Palestijnse leiders in de gevangenis

amir-makhoul-006.jpg
(Ameer Makhoul, foto Guardian)

“Vaak wordt gezegd: Waar zijn de Palestijnse Gandhi’s? Tegenwoordig heb je meer en meer kans die in de gevangenis te ontmoeten.”

Te gast is Toine van Teeffelen, woonachtig in Bethlehem met zijn Palestijnse vrouw, met zijn column voor de website van United Civilians for Peace, hier.

Ik ontmoette Mazen Qumsieh tijdens mijn bezoek aan de Westoever. Een hoogleraar maar vooral een mensenrechtenactivist. Hij schrijft aan het geweldloze verzet van Palestijnen. Maar ook hij werd gearresteerd, en mishandeld. Ik ken Jamal Juma, ook een jarenlang geweldloos activist tegen de muur. Ook hij zag de Israëlische gevangenissen al van binnen. Nu is ook Ameer Makhoul opgepakt, die opkomt voor de rechten van Palestijnen binnen Israël.

Van Teeffelen:

Al deze mensen ken ik als rustige leidinggevende persoonlijkheden met een uitgesproken visie, verbaal sterk, voorstanders van geweldloos verzet voor Palestijnse rechten, aktief in NGOs, goed in het hanteren van digitale communicatie.

Maar juist daarom lijken deze Palestijnse leiders door de Israëlische autoriteiten gevaarlijker gevonden worden dan de militanten die het liefst vechten.

Meer over de arrestatie van Makhoul, waarover de Israelische media aanvankelijk een publicatieverbod kregen op de weblog van Abu Pessoptimist, hier

En in de Guardian, hier.
Op Electronic Intifada: hier Meer: Ben White, hier.

protest-makhoul.jpg
En Richard Silverstein, hier.

Gisteren werd er in Israël geprotesteerd tegen het gevangen houden van Makhoul en Omar Sayid. Hier. Als ik het goed heb zie ik Michael Warshawski, met een witte snor, tussen de demonstranten.

6 gedachten over “Palestijnse leiders in de gevangenis

 1. Het wordt tijd voor een boycot van Israëlische producten, gelijk ten tijde van de apartheid in Zuid-Afrika.

 2. Wij gaan Israel zeker niet massaal steunen, Unger, de tijd dat zowat iedereen kritiekloos toekeek wat Israël allemaal deed is wel zo’n beetje voorbij. Maar overtuig ons: waarom moet Israël zo nodig MASSAAL gesteund worden, en wat versta je onder steunen?

 3. de reactie van unger begrijp ik niets van heel benieuwd naar z,n motivatie!! mischien een vergissing en bedoelde hij steun aan de palasteinen ; het boek oorlog als er vrede dreigt; van Annja kan misschien helpen tot beter inzicht
  ik kijk er naar uit en hoop dat het voor de verkiezingen uitkomt
  Anja bij Pouw en Witteman kan heel wat stemmen opleveren
  P.Vink

 4. Dat boek is niet bedoeld om ‘stemmen mee te winnen’, Vink. Het Israel/Palestina standpunt van de SP staat gewoon in het verkiezingsprogramma, en maakt ons zeker niet bij iedereen populairder. En ik ben er niet op uit om stemmen te winnen want sowieso kun je niet op mij stemmen. En als het even kan vermijd ik kwekprogramma’s, want wat ik te vertellen heb is geen eenvoudig verhaal, en dat krijg ik niet over het voetlicht als ik geen zin af mag maken.
  En mensen als Unger gaan geen boeken lezen zoals ik die schrijf, Vink, vergeet dat ook maar.
  Maar dank voor het compliment.

 5. sorry Anja we vinden dat de S.P.van de t.v. geweerd wordt door dat boek zien we dus misschien iemand van de S.P. in welk programma dan ook een kleine mogenlijkheid om iets zinnigs te zeggen want zoals Joris Luyendijk zegt het volk word slecht geinformeerd. P.Vink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *