De kolonisatie van Palestijns land gaat gewoon door


(Atta Jaber, zie Mondoweiss)

Netanyahu leutert wat onder de tweestaats-oplossing die er moet komen, en vindt het ondertussen niet nodig om de verdere bouw van de nederzettingen stop te zetten. En dat is nog niet eens meer dan het allerallereerste begin van wat er zou moeten gebeuren om tot twee staten te komen. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Lieberman zegt ondertussen gewoon waar het op staat: er komt de eerste decennia geen overeenkomst met de Palestijnen. Hier. Het is niet de eerste keer in Israëls geschiedenis dat rechts eerlijker is dan links – voor zover links in Israël nog bestaat. (Zie hierover bijvoorbeeld Yitzhak Laor, hier)

Nog voor de joodse staat was uitgeroepen liet Jabotinsky al weten dat die staat tot in lengte der dagen met het zwaard in de hand verdedigd zou moeten worden – en hij had meer gelijk dan de softe zionisten die vertelden dat ze het wel eens zouden worden met de Arabieren. (Zie mijn boek, Oorlog als er vrede dreigt.)

Niet dat die zogenaamde bevriezing veel uitmaakte, want het bouwen ging, met enige vertraging, gewoon door, en nu de bouwstop is opgeheven wordt dat ook wel weer ingehaald, onder veel gejuich van de kolonisten. Wanneer wordt het eindelijk eens duidelijk wat iedereen die de feiten op de voet volgt al zo lang zegt: Israël wil helemaal geen ‘vrede’ als dat betekent dat ze de Westoever op moeten geven. Luister naar Ali Abunimah, over de speech van Netanyahu.

En zou Netanyahu het al willen, waar het ondanks zijn retoriek in het geheel niet naar uitziet als je naar zijn daden kijkt, dan heb je nog de kolonistenbeweging. Vandaag in Ha’aretz met cijfers en al, wat we al wisten: dat de kolonisten sterk oververtegenwoordigd zijn in de leiding van het leger.Hier. En dat leger zou nederzettingen moeten gaan ontruimen? Ziet iemand dat al voor zich?

Maar er is nog meer aan de hand. Jonathan Cook rekent ons voor waarom er zoveel Israëli’s niets zien in het teruggeven van de Westoever. Niet alleen de mensen die er in de nederzettingen wonen (niet alle mensen die de Westover bezet houden door er te wonen zijn zwaar ideologische kolonisten) profiteren enorm van alle belastingaftrek en subsidies die de kant van de nederzettingen opgaan. Bezetten is big business. Het van de Palestijnen geroofde land is goedkoop, en in ‘Area C’, onder Israëls verantwoordelijkheid, schieten de bedrijven uit de grond die ook nog kunnen profiteren van de goedkope arbeidskracht van de Palestijnen die nauwelijks een alternatief hebben dan voor de Israëli’s te werken. Lees Cook, hier.

En hoeveel mensen weten werkelijk wat het betekent om je met hand en tand vast te moeten houden aan je laatste beetje bezit, terwijl je bijna dagelijks bedreigd wordt door de nabije kolonisten? Philip Weiss, van de uitstekende website Mondoweiss maakte een aantal kleine reportages van een van die Palestijnse boeren die dreigt alles te verliezen. En niemand schijnt het te kunnen schelen, behalve een handjevol Israeli’s als Jeff halper van ICAHD, de Rabbijnen voor Mensenrechten, en mensenrechtenorganisatie B’Tselem.

Ga kijken bij Mondoweiss wat bezetting in de praktijk van het dagelijks leven voor Palestijnen betekent. Hier.

5 gedachten over “De kolonisatie van Palestijns land gaat gewoon door

 1. “in ‘Area C’, onder Israëls verantwoordelijkheid, schieten de bedrijven uit de grond die ook nog kunnen profiteren van de goedkope arbeidskracht van de Palestijnen die nauwelijks een alternatief hebben”

  Hier zou de VN, maar ook onze ‘eigen’ EU iets aan kunnen veranderen door de Palestijnen financieel te helpen, zodat ze niet voor dat stelletje kolonisten hoeven te gaan werken voor een salaris waar in andere landen in het midden-oosten mensen hun bed niet eens voor uit zouden komen.

  Juliet

 2. Eigenlijk zou het internationale socialisten niets uit moeten maken waar mensen wonen. Wel dat de rechten de alle bewoners worden gerespecteerd.

 3. Lieve Anja,
  Wat ben je toch een kanjer met je fantastische weblog. Wat een werk! Wat een inzet! En zo precies! Voetje voor voetje, beetje bij beetje wordt de wereld bewust van de opeenstapeling van gruwelijke feiten, internationaal bedreven door een ‘onwettige politiek’. Het is tijd om internationaal te werken aan een bovennationale democratie gevoed door een veel duidelijker vorm gegeven GEWETEN! duizend maal dank voor dit bijzondere blog!
  Ingrid Rollema

 4. Volgens een artikel in Haaretz zal Netanyahu waarschijnlijk niet akkoord gaan met o.a.!!! onderstaande voorstellen van Obama. En dit gaat dan over een verlenging van de bouwstop, niet over een concreet vredesplan. Wordt je niet vrolijk van. Het lijkt er eerder op dat deze “onderhandelingen” worden gebruikt voor het creëren van “comprehensive regional defense pact for protection from Iran”.

  “…Other commitments that Obama offered Netanyahu in the letter include an agreement not to ask for any more building freeze extensions, an agreement to veto any anti-Israel UN Security Council resolution in the next year, and an agreement that the future fate of the settlements be dealt with only as part of a final status agreement with the Palestinians.

  The American President also vowed to upgrade Israel’s security capabilities and increase the three billion dollar security aid package that Israel receives annually. The letter included commitments to advanced weapons and early warning systems, including satellites.”

  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/obama-in-personal-appeal-to-netanyahu-extend-settlement-freeze-for-two-months-1.316450

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *