Brief van Amal

yerli-1-of-1.jpg

Amal schreef een reactie op het stukje “Als het je niet bevalt ga je maar naar de rechter.” Extra belangrijk omdat in alle blanke media veel te doen is over Wilders en de politieke situatie in Nederland, maar er zelden aandacht is voor wat het allemaal voor de ‘allochtonen’ betekent. Ook de meeste journalisten en opiniemakers praten nog steeds liever over hen dan met hen. Dank je wel, Amal.

hoofddoek-13-of-1.jpg

“Als het je niet bevalt dan ga je maar naar de rechter”

En dat heb ik dus gedaan! Vreemdelingenhaat is mij en het gezin waar ik uit kom niet vreemd. Nog voordat ik geboren werd, 1973, toen er nog maar heel weinig Marokkanen in Nederland waren, heeft mijn vader zijn huisarts voor de rechter gedaagd. Omdat die het niet belangrijk vond om naar een buitenlands kindje te komen kijken dat koorts had, terwijl hij dienst had, maar het varen op de Loosdrechtste plassen belangrijker vond dan het 3 jarig marokkaanse jongetje dat met hoge koorts in bed lag.

Door dit toe te geven in de rechtbank, is hij zijn titel en functie als arts kwijt geraakt en boer geworden.

Mijn ouders verloren hun eerste zoon in Nederland, omdat een huisarts het niet nodig vond om bij hun kindje te komen kijken, de rechter heeft niet alleen de arts uit zijn functie gezet, maar ook een behoorlijke schadevergoeding toegekend, die mijn vader nooit in ontvangst heeft willen nemen, omdat hij daar zijn eerste kindje niet mee terug zou krijgen. Ondanks alle pijn en verdriet, gaf het mijn vader voldoening dat de arts uit zijn functie werd gezet. Ook met tussenkomst van een rechter hebben mijn ouders hun eerste eigen huisje kunnen huren. Ze kregen een sleutel, betaalden 2 maanden huur vooruit, maar toen de huisbaas zag dat het Marokkanen waren, eiste hij de al gegeven sleutel terug. En zo kan ik nog wel even doorgaan…..

Maar nu anno 21ste eeuw, krijg ik mensen voor mijn balie, die een reis naar Marokko willen boeken en mij ook wel even wilde zeggen waarom: “Ik heb een hekel aan Marokkanen!, Niet dat ik ze ken, maar gewoon wat ik allemaal in de krant lees!, Een bloedhekel heb ik aan ze”, Dus ik zeg tegen deze mevrouw, dat er eentje voor haar zit. Ze schrikt, haar man trekt aan haar mouw, buigt zijn hoofd diep van schaamt, mijn collega, zakt onder haar bureau van schaamte en vreest mijn reactie, de vrouw recht haar rug om vervolgens te zeggen dat ze hetgeen ze net heeft gezegd nog steeds vindt. Tijdens de afgelopen verkiezingen rijdt een jongen op de fiets op mij in en roept me na dat Wilders gelijk heeft en wij maar moeten oprotten van hier!

070311arib-097.jpg
(Op de andere foto’s staat Amal niet, hier wel)

En laat ik u duidelijk zeggen, wat iedereen ook vindt, ik ga door en laat mij door niemand weg jagen van het land waar ik geboren en getogen ben!

22 gedachten over “Brief van Amal

  1. Je kunt heel gezellig naar Marokko voor het mooie weer, het mooie strand, het lekkere eten en ook niet duur, zonder je ook maar een moment af te vragen wie de mensen zijn die jouw prettige vakantie mogelijk maken, Elisabeth.
    Ik heb zelf ook eens zo’n vakantie gedaan, maar ik doe niet alsof ik in Marokko ben geweest.

  2. “Waarom willen mensen die een hekel aan Marokkanen hebben in hemelsnam op vakantie naar Marokko?”

    Reactie door Elisabeth — zondag 17 oktober 2010 @ 16.08

    Het antwoord van deze mevrouw was, dat ze met eigen ogen wilde zien of de Marokanen in Marokko net zo erg zijn als de Marokanen in Nederland, die ze alleen kent uit de krant!

    Is het nog een beetje logisch?
    Hieronder heb ik er nog zo één:

    Dat zijn in mijn ogen dezelfde mensen, die willen weten en een verklaring zoeken om er achter te komen waarom veel jonge Marokkaanse jonges op straat hangen. Ze gaan naar Marokko zien daar ook de jeugd tegen de muren van huizen leunen en hebben hun verklaring, ze snappen nu waarom deze jongens (die geboren zijn in Nederland)op straat hangen, want dat zijn ze gewend, doen ze in Marokko ook. Zo kortzichtig en dit komt van iemand met een hoge opleiding, die managers, directeuren etc. couchen op de dagjes op de hei. Dan vraag ik me toch echt af of het nou zou moelijk is om te begrijpen, dat als je met ze zeven of 10 op heel weinig vierkante meter woont, de ruimte van de straat opzoekt om te çhillen, etc. En dan maakt het niet uit waar dat huis staat, Amsterdam, Casablanca, Gaza, Parijs en ga zo maar door.

  3. Juist Amal,
    precies datzelfde buiten hangen (en om precies dezelfde reden) zie je op foto’s uit die goeie ouwe tijd uit de Pijp en dergelijke, en dáár doen mensen dan juist heel nostalgisch over: Toen hadden de mensen tenminste nog contact mt elkaar en de buurt. (Bedankt voor je uitleg.)
    Elisabeth

  4. #3

    Beste Amal, ik heb wel een paar vragen.
    Als waar is wat jij zegt, nl dat het te maken heeft met klein gehuisveste grote gezinnen, hoe komt het dan dat je alleen de jongens op straat ziet en niet de meiden ? En als je al naar buiten moet, hoe komt het dan dat dat ontaardt in hangen, en niet in sporten op straat of in de bibliotheek zitten (allebei gratis) ?
    Ik zie in mijn buurt ook rondhangende jongeren, autochtonen, waarvan ik vermoed dat ze best thuis zouden kunnen zijn, maar eenvoudig nooit geleerd hebben hun tijd nuttig te besteden.

    Naar mijn mening heeft eea veel meer met opvoeding te maken dan met etniciteit of beperkte huisvesting.

  5. Beste Peter,
    Wat ik heb proberen te zeggen is dat er vele antwoorden te geven zijn op de vraag waarom jongens op straat hangen. En geen ruimte in het ouderlijke huis er 1 van de vele is, waarvoor je niet naar Marokko hoeft af te reizen, om al daar met een conclusie te komen dat het in het land van herkomst ook zo is, dus deze jongens dat van huis uit gewend zijn en dus hier in Nederland ook zo doen. Ik zou zeggen, constateer niet alleen het probleem hier om vervolgens de antwoorden in Marokko te gaan zoeken, want de antwoorden vindt je hier in Nederland van de jongens zelf. Mij hoor je zeker niet zeggen, dat het niks met opvoeding te maken heeft, maar dan moet je ook weer hier in Nederland de discussie met ouders, scholen ,etc, gaan voeren en niet in Marokko! Het is vaak een scala aan oorzaken die iemand op straat doet belanden, maar nogmaals zoek die oorzaken en analyseer ze hier in Nederland met de personen waarover het gaat en dus niet in Marokko.

    Met vriendelijke groet,

    Amal

  6. Hallo Amal, gisteren Paul en Witteman zitten kijken en zag je daar. Ik wil je even zeggen dat je het prima gedaan heb, en leuk om te zien wie je bent. Groet

  7. Net als Trees vind ik Amals optreden bij Pauw & Witteman gisteravond uitstekend.
    Die figuur van de “Dutch Defence League” aan tafel (aanwezig in verband met de steunbetoging voor Wilders op 30 oktober a.s. in Amsterdam, waaraan o.a. de islamofobe en racistische English Defence League zal deelnemen) had het er duidelijk moeilijk mee.

    Alleen al de gekozen naam van de Nederlandse organisatie spreekt boekdelen.

  8. Trees en Olav, bedankt voor het compliment!
    Kreeg van klanten op het reisbureau ook een bosje bloemen, ter compensatie van de vrouw die kwam zeggen dat ze een bloedhekel heeft aan Marokkanen. Helaas was ik er zelf niet en mijn collega weet de naam van de klant niet meer.

  9. Hoi Amal, ik doe nog steeds mijn best om op uitzending gemist te komen om je te zien – ik lig omstreeks Pauw en Witteman meestal al te slapen al zou ik als ik dat geweten had voor jou wel opgebleven zijn! Maar hoe dan ook, goed dat je het gedaan hebt!

  10. Dank Anja en ook aan de readctie van P&W, die nu eens niet over mij spraken, maar mij de gelegenheid hebben gegeven om voor mij zelf te spreken.
    De hyphoteek die Wilders op onze schouders heeft gelegd is niet te dragen, laat staan af te lossen en te pijnlijk en zwaar om door tegeven aan de volgende generatie kleinkinderen van gastarbeiders, migranten, buitelanders, allochtonen, Marokkanen, Moslims, Nieuwe Nederlanders, Niet- Westerse allochtonen,….. er komt vast wel weer een nieuwe benaming.

    Maar ik bezwijk er bijna onder en hoop dat er een rechter met ballen opstaat die Wilders veroordeeeld voor zijn discriminerend en haatzaaiende uitspraken!

  11. Eindelijk gezien, Amal. Je deed het hartstikke goed, vooral toen het over je moeder ging – maar wat is al dat ongeloof in wat jij de mensen vanuit ervaring te vertellen hebt toch verschrikkelijk irritant. Draag jij geen hoofddoek, o, dan zien mensen niet dat jij donkerder bent dan ‘gewone’ Nederlanders?
    Ik ken jou goed genoeg om te weten dat je niet voor je lol of je ego bij P&W gaat zitten, dat is helemaal niet zo leuk om te doen, maar omdat je wilt dat de autochtone Nederlanders ook eens horen wat mensen als jij meemaken. Ik weet ook dat je bepaald niet overdrijft omdat ik vrijwel dagelijks de rotzooi langsgestuurd krijg van die Wilders-aanhangers die nu effe lekker flink zijn en durven te zeggen wat ze over moslims denken, want Wilders doet het ook en als hij dat mag dan toch iedereen. Ook op jouw brief hierboven heb ik rottige reacties gekregen, ik plaats ze niet, dus je ziet ze niet. Maar dat Wilders zwaar medeplichtig is aan het aanwijzen van ‘allochtone’ Nederlanders als bron van alle mogelijke ellende, en dat kinderen met een kleurtje daar nu al onder lijden, het staat voor mij buiten kijf.
    Doe maar liefs aan je moeder, Amal. Ik vind het altijd fijn om haar te zien. Jullie trotse moeder. Met hoofddoek.

  12. Lieve Amal, onze reacties hebben elkaar net gekruist, ik had de jouwe nog niet gelezen toen ik de mijne al had geschreven. Dat je het gevoel hebt er onder te bezwijken dat begrijp ik. Maar een ding mag je niet, nooit, vergeten. Je staat er niet alleen voor. Je hebt echte, oprechte bondgenoten. Ik vind het ook hartstikke zwaar om op dit moment in dit land te leven en het allemaal mee te maken, ook al ben ik niet het eerste doelwit van al die domme haat. Maar we wonen wel samen in dit land, jij en ik en je zus en je moeder. We laten elkaar niet los.

  13. Precies, je slaat de spijker op zijn kop Anja en zoals jij zijn er gelukkig heel veel! Dat zijn ook mensen die boos zijn of worden, niet alleen op Wilders maar ook binnen hun eigen familie en vriendenkring. Na zo’n verjaardagspartij waar de Marokkanen er flink van langs kregen door de autochtonen, die ze persoonlijk niet kennen of alleen van negatieve incidenten, wat ze in de krant lezen, etc. Bij mijn moeder thuis stoom af kwamen blazen, dat ze het ook steeds zat zijn om alleen maar negatieve dingen te horen over ons, terwijl ze ons liefhebben en als gelijke medeburgers zien, openlijk toegeven dat ze veel van ons geleerd hebben en blij zijn dat ze ons kennen.

    Zo was ik afgelopen donderdag bij een advocaat die gespecialiseerd is in het vreemdelingenrecht en mij vertelde dat hij na het verhaal van de rechtenstudente Naoual, die ook één van de aanklagers is en haar verhaal afgelopen maandag heeft verteld op de rechtbank, hij zich pas realiseerde wat de uitspraken van Wilders voor ons in ons dagenlijks leven betekenen. En dit gegeven verbaasde mij dan weer van iemand die uit hoofde van zijn peroep heel veel clienten heeft van buitelandse komaf, maar toch denkt dat de goed geintergreerde Marokaan zijn schouders ophaalt voor de uitspraken van Wilders.

    Ik laat jou niet los, ik laat het land waar ik geboren en getogen ben ook niet los. Nederland heb ik ontzettend lief en vindt dat ik net zoveel recht heb om hier veilige en in vrede te leven met mijn medeburgers.

    Ik wens niet de schuld te krijgen van fileproblemen, huisvestingsproblemen, zorgproblemen, die Wilders linkt aan migranten. Hij kwetst, hij beledigd en heeft veel kritiek op de islam, zaken waar ik niet echt van wakker lig. Maar wel van het feit dat hij mensen angst aan jaagt, haat zaait jegens mij, zodat andere het legitiem vinden om mij te discrimineren en aan te vallen enkel om het feit dat ik geen autochtonen Nederlander ben. Als ik op straat wordt uitgescholden dan kan ik dat negeren als ik in de krant wordt uitgemaakt voor geitenneuker kan ik er voor kiezen om deze krant niet te lezen, als mensen met mij willen communiceren alleen over de 10% van de Marokkanen die problemen hebben of veroorzaken, dan kan ik er voor kiezen om deze mensen uit de weg te gaan en te negeren. Als er collega’s zijn die mij anders behandelen dan de rest, kan ik er voor kiezen een andere baan te zoeken, heb geen gezin die afhankeleijk is van mijn salaris.

    Maar zal er nooit voor kiezen om het land te verlaten, waar mijn vader voor heeft gekozen middels een aangeboden arbeidscontract om Nederland verder op te bouwen, zijn leven lang heeft gewerkt, zelfs hier in Nederland is begraven, het land waar ik van hou, het land waar ik vrij kan zijn als Marokaans-Nederlandse vrouw.

    Mijn vaders is hier niet gekomen met een geheime agenda, nog om de sharia te willen invoeren, nog om zijn geloof op te leggen aan anderen. Er zijn ook velen Marokanen en Turken voor jou niet onbekend, die zichzelf helemaal geen moslim meer vinden of noemen, maar wel vreselijk last hebben van de haatzaaiende uitspraken van Wilders. Hoe goed je ook bent en het beste voor hebt met het land en zijn bewoners, het is nooit goed genoeg.

    Wilders is pas tevreden als er zo min mogelijk moslims in het kabinet zittend, als ik en jij Nederland verlaten. Maar dat is nou juist iets wat ik nooit zal doen!

    Slaap lekker!

    Amal

  14. Amal op de TV gezien en Amal is niet op haar mondje gevallen m’n pet er voor af!
    In Spijk,een klein Gelders dorp (nog voor Lobith) tegen de duitse grens onderzocht ZEMBLA waarom mensen voor de PVV kiezen terwijl er nauwelijks allochtonen wonen.
    Voorpagina Zembla 23-10-2010 Best de moeite waard.
    En op: htt://www.radio1.nl/contents/21024-gedicht-dit-is-de-zondag Van morgen hoorde ik op radio 1 wat,maakte een aantekening
    en toen bleek mijn vrouw ook wakker. Ook zij had liggen luisteren en vond het de moeite waard. Jan Willem Kirpestein was aan het woord,ook over de PVV! Ik ben benieuwd wat u er over te zeggen heeft.J.F. Verhagen.

  15. Beste meneer Verhagen, de uitzending over de bewooners van Spijk heb ik vanmorgen ook gezien, niet helemaal vanaf het begin, maar toch veel van meegekregen.

    De onvrede van de mensen was heel groot en vaak ook heel begrijpelijk. De Turkse kapper die was helemaal ok, maar de mensen die ze niet kennen, alleen van opsporing verzocht en negatieve berichtgeving kregen de schuld, dat ‘zij’alles krijgen en zijzelf niks. Een beetje de uitspraak van Wilders “Ingrid en Jan, betalen voor Fatima en Ahmed”.

    Maar hoe begrijpelijk hun onvrede ook is, ik ben er niet de schuld van en wens er ook niet de schuld van te krijgen!

    Er is geen Jan, noch Ingrid, die mijn belastingen, huur, boodschappen en ga zo maar door betaald. Daar toe ben prima zelf in staat zorg voor te dragen.

    Ik zelf heb stinkend mijn best gedaan op school, veel bruggen moeten overwinnen om de opleiding te doen die ik heel graag wilde, mijn vader overgehaald, mijn moeder die vierkant achter mij stond en s’avonds extra schoonmaakte om de dure opleiding mede te financieren en veel kritiek te verduren kreeg binnen de Marokkaanse vriendenkring, etc. Ze verklaarde mijn moeder voor gek dat ze haar dochter alleen op studiereizen liet gaan, of ze nog wel de zekerheid had dat ik maagd was als ik terug kwam van zo’n reis en ga zo maar door. Het is de Nederlandse rechtstaat die mijn vrijheid als Nederlandse-Marokkaanse vrouw niet in de weg staat, noch laat ik mij door een imam zeggen wat ik wel en niet mag/moet geloven. Ik geloof op mijn eigen manier, geloof in de gelijkheid van man/vrouw homo/hetro, ook mijn moeder van de eerste generatie kan zich behoorlijk kwaad maken als het geweld van homo’s oplaait, ‘je hebt met je handen van een ander af te blijven en ieder mag voor zichzelf weten wat hij met zijn gevoel en lichaam doet’.

    Zo kwam voor mij ook heel duidelijk naar voren dat deze bewooners behoorlijk teleurgesteld zijn in de politiek en de partijen waar zij voorheen op stemde CDA, PVDA. En niet alleen op Wilders hebben gestemd omdat zij het voor 100% met hem eens zijn, maar ook om een signaal af te geven aan de gevestigde politiek.

    Dit was zo’n beetje zoals ik ernaar gekeken heb en ik ben geen politika, geen socioloog, geen theoloog, dus misschien is mijn analyse iets wat te simplistich. Maar ik blijf het herhalen ik ben er nog de oorzaak van en wens ook niet de schuld te krijgen voor hun problemen.

    De heer Jan Willem Kirpestein heb ik niet gehoord, wellicht kunt u er over vertellen en u kijk geven op de genoemde uitzending van Zembla?

    Met vriendelijke groet,

    Amal

  16. Vorige week Amal gezien bij Pauw en witteman en vond het klasse zoals ze zich daar uitte. Het is zo ongelooflijk dom wat er in Nederland gebeurd, het lijkt werl of iedereen aan het pappagaaien is. Zelf verkopen we van alles via Marktplaats op een dag verkochten we een boekenkast. Een Marrokaanse vrouw kwam met een een stationwagen voorrijden. Aaide zelfs de hond en vertelde bij een kop koffie dat zij en haar man naar Marroko terug ging. Mijn vraag was of het huidige politieke klimaat de oorzaak was. ze reageerde vrij voorzichtig, maar toen het haar duidelijk was waar we politiek stonden was het makkelijker voor haar. Zij en haar man hadden het altijd als ideaal gezien om een garage bedrijf daar te beginnen, het huidige politieke klimaat baarde haar zorgen, maar ze wilde een beter leven voor haar kinderen Marroko was vrijer en beter geworden onder de nieuwe koning en Nederland begon haar te benauwen. Enigzins beschaamd konden we het ons best voorstellen. Loop zelf tegen de zestig de jaren zestig bewust meegemaakt. Wie had toen kunnen bevroeden dat we zo diep zouden zinken.

  17. Ik kan ook wel tien zulke verhalen vertellen van mensen die al dachten Nederlander te zijn, en opeens weer in de categorie buitenlander worden geschoven die nog moeten bewijzen dat ze er bij mogen horen. Taxichauffeurs, vrienden die zich hardop afvragen of ze nog willen blijven, en vooral vaak om de kinderen. Ik vond dat gedoe met de dubbele paspoorten toen het ging om Albayrak en Abotaleb stuitend dom. Heb je een paar mensen die niet geintegreerder kunnen zijn, ga je nog twijfelen aan hun loyaliteit. Ik snapte meteen hoe dat aan zou komen: een massa mensen wist nu zeker dat ze nooit genoeg zouden kunnen doen om werkelijk geaccepteerd te worden. Ik vind het heel erg pijnlijk.

  18. Ik wil heel even als zus van Amal zeggen dat ik heel erg trots ben op hoe zij gesproken heeft aan de tafel bij Pauw en Witteman. Op een rustige toch dringde wijze. De boodschap was heel erg duidelijk ze heeft goed gebruik gemaakt van de ruimte die zij van beide heren kreeg. Er was nog zoveel meer te bespreken maar zoals altijd bij dit soort dingen de tijd is beperkt. Ik zou zeggen nogmaals goed gedaan zus en we blijven inderdaad elkaars hand vasthouden om het vol te kunnen houden.

  19. Hoi Souad! Ja jullie aardige moeder kan trots zijn op alletwee haar dochters, zeg.
    Ik vind dat jullie het fantastisch doen, ook jij met je verhaal in de krant over hoe dat is om een partner over te laten komen. Het is zo belangrijk dat moslimvrouwen/migranten zelf het woord nemen!
    Als je zin hebt: als je een kort stuk wilt schrijven over hoe dat was, wat je als Nederlander moet doen om een partner te laten komen, dan zet ik het op mijn weblog, net als het stuk van Amal. Ik zou het fijn vinden.
    Veel liefs
    Anja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *