Klein nieuws uit het land van de apartheid


checkpoint bij de toegang tot snelweg 443

Het was een kleine overwinning dat route 443, een snelweg die dwars door de Westoever loopt, en uiteraard bedoeld is voor de kolonisten, door het Hooggerechtshof opengesteld moest worden voor Palestijnse auto’s. Maar het leger dat samen met de kolonisten, met grote gedoogsteun van de regering, er erg tegen is dat Israëli’s en Palestijnen elkaar nog ergens kunnen ontmoeten weet daar wel raad mee.

Zoals het al enige jaren alle mensen met een Israëlisch paspoort verboden is om Gaza in te gaan, ook journalisten, gaan er nu steeds meer maatregelen genomen worden om het Israëli’s die nu nog redelijk makkelijk naar de dorpen op de Westoever kunnen tegen te houden. (En er zijn avontuurlijke Israëli’s die graag naar het bruisende uitgaansleven in Ramallah gaan.) Bij alle opritten naar de snelweg zijn nu verscherpte checkpoints opgesteld, wat het Palestijnen extra moeilijk maakt om de weg op te komen, en Israëli’s kan verbieden om een afslag te nemen naar een dorp – hoewel die in ‘gebied C’ liggen en dus onder Israëlische controle zijn. Zie Ha’aretz, hier.

Met andere woorden: de apartheid wordt weer een tandje opgevoerd, ondanks de uitspraak van het Hooggerechtshof dat het illegaal was om Palestijnen het gebruik van de snelweg te verbieden. Zie ook hier. En hier.

Meer ‘klein’ nieuws. Hoewel het onderwijs in Israël is opgesplitst in verschillende sectoren, je hebt apart onderwijs voor orthodoxe joden, voor seculiere joden en voor Arabieren, is het de Palestijnen in Israël niet toegestaan om een universiteit op te richten waar Arabisch wordt gesproken. Ze zijn dus aangewezen, als ze willen studeren, op de universiteiten die alleen in het Hebreeuws college geven. Maar dat is ook nog niet zo eenvoudig, want daar willen ze nog wel eens bang worden voor een te groot aantal Arabische studenten. De handigste, want niet openlijk discriminerende methode is om de Israëli’s die hun dienstplicht hebben vervuld voorrang te geven, want dat zijn nooit de Palestijnen die niet in dienst gaan. Het is een andere manier om te zeggen: wij geven voorrang aan joden. Dat doet de universiteit van Tel Aviv nu ten aanzien van slaapplaatsen op de campus. En dat terwijl de meeste Palestijnse studenten niet in de buurt van Tel Aviv wonen, maar bijvoorbeeld in een van de Palestijnse plekken in Galilea, en het voor hen veel moeilijker is om dagelijks naar de universiteit te reizen, dan wel ergens anders dan op de campus een kamer te huren. Ha’aretz, hier.

In een kleine demonstratie van zo’n dertig Palestijnen werd naast de meeste andere demonstranten ook een meisje van tien door het leger opgepakt, en vijf uur lang vastgehouden. De Israëlische regels stipuleren dat er geen kinderen onder de twaalf mogen worden gearresteerd, en dat de ouders van kinderen die door het leger worden meegenomen meteen op de hoogte moeten worden gesteld. Het is een record, tot nu toe waren de jongste kinderen die door het leger werden gearresteerd en opgesloten niet jonger dan twaalf. Hier.

Maar er is ook goed nieuws hoor, niet dat er weer iemand langs komt die me verwijt dat ik alleen maar lelijke dingen over Israël zeg. Israël heeft besloten om in de maand van ramadan de stad Bethlehem meer water toe te staan, want in veel huishoudens moesten mensen al wekenlang water kopen, omdat er niets meer uit de kraan kwam. Hier. Ook is het plan om wel vijftig mensen, zakenlui en handelaars, een eenmalige toestemming te geven naar de Westoever of Israël te reizen. Hier.
Het zijn de beroerdsten niet, die Israëli’s, dat we dat niet vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *