Bezorgd over Iran? Israël?

large_mir-hossein-mousavi-061809.jpg

Those who oppress
Millions of Palestinians
For 42 years –
Rave about the freedom fighters
in Iran.

Those who rejected the results
Of the Palestinian elections –
Are shocked by the thwarting
Of the people’s will
in Iran.

Those who shoot and kill
Palestinian demonstrators
In Wadi Ara, Bilin and Nialin –
Shudder at the sight of
The police shooting protesters
in Iran.

www.gush-shalom.org
info@gush-shalom.org

Ad published in Haaretz
June 26, 2009

En het Cidi doet mee aan een Iran-comité onder de slogan: Iran, hoe nu verder. Ach, het Cidi, de grote pleitbezorger voor Israël (laten we het even netjes zeggen) maakt zich bezorgd over Iran? Wat roerend.

Lees wat Abu Pessoptimist er over te zeggen heeft:

Iran hoe nu verder. Wat een chotspe. Waarom voert het CIDI, tenslotte het ‘Centrum Informatie en Documentatie ISRAEL’, niet liever eerst wat actie dichter bij huis? Want laten we eens een vergelijking maken:

1) Het Iraanse regime vervalst verkiezingen. Israël heeft bij mijn weten nog geen verkiezingen vervalst. Maar was het niet Israël, dat in 2006 weigerde de verkiezingsoverwinning van Hamas in de bezette gebieden te erkennen? Dat niet met de gekozen Palestijnse regering van Akram Haniyye wenste te onderhandelen? Dat alleen nog wil praten met een Palestijnse president (Mahmoud Abbas) wiens mandaat op 9 januari 2009 is verstreken? En met een regering (Salam Fayyad) die nooit wettig is verkozen?

2) Het Iraanse regime zet opposanten vast. Was het niet Israël dat de werking van het Palestijnse parlement sinds 2006 heeft verlamd doordat een derde van de afgevaardigden in Israëlische gevangenissen belandde? Op geen andere grond dan dat zij lid waren van Hamas? (Zoals parlementsvoorzitter Dweik die deze maand na een gevangenisstraf van drie jaar op vrijkwam?)

3) Het Iraanse regime zet de buitenlandse pers buiten de deur en legt de berichtgeving over de onlusten aan banden. Welk regime voerde ook al weer oorlog in januari in de Gazastrook en hield dat volledig afgeschermd voor de buitenwereld?

4) Het Iraanse regime schiet met scherp op demonstranten, zoals onder meer is te zien op aangrijpende Youtube video’s. Welnu ik nodig het CIDI uit om eens een blik te werpen op sites als die van B’tselem (hier), Mondoweiss (hier), Ibn Ezra (hier) of het Palestinian Centre for Human Rights in Gaza (hier) om te zien hoe Israëli’s ongeveer dagelijks hetzelfde doen, maar dan op Palestijnen en diegenen die het voor hen opnemen.

Enfin, het wachten is nu op een comité – opgericht door het CIDI – dat verontrust is over de manier waarop in Israël het recht wordt verkracht en een spoeddebat organiseert over de vraag: Israël, hoe nu verder?

Hier meer.

12 gedachten over “Bezorgd over Iran? Israël?

  1. Bedankt voor dit stukje. Heel frappant inderdaad! Aan de andere kant vind ik het opvallend dat veel Nederlandse moslims en islamitische organisaties het geweld tegen de Palestijnen verwerpen, maar nu niet net zo krachtig het geweld in Iran veroordelen. Waarom nemen ze het niet op voor deze moslimbevolking die zo barbaars door andere moslims wordt onderdrukt? Waarom zijn de mensen die altijd aanwezig zijn bij de demonstraties tegen Israëlische aanvallen op Gaza, nu afwezig bij de demonstraties tegen het Iraanse geweld?

  2. En waar was jij, Arthur? Waar was jij tijdens de demonstraties tegen de Israelische aanvallen? Was jij in den Haag, heb ik jou gezien? Waar waren al die andere mensen? Waarom eeuwig en altijd kijken naar de moslims, die alweer niet genoeg zouden doen? Waarom moeten Nederlandse moslims zich meer verantwoordelijk voelen en tonen dan andere Nederlanders? Wil je daar aub eens mee ophouden?

  3. Nederlandse moslims hoeven zich zeker niet meer verantwoordelijk te voelen en tonen dan andere Nederlanders. Uiteraard vind ook ik dat er meer Nederlanders zouden moeten demonstreren tegen het geweld in landen in het Midden Oosten. Opvallend blijft de voorkeur die veel Nederlandse moslims hebben voor het Palestijnse conflict en ik vraag me af hoe dat komt.

    PS Ik was bij zowel de demonstraties tegen het geweld in Iran als bij een demonstratie tegen de gruwelijke aanvallen van Israel. Al het geweld tegen welke bevolkingsgroep dan ook keur ik af.

  4. Vraag het ze, Arthur. Het zijn net mensen, ze spreken Nederlands. En nog eens: hou op je hier te beklagen over wat ‘de moslims’ volgens jou zouden moeten doen, of ik begin nog eens een rubriek waarin moslims dagelijks mogen vertellen wat autochtonen van ze moeten.

    Mijn idee: het is volstrekt natuurlijk en vanzelfsprekend dat er veel moslim Nederlanders bij de demonstratie tegen het Israelische geweld waren. Zij hebben aanzienlijk minder last van het idee dat je over Israel niks mag zeggen. Maar iedereen had er moeten zijn, en dan was het jou niet opgevallen. Dus ga eens aan die anderen vragen waarom zij thuis bleven.

  5. Moslims moeten helemaal niks van mij. Daarnaast praat ik met veel moslims, uiteraard in het Nederlands (en soms oefen ik ook een beetje m’n Arabisch). De vraag, waarom er zo weinig aandacht is onder moslims voor het geweld in Iran in verhouding tot Palestina, heb ik gesteld op jouw weblog omdat ik benieuwd was naar jouw mening hierover. Bedankt

  6. Nou, Arthur, als jij al zoveel contact hebt met Nederlandse moslims is het mij niet duidelijk waarom je mij hier die vraag stelde, terwijl ik niet degene ben die die kan beantwoorden want ik ben geen moslim en ook geen vertegenwoordiger, en bovendien, dan zou jij inmiddels wel een gevoel hebben kunnen ontwikkelen hoe zo’n vraag van jou weer in de bekende groef valt – en dat klinkt niet naar gewone belangstelling.
    Dus fijn om te horen dat moslims niks van jou hoeven, maar je begrijpt toch wel hoe je mij dan op het verkeerde been hebt gezet – hoop ik.

  7. In het kruis getast door Arthur, waarom geef je niet gewoon jouw visie op de vraag waarom meer moslims demonstreren voor Palestina, en de Iraanse demonstranten niet worden ondersteund door de groep die Palestina wel ondersteunen. Jij zit dichter bij het vuur als geen ander, dus jouw kijk hierop is wel degelijk van belang.

    Groet,

    WP

  8. a. Ik ben niet in mijn kruis getast.
    b. Het is hier geen u vraagt wij draaien.

    Over Palestina ben ik al duidelijk genoeg geweest: we weten al vele jaren wat daar gebeurt. De vraag voor mij is helemaal niet waarom er zoveel mensen met een Marokkaanse en Turkse achtergrond demonstreerden; wat verklaring behoeft is waarom al die andere Nederlanders dat niet doen.

    Iran is weer een andere kwestie. Ik heb niet het gevoel dat ik er voldoende van weet. Misschien hebben veel moslim Nederlanders dat ook – ik zou het niet weten, want ik heb het er niet over gehad, en ik benader moslims ook niet als een blok met één mening. Dus wil je er meer over weten: ga in gesprek. Ik ben geen doorgeefluik voor ‘de moslims’.

    En knoop dit meteen ook even in je oren: ik ben volstrekt niet verplicht om vragen te beantwoorden, zeker niet als ik vind dat de vraag niet deugt. Er zijn wel meer mensen die mijn weblog benaderen met dezelfde houding waarop ze ook met de politiek omgaan: als klant. Alsof ze gewoon maar iets kunnen bestellen en dan kwaad weglopen als ze hun zin niet krijgen. Maar ik ben geen winkel, en zelfs daar kunnen ze je zeggen: hebben we niet in voorraad. Verkopen we niet.

  9. @Arthur

    Jouw reactie klink als: “mag is Israël ook even.” Wat je over het hoofd ziet is dat het moslims zijn die in Iran de straat op gaan om te demonstreren tegen een islamitische systeem, maar jij was niet de straat opgegaan om tegen de christelijke Bush en de staat van “het uitverkoren volk” te demonstreren. Daarbij komt dat je appels met peren vergelijkt. Iran is een andere kwestie. Israël bezet, onderdrukt en verdrijft de Palestijnen. In het midden-oosten waren er ook anderen die enigszins Israël probeerden te evenaren, en die eindigden aan de galg.

  10. Beste Anja,

    Ik begrijp dat het geen kwestie is van u vraagt en ik draai. Ik dacht dat je met jouw expertise van het midden oosten hier wel een verklaring voor had. Kennelijk is ook jouw kennis van het midden oosten niet voldoende om hier de juiste verklaring voor te geven. Exuses voor de uitspraak “in het kruis getast” maar ik had net een dvd van koot en de bie opstaan.

    Groet,

    Wilbert

  11. Als moslima kan ik een aantal redenen (vertegenwoordig alleen mezelf) benoemen waarom de moslims niet massaal de straat op gaan:

    – Onrechtvaardigheid/moord is in alle omstandigheden door wie en tegen wie dan ook, te verwerpen. Dit als principe vastleggende.. Verschil met Iran en Israel:

    – Israel’s onrechtvaardigheid is al 60 jaar aan de gang. De protesten van moslims uit de hele werled (m.n. Nederland) is van een paar jaar. Veel te late reactie door moslims.
    – Iran’s onrechtvaardigheid is 2 weken aan de gang.
    Moslims lopen blijkbaar achter de feiten aan.

    – Israel bezet een ander volk en andermans land
    – Iran heeft problemen met zijn eigen volk. Veel landen bemoeien niet met andermans binnenlandse politiek.

    – Israel’s moord en bezetting is bewezen, jaren gaande en veel grootschaliger
    – Over Iran wordt veel gespeculeerd over het al dan niet gefraudeerd over de uitslagen. (Dat rechtvaardigt niet het onrecht dat het volk gedaan wordt)

    – Iran wordt al jaren zwart gemaakt door bepaalde machten, terwijl vergelijkbare landen in het midden oosten als vriend beschouwd worden
    – Israel wordt al jaren beschermt door dezelfde machten, terwijl het overduidelijk is dat ze verkeerd bezig zijn.
    Men is boos op de ‘grote machten’ omdat ze met dubbele maten meten en niet principieel zijn mbt democratie en mensenrechten. Als ze nu gaan schreeuwen dat er in Iran onrechtvaardigheid is, is men niet zo snel geneigd het te geloven. Moslims vertrouwen deze machten niet.

    – De media is ook blijven zitten wat eerlijkheid betreft. Wantrouwen richting de media is ook aanwezig. Dus wat ons voorgeschoteld is, hoeft niet de hele waarheid te zijn.

    – In het midden oosten wordt Iran gezien als enige land die zich niet onderwerpt aan de grote machten en verkiezingen houdt. De rest zijn corrupt, geen verkiezingen, geregeerd door koningdommen (monopoly van de macht), die niet durven tegen onrecht te spreken. (In Saudi Arabie hebben vrouwen veel minder rechten bijv.) De grote machten maken daar geen issue van. Juist deze hypocriete houding maakt de moslims boos en daardoor zal je ook moslims niet vinden grote demonstraties organiseren. Je kunt wel discussieren of dit gedrag te rechtvaardigen is, maar misschien is het goed om het proberen te begrijpen.

    – Niet vergeten dat Palestina(Jeruzalem) historisch en religieus centrale plek heeft bij de beleving van moslims.

    – Last but not least: Moslims zijn ook net mensen: divers (van extremen, principielen tot gaat-mij-niets-aans), emotioneel (door emoties laten leiden en daardoor minder principieel), soms dubbel meters (als het mij niet schaadt/ vergevensgezinder naar ‘eigen soort’) etc.. etc..

    Ik denk toch dat er genoeg wijze en principiele mannen en vrouwen zijn onder moslims en ‘westers’ zodat ze samen iets kunnen bereiken. Maar die hebben geen macht. De machthebbers zijn corrupt/hypocriet. Daarentegen moet je heeel sterk en principieel zijn om niet corrupt te worden als je de macht hebt. Paradox?

    Tuurlijk kun je over alles gaan discussieren of het wel feit is of niet. Maar een feit is er wel: De bovengenoemde punten zijn werkelijkheden in de beleving van sommige moslims. Het is alleen opgesomd om het begrijpbaar te maken, niet te beweren dat het per definitie zo is.

    Nog andere moslims die willen vertellen waarom ze niet massaal protesteren tegen Iran?

  12. Dank je, moslima, dat je de moeite hebt genomen. Ik vind het een heldere uiteenzetting waarom Palestina en Iran niet dezelfde issue zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *