Klein nieuws over Palestina/Israël

westernwallwomencrop.jpg

Woensdag is in Jeruzalem een joodse vrouw gearresteerd die bij de Klaagmuur bad, terwijl ze een tallit, een gebedssjaal had omgedaan die traditioneel alleen door mannen gedragen wordt.

De vrouw was er met een groep vrouwen “Women of the Wall’, die er maandelijks komen bidden. De vrouw werd gearresteerd toen ze hardop voorlas uit de Torah – ook een mannelijk privilege. De arrestatie volgde op een klacht van de rabbijn Rabinowitz, die de daad van de vrouw opvatte als een provocatie.

tallit.jpg

Rabbijn Gilad Kariv van het ‘reform’ judaisme zegt dat vrouwen overal ter wereld de tallit mogen dragen en uit de Torah mogen reciteren – behalve in Israel. Daar zei Rabbijn Ovadia van Shas kortgeleden dat die feministen stom waren, met hun egoistische drang naar gelijkheid. Stomme vrouwen die naar de Klaagmuur komen verdienen het om veroordeeld te worden.

7 gedachten over “Klein nieuws over Palestina/Israël

 1. Om daar nou voor gearresteerd te worden vind ik overdreven.Helaas heb ik geen kennis over wat de Tora exact voorschrijft aangaande deze gewaden, als het klopt dat het uitsluitend door mannen gedragen mag worden, provoceerd die vrouw natuurlijk wel, had het dan thuis gedaan zou ik denken.

 2. Rosa Parks provoceerde ook toen ze het verdomde om als zwarte vrouw achter in de bus te gaan zitten en voorin ging zitten, wat eigenlijk veboden was voor zwarten. Het was wel het begin van de civil right movement in de US.

 3. Dat ik dit stukje heb geplaatst is niet zozeer dat ik het mijn zaak vind om me te bemoeien met wat zich binnen een religieuze gemeenschap afspeelt. Zoals ook in moslimgemeenschappen en in christelijke kringen laten vrouwen van zich horen, die vinden dat de rolverdeling tussen vrouwen en mannen te rigide en achterhaald is – mijn sympathie hebben ze.

  Het punt is vooral dat er veelvuldig op de traditionele verhoudingen in islamitische gemeenschappen wordt gewezen, als bewijs hoe achter die nog lopen bij ‘onze’ geweldige vrije vrouwvriendelijke beschaving, en hoe vaak er niet gesuggereerd wordt dat Israel een moderne, democratische samenleving is, met gelijkheid voor homo’s en vrouwen, en dan de orthodoxen over het hoofd worden gezien. Wat je kunt zien dat ook in Israel het fundamentalisme welig tiert. En de wet meeheeft.

 4. Met het verschil dat in een Islamitisch land zo’n gearresteerde vrouw (in het beste geval) stokslagen krijgt en in het slechtste geval gestenigd wordt. Lijkt me niet dat dat in Israel of het Westen gebeurd.

 5. Je niet bemoeien met wat er zich binnen een religieuze gemeenschap afspeelt ken óók zo z’n grenzen lijkt me…

  Wanneer ik -zoals ik deze week deed- lees dat Rabbi Yitzhak Shapiro het geoorloofd vindt dat kinderen en babies worden vermoord wanneer zij een gevaar (!) voor de (Israëlische) natie vormen dan wordt die grens wat mij betreft ver overschreden.

  “If we kill a Gentile who has sinned or has violated one of the seven commandments – because we care about the commandments – there is nothing wrong with the murder,” aldus de religieus leider.

  Ongelovig Nederland mag alleen maar hopen dat zo’n man niet te dicht in de buurt van de knop komt waaronder de ‘democratische Israëlische staat’ haar atoombommen-arsenaal bewaart…

  Hier: http://www.haaretz.com/hasen/spages/1126890.html

 6. Wil je hier niet met die overbekende stereotype oordelen over ‘islamitische landen’ aankomen, Laila. Er wordt in Palestina niet gestraft met stokslagen en ook niet met steniging. Je denkt dat het in alle landen met een meerderheid aan moslims hetzelfde is, maar dat is dus klets.

  Mee eens, Paul Jan, maar daar overschrijdt het dus ver de grenzen van de regels die binnen de eigen gemeenschap gelden, waar je een mening over kunt hebben, maar die ons in feite weinig aangaan. Rabbijn Shapira praat moord goed op niet-joden, lees Palestijnen, en de schade die zulke mannen aanrichten is al enorm: dit soort geluiden dringt ook het leger binnen en het is een van de factoren geweest die gemaakt hebben dat soldaten het gerechtvaardigd vonden om op burgers, inclusief kinderen te schieten. En voor wie denkt dat het bij zulke mensen om eenzame gekken gaat: de yeshiva’s waar zulke rabbijnen vandaan komen worden mede door de overheid gefinancierd. Het leger heeft al aparte eenheden voor orthodoxe soldaten, en de folders, van hetzelfde kaliber van die rabbijn hierboven, mogen ongestraft worden verspreid. Hier.

 7. Als “Sjaalom” vrede betekent dan is vrede ver te zoeken in Israel. Je loopt letterlijk en figuurlijk tegen een Muur van onbegrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *