Protest

museumplein-29-of-1.jpg

Over de hele wereld vonden protestbijeenkomsten en demonstraties plaats vanwege de Israëlische aanval op de hulpvloot naar Gaza. Ook in Amsterdam en Den Haag. Ik was er bij op het Museumplein in Amsterdam. Christine Vos was er bij in Den Haag. Haar foto’s hier

Mijn foto’s:

museumplein-33-of-1.jpg

museumplein-32-of-1.jpg

museumplein-34-of-1.jpg

museumplein-35-of-1.jpg

museumplein-24-of-1.jpg

museumplein-27-of-1.jpg

museumplein-28-of-1.jpg

museumplein-30-of-1.jpg

museumplein-38-of-1.jpg

museumplein-22-of-1.jpg

museumplein-21-of-1.jpg

museumplein-20-of-1.jpg

museumplein-19-of-1.jpg

museumplein-18-of-1.jpg

museumplein-17-of-1.jpg

museumplein-16-of-1.jpg

museumplein-15-of-1.jpg

museumplein-14-of-1.jpg

museumplein-13-of-1.jpg

museumplein-12-of-1.jpg

museumplein-11-of-1.jpg

museumplein-10-of-1.jpg

museumplein-9-of-1.jpg

museumplein-8-of-1.jpg

museumplein-7-of-1.jpg

museumplein-4-of-1.jpg

museumplein-3-of-1.jpg

museumplein-26-of-1.jpg

museumplein-2-of-1.jpg

museumplein-31-of-1.jpg

museumplein-25-of-1.jpg

15 gedachten over “Protest

  1. Als het kan hier nog een heel kort verslagje van de protestmanifestatie op 4 juni jl. direct buiten het Binnenhof in Den Haag. (Niet pal naast de Israëlische ambassade aan het Buitenhof).

    Amin Abu Rashed en Anne de Jong spraken op aangrijpende wijze over hun ervaringen met de Israëlische aanval op de Free Gaza Flotilla en het vervolg erop. Hajo Meyer sprak krachtig namens Een Ander Joods Geluid. Door sprekers van het Palestina Comité werd o.m. aandacht besteed aan het boycotten van Israëlische exportproducten, zoals vroeger is gebeurd met de Outspan-sinaasappels uit Zuid-Afrika in de strijd tegen de Apartheid.

    Rashed en De Jong hebben persoonlijk, met enkele begeleiders, een protestbrief bezorgd bij de Israëlische ambassade.

    Het protest was fel maar uiterst vreedzaam.

    Het aantal deelnemers schat ik op zo’n 150, welk betrekkelijk laag aantal waarschijnlijk mede is veroorzaakt door de manifestatie dezelfde middag op het Museumplein in Amsterdam, en het ongebruikelijke tijdstip.

    Opvallend was de grote politiemacht die op de been was. (Ik heb 17 arrestantenwagens (!) geteld en twee politiepersonenwagens, tien politiepaarden, verder natuurlijk nog lopende en fietsende politiemensen en honden in een bus!)

  2. Ik volg dit blog wel, Anja.
    Tussen de vele berichten hier over Israel en Palestina vraag ik me af welke oplossing je naar voren draagt? Ik heb zelf wel een idee wat je bedoelt, maar vraag me af of je dat hier voor iedereen wel helder naar voren brengt.

    Wat stel je zelf voor, Anja?

  3. Ik heb op dit weblog al vele keren uiteengezet wat er moet gebeuren, Rob. In het kort: eerst opheffen van de blokkade van Gaza. Vervolgens: bezetting van de Westoever en Gaza opheffen. Vervolgens: met de Palestijnen werken aan een overeenkomst, inclusief met Hamas, waarvan de grote lijnen al vele jaren bekend zijn. Westoever en Gaza terug naar de Palestijnen, Jeruzalem als gedeelde hoofdstad, erkenning van de vluchtelingen en een rechtvaardige oplossing voor hen. En daarnaast wordt het hoog tijd dat Israël een normale democratie wordt met gelijke rechten voor alle burgers ongeacht religie of etniciteit, in gewoon Nederlands: geen specifieke rechten alleen voor joden. Zolang dat niet gebeurt is er weinig kans dat alle andere problemen kunnen worden opgelost.

    Wil je dat verder onderbouwd zien: lees mijn boek.

  4. Ik heb van beide demonstraties in Den Haag (van maandag en vrijdag) nog wat foto’s gemaakt: http://www.jeoh.org/gaza.htm

    De overweldigende politiemacht was inderdaad erg aanwezig. Ben benieuwd hoeveel dat gekost heeft, we hadden bijna allemaal ons eigen arrestantenbusje…

    Hajo Meijer hield een erg indrukwekkende toespraak – dat een man ver in de 80 nog met zo’n overtuiging over de Palestijnse zaak kan spreken, daar doe ik mijn petje voor af.

    Wat me eigenlijk wel teleurstelde was dat er vrijwel geen SP’ers in Den Haag aanwezig waren. Dan zit je een paar blokken verderop en komt er niemand…

    Het viel me wel op dat er erg veel Turkse vlaggen in beeld zijn. Natuurlijk zijn er veel Turkse slachtoffers gevallen, maar om dan met de vlag te wapperen van een staat die Israel al decennia lang blind steunt, tja…

    (excuses als de reactie twee keer gepost wordt, WordPress doet vervelend)

  5. Ik heb een probleempje met WordPress omdat mijn weblog dringend ge-update moet worden, en daarvoor moet ik eerst een spoedcursusje volgen voordat het overgezet kan worden – als het goed is gaat dat morgen gebeuren.

    Op zondag zit de SP in den Haag niet om de hoek, Joey. Dan zijn ze thuis of op campagne. Ik had ook liever wat meer SPers gezien, in Amsterdam was er wel een stelletje, maar we weten ook dat politici even nog een aantal andere verplichtingen hebben in de week voor de verkiezingen, en Harry van Bommel heeft namens ons luid en duidelijk laten weten wat we denken.

    Verder vind ik het erg onterecht om het nu de Turkse Nederlanders kwalijk te nemen dat ze zo betrokken zijn. Turkije is inmiddels nu juist niet meer bezig om Israël blind te steunen, en Turkije durft de nek veel verder uit te steken dan welke Europese regering ook. En zij hebben nu de grootste klappen opgevangen. Dus in plaats van je er aan te storen dat je zoveel Turkse Nederlanders zag, erger je aan alle mensen die er niet waren.

  6. Goed om te horen! Ik ben benieuwd naar het vernieuwde blog, valt mooi samen met je nieuwe boek.

    Dat klopt Anja, maar ik neem aan dat op vrijdag er nog steeds mensen van de fractie in Den Haag zitten Op maandag waren er gelukkig wel wat mensen bij (Krista bijvoorbeeld), maar goed: Het succes van een demonstratie valt of staat niet met de aanwezigheid van een paar mensen. Was een bijzaakje.

    Begrijp me niet verkeerd: Ik ben hartstikke blij met de betrokkenheid van de Turkse Nederlanders (en uiteraard alle andere bevolkingsgroepen) maar het is gewoon mijn (wellicht onterechte) angst dat het gekaapt zal worden door nationalisten die er een ‘Turkije versus Israël’ verhaal van willen maken.

    Laten we inderdaad hopen dat Turkije haar steun aan Israël stopt, ik hoor telkens geruchten van Turkse militaire ondersteuning bij toekomstige flottieljes. Zoals je al opmerkt in andere posts: Het tij is aan het keren, niet alleen in Turkije maar ook in de Verenigde Staten, Nederland, Groot-Brittannië, et cetera.

  7. Oeps, Joey, inderdaad dat was vrijdag en niet zondag want zondag dat is vandaag en toen zaten ze inderdaad nog om de hoek, nou ja, niet iedereen maar toch. Okee. Misschien was één dagje vakantie niet genoeg om weer te weten hoe laat het is.

    Je gaat van mijn vernieuwde weblog nog weinig merken want de veranderingen zitten vooral aan de binnenkant waar ik de knoppen moet bedienen, en ik ben zoals mijn Kind zegt een digi-aap die wel weet waar de knoppen zitten maar niet waarom. Pas over een jaar, wanneer mijn weblog niet meer een SP-weblog is omdat mijn werkje er op zit wordt het echt (een beetje) anders. Nieuwe indeling enzo, want eerlijk gezegd kan ik soms zelf mijn oude bijdragen niet meer vinden door de hoeveelheid.

    Nou verder zijn we het eens, maar het is duidelijk aan ons om er voor te zorgen dat het niet alleen een wedstrijd Turkije-Israel wordt.

  8. Wat Joey schrijft over Hajo Meijer, daar sta ik helemaal achter.
    Al eerder heb ik in verschillende blogs mijn sympathie voor deze
    “kolos” uitgesproken. Ik ben jaloers dat hij daar was en kon spreken. Dat lukt mij momenteel helaas niet. Prachtige foto van Hajo in één van je vorige blogs Anja!

    Jan.N

  9. U stelt voor dat Israël moet onderhandelen met Hamas, maar Hamas is tegen een twee-staten oplossing, en heeft de vernietiging van Israël in haar statuten staan.

    U gaat er vanuit dat een partij/ groep (in casu Hamas, maar vroeger ook communistische partijen / groepen) het in basis allemaal goed bedoelen, maar dat lijkt me nogal naief. Als er staat dat men streeft naar de vernietiging van Israël, dan bedoelt men ook gewoon de vernietiging van Israël.

    Waarom zegt u niets over dat Hamas haar statuten moet wijzigen en niet meer de vernietiging van Israël na moet streven?

  10. “Het tij is aan het keren, niet alleen in Turkije maar ook in de Verenigde Staten, Nederland, Groot-Brittannië, et cetera.”
    In zekere zin heb je wel gelijk Joey, maar terwijl deze gebeurtenis nog steeds numero 1 nieuws is in de meeste landen in de wereld, is het vanaf het begin af aan niet de hoogste actualiteit in Nederland. Wanneer ik afgelopen week het Nederlandse nieuws volg en zie dat het alleen maar over het Nederlandse elftal gaat en de voorpagina’s van de kranten het alleen maar hebben over een of andere Joran, dan vind ik dit zwaar zielig (en je moet wel dom zijn om te geloven, dat het toevallig is, dat het niet de hoofdpagina haalt). Na deze gebeurtenis heb ik totaal geen verandering gezien in de houding van de Nederlandse politiek tov Israel. Bovendien heeft niemand het in de loop naar de verkiezingen over dit onderwerp! Het tij keren in Amerika is zoiezo bijna onmogelijk. Allemaal jammer, maar laten we niet de hoop verliezen 🙂

    Ömer Faruk Kadakal

  11. Beste Joey, dankjewel voor de foto’s!
    Ik was afgelopen vrijdag in Den Haag en ben wel degelijk SP’er. Ik had alleen geen SP-T-shirt aan omdat ik er in de eerste plaats stond als mens, om Anne en Amin een hart onder de riem te steken, niet als partijlid. Ik kwam behalve Sonja en onze onvermoeibare Hajo ook mensen tegen die ik alleen kende van naam, omdat ze weleens reageren op dit weblog van onze eigenste SP-senator. Dat vond ik heel leuk. Jammer dat ik jou en Olav niet heb gesproken. Ik herkende jullie ook niet! Morgen, als ik ga folderen voor de partij, trek ik de herkenbare kloffie weer aan.

  12. To all those people whose consciences denounce all actions of killing and oppression : With you and your doings , we are still steadfast with determination empowered. You are inculcating power and faith in us to keep defending our rights and lands till the last drop of our blood .

    As we are you , you are us .

  13. (9) Tarak, je loopt wat informatie betreft heel erg achter. Waarschijnlijk bedoel je met de vernietiging van Israël die in de statuten zouden staan het handvest van Hamas van 1988. Dat is al hoog en breed ingehaald door de ontwikkelingen binnen Hamas – die net als de PLO destijds een veranderingsproces heeft doorgemaakt. Ik kan je een lijst van literatuur geven van mensen die weten waar ze het over hebben – je vindt ze in mijn nieuwe boek. Hamas was wel degelijk al een hele tijd bereid om te onderhandelen, om een langdurige wapenstilstand af te spreken, en ook om met Fatah samen te werken aan een compromis dat zou leiden tot twee staten, op voorwaarde dat het Palestijnse volk dat in een referendum zou bevestigen.

    Het is Israël dat niet bereid bleek om Hamas als een gesprekspartner te accepteren, en in plaats daarvan een oorlog tegen Gaza begon. Terwijl dit ondertussen duidelijk mag zijn: je hoeft geen vriendje van Hamas te zijn (ben ik in ieder geval niet) om te beseffen dat je alleen vrede kunt sluiten met de Palestijnen als je Hamas accepteert als een belangrijke vertegenwoordiger van een deel van het volk.

  14. @ Ruben (11):

    Om precies dezelfde reden als jij had ik geen herkenbare SP-outfit aan. Ik vond zelfs de suggestie dat hieruit partijpolitiek gewin zou worden getrokken onkies.
    Inderdaad jammer dat we elkaar zodoende niet konden herkennen. Er zal vast wel weer een gelegenheid komen. Misschien op woensdag a.s. in Amsterdam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *