Rotterdam voor Gaza

rdam-gaza.jpg

Gaza, één jaar na de bommen

Rotterdam herdenkt slachtoffers van aanvallen op Gaza

Zondag 27 december 17.00 – 18 .00 uur Beursplein, Rotterdam

Rotterdam – Vijftienhonderd Rotterdammers kwamen een jaar geleden samen op het Beursplein om uiting te geven aan hun woede en frustratie over de aanvallen van Israël op de Gazastrook. In slechts drie weken tijd vonden veertienhonderd Palestijnen, voor het merendeel burgers, waaronder veel kinderen de dood in de bommenregen.

Op 27 december, precies een jaar na aanvang van de wreedheden, houdt Rotterdam voor Gaza van 17.00 tot 18.00 uur een wake op de trappen van het Beursgebouw.

Met kaarsjes, foto’s en een oproep aan de Nederlandse regering willen we herinnering aan de schendingen van de mensenrechten en het oorlogsrecht door Israel levend houden.

De verstikkende blokkade die Gaza al jaren in zijn greep houdt, duurt tot op de dag van vandaag voort. Israël saboteert de wederopbouw van Gaza door invoer van voedsel, medicijnen en bouwmaterialen tegen te houden. De immense materiële schade – van huizen, scholen, ziekenhuizen – is nog steeds niet hersteld. Zieken mogen veelal de grens niet over en sterven in de open-luchtgevangenis die Gaza is.

Op deze dag roept Rotterdam voor Gaza minister Verhagen op bij Israël opheffing te eisen van de blokkade, die Gaza in een wurggreep houdt. Nederland, als hoeder van de mensenrechten, mag het leed in Gaza niet negeren.

Toon uw solidariteit met de burgers van Gaza en herdenk de slachtoffer van toen en van de dagen die volgden. Kom zondag 27 december om 17.00 naar het Beursgebouw.

Rotterdam voor Gaza is een initiatief van SP Rotterdam, PvdA Rotterdam, Groen Links Rotterdam, D66 fractie Rotterdam, Palestina Komitee Rotterdam, Nederlands Palestina Komitee, Een Ander Joods Geluid, Stichting Palestina, PPMS, Al Awda, Stichting Palestijnse vrouwen in Nederland, Palestijnse Gemeenschap Vlaardingen, Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), Platform Buitenlanders Rijnmond (PBR) en Diaconaal Centrum Pauluskerk.
Rotterdam voor Gaza heeft als doelstelling het steunen van de bevolking van de Palestijnse Gazastrook in hun strijd voor een menswaardig leven en hun politieke zelfbeschikking op basis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

3 gedachten over “Rotterdam voor Gaza

 1. Goed zo!
  Ook in Brussel en vele andere steden. Zie onderstaande.
  Zondag 27 december 2009

  Solidariteit met het Palestijnse volk

  Mars: vertrek Stalingradlaan (13u30), 1000 Brussel (station Brussel-Zuid)

  Herdenkingswake: Muntplein (16u – 18u), 1000 Brussel

  De ‘Gaza Freedom March’, een internationale coalitie opgestart in de Verenigde Staten, wil duizenden verzamelen om Neen te zeggen aan de blokkade tegen Gaza! Uit alle landen schrijven vrouwen en mannen zich in om aan dit gebeuren deel te nemen. Zij zullen tijdens de jaarwissel het belang benadrukken van de mensenrechten en het internationaal recht.

  Het gebeuren zal starten op 27 september 2009, dag op dag een jaar na het begin van de Israëlische bombardementen, aan de uitgangen van de scholen van de Gazastrook.

  We organiseren een vreedzame symbolische mars en een herdenkingswake te Brussel voor:

  – het opheffen van de blokkade tegen Gaza
  – Het stopzetten van de zionistische kolonisatie- en bezettingspolitiek van Palestina
  – steun aan het verzet van het Palestijnse volk
  – de vrijheid van alle Palestijnse gevangenen
  – steun aan de ‘Boycott, divestment en Sanctions’ campagne

  De Mars zal vertrekken aan het kruispunt van de Stalingradlaan en de Zuidlaan om 13u30 en eindigt aan het Albertinaplein (15u30).

  Aan het eind van het parcours vervoegt de Mars de herdenkingswake aan het Muntplein die start om 16u.

 2. 16-17 uur wake op de Dam in Amsterdam

  Ook in Amsterdam zal op 27 december een wake worden gehouden ter herdenking van de slachting in Gaza.
  Op de Dam, waar gevallenen herdacht plegen te worden.
  Toespraak door o.a. Hajo Meijer.

  Neem fakkels, lantarens e.d mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *