Na de verkiezingen: zoeken naar antwoorden (9)

Wat wil Wilders nou echt?

Weten we nou eigenlijk wat Wilders echt wil? Behalve miljoenen moslims Europa uit biggen?
Er zijn weinig mensen die de moeite nemen om de opinies van Wilders op inhoud – en op gevolgen – door te lichten. Pieter Hilhorst deed dat in zijn column wel. De moeite. Hele tekst hier.

Een deel er uit:

Fraude
Neem nou het voorstel van de PVV om mensen die zich schuldig maken aan uitkeringsfraude voor tien jaar het recht op een uitkering te ontnemen. Betekent dit nou dat als een 71-jarige vrouw en een 76-jarige man de facto samenwonen en dit niet terstond melden bij de Sociale Verzekeringsbank, ze allebei tien jaar lang hun AOW kwijt raken?

Of wat dacht u van het voorstel het ministerie van Onderwijs af te schaffen, evenals de overheidsbemoeienis met het curriculum? Betekent dit dat alle door het ministerie gelanceerde initiatieven om de schooluitval tegen te gaan de prullenbak in moeten?

Zonder overheidsbemoeienis met het curriculum zijn er geen centrale exameneisen meer. Alle vervolgopleidingen zullen dus toelatingsexamens moeten gaan instellen. Het afmaken van een schoolopleiding heeft geen enkele zin, want het biedt geen gegarandeerde toegang tot een vervolgopleiding. Leidt dat niet tot nog grotere schooluitval?

Vrijwillig
Soms vraagt een politieke tegenstander wel hoe Wilders zijn plannen waar wil maken.

Zo zei Wilders dat hij om te voorkomen dat Rotterdam in 2012 een allochtone meerderheid krijgt, pleit voor remigratie, remigratie en remigratie. Pechtold vroeg hoe hij dat voor elkaar wil krijgen. Het bleek te gaan om het stimuleren van vrijwillige remigratie.
Het ingewikkelde is alleen dat de PVV ook allerlei voorstellen doet die remigratie onaantrekkelijker maken.

Zo wil de partij de export van uitkeringen verbieden en wil de PVV remigranten geen optie meer geven om bij spijt naar Nederland terug te keren. Migranten die jarenlang AOW-premie hebben betaald, verliezen bij terugkeer dus hun uitkeringsrecht.

Ontnemen
Ook wil de partij migranten die langer dan zes weken in het buitenland verblijven, hun verblijfsvergunning ontnemen. Een tijdje proberen hoe het bevalt, is er dus niet bij. Zo komt er van die vrijwillige remigratie natuurlijk niets terecht.

Misschien ziet hij meer in gedwongen remigratie. Wilders heeft bepleit dat als een minderjarige over de schreef gaat, het kind samen met de ouders het land uit moet worden gezet (HP/De Tijd, 12 december 2007).

Hoe hij deze vorm van collectieve straffen (of mogen de onschuldige broers en zussen zonder ouders in Nederland achterblijven?) denkt te rijmen met de grondbeginselen van onze rechtsstaat, legt hij niet uit.

Discrimineren
Ook stelt de partij voor om bij wet te discrimineren tussen niet-westerse allochtonen en andere burgers. Niet-westerse allochtonen die een misdrijf plegen, verspelen het recht een partner uit het buitenland te halen, andere burgers die over de schreef gaan mogen dat wel. Betekent dit dat een Marokkaanse jongen die op zijn dertiende iets steelt, nooit meer een vrouw uit het land van herkomst mag trouwen?

Wegmoffelen
Doordat Wilders zelden wordt gevraagd naar de uitwerking van zijn plannen, weet hij de onbedoelde effecten ervan weg te moffelen. Zo stelt hij voor immigranten de eerste tien jaar geen recht te geven op een uitkering. Dat betekent dat ze in die tijd ook geen premies hoeven te betalen.

Daardoor zijn immigranten tien jaar lang voor werkgevers veel goedkoper dan Nederlandse werknemers. Je hoeft geen econoom te zijn om te voorspellen dat dit grote gevolgen heeft voor de kans op laaggeschoold werk van autochtone Nederlanders.

Wie goed kijkt naar zijn voorstellen, ziet dat goochelaar Geert zijn publiek voor de gek houdt.

4 gedachten over “Na de verkiezingen: zoeken naar antwoorden (9)

  1. Obsessie schrijf je met een b, Karel.
    Ik praat er over.
    En wel net zo lang als ik het interessant vind.

  2. Wilders klets maar wat als het gaat om plannen en de daarbij behorende uitvoering. Dat spanningsveld kan hij niet overbruggen. Het lijkt er toch sterk op dat Wilders eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd is in werkelijk politiek bedrijven en evenwichtig landsbestuur.

    Waarom zou men niet gewoon kunnen zeggen dat Wilders alleen en slechts een private angst voor de islam heeft? Hij kan er maar geen grip op krijgen en dat zorgt er voor dat de rest bijzaak wordt of sterker, dat hij die niet begrijpt. Misschien is Wilders helemaal geen politicus maar iemand die door kans, geluk of toeval eerst achter de borreltafel zat maar nu plots in het centrum van de politiek staat.

    Pas zag ik de film Vox Populi en daar kwam een taxichauffeur in voor ‘die het allemaal wel wist’. Je zou er toch niet aan moeten denken dat die het ooit voor het zeggen zou krijgen. En dat gebeurt doorgaans ook niet want daarvoor is de bewustzijnsvernauwing te groot. Wilders is eigenlijk die taxichauffeur. En wij hebben de pech dat hij dat niet is gebleven.

  3. Wilders krijgt in wat men de “beschaafde wereld”noemt een podium en dat baart me zorgen.
    Het stadium dat wij alleen de pech hebben zijn we al gepasseerd Menno.Wilders heeft de pathologische ambitie een wereld ster te worden en ik vraag me af wie al die reisjes met zijn beveiligings entourage naar het buitenland betaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *