Klein dilemma voor een amateur fotograaf

anatuur-8.jpg

Ach, je kunt zulke leuke dingen doen met een goede camera en dan met LightRoom erbij. Kijk deze, gemaakt vanuit mijn bed waar ik in dit jaargetijde ’s ochtends de zon op kan zien komen achter de huizen aan de overkant. Prachtige lucht. Maar je ziet niets van mijn kamer.

LightRoom. Schuifje van de belichting. Toveren. Opeens springt de kamer tevoorschijn. Maar nu is de mooie lucht weg.

anatuur-10.jpg

Of nog verder: zo:

flyer-1.jpg

Nu zul je vast, als je echt een geoefende photoshopper bent iets kunnen doen om zowel kamer als mooie lucht te behouden, maar dat vind ik dan net weer te veel nep.
Dus is het kiezen, het ene of het andere beeld, allebeide de waarheid. Of althans: de halve.
Is daar geen diepzinnige les uit te trekken?

7 gedachten over “Klein dilemma voor een amateur fotograaf

  1. Ook mee geëxperimenteerd gisteren bij het Muziekgebouw aan het IJ. Karin Spaink kreeg de Jaap van Praag prijs voor levenskunst uitgereikt. Ze was deze week ook te gast bij de OBA. http://www.humanistischverbond.nl/nieuws/archief/2009/Spaink%20OBA%20Live
    Doe ook ’s avonds het liefst geen flits, want dan wordt het zo “hard”. Je gaat dan terug naar de begintijden van de fotografie, want zodra mensen bewegen, komt er niks meer van terecht, of krijg je zeer experimentele foto’s met vage schaduwen in een stilstaand beeld. Ook wel interessant eigenlijk. Na jarenlang gebruik van een analoge spiegelreflex ben ik vanaf Sinterklaas aan het digitaal fotograferen. Daardoor ook een beetje een reportage-amateur-fotograaf. Heb een publicatieplek gevonden op onze buurtsite http://www.lombox.nl waar de plaatjes van het buurtgebeuren een plekje krijgen.
    Ik geniet van alle foto’s die bij de verslagen staan op deze site.

  2. Anja, als ik een reactie wil geven en ik wil er een foto bijdoen,
    hoe moet ik dat voor elkaar boksen? Zo lang ben ik nog niet bezig met het computer-gebeuren.

    Vast bedankt voor je reactie.

    Jan.N

  3. Anja, nog even:

    Heb je Picasa al eens geprobeerd? Ik vind, dat je je foto’s daar wel op een aardige manier kan bewerken. Maar, misschien wist je dit al lang.

    Jan.N

  4. Picasa… ik heb het boek. Nu nog alles proberen te downloaden en dan leren hoe het werkt. Maar ik wil eerst meer leren over AVG dat ik sinds eergisteren heb laten installeren i.p.v. McAfee. Sommige dingen gaan niet helemaal, zoals ze zouden moeten… oeps… hihihi . Komt allemaal een keer in orde…

    Foto’s.. ja. Ergernis vind ik ook dat je flits bij automatisch gewoon niet wil werken, als er te veel licht is… Ik moet nog heel veel leren. 😀

  5. Ja Anja. Mooi diepzinnige les uit te trekken. Het heeft ook te maken met waar je je focust, wat je wil belichten en vanuit welk hoek je je camera richt. De waarheid ja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *