Laat Ahmed Issa vrij

schipholbrand_84550a.jpg

De overheid moet haar eigen rol onderzoeken in de Schipholbrand en Ahmed Issa mag niet fungeren als zondebok, vinden Jo van der Spek en Vincent de Jong in een opiniestuk in de Volkskrant.

Citaat:

Onmenselijke behandeling

Eind 2008 heeft het Europese Hof voor de Mensenrechten de aanklacht van het Comité Rechtsherstel tegen Donner en Verdonk wegens wrede en onmenselijke behandeling wel ontvankelijk verklaard. Niet voor het eerst moet Nederland zich voor zijn vreemdelingenbeleid voor dit Hof verantwoorden. Blijkbaar schiet de rechtspraak in Nederland hier tekort.

De overheid schuift de verantwoordelijkheid voor de brand van zich af, wat schrijnend is voor de overlevenden, de slachtoffers en hun nabestaanden. En de politiek zwijgt. De overlevenden en nabestaanden hebben nog steeds het nakijken. Het is veelzeggend dat een flink aantal van hen solidair is met Ahmed Isa. Eén van hen zei: ‘Als Ahmed Isa schuldig is, dan zijn we allemaal schuldig.’ In Blok K zaten namelijk alle rokers bij elkaar.

Wijs

Wij zeggen: overheid, word wijs, onderzoek uw eigen rol en beleid. Waar leidt het toe als je ten koste van alles ongewenste migranten berooft van hun vrijheid en veiligheid. Tot het gerechtshof zeggen wij: kijk naar de wanverhouding tussen de vervolging van Ahmed Issa en het wegkomen van alle andere betrokkenen. Voor de overlevenden is deze rechtszaak een beproeving, voor Nederland de laatste kans hun vertrouwen in de rechtsstaat te herstellen.

Concreet betekent dit: vrijspraak voor Ahmed Issa en erkenning, genoegdoening en zorg voor alle overlevenden en nabestaanden van de brand. Daarmee krijgen zij een eerlijke kans hun leven weer op te pakken.

aawake-13.jpg
(Jo van der Spek)

Lees hele stuk: hier.

Eén gedachte over “Laat Ahmed Issa vrij

  1. Geheel eens met de auteurs van dit artikel. Issa wordt duidelijk als zondenbok gebruikt. Zelfs als het Hof concludeert, dat de brand is begonnen door een nog brandende peuk in de prullenmand van Issa’s cel -een deskundigenrapport uit Lausanne schijnt daarop te wijzen-, dan nog zijn talloze andere factoren van veel groter belang voor het feit, dat de brand zo enorm uit de hand is gelopen, zoals de constructie van het complex, het optreden van de bewakers, enz. (Ook al wist minister Verdonk al onmiddellijk dat “adekwaat” was opgetreden).
    (Juridisch-technisch lijkt me ontslag van rechtsvervolging overigens meer voor de hand te liggen dan vrijspraak. Maar dit terzijde).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *