties je nodig hebt om het gras kort te krijgen, hier.
Of ga even langs bij Clara. Die schrijft zulke mooie tedere kleine verhalen. Hier zo eentje.

5 gedachten over “Vandaag

  1. Over Palestina: wederom een boeiend artikel van Amira Hass waarin ze haarfijn uitlegt dat het welzijn, de economie en de carrières (het prestige) van honderdduizenden Israeli’s afhangt van de bezetting, waardoor deze groep een enorme druk op de regering kan uitoefenen.
    Bevestigt maar weer eens de analyse van Shir Hever “The Economy of Occupation” waarover hier al eerder is bericht.

    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1084656.html

  2. Ok, we gaan dus nu echt serieus volhouden dat de bezetting gunstig is voor de Israelische economie ?
    Volgens de logica van Hass kan NL dan ook maar beter in Afghanistan blijven en de VS in Irak, djeez.
    Als we het over het grotere geheel hebben is vrede in met M-O van groot (economisch) belang voor zowel Israel als de omliggende Arabische landen. De aandeelhouders van grote Israelische bedrijven zouden maar wat graag produkten en diensten afzetten in de Arabische wereld en Israel heeft haar buren veel te bieden op technologisch gebied (bijv. waterwinning en irrigatie).
    Een democratische rechtstaat met markteconomie heeft geen belang bij voortzetting van een militair conflict.
    Denk ook niet dat mensen in de Israelische security sector zich zorgen maken om hun baantjes, er zijn helaas genoeg hotspots in de wereld waar men om hun expertise zit te springen.

  3. Grappig… hoe volgens Sander Israel haar buren veel te bieden heeft wat betreft waterwinning. En het vervolgens de Palestijnen onthoudt… Een democratische rechtstaat? Gelul, het doet me vooral denken aan een apartheidsstaat.

  4. (3) We gaan serieus volhouden dat er in Israel veel groeperingen zijn die er belang bij hebben om de bezetting vol te houden, Sander. Hass staat er niet bekend om zaken te beweren die ze niet kan onderbouwen.
    Het is anders ook niet erg verklaarbaar waarom Israel al jarenlang bezig is het netwerk van de bezetting, de muur, de nederzettingen, de blokkades, zo uit te breiden dat het opheffen van de bezetting en daarmee het stichten van een leefbare Palestijnse staat al vrijwel onmogelijk is geworden.
    Een democratische staat zou geen belang hebben bij de voortzetting van een militair conflict zeg je – je zou je dus langzamerhand eens af kunnen vragen wat voor een democratische staat Israel eigenlijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *