In Kalmthout. Over Palestina


(Wilfried Verhaert)

Ik was op bezoek in Kalmthout, in België, om een lezing te geven over Palestina.

Kalmthout, de geboorteplaats van Suske en Wiske, waar ik vroeger verzot op was, en waar ik te gast was in het voormalige volkshuis van de arbeidersbeweging, dat nu vernieuwd is, en het O*KA centrum heet. Wilfried Verhaert was de gastheer die me welkom heette en met zijn echtgenote Christina maakte dat ik me welkom voelde.

Ik zal niet herhalen wat ik heb gezegd, voor de lezers van dit weblog is het al bekend, en het is na te lezen in mijn stuk over de paradigmastrijd, hier, en in mijn recente boek, Oorlog als er vrede dreigt. Maar ik kan vertellen dat het voor mij ook inspirerend en bemoedigend is om met een zaal mensen te spreken die echte belangstelling hebben, kritische vragen stellen maar ook werkelijk geïnteresseerd zijn in het antwoord. Zo krijg je een werkelijk gesprek.

We hadden het er even over hoe het komt dat het onderwerp Palestina/Israël in België minder beladen is dan in Nederland, en ik daar bij lezingen veel meer mensen tref die al kant hebben gekozen tegen onrecht, en die niet meer blind en kritiekloos achter Israël staan – is het omdat het schuldgevoel in Nederland, waar zoveel meer joden vandaan zijn weggevoerd om nooit meer terug te komen groter is? In ieder geval maakte ik deze keer niet de fout die me in Belgie al een keer eerder was overkomen, om mijn publiek in kennis en stellingname te onderschatten. Het was me een genoegen.


(Laatste foto, van mij met Christina, gemaakt door Paul Lion. Dank)

En voor wie ooit in Kalmthout wil overnachten, ik wil wel even een beetje reclame maken voor een buitengewoon vriendelijke Bed and Breakfast, genaamd Het laatste dwaallicht naar een album van Suske en Wiske. Smaakvol verbouwd, heerlijk ontbijtje, vriendelijke mensen en wat een rust in kalm Kalmthout.

En voor wie geinteresseerd is in het werk dat we doen in Gaza, met Stichting Kifaia – en het misschien zelfs wil ondersteunen, hieronder meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *