Gaat Verhagen internationale gemeenschap oproepen om Palestijnen te beschermen?

Maxime Verhagen roept internationale gemeenschap op bezette Palestijnen te beschermen tegen agressie joodse kolonisten

Zien we deze kop nog eens in een Nederlandse krant? Het is niet waarschijnlijk. Clara Legene viel een klein artikeltje op, kop: rabbijn naar aangestoken moskee. Waarom was dat nieuws? Omdat rabbijnen nooit naar de Westoever gaan, naar moskeeën. Het echte nieuws was dus dat de kolonisten een moskee in de brand hadden gestoken, uit wraak omdat er een soort van bouwstop van de nederzettingen zou zijn afgekondigd, en als de kolonisten ook maar een strobreed in de weg wordt gelegd moeten de Palestijnen dat bezuren. Maar dat las je niet in de krant.

settlers.jpg


Ga maar even kijken bij Claar, hier

24 gedachten over “Gaat Verhagen internationale gemeenschap oproepen om Palestijnen te beschermen?

  1. Grote schande dat die moskee is aangestoken. Is inderdaad nieuws, erg slecht nieuws, en t wordt hier in Israel wijd veroordeeld, afgezien van extreem rechts, uiteraard. Maar toch vind k het feit dat er een rabijn komt naar een moskee om zijn afkeuring te tonen ook nieuws. Ook dat een andere rabijn (volgens mij was het rabijn, in ieder geval iemand die bekend staat religieus en vredeactivist te zijn) ook met een delegatie een nieuwe koran heeft aangeboden aan de inwoners van het dorp. Waarom zijn beide zaken nieuws en niet het een meer nieuws (omdat het misschien erg en verschrikkelijk is) en het andere minder nieuws? Omdat die paar joodse extremisten die dit op hun geweten hebben niet Israel en zijn inwoners vertegenwoordigen, en dat er ook in Israel afgrijzen is van dit gebeurde en dat er medeleven is vanuit Israel voor het Palestijnse dorp dat getroffen is, waarbij religieuze Joden dit willen tonen door het dorp te bezoeken.

  2. Zou dat mooie medeleven van de Israëlische bevolking met het getroffen Palestijnse dorp misschien een beetje uitgebreid kunnen worden naar het alledaagse gewelddadige gedrag van de kolonisten en de bezetting überhaupt, en niet pas wanneer er een moskee in de fik gaat, Rose? Zorg jij daarvoor?

  3. Nou nou, niet zo cynisch.
    Als t alleen aan mij zou liggen dan zou ik er voor kunnen zorgen ja.
    T gaat me erom dat jij graag wil laten zien dat niet alle palestijnen terroristen zijn en zo zijn niet alle Israelisch geweldadige kolonisten, wat niet weg neemt dat er palestijnse en joodse geweldagige extremisten zijn. Ik vind het puur niet eerlijk heel Israel en haar bevolking gelijk en verantwoordelijk te stellen aan de bezetting en kolonisten. Zo zijn toch ook niet alle Nederlanders verantwoordelijk voor de opkomst van de PVV, ook al wordt Wilders geassocieerd met Nederland.

  4. @3, ik kan mij het cynisme van Anja wel voorstellen. Inderdaad heeft niet de hele Israelische bevolking deze aanslag gepleegd, maar de meerderheid van de Israelische bevolking kan wel voor vrede kiezen door massaal aan te geven een ander politiek beleid te willen. De kern van het probleem ligt toch nog steeds in het feit dat de staat Israel de bezetter is en dat de meerderheid van de bevolking de huidige regering heeft gekozen die deze bezetting in stand houdt. Je zou dus een beweging in Israel op kunnen zetten (of je er bij aan sluiten) die vrede als doel heeft. Horen we hierover nog van je?

  5. Cynisch?
    Feit, Rose: Israël is een democratie, althans voor de joden, die kiezen een regering. Die regering houdt een ander volk onder bezetting. Het zijn niet de kolonisten, het is jullie regering en dus alle staatsburgers met stemrecht die verantwoordelijk zijn, ook voor het feit dat de kolonisten hun gang kunnen gaan.
    Feit: Die door jouw bewonderde Tsipi Livni was in de vorige regering direct verantwoordelijk voor een krankzinnige en bloedige aanval op de bevolking van Gaza, met honderden dode burgers als gevolg, burgers die niet eens konden vluchten. Die Tsipi Livni kan Engeland niet meer in omdat ze daar gearresteerd kan worden wegens oorlogsmisdaden. En terecht. Want oorlogsmisdaden waren het.
    Feit: het overgrote deel van de Israëlische bevolking was voor die aanval op Israël. Er is geen wezenlijk verschil meer tussen die zogenaamde extremisten en de mensen die de massaslachting in Gaza goedkeurden wat betreft de verantwoordelijkheid voor wat daar is gebeurd.

    Ik wil niet alleen laten zien dat niet alle Palestijnen terroristen zijn, ik wil ook laten zien dat Israel een misdadige staat is, waar niet alleen de ‘extremisten’ maar elke opeenvolgende regering en dus alle staatsburgers van Israel die voor hen hebben gekozen en die niet luid en duidelijk hebben geprotesteerd tegen de bezetting en de oorlog bloed aan hun handen hebben. Dat je dat maar weet, Rose. Ik acht jou niet minder medeplichtig voor wat de Palestijnen is aangedaan dan die extremistische kolonisten waar je je achter verschuilt.

    En nee, vanwege je kromme vergelijking, het zijn niet alle Nederlanders die verantwoordelijk zijn voor de opkomst van de PVV, dat zijn de kiezers die op Wilders stemmen. En ik ben er verantwoordelijk voor om dat zoveel mogelijk tegen te gaan, wat ik doe. En mocht het, godverhoede, in Nederland ooit zover komen dat moslims net zo behandeld worden als Israël doet met de Palestijnen, dan zal ik de eerste zijn om mijn land te veroordelen. En dan hoor ik bij het verzet. Actief. Anders dan jij, Rose.

  6. Anja gooi 10 er ook maar uit want het werkt bij ‘nd’ niet.
    Met 9 kan men zoeken onder palestijnen en op 11 december staat het er! Anja dank voor de moeite, want ik zadel je maar op met ‘onnodig;? werk. Toch denk ik dat er een andere kijk op komt
    want bij de Protestanten begint er andere wind waaien!

  7. Gezellig toch? Al die berichten van J.F.
    Er komt vast wel weer een behulpzaam iemand langs die er chocola van kan maken.
    Moet Clara jou een cursusje linkjes doorsturen doen? (Ik ben ook niet zo’n held)
    Belangrijkste is dat er bij de kerken ook wat beweegt!

  8. Dit is duidelijk met twee maten meten. Indien H2O2 de moslims die niet luid en duidelijk actief de terreur hebben afgezworen en veroordeeld voor het gemak in het vijandelijke kamp indeeld schreeuw jij ook moord en brand.Dan kun je dit ook niet met de Israelies doen.

  9. @Rose,wat een typische vergelijking tussen Wilders en Israel.

    Wilder is de verpersoonlijking van de hypocrisie die in Nederland leeft.
    Dat Wilders zo’n grote aanhang heeft onder de Nederlandse bevolking is lachwekkend en tegenstrijdig met een volk dat zich altijd naar buiten heeft geprofileerd als voorvechter van tolerantie. Wat Israel betreft zou je kunnen zeggen dat iedere Jood die in Israel woont,de geschiedenis kent en desondanks zwijgt eigenlijk toestemt met de genocide op de Palestijnen.
    Wilders zoekt en krijgt grote steun onder Joods extremisten over de gehele wereld. Wilders en de Joods extremisten flirten met elkaar dat het een lieve lust is.Er zijn klaarblijkelijk overlappingen in hun partijagenda’s waardoor ze een bondgenoot in de ander hebben gevonden. De Moslim en de Arabier werden in een kwaad daglicht gezet zodat de genocide op een ‘inferieur’ en ’terroristisch’ volk zodat de Joods extremisten niet al te veel hinder zouden ondervinden bij het uitvoeren van hun snode plannen.

    Als er een verstikkende hartkreet aan de kelen ontsnapt van getuigen die dagelijks het onrecht in Israel aanschouwen, wordt er opgeroepen om vooral compassie met het joods Israëlische volk te hebben omdat zij in het verleden zo geleden hebben. Maar legitimeert dat onrecht en leed de Israelische agressie tot in het oneindige tegen de Arabieren in Israel?
    Wilders is een Hitler in wording met de zegen en medewerking van de joods extremisten, dat beste Rose is weerzinwekkend.

    Voor mij zijn alle mensen gelijk maar helaas weet ik dat anderen daar anders over denken en ‘eigen volk eerst’ te allen tijde als lijfspreuk behouden

    Grappig hoe zonder enige nuance in ogenschouw te nemen 23%(1,57 miljard moslims) van de wereldbevolking die de Islam aanhangt daden aangerekend wordt die door moslims over de gehele wereld gepleegd worden. Terwijl het expliciet vermelden van de religie bij de roemruchte IRA een ETA beweging gek genoeg altijd achterwege is gebleven.Ik durf te wedden dat zij er ook van overtuigd zijn dat God aan hun zijde staat en goedkeurend uit de hemel op hen neerkijkt.

    Rose als je voor verandering bent kan ik mij niet voorstellen dat je vrijwillig in een land wenst te blijven wonen waar een regering ‘zijn’ onderdanen onderdrukt.

  10. Beste Rose, ik onderschrijf helemaal Anja’s reactie naar jouw. Ik vraag me vaak af hoe eht toch komt dat de gemiddelde Israelier de ogen sluit voor alle misdaden die gebeuren een paar kilometer verder weg.De settlers zijn misschien in de minderheid, maar wijd gesteund door de Israelsiche staat. Vorige week ben ik op pad geweest met een journaliste van de vpro om wat radio reportages te maken, en daarbij kwamik terecht op de demonstratie van Israeliers die tegen het tijdelijk stopzetten van settlement bouwen zijn.Zie beneden de link naar de reportage die uitgezonden is op dinsdag, hier kan je hem nog een keer beluisteren. Dit was een grote demo, en er waren echt niet alleen settlers. Het was een goed voorbereide demo,de banners lagen al klaar opstraat om meegedragen te worden. Jij zegt dat de meeste Israeliers verontwaardigd zijn over deze aanval op de moskee, waarom zijn ze neit verontwaardigd opd e dagelijkse aanvallen van settlers op palestijnse boeren, waarom grijpt eht leger, waar allemaal Israelsiche jongens en meisjes, zoons en dochters van iedere Israelier, waarom grijpt die neit harder in. Ik sprak pasgeleden een boer uit een dorp dicht bij ramallah. 55 bomen van hem zijn ontworteld en verbrand door settlers, eth leger stond erbij en keek ernaar. en 2 zoons van de boer wilden ingrijpen, en werden gearesteerd, beiden hebben anderhalf jaar gevangenisstraf gekregen, plus een hoge boete.Nee Rose, ikg eloof niet zo in jouw bewering dat Israeleirs het gedrag van de settlers afkeuren. Misschien keuren ze het niet goed, maar in eth beste geval interesseert het ze geen moer, en volgens mij is niets doen tegen de misdaden ook medeplichtigheid.Hier de link naar de reportage over de settlers.
    http://www.vpro.nl/buitenland

    vrijdagmiddag na half 4 wordt eht tweede deel uitgezonden, dit gaat helemaal voer de familie Hanoun, die , samen met andere families wonen in Oost Jerusalem, en die afgelopen augustus uit hun huis gezet zijn, midden in de nacht, hun huis werd een uur later bewoond door settlers. mevrouw Hanoun vertelde me dat ze niets mee mochten nemen, ze wonen nu in een tent voor het huis, die tent is al 6 keer vernietigd, en de familie moet daar hoge boetes voor betalen. iedere Israelier kan dit weten, maar ze kiezen ervoor om hun hoofd af te wenden van deze misdaden.
    Groet Trees

  11. @Whave, bijna iedereen heeft hier vrede voor ogen, tis alleen de manier waarop men dit wil bereiken. Ook Bibi heeft vrede voor ogen en ook Lieberman. Als t gaat over aansluiten bij de ‘juiste’ beweging, ik heb me aangesloten bij de linkse beweging. Daarnaast zijn er heel veel andere redenen dat mensen op of wel Bibi of wel op Lieberman hebben gestemd dan dat zij niet tegen de bezetting of niet voor vrede waren. Dat Lieberman bijv Russisch is en daarom de hele Russische bevolking op hem gestemd heeft en minder op zijn programma, helaas maar waar.Stemmers met minder economische middelen op Bibi, vanwege zijn sociale programma etc Dus @ anja, ik ben de laatste die Israel’s bezetting niet zal veroordelen. Ik doe dat namelijk wel en heel veel met mij. Over die stemming voor of tegen de aanval heb ik het al eerder gehad. Inderdaad ben ik geen activist, ondanks dat ik het Israelisch verzet tegen de bezettig wel steun, net zomin als dat wanneer Wilders aan de macht komt, veel mensen!
    hier tegen zullen zijn maar geen actief verzet tonen. Niet alle stemgerechtigden zijn daarmee dan ook verantwoordelijk voor Wilders overwinning, en zo is het ook hier. T’is geen kromme vergelijking, t’is precies wat hier ook gebeurd. M.a.w. houd ik mezelf niet verantwoordelijk voor de bezetting omdat ik beschikbare politieke middelen heb gebruikt waarbij de uitkomst niet was zoals ik hoopte.
    Maar goed, om geen broken record te zijn hou k het hierbij, k waardeer t dat je mijn reactie geplaatst hebt. Je hebt gelijk wbt Livni, ik ben ook geen 100% bewonderaar van dr, ik denk alleen dat we met haar meer kans op vooruitgang in het vredesproces zouden hebben dan dat we nu hebben en daarom ook niet op de kleinere linkse partijen gestemd.

  12. Bovenstaande reactie van Rose kwam nog binnen, voordat Laila en Trees reageerden.
    Ik heb het er absoluut mee gehad, ik zie niet hoe je nog een gesprek kunt voeren met iemand die denkt dat ‘Bibi’ en Lieberman vrede willen, en die beweert dat ze het verzet tegen de bezetting ‘wel steunt’ maar toch op Livni stemt ‘vanwege de kans op vooruitgang in het vredesproces’. Wat een enorme kloof tussen zelfbeeld en daden. En wat een illustratie hoe hopeloos het gesteld is met de Israeli’s die van zichzelf denken dat ze wel progressief zijn. Die zich zo graag afzetten tegen die vreselijke kolonisten, want nee hoor, zij zijn niet zo.

    Ik laat Amira Hass het laatste woord. Goed artikel, hier. Dat de kolonisten nu van alles de schuld krijgen, zij zijn slecht en wij zijn goed, is volstrekt vals, zegt ze, min of meer. Kolonisten hebben altijd in opdracht en met steun van de regering gehandeld – de kolonisten, dat zijn wij, zegt ze.

  13. (12) Ik kan geen wijs worden uit je kreupele Nederlands, Johan. Wat zeg je nou eigenlijk? Wie meet er met twee maten? Ikke? Hoezo?

  14. @Rose, de vrede die iedereen in Israël voor ogen heeft is een vrede alleen op 100% voorwaarden van Israël. Er wordt op geen enkele manier rekening gehouden met de ideeën van de Palestijnen hierover. Sterker nog, hen wordt een normaal leven zoals jij en wij dat kennen volstrekt onmogelijk gemaakt, vroeger, nu en in de toekomst (dat laatste op basis van de voorwaarden). Het zou b.v. al een stap zijn als jouw linkse beweging (welke is het trouwens, kunne we die opzoeken?) zich ondubbelzinnig en onvoorwaardelijk uitspreekt voor een onmiddellijke en directe bouwstop van de settlements en ontruiming van de al gebouwde. Of een uitspraak dat de Arabische bevolking binnen de Israëlische samenleving exact dezelfde rechten krijgt als de Israëlische bevolking. Of kan ik deze uitspraken al vinden in de missie van jouw linkse beweging, ik hoop het wel. Zo niet, dan zou het mooi zijn als je dat hier persoonlijk onderschrijft. Zelf heb ik de indruk dat links in Israël nog behoorlijk rechts is en zich niet expliciet durft uit te spreken om dat de samenleving daar geen ruimte voor geeft (voor zover het iets uit zou moeten maken of je links of rechts bent want uiteindelijk zou iedereen voorstander moeten zijn van een vrede op gelijkwaardige basis, toch?).

  15. Lezers! ‘Kop’; Eenzijdig document Palestijnse theologen biedt weinig nieuws’
    Een zin er uit:’En daarmee wordt ten onrechte het conflict tussen Israel en Palestijnen vereenzelvigd met de strijd tussen
    blanken en zwarte in Zuid-Afrika.(apartheids boycot!).
    ‘Wie de Bijbelse argumentatie van de opstellers van het document
    (het uur van de waarheid) analyseert,kan niet ontkennen dat de organisatie uit Nijkerk hier een punt heeft….. Dit zijn mensen die als doelstelling hebben om 100.000 Joden naar Israel te brengen. Dan wordt de druk op de Palestijnen en hun land steeds groter! Als u klikt krijgt u wat ik beloofd heb. Daar staat ook: stan van houche: De Israelische Tereur 1053
    Dat zegt mij wat!
    http://www.refdag.nl/artikel/1451532/Eenzijdig+document+Palestijnse+theologen+biedt

  16. Anja,

    Net zoals je niet kunt eisen dat moslims actief de terreur afwijzen alvorens ze voor H2O2 en anderen aanvaardbaar zijn kun je ook niet van een Israelier eisen dat hij of zij actief het regeringsbeleid moet wraken. Passiviteit maakt nog geen medeplichtigheid. In beide situaties

    Johan

  17. Een belangrijke discussie, die hierboven. Maar er blijft één ding (op dit moment letterlijk) ondergesneeuwd: ik bedoelde met mijn stukje op claars-notes vooral te protesteren tegen de filters op het nieuws dat ons bereikt. Rose (@1) vraagt: “Waarom zijn beide zaken nieuws en niet het een meer nieuws (omdat het misschien erg en verschrikkelijk is) en het andere minder nieuws?

    Rose, het punt is dat Nederlandse krantenlezers of tv-kijkers niet te horen krijgen dat joodse kolonisten brand hebben gesticht in een moskee. We krijgen dat alleen indirect en na enige tijd te horen, als het een opperrabbijn kennelijk ook te gortig wordt en hij met zijn protest de pers haalt.

    Hoe meer ik erop let, des te meer valt me op dat nieuws over het Israëlisch-Palestijnse conflict dat ons bereikt, vooral Israëlisch nieuws is. Ik kan het niet bewijzen, dat zou onderzoek vergen en dat is mijn vak niet. Het heeft ongetwijfeld met de bezetting te maken en de godsonmogelijkheid voor de pers om vanuit de bezette gebieden zelf te berichten. Ze worden ‘gewoon’ niet toegelaten. Ook zal de taal misschien meespelen, maar er zijn ook Engels-Arabische nieuwsbronnen zat.

    Mijn verklaring is, dat de Nederlandse media in hun berichtgeving vooral focussen op Israël, en niet op de Palestijnen. Als je het heel ver doorvoert, en ik heb zo langzamerhand de neiging dat te doen, kun je zeggen dat de Nederlandse media daarmee indirect meewerken aan (het laten voortduren van) de bezetting.

  18. enige tijd geleden vertelde een pvv man op t.v. dat israel vocht voor EUROPA !! notabene tegen oud minister vd Broek
    dat was voor mij de druppel ik heb m,n hele jeugd in de 2e wereldoorlog de propaganda van de moffen moeten ondergaan met dezelfde slogang duitsland vecht voor EUROPA!! op alle fronten
    toen hadden we gelukkig radio oranje clandestien
    nu hebben we Anja openlijk [nog wel]
    p.vink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *