6 gedachten over “Met de groeten van Churchill

 1. Churchill was een romanticus in hart en nieren en ik kan mij daarom goed voorstellen dat hij inderdaad ooit deze uitspraak heeft gedaan.

  Churchill mocht dan wel lid zijn van de Britse Conservatieve Partij, hij was van een heel andere hout gesneden dan de huidige Tories. Hij was voor sociale hervormingen en een groot voorstander van Europese eenwording. Hij zou hebben gegruwd van Margaret Thatcher’s woorden: “There is no such thing as society”

 2. In een column in het Brabants Dagblad (volgens mij van de hoofdredacteur) werd deze uitspraak meen ik aangehaald.

  De columnist in kwestie verbaasde zich over het feit dat bepaalde politici (onze vrinden van de pvv met name, maar ook een enkele vvd-er) aanschoppen tegen kunst en cultuur en deze sec wegzetten als links-elitaire hobby.

  Terecht werd door de columnist opgemerkt dat de door de PVV zo gepredikte Nederlandse cultuur voor een groot deel door die zo verfoeide kunstenaars en musici is vormgegeven.

  Om een Fritsema het eerbiedwaardige Residentie Orkest voor ’tromboneclubje’ te horen uitmaken, doet mij vrezen voor de aanstaande culturele kaalslag.

  Die Fritsema moet toch een verdomd leeg leven hebben.

 3. Probleem van kunst is dat je er niet over kan twisten. Hier ook wel eens discussies over kunst op gemeenteniveau. Mijn stelling was dat je over kunst bijna altijd individuele mening is. Mijn kunst is de surialistische schilderkunst een ander vindt dat misschien niets. Als kunst een linkse hobby is dan is dat vreemd de meeste rechtse “veelverdieners” bezitten kunst gaan naat voorstellingen wij vinden dat ook leuk avondje Carre of gewoon Schouwburg utrecht musical toneel of goed optreden, maar samen kost het gauw 200 euro. Tenminste als je niet in je directe omgeving gaat. Die kaarten weer veel duurder maken is ook verleis van werkgelegenheid, het zijn niet alleen de mensen op het toneel of in het orkest. het is meer. Het citaat van Churchill is er een van grote klasse. Het beleg van Stalingrad waar men constant onder vuur lag speelde het grote orkest op de hoeken van straten om de mensen een hard onder de riem te steken
  lees maar eens over het beleg.

 4. Probleem van kunst is dat je er juist zo geweldig goed over kunt twisten. Het punt is nou juist dat er geen kunst zal zijn die alle mensen gelijkelijk aanspreekt, of het moeten de zonnebloemen van Van Gogh zijn, die trouwens door de hogere standen misprijzend worden bekeken op het moment dat de lagere klassen die afgebeeld krijgen op hun koektrommels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *