De economie van de bezetting

shir.jpg

Shir Hever, een kritische Israëli, geeft drie lezingen in Nederland over een weinig belicht onderwerp: de economie van de Israëlische bezetting. Hever is een van mijn zeer gewaardeerde voetnoten.

In het kader van de Israëlische Apartheid week (1 – 14 maart) geeft Shir Hever, economisch onderzoeker bij het Alternative Information Center in Jeruzalem 3 lezingen in Nederland. Een absolute aanrader! Shir Hever is een zeer goed geïnformeerde en interessante spreker over een onderwerp dat vaak onderbelicht blijft: De Economie van de Bezetting van Palestina.

Woensdag 10 maart 20.00 uur
Universiteitstheater van de Universiteit van Amsterdam, Nieuwe Doelenstraat 16, Amsterdam, Georganiseerd door Gate48, platform voor kritische Israëli’s in Nederland

Donderdag 11 maart
Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2, Zaal DZ1, Tilburg
Georganiseerd door Studium Generale en de Interculturele Studentenvereniging Menara

Vrijdag 12 maart 20.00 uur
YWCA, F.C. Dondersstraat 23, Utrecht
Georganiseerd door ‘Utrecht voor Palestina’

Kan het economische beleid van Israël worden beschouwd als een vorm van Apartheid?

Het zionistische project om de Staat Israël te scheppen en de Israëlische Staat zelf hebben regelmatig economische middelen gebruikt om politieke en sociale doelen te bereiken. Het economische beleid van Israël is zorgvuldig tot stand gekomen om de reputatie van Israël als democratische Staat te waarborgen. Tegelijkertijd heeft dit beleid geleid tot een kunstmatige scheiding tussen verschillende sociale groepen. De Israëlische maatschappij lijdt onder een diepe discriminatie van vrouwen, nieuwe immigranten, joden van Arabische origine en niet-joden, of zij nu burgers zijn van Israël of rechteloze onderdanen in de bezette Palestijnse gebieden. Deze verschillende vormen van discriminatie kunnen niet los van elkaar worden gezien.

Middels de geschiedenis van het economische beleid dat Israël heeft ontwikkeld ten opzichte van verschillende etnische en sociale groepen, kan men de verschillen en overeenkomsten zien tussen Israëlisch beleid en de Apartheid in Zuid Afrika.

Kunnen Israëlische economische wetten en reguleringen vergeleken worden met die van andere landen? Daalt of stijgt de ongelijkheid met het verstrijken van de jaren? Deze vragen zullen worden behandeld tijdens een discussie over de historische ontwikkeling van Israël’s politiek economisch beleid.

Stichting gate48 zal de eerste lezing organiseren op woensdag 10 maart in het Universiteitstheater van de Universiteit van Amsterdam.
Tijdens deze lezing zal de focus liggen op het onderstaande:

De politiek van de hulpeconomie aan de Bezette Palestijnse Gebieden

Per hoofd van de bevolking zijn de Palestijnen die leven onder de Israëlische bezetting veruit de grootste ontvangers van internationale hulp ter wereld. Daarbij komt dat de Gazastrook tegenwoordig het meeste steun afhankelijke gebied ter wereld is.
Shir Hever, economisch onderzoeker bij het Alternative Information Center (AIC) in Jeruzalem, zal in Nederland 3 lezingen houden en o.a. de volgende vragen bespreken: Waarom investeert de internationale gemeenschap zo veel geld in de Palestijnse economie? En waarom is, ondanks deze miljarden euros, de levensstandaard van de Palestijnen niet verbeterd?

Israël en de Bezette Palestijnse Gebieden krijgen veel aandacht van de internationale gemeenschap en de massale stroom van financiële hulp die we vandaag zien benadrukt de diepe belangen die vele regeringen ter wereld hebben in het gebied. De hulpindustrie is uitgegroeid tot de grootste sector in de Palestijnse economie, maar is vooral een bron van winst voor Israël, dat met behulp van dit geld de bezetting effectief “exporteert”, zo zegt Hever.

Shir Hever is een economisch onderzoeker bij het Alternative Information Center, een Palestijns-Israëlische organisatie die actief is in Jeruzalem en Beit-Sahour. Hij doet onderzoek naar de economische aspecten van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Hij kijkt onder andere naar de internationale hulp aan de Palestijnen en Israël, de gevolgen van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden op de Israëlische economie, en de boycot, desinvestering en sanctie campagnes (BDS) tegen Israël. Zijn werk omvat ook het geven van lezingen en presentaties over de economie van de bezetting. Voor meer informatie over zijn werk bij het AIC, zie hier
En over het werk van Hever: hier.

2 gedachten over “De economie van de bezetting

  1. Ik geef hier een link van een artikel van Jonathan Cook http://www.jkcook.net/Articles3/0450.htm#Top
    Dit artikel gaat erover hoe Israel jaren lang wel allerlei lasten van palestijnse arbeiders die in Israel werkten , ingehouden heeft, zoals ww en ziektelasten en belasting, maar nooit iets heeft uitbetaald. Ook hier komt Shir Shever aan het woord.Vandaag heeft ook Al jazeera engels een reportage over sit onderwerp met Shir Shever erin. zie de link http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2010/02/201022185321779125.html.

    Ik was vorige week in een dorpje in de Jordan valley waar alle mannen werkeloos zijn en de vrouwen dus moeten werken. De mannen zijn werkeloos omdat ze hun land niet mogen bewerken wat allemaal in beslag genomen is door omringende settlemetns. Nu werken de vrouwen en kinderen in deze settlements, 12 uur per dag van 5 uur s’ochtends tot 5 uur s’avonds. Ze verdienen 70 shekel per dag, omgerekend 14 Euro, dus zo’n 1,20 euro per uur. Ze zijn nergens voor verzekerd, als ze een ongeluk krijgen worden ze naar huis gestuurd, geen vrije dagen, totaal niets. Dit noemt men volgens mij slavenarbeid,.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *