Naar een nieuwe definitie van verkrachting?

Israël is in de ban van een merkwaardige kwestie. Een man bijgenaamd Dudu, wat in Israël een koosnaam is voor iemand die David heet, heeft een joodse vrouw verleid. Hij maakte haar wijs dat hij geïnteresseerd was in een serieuze relatie. En ze dacht dat hij joods was. Maar hij had gelogen, want hij is een Arabier uit Jeruzalem, en getrouwd ook nog. Nogal een klootzak, zou je denken.

Maar deze zaak had nog een staartje, want de jonge vrouw heeft hem aangeklaagd wegens verkrachting, en ze heeft gewonnen. De man verdedigde zich met de mededeling dat de vrouw geheel vrijwillig seks met hem had. Dat ontkent de vrouw niet, alleen, ze had het niet gedaan als ze had geweten dat hij geen jood was maar een Arabier. De rechtbank gaf toe dat dit geen ‘klassiek’ geval van verkrachting was, aangezien er geen dwang of geweld was gebruikt, maar de rechter vond toch dat het gerechtshof het algemeen belang moest dienen door mogelijke onschuldige slachtoffers te beschermen tegen criminelen die met gladde praatjes en lieve woordjes een vrouw over weten te halen, alsof een vrouw niets anders is dan een middel voor een dader om zijn lusten op bot te vieren. Dudu verdwijnt voor anderhalf jaar achter de tralies. En dat is een lage straf, omdat hij spijt heeft betoond.
Zie hier.

Er blijven nog wel een paar interessante vragen over.
Zijn nu voortaan alle mannen strafbaar die een vrouw hebben wijsgemaakt dat ze een serieuze relatie met haar wilden om met haar naar bed te kunnen, en er in plaats van echte liefde sprake blijkt te zijn van platte lust? Wordt het strafbaar als mannen vrouwen gebruiken als seksobject? Of geldt dat alleen wanneer de bedrieger van een andere etniciteit cq geloof is?
En zo ja, als het nog eens voorkomt dat een Arabische vrouw wordt verleid door een jood die zich voor moslim uitgeeft gaat die dan ook 18 maanden de nor in?

Juan Cole doet de zaak wel ergens aan denken: aan de rassenwetten eens in Amerika, waarbij het strafbaar was als iemand met negerbloed in de aderen maar met een lichte huid zich uitgaf voor blank en zeker wanneer hij seksuele relaties had met een blanke vrouw. Hier.

Update: een interview met ‘Dudu’, Saber Koushour zelf, in Ha’aretz, hier.

2 gedachten over “Naar een nieuwe definitie van verkrachting?

  1. Ja, als dit niet het reinste racisme is, dan weet ik het niet. Er wordt in de “liefde” zoveel gelogen en bedrogen en het zou wat worden als al die mensen achter de tralies moesten.
    Eigenlijk ook wel grappig dat die joodse vrouw -die kennelijk niet erg gelovig was, anders had ze geen sex vóór het huwelijk gehad- kennelijk nergens aan gemerkt had dat die man geen jood was. Dus waar gaat deze hele kwestie van wel of geen jood zijn nou eigenlijk over?
    Zou die man nog in beroep kunnen?

  2. @Heleen, ja dat vroeg ik me ook direkt af. Want als dit idiote vonnis niet in hoger beroep wordt vernietigd is er weer een flink stuk hoop vervlogen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *