De wederopbouw van Gaza: een paneldiscussie

Uitnodiging

Publieksavond met Israëlische mensenrechtenactiviste
Tania Hary
(Directeur internationale betrekkingen Gisha)

Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam
Woensdag 24 maart / zaal open vanaf 19:30, aanvang 20:00, einde 22:30

De wederopbouw van Gaza: een verloren zaak?

Paneldiscussie met Tania Hary van de Israëlische mensenrechtenorganisatie Gisha, Liesbeth Zegveld (hoogleraar Internationaal Humanitair Recht) en Radi Suudi (Nederlands-Palestijns politicoloog) over de wederopbouw van Gaza na de Gaza-oorlog.

Tijdens de Gaza-oorlog (december 2008 – januari 2009) werd naast het immense menselijke leed grote schade toegebracht aan de bebouwing en infrastructuur in de Gazastrook. Op 2 maart 2009 kwam de wereldgemeenschap in het Egyptische Sharm el-Sheikh bij elkaar om geld te toe te zeggen voor de wederopbouw van Gaza, in totaal meer dan 3 miljard euro.

De wederopbouw verloopt echter uitermate stroef. Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie Gisha is Israël voor een groot gedeelte hiervoor verantwoordelijk door de import van goederen in de Gazastrook ernstig te beperken. Het Israëlisch beleid van minimale import en minimale export is erop gericht de problemen op elk gebied voor het Hamas bestuur onoverkomelijk te maken en de leefomstandigheden zodanig te ontwrichten dat de bevolking zich tegen Hamas zal keren. Gisha betoogt echter dat sprake is van het collectieve bestraffing van de Gazaanse bevolking. Israel schendt met de bijna totale boycot het internationaal recht. Daarbij moet worden vastgesteld dat ook de leden van het Kwartet en Egypte deze boycot steunen en mee uitvoeren.

Gisha heeft vanaf haar oprichting in 2005 veelvuldig gewezen op de verplichtingen van de staat Israël het vrije verkeer van mensen en goederen toe te staan. Niet alleen ten aanzien van Gaza, maar ook voor de Westelijke Jordaanoever.

Tania Hary zal na haar lezing in gesprek gaan met Liesbeth Zegveld en Radi Suudi over de huidige situatie in de Gazastrook en wat nodig is om daadwerkelijk over te kunnen gaan tot wederopbouw.
Marjan Sax (Raad van Advies EAJG, politicologe, publiciste, medeoprichtster Mama Cash en adviseur goede doelen) zal de avond leiden.
Het publiek krijgt de gelegenheid vragen te stellen en deel te nemen aan de discussie.

Toegang is gratis. De voertaal is Engels.

Deze avond wordt mogelijk gemaakt door Een Ander Joods Geluid, gate48 en Sivmo (Steuncomité Israëlische Vredes – en Mensenrechten Organisaties).
Voor meer informatie over Gisha zie: www.gisha.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *