Stemwijzer voor ‘Nieuwe Nederlanders’

Ingezonden bericht: Maroc.NL lanceert STANN: Stemadvies voor Nieuwe Nederlanders (Maar ‘oude’ Nederlanders die geïnteresseerd zijn in de ‘integratiestandpunten’ van de diverse partijen kunnen daar natuurlijk ook heen, A.M.)

STANN staat voor stemadvies voor nieuwe Nederlanders, een stemwijzer die inzoomt op de voor ‘Nieuwe Nederlanders’ belangrijke thema’s. Door middel van 20 stellingen zoals “Geen hoofddoek in overheidsdienst” en “Etnische registratie is akkoord” wordt gekeken hoe iemands politieke opvattingen zich verhouden tot die van de politieke partijen. Ook kan in een oogopslag bekeken worden wat de verschillen en overeenkomsten tussen de eigen standpunten en die van de partijen zijn.

STANN is een initiatief van Stichting Maroc.NL en wordt vandaag gelanceerd. De website is te bereiken op het volgende adres: http://www.stemadvies.info. (Hier)

Met STANN willen we het debat stimuleren en de opkomst van ‘Nieuwe Nederlanders’ bevorderen. Uit onderzoek van FORUM blijkt dat veel ‘Nieuwe Nederlanders’ twijfelen of ze gaan stemmen met de volgende motivatie: “61% weet niet op welke kandidaat te stemmen, 54% niet op welke partij.”

Onze achterban is actief betrokken bij de keuze van de stellingen d.m.v. een internetenquête onder 1000 bezoekers van Maroc.NL. De enquêteresultaten zijn hier te bekijken:
http://stann.maroc.nl/ONDERZOEK_VERKIEZINGSTHEMAS_MAROCNL.pdf

De standpunten van de partijen zijn primair gebaseerd op de individuele verkiezingsprogramma’s. Waar deze tekort schoten is gebruik gemaakt van secundaire bronnen zoals websites en weblogs van partijen, transcripties van Kamerdebatten en nieuwsberichten.

STANN probeert inzichtelijk te maken in hoeverre de politieke partijen de belangen van ‘Nieuwe Nederlanders’ (zeggen te) vertegenwoordigen.

STANN is neutraal opgezet en zal actief aangeboden worden via nadere kanalen.

8 gedachten over “Stemwijzer voor ‘Nieuwe Nederlanders’

 1. Allochtonen hebben blijkbaar andere belangen dan autochtonen Nederlanders, waarom anders een aparte stemwijzer?! De selectie van thema’s is beperkt, geen vragen over; economische groei, overheidstekorten, milieu, verkeer, monetaire en fiscale problemen.
  Bij de stelling: “Godslastering moet strafbaar blijven volgens de Nederlandse wet” wordt voor de PVV het antwoord gegeven: Helemaal mee eens. Dat klopt niet.
  In Januari heeft een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder de PVV de regering opgeroepen om het Wetsartikel over het verbod op Godslastering af te schaffen.

 2. ps. Het bewust en met politieke bedoelingen importeren van het MO-confict loopt ook op rolletjes, geen enkele stemwijzer verwijst direct naar dit probleem 3000 km verderop, behalve deze.

 3. Wat een achterlijke opmerking, Bas. Alle politieke partijen hebben een stellingname over Israel/Palestina, en met goede redenen. Wij betalen, bijvoorbeeld, een flink deel van de rekeningen die Israel zou moeten betalen, en we zijn volgens onze eigen verdragen verplicht landen waar we een handelsverdrag mee hebben aan de mensenrechten te houden.

  En nee, allochtonen hebben geen andere belangen dan autochtonen, behalve dat ze anders worden behandeld, en daar wat aan moeten doen. Heeft onze gehele geschiedenis door altijd gegolden voor ‘minderheden’ die gelijke rechten wilden, inclusief vrouwen.

 4. Waarom zouden allochtonen andere belangen hebben dan anderen? Onzin, er is geen verschil. Iedereen, ongeacht zijn afkomst, streeft een goede toekomst na. Ik vind het al heel vervelend dat wij als Surinamers automatisch worden ingedeeld bij de PvdA, wat overigens voor een belangrijk deel de schuld van de Surinamers zelf is.

  Een voorbeeld. Afgelopen zondag werd er in het programma Buitenhof een debat gevoerd tussen VVD-lijsstrekker Mark Rutte en Anil Ramdas over de VVD en de integratie. Een debat dat op punten door Rutte werd gewonnen. De argumenten van Ramdas, die allochtonen als een homogene groep beschouwt, herkende ik heel goed omdat ik zelf tot voor enige tijd geleden ook zo dacht. Ons Surinamers is n.l. met de paplepel ingegeven dat de sociaal-democratische PvdA als enige goed voor ons zorgt. Joop den Uyl beschouwden wij als een soort gulle grootvader die het beste met ons voorhad. Tussen 1976 toen ik naar Nederland kwam en 2002 heb ik dus altijd PvdA gestemd, op Den Uyl, Kok en Melkert. Maar in 2006 niet meer op Bos, want toen heb ik mijn stem aan de VVD gegeven.
  Als bewoner van Amsterdam Zuidoost was ik zeer teleurgesteld over het beleid van de PvdA en in het bijzonder over burgemeester Job Cohen. Het is raar maar waar, maar ik ben er achter gekomen dat de PvdA (en waarschijnlijk ook andere linkse partijen) juist tegen de belangen van de Nederlanders van Surinaamse afkomst ingaat!
  Mijn vrouw en ik wonen in de buurt Gaasperdam in Zuidoost die wij de laatste jaren zeer sterk hebben zien verslechteren. In de wijk zijn veel illegalen komen wonen, waaronder ook een paar van onze directe buren die uit Ghana en Kameroen komen. Nu maakt het mij persoonlijk helemaal niets uit wat iemands achtergrond is, maar het is wel zo dat hierdoor onze straat is vervuild, lawaaierig is geworden, onpersoonlijk en soms zelfs gevaarlijk. Inmiddels heb ik meerdere keren de PvdA hierop aangesproken, maar al mijn signalen zijn door het stadsdeelbestuur, het gemeentebestuur en de lokale partijfunctionarissen van de PvdA genegeerd.
  Duidelijk is dat overlast niet discrimineert en wij met zijn allen de dupe hiervan zijn. Sommige van onze Nederlandse (en enkele Surinaamse) medebewoners gaan PVV stemmen, maar deze partij zal absoluut geen oplossing brengen. Integendeel. Ik geef wederom mijn stem aan de VVD omdat deze de immigratie wil reguleren en verder iedereen in Nederland als individu beschouwt en geen onderscheid wil maken tussen allochtonen en autochtonen, wat zowel de PVV als de linkse partijen beide wel doen, vanuit geheel verschillende motieven overigens. Ik wens Mark Rutte zeer veel succes met de campagne en een hele goede verkiezingsuitslag. Of zoals wij in het Surinaams zeggen: Boeng no e waka na ogrie baka! (wie goed doet, goed ontmoet).

 5. Hallo,

  Weet iemand welke partij van de 2de kamer stimuleert de Palestijnen?
  Want VVD, CDA en Christen unie stuenen Israel.

  Graag uw reactie.

  Dank Zeer
  Amira Adriaansen

 6. Beste Amira: GroenLinks en de SP staan het duidelijkst achter de rechten van Palestijnen (dat is nog wat anders dan Palestijnen ‘stimuleren’ hoor). Martijn van Dam van de PvdA uit zich ook kritisch, en binnen de PvdA is er een werkgroep ‘Verbreek de stilte’, maar als je naar de partijprogramma’s kijkt durft de PvdA als geheel nog niet ver te gaan in het innemen van ene standpunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *