Aanslag op gays in Israël

gay.jpg

Terwijl de homo’s in Nederland al klagen dat er niks meer aan de Canal Pride is sinds er zoveel hetero’s en politici solidair zijn geworden dat je nog goed moet kijken om de homobootjes nog te zien, wie z’n feestje is het nou eigenlijk, zijn twee jonge mensen omgekomen in een Gay Club in Tel Aviv. Een in het zwart geklede man drong binnen, en schoot met een mitrailleur op de massa jonge mensen. Een jonge man van 25 en een jonge vrouw van 17 werden gedood, 11 mensen gewond.

gaylesbiancenter.jpg

De gay community is in de rouw. En de schrik is vooral enorm omdat dit in Tel Aviv was, een plaats waar homo’s zich vrij voelden, ondanks het feit dat een deel van de orthodoxie homoseksualiteit ziet als on-joods en als ondermijnend voor het land. Het is alsof er sprake is van twee culturen in Israel, zei Uri Avnery wel eens, Tel Aviv versus Jeruzalem. In Jeruzalem, waar het grootste aantal haredim leeft, heeft de gay movement het veel moeilijker, hoorde ik toen ik er was, voor een bezoek aan Open House. (Hier) De haat van de orthodoxen tegen homo’s is zo groot dat ze graag samenzweren met de orthodoxe moslims – die ook niets van homo’s moeten hebben. Zo werden drie jaar geleden tijdens de Gay Pride een paar participant gestoken door een idioot – toen niemand overleden gelukkig.

Deze twee jonge mensen hebben het niet overleefd. Naar de dader wordt nog gezocht.

Haaretz, hier
En hier.
En op de website van Tikun Olam, hier.

8 gedachten over “Aanslag op gays in Israël

 1. Werkelijk verschrikkelijk.
  En het erge ervan is ook dat er waar dan ook ter wereld mensen rondlopen die dit vergoeilijken.

  Wat het homo kunnen zijn betreft hebben we niet alleen in Israel nog lange wegen te gaan. Wat dat betreft mogen we dan nog “dankbaar” zijn in een land als Nederland te wonen. Alleen beseffen we ons dat te weinig.

 2. Dat is absoluut niet waar, Jim. Het aantal orthodoxe joden in Israel stijgt, numeriek door het veel hogere geboortecijfer van de orthodoxen, en in verhouding omdat er meer seculiere joden Israel verlaten. Ook neemt hun politieke macht toe. Wat nog niet wil zeggen dat er nu al echt sprake is van een anti-homo beweging, de man die in Tel Aviv zijn gang ging met een mitrailleur lijkt nog een eenling. En ook de man die in 2005 op de Gay Pride in Jeruzalem een aantal deelnemers stak heeft geen navolging gevonden.
  Maar Israel is toch geweldig goed in het muren bouwen, misschien een fikse muur om Tel Aviv heen om de moderne, progressieve, seculiere enclave af te schermen tegen de orthodoxen? Of een muur om de orthodoxen heen om hen te beschermen tegen de seculieren? Pas was er een fikse opstand omdat seculiere joden op de sabat een parkeerplaats wensten te openen.

 3. Dat van die parkeergarage was in Jeruzalem, las ik in de papieren NRC van dit weekeinde. Een groot artikel over de toenemende binnenlandse conflicten tussen seculieren en ultra-orthodoxen. Je weet het allemaal wel, maar als je het zo leest word je er steeds banger van. Israël, het land van de onoplosbare interne en externe problemen.

  Fijn dat je weer publiceert, Anja.

 4. Ha Claar!
  Het is een beetje een cliché dat Israël een externe vijand nodig heeft om niet aan de interne tegenstellingen uit elkaar te vallen. Wat niet zo raar is als je bedenkt dat het niet een organisch gegroeid land is, maar een met geweld in een vijandig werdelddeel neergepleurde staat. Maar zo te zien begint die staat ook met een externe vijand steeds meer scheuren te vertonen. De kolonisten zien hun eigen overheid al als een vijand, en laten zich niets meer zeggen, de orthodoxen kwaad, het leger gaat zijn eigen gang, het racisme met name tegen de ‘eigen’ Arabieren neemt toe. En als Obama zegt dat ze zich nu eens moeten houden aan hun eigen afspraken en de nederzettingenbouw moeten bevriezen loopt er meteen een massa mensen te hoop die hem nu ook al zien als de vijand, wordt hij uitgescholden voor nikker en Arabier. En zijn rechterhand Emmanuel voor zelfhatende jood.

  Morgen een aangrijpend verhaal van twee oude zionistische pioniers, een van 85 en een van 95 die naar die bende kijken en zeggen maar dat was de bedoeling toch niet. Is dit het land waar we het allemaal voor deden?

  En onze vriend Hajo Meyer, gisteren 85 geworden, zegt het nog duidelijker: dat project is mislukt. Laten ze het maar opheffen.

 5. Het is niet zo dat er meer orthodoxen Joden in Israel leven. Degenen die orthodox zijn, worden radicaler en gaan op hun strepen staan, de omgeving dwingt ze in hun ogen daar ook toe. Eigenlijk het zelfde verhaal als met orthodoxen moslims die worden ook radicaler. Overigens is het niet alleen israel die de beschikking hebben over de juiste aannemers om een muur te bouwen. Maar dit is een Palestijns weblog dus hier is de muur van Israel prio één.

 6. 1. Er komen wel degelijk meer orthodoxe joden in Israel. Of die speciaal radicaler worden weet ik niet. Ik weet wel dat Israël in een snel tempo verrechtst. Het werkelijke probleem in Israël zijn niet de haredim, maar de kolonisten, met hun eigen merk extremisme.
  2. Je weet kennelijk niet waar je het over hebt, als je zegt dat orthodoxe moslims radicaler worden. Over welke moslims heb je het? Laat maar.
  3. Het is absoluut waar dat dat er meer landen zijn met reuze geschikte aannemers. Er zijn weinig landen meer te vinden die bevolkingsgroepen op grond van etniciteit met muren van elkaar wil scheiden. Zoals aartsbiscchop Desmond Tutu zei: zelfs de apartheid in Zuid-Afrika was niet zo erg.
  4. Dit is geen Palestijns weblog. Het is wel zo dat ik opkom voor de mensenrechten van Palestijnen zoals ik dat zou doen voor elk volk waarvan de mensenrechten worden vertrapt. Ook als Israel de staat is die dat op zijn geweten heeft.
  5. En die muur is illegaal en misdadig. En nee, dat is niet prioriteit nummer een, ik heb nog een hele lijst van schendingen van mensenrechten, internationaal recht en oorlogsmisdaden die Israël op zijn geweten heeft.
  Het beste verder met je, Jim. Leuk geprobeerd. Zoek nu maar weer een ander object voor de hasbara.

 7. Haaretz heeft een onderzoek gedaan naar de houding van Israeli’s ten aanzien van homo’s. Hier.
  Gemiddeld ziet 46% van de bevolking homoseksualiteit als een ‘perversie’, een afwijking, en 42% vindt van niet. Maar de opvattingen zijn erg ongelijk verdeeld over de bevolkingsgroepen, waarbij in Israël geldt: hoe minder gelovig hoe liberaler en hoe geloviger hou afwijzender.
  Ultra-orthodox: 71% afwijzend
  Orthodox: 67%
  Arabieren: 64%
  Russische immigranten: 57%
  Traditionelen: 44%
  Seculieren: 24%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *