De Toestand, Vooraf

In Gaza praten ze altijd over De Toestand. Maar wij nu in Nederland ook.

Ten minste in mijn vriendenkring. We proberen te begrijpen wat er gebeurt, met die opkomst van een xenofoob rechts populisme. Hebben we altijd wel gehad, maar nu is het wel erg. Een tsunami, bijna. En zoveel vragen. Waarom laten mensen zich leiden door zo’n charlatan? Hoe komt het dat verder doodnormale mensen echt denken dat de islamisering van Nederland al is begonnen? Hoe komt het dat mensen die geeneen allochtoon kennen toch opeens dikke meningen hebben over moslims? En wat doet het met de mensen die zo worden weggezet? Wat is er met het CDA gebeurd? Waar is het politieke midden? Waarom heeft links zo weinig antwoord op dit gedoe? Wat kun je doen om de polarisering te keren? Is onze rechtsstaat stevig genoeg om deze aanval te doorstaan? En waar gaat dit in godsnaam heen?

Nou, in mijn ogen heeft niemand op al deze prangende vragen het definitieve antwoord, maar er wordt wel nagedacht. Ik heb de laatste tijd veel gelezen, van mensen die een poging doen om te begrijpen wat er gebeurt. Ik heb een stapel van interessante artikelen liggen die allemaal wat bijdragen – niemand met het complete antwoord, dat zich nu eenmaal niet leent voor simpele oneliners waar onze rattenvanger zo goed in is. Maar een bijdrage. De meeste van die artikelen, eerlijk is eerlijk, vind ik in De Groene Amsterdammer, die in deze tijden van tweets en toeters het nog aandurft om onmodieus lange artikelen te publiceren, die niet in twee zinnen samen te vatten zijn. Sommige daarvan staan op hun website, maar lang niet allemaal – begrijpelijk, ook de Groene moet overleven – dus neem maar een abonnement, zou ik zeggen. Koop een los nummer en vul de bon in voor een proefabonnement van tien nummers voor 16 euro. Of ga naar de website en meld je daar, hier. De afgelopen nummers waren meer dan de moeite waard en ik denk zo dat dat wel even blijft.

Wat ik ga doen: korte samenvattingen, fragmenten uit al die artikelen, niet alleen uit de Groene hoor, stukjes wijsheid en gezond verstand in deze ‘nieuwe bibbertijd’ (Chris van der Heijden) op mijn weblog plaatsen. Elke dag een stukje over De Toestand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *