Project Gegoten Lood

Hoe geef je het weer, 1417 doden. Ons brein is niet goed in het bevatten van zo’n aantal gedode mensen, het blijft een getal. Beeldend kunstenares Ingrid Rollema heeft het zo gedaan: voor elke dode een klein beeldje, opgehangen aan een draad. Opeens zie je waar het om gaat: 1417 keer één mens. Ze hangen daar zwijgend, tegen de achtergrond van een grijze foto van de verwoesting, verder geen levend mens te zien. Als geesten die zijn teruggekomen om ervoor te zorgen dat we ze niet vergeten.

Ingrid Rollema is net als ik vaak in Gaza geweest. Ze werkt er bij de Rode Halve Maan, en maakt kunst met kinderen. Na de vreselijke aanval op Gaza, in 2009, besloot ze dat ze iets moest doen als kunstenaar. Het project vindt nu zijn vorm in Den Haag – een enorme ruimte waarin van alles gaat gebeuren in oktober. Mensen die spreken, activisten uit verschillende landen die komen. Ik zal jullie op de hoogte houden. Hier alvast wat beelden. Ik vond het kunstwerk indrukwekkend.

Meer op haar website: www.ingridrollema.nl

9 gedachten over “Project Gegoten Lood

 1. Wat een indrukwekkend project! Kende Ingrid wel, maar haar werk nog niet.

  Nog even een tip voor de geinteresseerden: aanstaande maandag (20 sept) is Anne de Jong (Free Gaza Flotilla) aanwezig bij de Nacht van de Vrede, georganiseerd door IKV Pax Christi in Studio K in Amsterdam. Verder nog een vol programma met o.a. Jan Pronk, Arjan el Fassed en de regisseur van Ajami.

  Zie ook http://www.nachtvandevrede.nl

 2. Indrukwekkend ja, de abstractie maakt het zo sterk. Hadden al die joodse kindertjes van de afgelopen generaties maar geleerd dat de Holocaust symbool staat voor het lijden van de mensheid in het algemeen, in plaats van een exclusief recht op lijden van hen. Dan hadden we andere soldaten gezien tijdens Operation Cast Lead.

 3. @Engelbert
  De holocaust, de moord op 6 miljoen joden, staat symbool voor het lijden van de mensen in het algemeen.
  Dat die joodse kindertjes van de afgelopen generaties dat nou niet snappen…

  Juliet

 4. Merijn en anderen: Ik vind het hardstikke goed als Anne iets kan vertellen over de Gaza Free Flotilla in Studio K op 20 september. Maar Ajami is zonder meer een racistische film naar Palestijnen. Door zionisten gekoesterd, bleek in het Ketelhuis..Palestijnen zijn hierin intrinsiek gewelddadig, crimineel, draaien elkaar een loer waar ze kunnen. De Palestijnse coregisseur kwam dan ook niet opdagen bij de nabespreking op het Israfilmfestival in mei 2010..Kortom, ik hoop dat je dan , dat bleek eerder vrijwel onmogelijk de zeer zionistische andere regisseur even iets kunt vragen over zijn bedoelingen. Ajami draaide weken achtereen in Rialto…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *