De etnische zuivering, hoofdstuk zoveel.

westbank.jpg

Een nieuw hoofdstuk in het lange verhaal van de etnische zuivering van de Palestijnen is begonnen. Het is een bureaucratische maatregel, die geen zichtbare plaatjes voor de media zal opleveren, het is een van de vele maatregelen in de salamipolitiek van Israël. Plakje voor plakje, dat valt het niet zo op, en dan haalt het protest de buitenwereld niet – of nauwelijks. Het is de zionistische stelregel die al was bedacht voor de staat Israël werd uitgeroepen: zoveel mogelijk land, met zo min mogelijk Palestijnen.

In de veroveringsoorlog die Israël begon in 1947 (en niet pas in 1948 toen de staat werd uitgeroepen en de Arabische troepen binnenvielen) was het mogelijk om honderdduizenden van de oorspronkelijke bevolking op de vlucht te jagen, te doden, of te deporteren. Dat kan nu, onder het oog van CNN en Al Jazeera niet meer, ook al is Israël tot op de dag van vandaag nog straffeloos weggekomen met een bloedbad in Gaza. De etnische zuivering die nu plaats vindt gaat huis voor huis, zoals in Oost Jeruzalem, of door wetten waarbij een Palestijn die in Israël woont niet kan trouwen met een Palestijn van de Westoever zonder woonplaats en staatsburgerschap kwijt te raken. Nu is een nieuwe maatregel in de maak.

Omdat de Westoever en de Gazastrook kunstmatig van elkaar gescheiden zijn wonen er in elk gebied mensen met een aantekening in hun identiteitsbewijs dat ze officieel wonen in het andere gebied. Er zijn bijvoorbeeld jonge mensen uit Gaza die aan de universiteit van Bir Zeit zijn gaan studeren op de Westoever, toen je daar nog eenvoudig toestemming voor kreeg. Er zijn mensen met elkaar getrouwd, toen dat nog makkelijk kon, en hoewel de een een identiteitsbewijs heeft voor de Westoever heeft de ander er een voor Gaza. Pogingen om hun partner bij te laten schrijven werden meestal afgewezen. Er zijn ook mensen al jaren bezig om een permanente verblijfsvergunning te krijgen voor de partner – ook meestal tevergeefs. En dit moeten we ook nog bedenken: hoewel Israël net doet of de Westoever onder Palestijns gezag valt, mag dat gezag dus niet beslissen wie er rechtmatig op de Westoever woont. Dat doet Israël. En die wil het liefst, kun je uit de daden opmaken, dat zoveel mogelijk Palestijnen van de Westoever verdwijnen naar Gaza. Dat geeft dan weer meer ruimte voor de kolonisten, en minder protest tegen de eindeloos doorgaande diefstal van land.

Wat mensen wel eens vergeten wanneer ze de verhalen geloven dat Gaza is ‘ontruimd’ en ‘vrijgegeven’, is dat de gehele controle over die anderhalf miljoen mensen in handen is van Israël. Niet alleen de grensovergangen en het systeem van vergunningen om er in en er uit te kunnen, dan wel goederen Gaza in of uit te krijgen, maar ook het bevolkingsregister. Israël bepaalt dat iemand met een Gaza identiteitsbewijs niet op de Westoever mag wonen, en er ook niet heen mag, alleen in heel grote uitzonderingsgevallen. Naar een stervende vader mag je bijvoorbeeld niet, naar zijn begrafenis misschien wel.

Gaza, dat mag inmiddels bekend zijn, is ingericht als de grootste openluchtgevangenis ter wereld. Daar zitten mensen opgesloten zonder enig zicht op een toekomst. Het is ook duidelijk dat regeringsleider na Israëlische regeringsleider dat overvolle stukje land liever kwijt dan rijk was, Rabin zei nog eens iets in de trant dat hij wenste dat Gaza in de zee verdween. Aan de pogingen om de Palestijnen kwijt te raken zijn grenzen: want geen omringend land wil nog meer Palestijnse vluchtelingen, en de Palestijnen weten zelf ook heel goed dat ze alles kwijt zijn als ze weggaan. Als kwijtraken niet lukt, dan sluiten we ze op, lijkt de strategie van Israël. Dat moeten we afleiden uit de feiten, want als je een Israëlische regering vraagt wat ze nu eigenlijk van plan zijn, en wanneer ze nu eens serieus een einde gaan maken aan de bezetting dan komen er alleen vage antwoorden: dat is afhankelijk van het ‘vredesproces’, en aangezien er vervolgens weer nieuwe voorwaarden worden gesteld aan de ‘vredesonderhandelingen’ wordt een werkelijke oplossing steeds verder opgeschoven, terwijl er steeds meer nieuwe feiten worden geschapen die een werkelijke oplossing onmogelijk moeten maken.

Een militaire bezetting is bedoeld als tijdelijke maatregel, tot besloten wordt wat er met een gebied moet gebeuren. Israël rekt de bezetting nu al meer dan veertig jaar. Al die tijd is de status van de gebieden onbeslist. En vallen nog steeds onder militair gezag. Palestijnen in Gaza en op de Westoever zijn dus rechteloos, ze hebben niet het rechtssysteem van een onafhankelijke staat, maar kunnen ook geen beroep doen op het Israëlische recht, want daar vallen ze niet onder – vindt Israël. En het punt is dat Israël die al meer dan veertig jaar durende ‘uitzonderingstoestand’ kan gebruiken om het leger te laten bepalen wat op de Westoever de wet is. Dat wil zeggen: voor de Palestijnen. De Israëlische kolonisten die er wonen hebben wel een burgerlijke rechtbank, in plaats van een militaire, en drie keer raden welke rechtbank de zwaarste straffen uitdeelt.

Al enige tijd was het Israëlische leger op de Westoever bezig om mensen op te pakken, en als ze een Gaza identiteitsbewijs hadden ze te deporteren naar Gaza. Zo werd een tijd geleden een studente gepakt bij een checkpoint, ze zat vlak voor haar eindexamens, en geboeid en geblinddoekt naar Gaza gebracht waar ze daar over de grens heen werd gedumpt. Tot nu toe kon een enkele keer de Israëlische rechtbank ingeschakeld worden, maar dat is nu afgelopen, want militaire maatregelen gaan over de ‘veiligheid’ en daar trekken Israelische rechtbanken inclusief het Hooggerechtshof hun handen meestal van af. De nieuwe militaire maatregel is gebaseerd op wat eufemistisch ‘de wet op de preventie van infiltratie’ wordt genoemd, en maakt met één klap criminelen van tienduizenden Palestijnen die zich geheel te goeder trouw op de Westoever bevinden. Die worden nu bedreigd met gevangenisstraf tot zeven jaar of met uitzetting. Het gaat over kinderen die daar geboren zijn maar van wie een van de ouders een Gaza ID heeft, het gaat om ‘buitenlandse’ partners van Palestijnen, of van Palestijnen die een tijd in het buitenland verbleven en van Israël geen nieuwe papieren meer kregen. Zij moeten nu onderduiken, op tijd web zijn als er weer nachtelijke razzia’s zijn in de steden van de Westoever, en zien dat ze uit handen blijven van het Israëlische leger. En dat betekent voor duizenden Palestijnen nog minder bewegingsvrijheid dan ze al hadden, want met de ‘verkeerde’ papieren komt je geen checkpoint meer door.

De wet van 1969 was oorspronkelijk bedoeld om mensen die uit ‘vijandige’ landen als Libanon of Jordanië kwamen de toegang te verbieden, maar nu kunnen ook mensen die op de Westoever zijn geboren tot ‘vijandige infiltrant’ in hun eigen land betiteld worden. Gevangenis Gaza staat voor hen klaar. Maar net als met vele andere repressieve maatregelen waar geen mediageniek bloed bij vloeit zal ook deze weinig verontwaardiging oproepen in de internationale gemeenschappen, die nog steeds de plicht verzaken om Israël aan het internationale recht te houden.

Bron: Haaretz, hier.
(Foto Haaretz)

8 gedachten over “De etnische zuivering, hoofdstuk zoveel.

  1. Steeds als je denkt: perverser kan het niet, kan het nog perverser. In Gaza werd trouwens gisteren een centrale platgelegd omdat Israël structureel te weinig brandstof doorlaat. Ze zaten er met z’n allen in het donker. Hier.

    Free Gaza zeilt binnenkort met vier boten opnieuw uit om medicijnen en bouwmaterialen te gaan brengen over zee. Ze hebben nog dringend geld nodig voor de brandstof. Geef het bericht door! Doneer! Hier.

  2. IDF reactie:

    “1. The new military order was signed 6 months ago.

    2. There are no changes to the repatriation system or the authority/means to repatriate illegal residents in Judea and Samaria. The only difference is that now the process includes a judiciary review.

    3. The decision to establish a judiciary committee to review the administrative process of repatriation was taken in response to the Israeli High Court of Justice (בג”ץ) decision that there should be judicial oversight.

    4. Any illegal resident who stands to be repatriated will be brought before the judicial committee within 8 days of receiving the order, they will have the right to legal council, and will be able to appeal the judicial decision to the high court.

    5. When making decisions about whether or not to repatriate an individual, the administrative and the judicial committees consider family ties.

    6. Currently there are very few illegal Palestinian residents in Judea and Samaria – over the past several years, as a goodwill gesture to the Palestinian Authority, the Israeli government has approved an amnesty for nearly all of the 32,000 illegal residents whose names were submitted to the population registry by the Palestinian authorities.

    7. Since the beginning of 2010, there have only been 5 Gazans who have been repatriated to Gaza.

    8. The current system allows Israeli authorities to arrest, detain and deport illegal residents (specifically those who came in on a tourist visa and decided to stay) – these are the same powers that every sovereign nation in the world possess. The establishment of the Judicial Committee to oversee the process is the only change.”

  3. Hartelijk dank, S, maar als ik wil weten met welke excuses het IDF nu weer aan komt zetten weet ik zelf de weg wel.

    Mooi trouwens wederom het taalgebruik: je pakt een studente op in de Westoever, boeit en blinddoekt haar als een crimineel, en dumpt haar over de grens in Gaza, zodat ze haar eindexamen niet kan halen. En dat noem je dan ‘repatriatie’. Terwijl volgens de VN de Westoever en de Gazastrook nog steeds één land zijn, waar Israël helemaal niet over hoort te gaan. Leuk bedacht.

    Verder strekt het op dit weblog tot aanbeveling wanneer je je niet verschuilt en gewoon zegt hoe je heet. De meeste Israël apologeetjes en hasbara klantjes doen het zo en ik vind het niet erg dapper.

  4. Persbericht:
    Van Bommel wil veroordeling Israëlisch deportatiebeleid

    15-04-2010 • SP-Kamerlid Harry van Bommel is ernstig verontrust over een militaire verordening die het Israëlische leger toestaat mensen van de Westelijke Jordaanoever te verwijderen. Van Bommel eiste vandaag opheldering van minister Verhagen over de inhoud en gevolgen van die verordening en kreeg daarvoor steun van de commissie Buitenlandse Zaken: “Deze stap van Israël is in strijd met het internationaal recht en daarom dient ook de Nederlandse regering tot dat oordeel te komen. Ik roep minister Verhagen op deze maatregel te veroordelen” aldus Van Bommel.

    De Israëlische militaire bezettingsautoriteiten willen door middel van de verordening grote groepen mensen van de Westelijke Jordaanoever uitzetten door ze als ‘infiltrant’ te benoemen. Dit begrip bestaat al jaren en kent een brede reikwijdte. De Israëlische autoriteiten hebben gemeld deze verordening nu in werking te stellen op de Westelijke Jordaanoever.

    De eerste groep die mogelijk wordt getroffen betreft de 25.000 in Gaza geboren Palestijnen, die voor een deel al decennia op de Westoever wonen. De verordening geldt niet voor Joodse kolonisten, die volgens internationaal recht illegaal verblijven op de Westoever. Israëlische mensenrechtenorganisaties, met name Hamoked, hebben bezwaar aangetekend en een protestbrief verstuurd naar de Israëlische minister van defensie Barak.

    Van Bommel: “De kern van de zaak is eenvoudig. Deportatie van bewoners mag niet volgens Conventie van Genève. Daar heeft ook Israël zich aan te houden. Als blijkt dat minister Verhagen Israël hierover niet terecht wil wijzen, zal ik de Kamer om een spoeddebat vragen.”

  5. (6) Nou Marie, ik vind het prettiger communiceren met een persoon dan met een letter. Dus misschien kun je een beetje dapperderder worden, Kees. Ik doe het tenslotte al jaren met mijn eigen naam en ik leef nog steeds, Godfried. Het beste, Fatima.

  6. Beste Anja

    Deze politiek werd al bij het ontstaan van de staat Israël toegepast. Alain Gresh redacteur bij “Le Monde Diplomatique” schrijft in zijn boek “Israël, Palestine verités sur un conflit”(ed Fayard) (pag 132) “Mais le fait qu’n proportion substantielle de Palestiniens a été expulsée manu militari,est désormais avéré. Quelques exemples: d’abord celui de Lydda et Ramleh, conquises en juillet 1948. Dans ses Mémoires, Itzhak Rabin, raconte: “nous marchons dehors aux côtés de Ben Gourion. Allon (Ygal, commandant du front sud) répéta la question: “Que devons-nous faire de la population?” Ben Goerion agita la main en un geste qui signifiait: “chassez-les.” J’étais d’accord avec lui qu’il était essentiel de les chasser(…) La population ne quitta pas volontairement les lieux. Il n’y avait pas d’autre moyen que d’utiliser la force et les tirs d’avertissement pour contraindre les habitants” Ce passage sera censuré dans la version définitive des Mémoires, mais reproduit par le New York Times du 23 octobre 1979.Au total, 70.000 personnes seront ainsi chassées de Lydda et de Ramleh, soit 10% des réfugés. “Nous avons décidéé de purifier Ramjeh”, dira plus tard Ben Gourion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *