Maak Israël duidelijk dat het anders moet

Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid en – opmerkelijk – WillemGert Aldershoff, van het CDA, in een opiniestuk in Trouw, donderdag 15 juli: Israël moet duidelijk gemaakt worden dat het anders moet:

‘Voor Israël betekent dat de onontkoombaarheid van serieuze onderhandelingen niet alleen met Fatah maar ook met Hamas: stoppen met het bouwen van de nederzettingen en terugtrekking uit het bezette gebied. Voor de VS en Europa is het tijd Israel met gepaste maatregelen nu eindelijk te dwingen echte stappen te zetten, in plaats van de wereld te paaien met zoethoudertjes als ‘de versoepeling van de blokkade'”

De opiniepeilingen in Nederland laten zien dat Minister Verhagen met zijn blinde pro-Israël koers (in de woorden van de auteurs van het artikel) steeds verder afstaat van de meningen daarover van de gemiddelde Nederlander. Bij de laatste peiling van april 2010 blijkt 60% van de Nederlanders te vinden dat de blokkade van Gaza niet gerechtvaardigd is, en dat Hamas bij het vredesproces moet worden betrokken.

Daar is die gemiddelde Nederlander niet zo uniek in. Ook binnen Israël gaan zulke geluiden op, al zul je die niet gauw uit de rechtse regering horen. Sjaoel Movaz, Knessetlid en voormalig hoofd van de Israëlische legerstaf stelde in november 2009 “Ik zou met de duivel zelf gaan praten als dat vrede zou brengen”. en dat is precies het punt. Je hoeft geen vriend te zijn van Hamas om te begrijpen dat er geen vrede te sluiten valt zonder de vertegenwoordiging van een groot deel van het Palestijnse volk, en zo denkt ook 57% van de Israëli’s erover, en zelfs een krappe meerderheid van de Likoedpartij – al dringt dat net zo slecht door tot Netanyahoe als tot onze eigen minister Verhagen, die hopelijk spoedig een andere klus krijgt dan zijn rampzalige optreden als minister van Buitenlandse Zaken – wat heb ik me vaak voor die man moeten excuseren in Gaza en uit moeten leggen dat er erg veel Nederlanders zijn die er niet zo over denken als hij.

Maar nog veel meer Israëli’s, en opmerkelijk is het dat velen van hen afkomstig zijn juist uit de ‘veiligheids-establishment’ van Israël, betogen dat er met Hamas een dialoog gevoerd moet worden: voormalig minister van buitenlandse zaken Shlomo Ben-Ami, voormalig hoofd van de Mossad Efraim Halevi, wijlen directeur-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken David Kimche. En ook noemen de auteurs de ex-directeur van het Amerikaanse Joods Congres die ik onlangs sprak in Brussel: Henry Siegman. (Hier)

Ook de meerderheid van de Nederlanders begrijpt dat er niet veel gaat veranderen zonder druk van de internationale gemeenschap: 54%. Eenzelfde meerderheid vindt dat de EU Israël met economische en politieke middelen onder druk moet zetten om de nederzettingen te ontruimen, tweederde vindt de bouw van de zogenaamde afscheidingsmuur onaanvaardbaar, en 56% meent dat Israël de muur weer af moet breken, melden Hamburger en Aldershoff.

Mogen we nu alsjeblieft een minister van buitenlandse zaken die beter luistert naar de bevolking? Dan hoef ik me niet zo vaak te excuseren.

(Vandaag was het artikel nog niet op de website van Trouw te zien)

4 gedachten over “Maak Israël duidelijk dat het anders moet

  1. Dus onderhandelen met Hamas (een extrimistische organisatie) is een optie? Zou het niet beter en logischer zijn als Fatah en Hamas tot elkaar komen en als eenheid met Israel in beraad gaan. Dat zou m.i. eerder tot een oplossing leiden.

  2. (1) Er is geen andere oplossing dan Hamas te accepteren als vertegenwoordiger van een flink deel van het Palestijnse volk, Johan. Je kunt geen overeenkomst sluiten met de helft van de Palestijnen.

    Het zou heel goed zijn als Fatah en Hamas tot elkaar komen, maar de pogingen daartoe zijn toto nu toe actief tegengewerkt door Israel en de VS, en zolang Hamas gebocot blijft zit daar ook geen schot in.

    Maar dat op zich geeft nog geen oplossing. Het voorstel daartoe moet van Israel komen, die de voorstellen van de Arabische Lioga, en die van Hamas overigens, niet beantwoord heeft.

    En overigens: Israel doet wat ‘extremisme’ en het gebruik van geweld niet onder voor Hamas, en daar praten we nog steeds wel mee,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *