Ooggetuige Kevin Neish

Nog een ooggetuige van de Free Gaza vloot. De Canadees Kevin Neish zat op de Mavi Marmara, en werd op 31 mei, nog in het donker, wakker door het lawaai van schoten. Neish liep naar beneden naar het benedendek, en zag daar de gewonden naar de in de haast ingerichte medische post dragen. Hij zag ook hoe een doodsbange soldaat beschermd werd door de Turken toen een andere probeerde hem aan te vallen.

Toen vond hij de rugzak die de soldaat had laten vallen, en daarin vond hij een in plastic gehuld dossiertje, waarin de foto’s en namen van de opvarenden op de boten – het beeld daarvan is op een van de verspreide video’s te zien. Ook zat er een plattegrond bij van de Mavi Marmara.

Neish maakte foto’s van de doden, waarop te zien is dat er mannen bij waren met twee kogelgaten in de zijkant van hun hoofd – dat ziet uit naar executies. Het heeft hem moeite gekost om zijn foto’s te redden toen ze werden gearresteerd en de Israeli’s alles in beslag legden dat als verslaggeving gebruikt kon worden, camera’s, laptops en mobieltjes. Maar Neish had zijn memory cards al verstopt onder zijn tong en tussen zijn billen, en kon die later aan een Turk meegeven die was vrijgelaten. De foto’s zijn uiteindelijk terecht gekomen bij Free Gaza.

Neish zegt dat het niet waar is dat de soldaten, zoals werd beweerd, schoten met verf-geweren. Er werd lukraak met scherp geschoten, zegt hij, en nergens was enige verf te zien. Ook zag hij geen wapens waarmee geschoten kon worden in de handen van de opvarenden.

Neish veronderstelt dat er meer gewonden en misschien ook doden waren, maar dat een aantal mensen ‘verdwenen’, misschien zaten er vermomde Israeli’s of collaborateurs op het schip.

Zijn verhaal: hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *